• co myślicie o Bogdznce? Autor: ~chodzik księżycowy [89.78.78.*]
    j/w
  • Re: co myślicie o Bogdznce? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Też o niej myślałem ale coś mi się wydaje,że za dużo szumu jest o tym debiucie.
  • Re: co myślicie o Bogdznce? Autor: ~Moritz [89.74.158.*]
    Szum duży ponieważ w ostatnim czasie IPO jak na lekarstwo.
    Skarb Państwa walczy z utrzymaniem deficytu
    Myślę że są szanse na niezły zarobek
    Pozd!
  • Re: co myślicie o Bogdznce? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    http://biznes.onet.pl/0,1981374,wiadomosci.html

Powiem tylko tyle,że dwa lata temu jak kupiłem ekogroszek to wiedziałem,że mam ekogroszek a ostatnio kupuję coś co się tylko nazywa ekogroszek a co to jest to nie wiem.Podobno nasz dobry węgiel idzie za granicę a my kupujemy jakiś shit importowany.Kopalnie kupują i sprzedają nam badziewie aby wywiązać się z umów.

Dramat polskich kopalń pogłębia się. Import węgla, który w tym roku rośnie jak nigdy dotąd, pogarsza i tak fatalną sytuację górnictwa. W tym roku do Polski może trafić 20 mln ton węgla z zagranicy - dwukrotnie więcej niż w 2008 r. - czytamy w "Dzienniku".

Z taką dynamiką importu nigdy nie mieliśmy do czynienia. Elektrownie i huty, zwłaszcza te sprywatyzowane, kupują węgiel z Rosji, Czech czy USA.

Zdaniem analityków resortu gospodarki, za błyskawiczny wzrost importu odpowiadają same kopalnie, które już w ubiegłym roku nie były w stanie zaspokoić popytu energetyki. Zagraniczny węgiel jest tani i łatwo dostępny.

Odbierając surowiec z przykopalnianej hałdy trzeba wydać ok. 230 zł za toną, podczas gdy średnia cena na świecie to ok. 200 zł, a węgiel z Rosji czy Ukrainy jest jeszcze o 20% tańszy.

Taka patowa sytuacja może pogrążyć polskie spółki węglowe.
  • Re: co myślicie o Bogdznce? Autor: ~j. [195.114.160.*]
    Fundamentalnie, Bogdanka to nie jest zla inwestycja - dostarcza wegiel do elektrowni, a ceny pradu w dluzszym okresie, po likwidacji KDTow co ma/mialo miejsce, powinny skonwergowac (trudne slowo) do cen EU, a przede wszystkich niemieckich, bo tam mozliwy jest tranzyt energii (po pewnych inwestycjach).

Skoro ceny pradu bede rosly do srednich EU, to i wegiel jako surowiec powinien korzystac z tego (dostawcy obserwuja odbiorcow, ale jest rowniez walka konkurencyjna).

Jedyne ALE jakie jest to wlasnie moim zdaniem te inwestycje w tranzyt oraz kwestia budowy elektrowni atomowej. Naklad na elektrownie atomowa jest olbrzymi, ale potem cena energii jest znikoma (nawet kilkudziesieciokrotnie nizsza na GWh), co moze spowodowac brak rentownosci wiekszosci (wszystkich?) polskich kopaln, nawet tych obecnie rentownych jak Bogdanka.

Jest jeszcze aspekt wieku i koniecznosci wymiany blokow w polskich elektrowniach (co znowuz spowoduje presje jak sie wydaje na ceny bo zmniejszy sie podaz, a elektrownie szczytowo-pompowe to jednorazowe zwiekszenie podazy w black-oucie raczej niz systemowo). To moze byc dodatkowy bodziec cenowy.

Aspekt polityczny to taki, ze w cenach pradu polscy obywatele od lat subsydiuja caly Slask, (bo 80% kosztu elektrowni to wegiel) kosztem braku "niepokojow spolecznych" a kolejne populistyczne rzady boja sie ruszyc tematu prywatyzacji elektrowni na wieksza skale. To rowniez powinno utrzymac ceny wegla na pewnym poziomie.

Reasumujac, wydaje mi sie, ze trzeba zwazyc obie te opcje. Byc moze sa jeszcze jakies czynniki ktorych nie widze, to tyle fundamentalnie.
  • Re: co myślicie o Bogdznce? Autor: ~j. [195.114.160.*]
    Plus jak slusznie koledzy zauwazyli, jest kwestia importu wegla z zagranicy, glownie z Chin do Polski, tyle tylko, ze na chwile obecna ceny tego importu niespecjalnie sa oplacalne jezeli dobrze sie orientuje ze wzgledu na bariery celne ktore chronia polski rynek wegla.

