• parę spostrzeżeń Autor: ~piotr [213.158.196.*]
    Zaraz na początku napiszę, że nie jestem naganiaczem.
    Popatrzyłem na tą spółkę by wejść jutro na jedną sesję i .........................
    po przeanalizowaniu raportów za 2008r i za I kwartał 2009 zrezygnowałem z tego pomysłu ponieważ:
    - XVIII. Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów praktycznie zerowe
    - XX. Zysk (strata) brutto -6 078
    - powiększa się strata przypadająca na jedną akcję
    - aktywa znacząco spadły - spółka wyprzedaje mienie
    itd, itp
    W każdym razie dramatyczna sytuacja spółki. Można wręcz stwierdzić, że stoją w obliczu bankructwa. Zwróćcie uwagę, że praktycznie w I kwartale nie zwarli kontraktów. Zresztą nic w tym dziwnego bo w obliczu kryzysu i "cięcia " wydatków innych firm zapotrzebowanie na doradztwo spada istotnie (może od dudy otrzymają jakąś kasę, ale to nic pewnego).
    Ostatnie "wybicie" było wyłącznie spekulacyjne by pozbyć się akcji.
    Dzisiejszy spadek po walnym zgromadzeniu to nie jak ktoś napisał "sprzedaż przez sekretarkę", ale zwiastun dalszych spadków.
    Ewentualne kilkuprocentowe odreagowanie potraktował bym jako sposobność do wyjścia z minimalizację straty, ale nie sadze by ponownie doszło do spekulacyjnego podniesienia kursu (niestety) - współczuję ubranym i dziwie się tym którzy kupili spółkę po takim raporcie.
    I NA KONIEC : TAK POTĘŻNY SPADEK PO WALNYM I PRZY ROSNĄCEJ GIEŁDZIE (SZALE ZAKUPÓW) TO NAJGORSZY Z MOŻLIWYCH SYGNAŁÓW.
    POZDRAWIAM

• Re: parę spostrzeżeń Autor: ~vater [79.163.100.*]
    piotr, zanim trafiłem na twój post, również przeanalizowałem dane o spółce z myślą wejścia, ale po analizie zrezygnowałem, tak że w pełni się z tobą zgadzam.
    Nic dodać nic ująć - nie wchodzę
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~abalityk [89.77.170.*]
    wyprzedaja mienie? dobre. spolka posiada pakiety akcji notowanych na giełdzie. poniewaz w 2008r i I kw. 2009 kursy lecialy w dol ich wycena przynosila strate. w II kw. juz na samym konsorcjum stali sa do przodu 7 mln zł. nie wspomne o IDM i NTT. W nastepnym raporcie pokaza duzy zysk po aktualizacji wyceny. nie rozumiesz tego mechanizmu?

co zrobisz jak w sierpniu zobaczysz wyniki i 8 mln zł zysku?
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~piotr [213.158.196.*]
    Dnia 2009-06-01 o godz. 22:08 ~abalityk napisał(a):
    > wyprzedaja mienie? dobre. spolka posiada pakiety akcji
    > notowanych na giełdzie. poniewaz w 2008r i I kw. 2009 kursy
    > lecialy w dol ich wycena przynosila strate. w II kw. juz na
    > samym konsorcjum stali sa do przodu 7 mln zł. nie wspomne o
    > IDM i NTT. W nastepnym raporcie pokaza duzy zysk po
    > aktualizacji wyceny. nie rozumiesz tego mechanizmu?

co
    > zrobisz jak w sierpniu zobaczysz wyniki i 8 mln zł zysku?

