• Pytanie Autor: ~Ktoś [83.24.218.*]
    Mam pytanie - czy jak kupie teraz z 20k po cenie jakiej jest i wystawie od razu na sprzedaż po cenie wezwania do skupu to mogę to zrobić ? Nie ma przy skupie żadnych ograniczeń, że powinienem mieć akcje na dzień xyz ?

• Re: Pytanie Autor: ~Gambudi [109.42.241.*]
    Tak - możesz to zrobić, ale...
    potrzebujesz 2ch dni od zakupu aby udziały były zarejestrowane imiennie na ciebie. Potem zgłaszasz chęć udziału w skupie u swojego maklera...i zablokowane na czas skupu. Tzn, nie możesz ich sprzedać na GPW.
    Słyszę, że XTB nie są chętni do pomocy w skupie, chociaż... mój prowadzący w XTB powiedział mi że nie ma problemu.
    Ja mam udziały na 2 ch kontach maklerskich i na jednym zgłosiłem wszystko, a na drugim w XTB trzymam, pewnie kupiłem bardzo tanio i chcę potrzymać dłużej, jako że widzę potencjał wzrostu w stosunku do obecnej ceny rynkowej. Podobnie jak zrobiły wchodzące ostatnio fundusze inwestycyjne.
    Ale to może brzmieć jak naganianie na zakupy, a cena może jeszcze sporo zejść w dół, albo....odwrotnie.
    Chociaż... przy dzisiejszym nastroju na GPW raczej w dół.
    > Czas pokaże.
    Powodzenia

• Re: Pytanie Autor: ~3xd [217.97.102.*]
    Dnia 2024-06-25 o godz. 22:47 ~Gambudi napisał(a):
    > > Słyszę, że XTB nie są chętni do pomocy w skupie, chociaż... mój prowadzący w XTB powiedział mi że nie ma problemu.

Ciekawe, bo mi powiedzieli (przez czat), że nie mogę się w XTB zapisać na skup. Jedyna droga to transfer akcji (bezpłatny) do innego biura, które "obsługuje" skup.
    Pozdrawiam, D.

Na wątku ' zapisy na skup' wlepiłem zwrotnego e-maila od swojego prowadzącego na XTB, w którym podaje kontakt gdzie i jak to zrobić.
    Może od tego czasu zmienili zdanie- nie wiem.

• Re: Pytanie Autor: ~Paweł [46.204.110.*]
    Transfer nie jest bezpłatny, xtb chcę chyba 0.1%, jak dobrze pamiętam.
  • Re: Pytanie Autor: ~Paweł [46.204.110.*]
    A to ciekawe ,bo widzisz mam pakiet który przy skupie powinien dać zarobić i co? XTB powiedziało mi że oni nie biorą w tym udziału...
    A i jeszcze jedno - skup jest do 5 lipca.
    Ale zakupy 4 i 5tego Lipca mogą być nie uwzględnione - patrz poprzedni post.
    Wyniki skupu będą ogłoszone 12 tego Lipca.
    Cena skupu 7.50 zł za udział.
    Ilość w zależności od zgłoszeń. Max. 4.85mln akcji,

[x]
MOSTALZAB 0,49% 6,20 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.