Ale niewykluczone, ze juz nie jestem na bierzaco.
  • Re: co myślicie o Bogdance? Autor: ~myk... [89.78.0.*]
    ...ale czemu piszecie o tym wszystkim w wątku Netia??? Może cos przeoczyłem?...
  • Re: co myślicie o Bogdance? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    A mógłbyś zapodać link do wątków o Bogdance albo chociaż do strony na bankierze dotyczącej Bogdanki?Bo może coś przeoczyłem.
    Eee, po co ta dziwna złośliwość??? Zapytałem grzecznie przecież...Załóż wątek o Bogdance i będzie OK:-) Po prostu jestem zainteresowany Netią, wchodze na wątek, a tu o Bogdance...Po co takie zmyłki??? Trochę empatii potrzeba, a nie warczenia od razu, Szanowny cercio......
  • Re: co myślicie o Bogdance? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Czemu odebrałeś to jako złośliwość?A ze strony twojej nie było złośliwości jak napisałeś,że może coś przeoczyłeś?Jak założę wątek o Bogdance to zobaczą go tylko naganiacze na pierwszej stronie forum typu krachmen,Karolina i inni a tak to jest szansa na merytoryczną dyskusję z forumowiczami Netii.Trochę inny klimat tu panuje,ja już nie czytam tych wypowiedzi naganiaczy nie mających nic sensownego do przekazania i nie otwieram strony głównej forum.No i zawsze łatwiej go odnaleźć.Wystarczy wejść na Netię.
    Ale ja naprawdę pomyśłałem, że coś przeoczyłem..Zadna to była złośliwość... OK, przekonałeś mnie, przestaję się "czepiać" :-)))
  • Re: co myślicie o Bogdance? Autor: ~Moritz [89.74.158.*]
    Bogdanka wchodzi na parkiet pod koniec czerwca... jak uważacie, czy moda na surowce utrzyma się do tego czasu?
  • Re: co myślicie o Bogdance? Autor: ~chodzik księżycowy [89.78.78.*]
    O to właśnie jest pytanie, czy moda się utrzyma, co prawda na dwoje babka wróżyła, ale na tej podstawie trudno podejmować decyzje inwestycyjne.
    Warto sobie jednak zadać pytanie, co tak naprawdę znaczyłaby udana oferta Bogdanki i kto by na tym skorzystał najbardziej. Z pewnoscią akcjonariusze, jeszcze bardziej rząd Tuska, bo otwarłoby to drogę do nastepnych debiutów na giełdzie i do następnych pieniędzy, które potrzebują rządzący, a przy okazji Pisowi nosa by się utarło i to bardzo mocno.
    Chodzik Księżycowy
  • Re: co myślicie o Bogdance? Autor: jando24 [193.34.2.*]
    Przypuszczalnie będzie bardzo duża redukcja w transzy inw. indywidualnych, bo banki znowu chętnie dają duże kredyty pod zakup tych akcji.
    Może to napędzić apetyt na duży wzrost przy debiucie, jednak, jak zawsze, zależy to od bieżącej sytuacji na rynku.
  • jak myślicie o Bogdance to... Autor: ~andrew [89.151.17.*]
    wskakujcie na NWR, fajna jazda tam jest teraz :-))))
  • Re: jak myślicie o Bogdance to... Autor: ~Moritz [89.74.158.*]
    Wolę Lotos i Groclin:)
  • Re: jak myślicie o Bogdance to... Autor: ~roger [83.144.119.*]
    Ja wdepnąłem w Getin. Ma dobre perspektywy, i póki co zarabiam na nim około 6.5%. Siedzę też od pewnego czasu na LCC, jednak tutaj niestety mamy konsolidację od pewnego czasu. Za Chodzikiem, kupiłem też TPSA, którą trzymam do dziś. niestety tracę na niej 4%. W porównaniu jednak z moimi tegorocznymi zyskami, nie jest to wielka strata, tym bardziej, że w tepse zainwestowałem stosunkowo niewiele. Może jeszcze udać mi się na niej zarobić. Jeśli znów zacznie spadać - sprzedam.

Pozdrawiam
    Roger
  • Re: jak myślicie o Bogdance to... Autor: ~luciano [83.3.128.*]
    Redukcja w ofercie Bogdanki sięgnęła 88 proc.

Drobni inwestorzy dostaną co dziesiątą akcję górniczej spółki, na którą złożyli zapis w ofercie publicznej. Zakończyła się ona pełnym sukcesem.

[x]
NETIA 0,00% 6,94 2021-07-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.