• Całkiem obiektywnie Autor: ~Lars [195.136.100.*]
    Sprzedali według mnie tyle że na 100% będzie zwrot do GMG . Może espi następny tydzień . Teraz już każda sztuka PC/konsole 50/50 . Czekamy na wydawcę ATRa 2 project D i AMS . Także ja osobiście uważam że dzisiaj była zbyt ostra reakcja na kursie .
  • Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Gracz [37.30.26.*]
    A Ty i Twoi wszyscy znajomi ile kopi gier kupili? 20,30,100?
    To jest ważne.
  • Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Lars [195.136.100.*]
    Ja nie jestem graczem . Tylko inwestorem. Mam trzy spółki z Gamdev i cztery w innych branżach . Cdr i 11B to moje główne a Roada kupowałem ze względu na bardzo mocne IP . Dlatego stać mnie na to żeby czekać na ATRa2 .Jak pisałem wyżej nie uzasadniona reakcja inwestorów .
  • Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Free [62.87.147.*]
    No Lars jednak zawód był, stąd takie spadki. No i ten raport został skonstruowany w taki sposób, żeby akcjonariusz musiał wykonać sam kilka wyliczeń zanim się dowiedział co w trawie piszczy. Tobie podoba się taki sposób komunikowania wyników?

Widziałeś co za głupoty niektórzy tutaj wypisywali o 1 mln dolarów do podziału? Nie wiem czy to była celowa manipulacja czy niewiedza, ale jednak takie wpisy się pojawiły.

Nawet nie wiem po jakim średnim kursie jest liczone to euro i dolar z raportu a to jednak ma pewne znaczenie.

Pomijam już to, że mija nam tutaj rok od premiery na PC, a dalej w raporcie nie mam wyliczeń przychodów z innych platform. Nie wiem czemu, wstydzą się? Mnie już po wynikach sprzedaży na Playstation nic nie zszokuje. Nawet jakby napisali że sprzedali z 2 tys. sztuk łącznie na tych wszystkich platformach to przełknę to. Po prostu mam wrażenie, że tam jest taki bajzel w księgowości i nie do końca nawet oni sami wiedzą, czy jest ten zwrot czy nie, dlatego nie ma raportu.

Nie spodziewałem się, ze po premierze na konsole dalej będę się zastanawiał czy mamy już zwrot kosztów. Dla mnie stosunek ocen do sprzedanych gier na poziomie 1:15, to jakiś ciężki szok. Na steam najniższy jaki widziałem w życiu to było 25 i to przy totalnym gniocie z ocenami na poziomie "większość negatywnych". Jednak konsole są nieprzewidywalne i nawet nie ma co robić estymacji i grać po dane sprzedażowe do nich.

Nikt mi nie wmówi, że dla niego taki wynik sprzedaży jest zadowalający. Tak jak mówiłem przy tej liczbie ocen na PS spodziewałem się sprzedaży która da spółce na czysto przynajmniej 1 mln. Po takich danych sprzedażowych i przy takiej jakości, to może tyle zarobią na całym cyklu życia produktu.

To tyle jeżeli chodzi o marzenia co do samodzielnego produkowania czegokolwiek. Spodziewam się kolejnej umowy podobnej do poprzedniej gdzie wydawca zgarnie 50% zysków po zwrocie kosztów, no bo w sumie czemu miałby czegoś takiego nie podpisać? On w zasadzie niewiele robi, a jakieś pieniądze na konto mu wlecą. Road ma nóz na gardle bo nie ma swoich zasobów, wiec musi się zgodzić na bycie wyrobnikiem o ile MG nie rzuci trochę grosza.

Mam tez nadzieję, ze trochę wyleczyli się z ambicji tworzenia zbyt drogich gier i jednak pójdą bardziej w budżetowe produkcje, przystające do ich mocy produkcyjnych.

• Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Gracz [37.30.22.*]
    A ile paczek z paczkomatu zamówiłeś lub wysłałeś lub ktokolwiek z twoich znajomych w ostatnim tygodniu? Nie znam nikogo kto nie zna paczkomatu. Nie znam nikogo kto gra w gry. Masz akcje spółki o produktach której nie masz pojęcia bo niej jesteś graczem.
    Gracz - akurat z moich znajomych większość w coś sobie gra czy to na komputerze czy na konsolach, ale co to ma do estymacji sprzedaży? Wiesz w ogóle co to jest peak, miejsce na globalu itd. i jak to sprawdzić? Tym się kieruje potencjalny inwestor oraz filmikami na youtubie. Oczywiście metoda jest niedoskonała, ale i tak gameing dostarcza sporo danych między raportami

No a przed premierą nie masz tak naprawdę szansy ocenić potencjalnego odbioru graczy, bo co ekspert czy youtuber to ma swoje zdanie. Alskan spodobał się większości graczy bo ma średnią ocen powyżej 60%, więc wynika z tego że nie każdy uznaje go za totalnego gniota, tylko skąd miałbyś wiedzieć czy gra jest dobra czy nie i czy błędy są akceptowalne dla większości osób czy wykluczają grę przed premierą?