Ja także posiadam akcje kilku spółek (podobnie jak skyline) i również liczę na zyski (podobnie jak skyline), ale inwestowanie w akcje nie jest moją podstawą egzystencji finansowej (podobnie jak skyline) bo jak każdemu wiadomo zyski z akcji to nie pewnik - mogą być, ale nie muszą.
    Popatrz sobie na efekty ich podstawowej działalności - tu przychody za I kwartał prawie zerowe czyli firma nie zawarła żadnych kontraktów. Nic w tym dziwnego bo zapotrzebowanie na tego typu usługi w czasach kryzysu ZEROWE.
    OCZYWIŚCIE, ŻE RATUJĄ SIĘ WYPRZEDAJĄC MAJĄTEK - DLATEGO POTĘŻNY SPADEK AKTYWÓW (więcej niż o połowę).
    Rozumiem, że jesteś posiadaczem akcji tej spółki i zależy ci by inni nie sprzedawali, ale z faktami nie ma co polemizować bo i tak nie zmienisz żeczywistości.
    Jeśli chcesz dyskutować to podaj konkrety a nie tylko swoje wyobrażenie o ewentualnych przyszłych zyskach ze sprzedaży akcji innych firm.
    ZAMIEŚCIŁEM SWOJE POSTY O TEJ SPÓŁCE BY PODZIELIĆ SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI, ALE MAM ŚWIADOMOŚĆ, IŻ KAŻDY KIERUJE SIĘ WŁASNYMI KRYTERIAMI
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~cenzor [89.108.211.*]
    Piotrze - dziękujemy za wnikliwy komentarz , oddający rzeczowo i bez zbędnych emocji sytuację . Wiadomo , że nie jesteś naganiaczem .Nie denerwuj się wzmiankami na forum o tym że jest ktoś , kto zna kogoś kto słyszał o 7 milinonach złotych jakie SKL zarobił w zeszły piątek i ma pretensje do innych że tego nie widzą . Wystarczy podać w jakim kolorze są właściwe tabletki i wszyscy zobaczymy to samo :). Dzisiaj np. odebrali telefon który może w 3 kwaratale przynieść aż 21 m , ale czy warto rozmiękczać głowę pustymi słowami
    Jedyna uwaga - żeczywistość piszemy jednak zdecydowanie przez RZ
    pozdrawiamy
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~gepeto [77.112.114.*]
    Panie Piotrze jakoś dzisiaj nikt nie oddaje po tej cenie akcji, a wczoraj potrzebował na waciki! dzisiaj sam mógłbym kurs wyciągnąć na 2.50 ale po co? taki to z Ciebie analityk...
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~analityk [89.77.170.*]
    o tym ze w II kw. br SKL jest 7 mln do przodu na akcjach Konsorcjum nie trzeba miec zadnych znajomości. Mozna łatwo policzyc, ale trzeba rozumiec mechanizmy rzadzace biznesem SKL.
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~kung fu [10.2.0.*]
    Piotrze, obawiam się, że to nazbyt powierzchowna analiza.

Owszem zgadzam się, że przychody z doradztwa są kiepskie, a wyceny aktywów notowanych na giełdzie kolejny kwartał z rzędu spadły (stąd 6m straty).

Trzeba mieć jednak na uwadze to, że w II kwartale te straty z wycen zamienią się zapewne w zyski (o ile nie nastąpi jakaś katastrofa w czerwcu). Tu najważniejszy oczywiście jest KST, którego wycena w aktywach SKL to jakieś 18m (1,80 zł w każdej akcji SKL).

Poza tym s-ka jest chyba na 5-ym miejscu wśród najmniej zadłużonych na GPW, nie ma opcji, ma masę aktywów wycenionych w cenie zakupu (Polcynk, Instalexport, Synerway, kilka innych spółek, nieruchomości itd). Więc sugestia, że są w obliczu bankructwa jest lekkim nadużyciem. Chyba, że chcesz się obkupić jeszcze przed odpałem... To rozumiem.

• Re: parę spostrzeżeń Autor: ~gepeto [77.115.27.*]
    kiedy niebo? tzn kosmos...
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~analityk [89.77.170.*]
    papier jest bierany, zobacz ze jest wiecej zlecen kupona niz sprzedazy, kosmos niedłgo. jak sredniaki i maluchy rusza

