• I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Rolnik [213.136.247.*]
    Tym razem szybko
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~XD [31.0.34.*]
    Heh XD
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    Idą jak burza:) kolejny bonus dla cierpliwych i lubiących swojego czasu ryzyko:)
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~jazz [37.47.247.*]
    Np dobra. Powiem szczerze. Tego się nie spodziewałem.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~olo [83.24.141.*]
    ja miałem nadzieję na 25 pln i większą ilość. skup po 35pln degraduje WK. ciekawe tylko, kiedy podniesienie kwoty i ilości skupu.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Witek [31.0.34.*]
    Co masz na myśli że degraduje WK?
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~fishas [78.57.231.*]
    Gdzie w komunikacie spółki jest napisane, że na wykup przeznaczono 5,76 mln zł? Nie znalazłem tego.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Action-zaprasza-do-skladania-ofert-sprzedazy-do-1-mln-akcji-wlasnych-proponowana-cena-to-35-zl-akcje-8774167.html
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~fishas [78.57.231.*]
    Jeśli to prawda, to w przypadku wystawienia wszystkich akcji na wezwanie, odkupią jedynie 164 571 akcji
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~olo [83.24.141.*]
    kupując po 25 przy WK ok 25 kapitał własny spadnie proporcjonalnie do ilości umorzonych akcji. kupując powyżej WK kapitał własny spadnie spadnie bardziej po umorzeniu i WK będzie niżej niż 25.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Shatanov [46.134.111.*]
    Jak mogę złożyć ofertę sprzedaży akcji Action w ING Makler?
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Mrcn [31.61.171.*]
    Byłoby ciekawie, gdyby większościowy tym razem nie odpowiedział i redukcja pozostała na poziomie, powiedzmy, 80%. 93% to trochę słabo, chociaż lepszy rydz niż nic...

A na pewno lepsze to niż skupywanie po 439 akcji na sesji...
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~hmmm [89.64.38.*]
    Ale zdajsie ze przeznaczaja na to 5.76 mln zl. A 1 mln akcji, to 35 mln, a wiec redukcja bedzie bardzo duza, a kazdy z nas sprzeda niewiele swoich akcji,

Czy dobrze rozumiem?

Takze spokojnie mozecie nie odpowiadac na wezwanie, he he he,

• Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~hmmm [89.64.38.*]
    Obliczylem na szybko, ze przy maksymalnej liczbie zapisow, a tak trzeba liczyc, sprzeda sie ok 1% akcji ktore sie ma,

I na 1% akcji ktore sie posiada bedzie zysk miedzy cena 35 zl a aktua;;na cena 21 zl.

Takze to beda drobne, ale ja akurat sie pofatyguje po te drobne.

• Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Aha [5.173.145.*]
    Mnie wychodzi ponad 5%. Tym bardziej jest po co ruszyć tyłek
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Alex [89.64.46.*]
    Sprzedaż min ponad 6 % jeśli wszyscy złożą zlecenia.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Aha [213.134.180.*]
    Załóżmy na przykładzie 10 000 akcji. Zysk na 1 akcję po odliczeniu podatku i przy założeniu, że kurs zostanie ten sam to 11,3 zł. Przy max. redukcji na poz. 93% uda wam się sprzedać 600 akcji. Jeśli będziecie chcieli odkupić taką samą ilość po tej samej cenie (2 kwestia, że kurs prawdopodobnie będzie już w innym miejscu), to macie zysk 6780 zł. Choć jeśli liczyć od całej wartości daje to ok 3% całości. Dla jednych dużo, dla innych mało.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~hmmm [91.227.158.*]
    Panowie, ale w artykule czytamy ze max kwota to 5.6 mln zdajsie, na ten skup przesnaczona, a to robi to ze skupuja okolo 163 tys akcji max, a nie 1 mln, a to robi ze sprzeda sie ok 1 % a nie 7% jak piszecie,
    Ktoś pewnie źle przepisał kwotę z zaproszenia. Po co ogłaszać zaproszenie na 1 mln akcji za 35 zł, jeśli chcieliby przeznaczyć na to tylko 5 mln zł. Z góry wiadomo, że się nie uda. Swoją drogą ciekawe, czy wszyscy odpowiedzą.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Rolnik [213.136.247.*]
    Skąd wziołeś jakieś 5.76 ? W komunikacie jest wyraźnie napisane 1mln akcji po 35=35 mln na skup.Czytaj ze zrozumieniem ...
    Jest faktycznie taka informacja w linku pod "najnowszymi wiadomościami". Kolega chyba to przeczytał jako pierwsze a do źródła nie zajrzał. Jak chodzi o własne pieniądze, lepiej zaglądać zawsze do źródeł.