Doświadczenie zresztą uczy, że lepiej sprzedawać akcje na wzrostach przedpremierowych i nie czekać na wyjście gry, bo zazwyczaj na naszej giełdzie kończy się to ostrym zjazdem nawet jak gra dobrze się sprzedaje (wystarczy spojrzeć na GAMEOPS czy tam MG)

Tego tekstu o tym ze znasz się na interesie paczkomatowym i możesz w niego inwestować z pełną świadomością, bo korzystasz z paczkomatów już litościwie nie skomentuję:)

• Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Maniek [188.252.42.*]
    Jestem podobnego zdania. Na hura nie kupuje, ale są to poziomy, gdzie zwiększam zaangażowanie. Im niżej, tym lepiej (konkretnych poziomow nie bede podawal, dziś aktywował się pierwszy).

Poczekam rok, czy dwa. CDR przyniesie hossę na gamingu.
    Niech da mi to 50% rocznie (indeksowane o inflację) i będę zadowolony. A apetyt na więcej jak zawsze jest.
  • Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Lars [195.136.100.*]
    Kochani źle rozumujecie pewne rzeczy . Ta gra jest na starym silniku i obojętnie jaka będzie ekipa to nic nie zrobisz . Jak poczytanie espi o uwolnieniu akcji z programu motywacyjnego to tam jest zapis że muszą znaleźć wydawcę dla gry za 10 mln . Chodzi zapewne o Atra2 bo będzie tyle kosztował będzie na nowym silniku będzie o wiele lepszy bez błędów z Atra1 . Dlatego mogę Wam powiedzieć że dzisiaj ekipa Roada jest bardzo doświadczona i doskonale wie co zrobić z drugą częścią .
  • Re: Całkiem obiektywnie Autor: ~Alaskan [89.64.91.*]
    Cóż, na kursie szału nie ma, delikatnie mówiąc, ale czy taka wtopa? Problem w przeliczniku, wychodziło dużo więcej, więc rozczarowanie, poszły SL. Ale to były tylko dodatkowe platformy, sprzedali w sumie już koło 85 tys., gra się podoba, sprzedaje i będzie się sprzedawać. Mają swój rynek, 45 tys DLC na 60 tys sprzedanych to chyba nie najgorzej. Sprzedają po pełnej cenie, wcale ni tanio. Na rynku 90% to bieda gierki kończące się po kilku tysiącach. Za takie wyniki to by po nogach całowali. Cap 11 mln, do ilu spadnie? Zaraz pojawią się zyski. No i wreszcie dowożą w terminach to co obiecują. Byłem tu ostatnio rok temu, pamiętam tamte dramaty, cuda z Nowakiem itp. Więc nie dramatyzujmy.
    Lars - naprawdę podziwiam Twój optymizm. Ja już nie będę pisał tutaj swoich wątpliwości, myślę że jak na jeden dzień wystarczy tych negatywnych emocji i niech to się trochę uspokoi. Cieszę się tylko z tego że zrobiłem to kółeczko tuz po premierze, bo okazuje się że to będzie mój jedyny zarobek na tej spółce w najbliższym czasie. Oczywiście nigdzie się nie wybieram, bo w każdej chwili może pojawić się info o zwrocie i jakaś niespodzianka w stylu podpisanie umowy na nowa grę i kurs wystrzeli. Nie takie rzeczy widziałem.

Przyznaję, że pierwszy raz byłem na spółce gdzie konsolowa premiera była tak istotna, dlatego śledziłem przyrost ocen. Nauczyłem się jednej rzeczy - przełożenie ocen na ilość sprzedanych kopii jest w przypadku konsol tak losowe, że równie dobrze możesz sobie wróżyć z fusów jak idzie sprzedaż. Tutaj niestety nie ma peaku jak przy steamie i nie można sobie sprawdzić od razu jak poszła premiera.

Alaskan - sprzedali mniej niż 100 tys. sztuk w ciągu roku. Nie oszukujmy się ta gra już najlepszy okres sprzedażowy ma za sobą przy tej spadającej średniej ocen. Nawet promocje jej nie pomagają, bo śledziłem to na steam przy ostatnich wyprzedażach. Widocznie nikt jakoś nie czeka z wypiekami żeby ją kupić jak będzie tańsza, a przecena była solidna - 50%.

Dobrze że się zwróciła ale już lepiej zapomnijmy o niej i idźmy do przodu, bo z tej mąki chleba nie będzie. Jak wydadzą kolejne DLC to znowu pojawią się problemy i średnia ocen znowu spadnie. I tak będzie w przypadku ATS w kółko, bo po prostu gra jest źle wykonana i oni każdy błąd musza łatać osobno, a to generuje kolejne błędy.
[x]
ROAD -0,33% 5,98 2025-09-26 14:18:28
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.