pozdr
    w poniedziałek pieknie zrzucili kurs o 15% a teraz jest zbierany w małych ilosciach, ale już niedługo bedzie pieknie! pozdr
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~dietetyk [188.33.115.*]
    tak , bardzo pięknie zrzucili........ i jest pięknie i ciekawie
    może podciągniemy kursik tak na 3złote dzisiaj? co Wy na to? musicie mi troche pomóc, bo niewiele jest kwita, a zawsze bedzie lepiej wyglądac!
  • mam nadzieję, że doczekacie się "odpału"..... Autor: ~piotr [194.63.132.*]
    .......kiedyś ( nie jest to sarkazm).
    Bez satysfakcji dodam, że sugerowałem by przy nawet lekkim wzroście "wyjśc" ze spółki i zapomnieć, przełknąć straty i grać na lepszych papierach.
    Powodzenia
  • Re: mam nadzieję, że doczekacie się "odpału"..... Autor: ~gepeto [77.115.246.*]
    co tak się martwisz naszym portfelem i spółkami, no nie mogę wręcz uwierzyc ze w Polsce są tacy ludzie
  • Re: mam nadzieję, że doczekacie się "odpału"..... Autor: ~kung fu [10.2.0.*]
    Bo to jest taki miły, bezinteresowny gość, do rany przyłóż.

Poświęca swój wolny czas i a to się inwestorem, co to w kiepski papier zainwestował, zainteresuje, a to pocieszy, a to poklepie po plecach, a to dobrze doradzi... Wszystko gratis.
  • Re: mam nadzieję, że doczekacie się "odpału"..... Autor: ~Fafik [79.162.129.*]
    Obserwuje papier i mysle czy nie wejsc. Na razie poczekam, bo cały czas spada. Moze uda sie kupic w okolicach 2zł. lub niżej.
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~thx. akcjonariusze [188.33.39.*]
    Dziękujemy bardzo Panu Jackowi Rodakowi , za kilka lat ciężkiej pracy w Radzie Nadzorczej grupy kapitałowej SKYLINE . Kilkanaście spółek , wiele projektów , wiele wizji i koncepcji . Mimo to Pan ogarnął profesjonalnie temat i miał pieczę nad firmą . Dzięki !!!!
    Pozostanie Pan dla nas współtwórca sukcesu firmy , jak również patronem firmy obudowniczej w stajni SKYLINE gdzie w sposób niepowtarzalny można zamówić róźowy obcas , ciemną skórzana podeszwę, fajne sznurówki i ścieg niebieską niteczką . Konkurencja kipi z zazdrości - pomysł jest na miarę XXII wieku a nie kursu 1.17PLN/akcję
    najlepszego Panie Jacku ! proszę tylko innych kolegów z RN nam nie podbierać
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~lupka [46.112.28.*]
    ..... i PIOTR MIAŁ RACJĘ
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~john [37.108.249.*]
    A jednak ludzie dalej ją kupują. By coś na niej zarobić należy liczyć na atak spekulacji. Jednak nie widać sygnałów by coś takiego miało by się stać.
    Jest to spółka mała i bardzo podatna na takie działania.
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~john [79.139.6.*]
    Jest tu ktoś w ogóle? Dziś powinien być wreszcie większy ruch..mam nadzieję że w górę
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~POMYŁKA [77.113.68.*]
    Ja jestem. Przez pomyłkę. I żal d....ę ściska. Co to za śmeić ta spółka? Czy tu są jakieś szanse na wzrost?????
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~LAKORINO [87.204.125.*]
    Kompletny brak zainteresowanie ze strony forumowiczów już mówi wiele. Ale ta spółka jest dziś na dnie i szczerze mówiąć, po zakończeniu kryzysu (a to już tuż, tuż) mogą sie pojawić poważne wzrosty. Tutaj ruch o kilka groszy to kilkadziesiąt procent. Zobaczcie jak jest na drogich spółkach. Tam ruszyc kurs to szok. A tutaj? Byle 2 gr i już spory procent.
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~jasiek [31.175.99.*]
    spółka jest kiepska , rajd w kierunku zera
  • Re: parę spostrzeżeń Autor: ~analityk [164.127.174.*]
    Firma SKYLINE opublikowała bardzo dobre wyniki finansowe , rocznie przejada ok. 1,2-1,5 mln zł, a więc kapitału starczy jeszcze na około dwa lata .
[x]
SKYLINE -0,65% 1,52 2025-10-06 09:35:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.