"Action zaprasza do składania ofert sprzedaży do 1 mln akcji własnych. Proponowana cena nabycia jednej akcji to 35 zł. Maksymalna kwota alokowana na potrzeby zaproszenia to 5,76 mln zł - podała spółka w komunikacie."
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Liz [31.60.4.*]
    a jak można odpowiedzieć na wezwanie przy założeniu, że mam akcje w xtb?
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Szacun [31.0.68.*]
    To jakiś błąd wyraźnie 1000000 szt po 35...niech skorygują
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~mrfiesta [37.30.4.*]
    Pewnie ze jest błąd bo zawsze się patrzy do źródła espi a tam nic nie ma o 5.76 więc na ten cel pójdzie 35mln i 1milion akcji
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Mrcn [31.61.160.*]
    Ktoś tu chyba nie brał udziału w poprzednim skupie. Redukcja była 93 % i podobnie będzie teraz, jeśli na skup odpowiedzą główni akcjonariusze. A pewnie odpowiedzą, bo opłaca im się sprzedać za 35, nawet gdyby mieli na rynku odkupywać. Poprzedni skup podniósł cenę chwilowo z 20 na 23 zł, tylko tyle. Żaden z głównych akcjonariuszy nie informował potem o odkupie sprzedanych akcji, co jest pewnym rozczarowaniem. Gdyby główni nie odpowiedzieli (co podniosłoby ich procentowy udział), redukcja byłaby na poziomie 80-85%. Cała reszta odpowie na pewno, stracą jedynie ci, którzy są na wakacjach.

Wyliczenia zysku są czysto teoretyczne, bo ja np ma średnią lekko powyżej 4 zł : ) A i tak mam więcej akcji niż przed poprzednim skupem. Natomiast do średniej liczę także zysk ze sprzedaży - tzn, na chłopski rozum - ilość włożonych pieniędzy dzielę przez ilość posiadanych akcji. Zysk ze sprzedaży zmniejsza ilość własnej, włożonej kasy. Dzięki temu przez jakiś czas miałem średnią ujemną : ) - czyli wyciągnąłem już całą włożoną kasę i nadal miałem akcji na kopy. Potem dokupywałem po 20 zł i średnia lekko wzrosła. W poprzednim skupie sprzedałem zdaje się, że ponad 2 tysiące akcji w cenie 35 zł. Teraz będzie powtórka.

Księgowo rozliczyłem już zysk z akcji kupowanych od 2,3 do 4,8 zł. Teraz najstarsze akcje do rozliczenia nadal po 5 z kawałkiem. Wiem jedno, w przyszłym roku będę miał wiele podatku do zapłacenia ( w poprzednim skupie rozliczałem akcje za 2,40 zł, sprzedawane za 35), a nie mam już na czym zrobić strat księgowych.

Tym niemniej nadal przypominam, że kilka lat temu, przy cenie poniżej 3 zł za akcję, ja i parę osób w dyskusjach zachęcaliśmy do kupna. Mówiłem, że sprzedam z przebitką co najmniej 10x? Mówiłem - i tak sprzedaję. Btw, dawno nie udzielał się Legionnaire? Bo resztę widziałem tu i tam.

Co do ceny skupu, zawsze polecam czytać komunikaty źródłowe spółki, a nie notki prasowe pisane na ich podstawie. W komunikacie jest wszystko dokładnie opisane. Dziennikarze lub boty, które potem kompilują newsy, popełniają błędy.

Aha, Bywalcze - czy twój nick to nawiązanie do pewnego znanego ongiś felietonisty? Dopiero niedawno to załapałem.

• Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~mrfiesta [37.30.4.*]
    Ja tam kibicuje tylko wam swoją perłę zakopałem w komputroniku i liczę że kiedyś też zostanie doceniona podobna droga wzrostu za mocno odstaje od actiona
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~adonis [89.64.40.*]
    Wtedy byla redukcja 93%, tylko pamietajcie ze teraz jest mniej akcji, bo zostaly umorzone.
  • Do MRCN; Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~S_Holmes [79.190.178.*]
    Dnia 2024-06-30 o godz. 17:42 ~Mrcn napisał(a):
    [...]
    . Btw, dawno nie udzielał się Legionnaire? Bo resztę widziałem tu i tam.

[...]

Legionnaire to obligatariusz, który obligacje ACTION wykupił za 50%y, otrzymał sporo po 3,14 i z tego co pamiętam miał się z papierów ACT wycofać sprzedając po minimum 19 zł - takie miał kiedyś plany. Pozdrawiam "Starego Wiarusa", życząc minimum miliona przy całkowitym zamknięciu pozycji na naszej ulubionej Spółce.

• Re: Do MRCN Autor: ~Realista [31.61.244.*]
    Przy takich niby"rewelacjach" i okazji życia po raz drugi nie ma chętnych frajerów na pseudo zarobki,...bo żeby ustrzelić wróbla trzeba zamrozić kapitał ,który w tym samym czasie zarobi na siebie gdzie indziej.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    Bry wieczór,
    dobry motyw z tym felietonistą :), ale akurat zupełnie żadnego odniesienia do....dopiero przypomniałem sobie ciekawą Jego personę :)
    do meritum, spółka po raz kolejny "docenia" szprotki, mi to pasuje, pamiętam sławetną dywidendę 1 PLN (przed zawitałem po raz pierwszy i w tym trwam...) i co rok nie żałuję, że jeszcze jej tej dyw nie mam (nawet po tym pomniejszeniu układowym). Nadchodzi kolejna okazja na sowitą "dywidendę" , jakiej nie dostają klasyczni dywidendowcy innych wiellkich spółek :)
    Holmsie czemy się stresujesz, że nie masz czym rozliczać ? Jeszcze 6mcy na wariacje ! Ja póki co jak już pisałem od kilku mcy z "kilku" szt ACT wlazłem w Redów na grubo i nakręciłem więcej kółek, niż przez ost. 10 lat zabawy na bananie :) i dalej będę leciał tam z prądem szortowców.
    Innych walorów nie polecam...chociaż mam sporo.
    miłego i do kolejnego odkupu. Wkrótce.
    Po raz nty mnie cieszy, gdy czytam na forum jak zgłosić, sprzedać, gdzie iść, się wywalić, po co i dlaczego :) Znaczy , że są na mało popularnym ACT wesołki nieogarnięte, robiące zamęt tu i ówdzie. Czekam po 8/7 na dalszy wysyp pieniaczy, co zła spółka była i nie dała.
    Poprzednio kurs z 23,5 dał minimum 18,xx, może urośnie do 26-28 do weekendu, później 21-23 na szybkich sprzedażach rozczarowanych ? Kto wie. Może nie. Akcji 2,2m mniej. FF mniejszy. Humory nadal dobre.
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~Fikumiku [31.0.34.*]
    Ciekaw ile naiwniaków się trafi którzy teraz będą chcieli skupić "tanio" i sprzedać wszytko na wwezanwiu zapominając o dużej redukcji XD

Póki co jakiegoś szału nie widać poprzednio chyba większy obrót był i wyżej zaleciało
  • Re: I mamy wezwanie po cenie 35pln 1 mln Autor: ~sztos [91.227.158.*]
    Sztos
  • Sherlock + Mrcn Autor: ~Legionnaire [77.255.134.*]
    Nie odzywałem się, bo nie było takiej potrzeby, choć czasem głupoty się tu nieziemskie pojawiały ;)

Nie sprzedałem akcji "po minimum 19 zł". Od samego początku typowałem stawkę rzędu minimum 30-35 zł i jakimś cudem po tyle skup robią. Poza obligami ACT miałem też akcje ACT, bo w spółkę wierzyłem i w sumie dalej wierzę.

Dziś swój pakiet zaoferowałem do sprzedaży 35 zł. Przy maksymalnej redukcji i tak netto mi wyjdzie xx.xxx zysku, licząc w stosunku do kursu na giełdzie z dnia "zaproszenia". Po wpływie gotówki ze sprzedanych akcji odkupię je na rynku, ale w trochę większej ilości (taniej!), więc moje zaangażowanie w spółkę wzrośnie.

Zgadzam się z tym, iż w wyniku ww. skupu po 35 zł faktyczna wartość akcji spółki spada, bo spółka przepłaca za skupowane akcje i płaci więcej niż wynosi wartość księgowa akcji. Celowa zagrywka, by "rekiny" zarobiły, a "szprotki" się cieszyły, że "rekiny" dbają o "plankton".

W dłuższym terminie zanosi się na delisting spółki. Wytrwali powinni jeszcze zarobić.

Po Action i Unimot zacząłem skup Capitea - inwestycja długoterminowa, typuję 5-10 zł przed 2030 r. :)
  • Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~S_Holmes [79.190.178.*]
    Dnia 2024-07-01 o godz. 14:25 ~Legionnaire napisał(a):
    > Nie odzywałem się, bo nie było takiej potrzeby, choć czasem głupoty się tu nieziemskie pojawiały ;)
    > [...]

**
    Legionnaire, cieszę się, że z nami Starymi Wirusami nadal jesteś. Zawsze ceniłem Twoje wpisy na forum. Pozdrawiam

• Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~Act [31.0.34.*]
    Faktycznie jesteś Legionnairem czy się podszywasz?

Przecież Capitea ma wiszący nad sobą układ, podobnie do Actiona, z tym, że tam całość kasy która zarobią wydają na spłatę układu, nie kupują nowych wierzytelności, tylko wyprzedają te które mają, a które systematycznie topnieją. Dodatkowo zarządca układu po jego wykonaniu, jeśli coś zostanie kasy chce wystąpić o jego zmianę żeby zwrócić wszytko wierzycielom, a dodatkowo po wszystkim zlikwidować spółkę.

Gdzie więc tu zysk? Liczysz na to, że to tylko takie zapowiedzi, a tak naprawdę zrobią odwrotnie i wrócą do biznesu? Co jeśli sąd zasadzi inaczej? Tak samo nie skupują żadnych nowych wierzytelności na których mogliby zarabiać więc biznes im się kurczy z dkazda kolejna rata układową.

Chętnie wysłucham Twoje argumentacji o ile nie jesteś podszywajacym się trollem naganiajacym na kota w worku.
  • Act i Legionnaire; Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~S_Holmes [79.190.178.*]
    Dnia 2024-07-01 o godz. 16:39 ~Act napisał(a):
    > Faktycznie jesteś Legionnairem czy się podszywasz?
    > >...

[...]

Halo Act, to prawdziwy Legionnaire - ten sam sam styl wpisów na forum ACTION i te samo IP, co wiele lat temu. Nie miałem wątpliwości, ale sprawdziłem. Pozdrawiam

• Re: Act i Legionnaire; Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~Legionnaire [193.163.202.*]
    > > Faktycznie jesteś Legionnairem czy się podszywasz?

Nie podszywam się. Nie naganiam, po prostu inwestuję. Tak samo jak w Action po 3-4 zł, czy choćby Unimot po 8-20 zł.

Capitea nie jest w układzie likwidacyjnym, choć taki był wydźwięk. Spółka jest na etapie spłaty 9 z 16 rat (kwotowo chyba 30% spłacono, zostało coś ok. 400mln do spłaty). Jeśli dobrze pójdzie, to wierzyciele dostaną więcej niż wynika z układu, ale może się okazać, że układ potrwa dłużej niż zakładano (sprawy sądowe). Po czasie zobowiązania zostaną spłacone, a spółka zostanie z kadrą i czystą kartą. Co do wierzytelności - tak, pozbędą się portfeli, które mieli w 2018 r., ale portfele to nie cała Capitea. Jest też kapitał ludzki, Asseta, który może generować zyski w przyszłości. Oczywiście może być podjęta decyzja o likwidacji spółki, ale w to wątpię.

Ryzyko ogromne, ale i zysk może być jak na ww. spółkach. Minus, że na efekt trzeba będzie poczekać. W żadnym wypadku nie jest to rekomendacja.

• Re: Act i Legionnaire; Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~Mrcn [31.61.170.*]
    Cieszę się, że są tu nadal ludzie z początku zabawy i że dobrze zarabiają. Oby tak dalej! Rekomendacja Legionnaire - na pewno warta spojrzenia.

A co do skupu, to kupno w poniedziałek nie dawało czasu na złożenie dyspozycji w środę. Skup jest dla tych, którzy już mieli akcje. Ciekaw jestem redukcji, ale to dopiero w środę. Jeśli dobrze liczę, to mniejsza ilość akcji przy zapisach podobnych jak ostatnio przełoży się na redukcję mniejszą tylko o 1% - czyli prawdopodobne 92%. 93, gdyby zapisali się absolutnie wszyscy.
  • Re: Act i Legionnaire; Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~aa [85.221.255.*]
    nie zapiszą się wszyscy bo z tego co widzę nie we wszystkich BM się da... jedynie w mbanku miałem taka molziwosc, w aliorze i bosiu już nie
  • Re: Act i Legionnaire Autor: ~Wujek_Dobra_Rada [31.60.72.*]
    @aa - DM BOŚ - Menu Dyspozycje - Inne - Pkt 3. Wezwania - Skup Akcji ACTION - radzę tutaj się zapisywać.
  • Re: Act i Legionnaire; Re: Sherlock + Mrcn Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    Capitea, czy cokolwiek inaczej brzmiąco brzmi lepiej, niż Getback dla nieświadomych:) ale rzeczywiście uklepuują podłogę konkretnie,spłacają jak dziki, wierzyciele,długi,spłąty. To się liczy....kto wie.
    I tak ostatnie miesiące uwielbiam szorty Redów i ich walkę:)
    miłego
[x]
ACTION 0,38% 26,70 2025-09-11 16:28:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.