Najpierw trochę faktów: Gra, której produkcja EA kosztowała 3,4 mln PLN sprzedała się w ok. 350 tys. egzemplarzy w dwa miesiące (ponad 312 tys. sztuk zaraportowane przez spółkę przed promocją) Co daje przychód (bazując na wcześniejszych raportach spółki) ok. 15 mln PLN Oceny się poprawiają Dynamika sprzedaży się poprawia (zwłaszcza w krajach anglosaskich ze sprzedaży w których więcej kasy trafia do spółki) W przyszłym roku (lub na początku 2026) mamy premierę pełnej wersji gry, która cieszy się tak dużym powodzeniem (co ważne spółka może w całości sfinansować to ze środków własnych czyli nie będzie opóźnień związanych z poszukiwaniem inwestora etc.) Dodatkowo współpraca z Noobz może w przyszłym roku przynieść kolejny tytuł, który oparty na tej samej technologii co IFZ może cieszyć się podobnym zainteresowaniem. Spółka regularnie płaci dywidendę i zgodnie z zapowiedzią zarządu za 2024 rok też należy się jej spodziewać.
Biorąc pod uwagę powyższe zastanawia mnie ciągle skąd ten płacz na forum??? Największe niebezpieczeństwo związane ze słabymi ocenami EA wydaje się zażegnane, nic tylko czekać na premierę FR
Chyba, że ktoś może rzucić jakąś garść faktów mówiących o istotnych zagrożeniach przed spółką?
Wszystko się zgadza, bardzo cieszą rosnące oceny, lada moment wejdziemy w ponad 80% pozytywnych za ostatnie 30 dni. Zachowania kursu nie ma co komentować, na ten moment nie jest uzależniony od aktualnych fundamentów tylko następstwem "gry" grupy prowincjonalnych inwestorów udających cały rynek. Wystarczy poczytać komentarze statystów typu "Rachunki" i jego niezliczonych Alter ego. Jeśli macie swoją strategię inwestycyjną to nie powodu do niepokoju i traktować ten cały bankierowy folklor jako społeczną ciekawostkę.
Tylko nie płacz jeśli za 10 dni gra wypadnie z top500, ok? Buehehehehehe ważne, że masz rację. A to, że ifz przechodzi w tryb max.2mln zysku kwartalnie to pewnie nie ma dla ciebie znaczenia przy kapitalizacji grubo ponad 100mln. Buehehehehehe
Jakoś jeszcze nie zdarzyło mi się płakać nad GOP. Zdaniem niektórych wyroczni na forum to IFZ już dawno miał być poza TOP 500 pamiętasz? Na razie dobiega końca pierwszy kwartał sprzedaży IFZ i zysk netto jest bliżej 10 mln PN niż 2 mln PLN. Wiem, że następne kwartały nie będą już tak udane, ale dalej zysk netto na koniec roku może wahać w okolicach 20 mln PLN. Czy to usprawiedliwia kapitalizację powyżej 100 mln PLN, jak dla mnie zdecydowanie tak, zwłaszcza, że nawet 100% tego zysku może zostać przekazane w formie dywidendy.
I na koniec, skoro premiera EA przynosi takie zyski to ile przyniesie premiera pełnej wersji?
Ignoruj go, nie ma lepszej metody. Naprawdę chcesz tracisz czas na tego manipulatora?Umacniajacy dolar jeszcze bardziej zwiekszy przychody zważywszy, że można znów kupić grę poza platformą Steam. By the way, wskoczyliśmy właśnie do top 130.
Wybacz, ale to kompletne bzdury i mam nadzieję, że za nie przeprosisz wraz z raportem rocznym. Liczysz przychody, nie odejmujesz ani kosztów w wysokości juz blisko 4mln , ani potężnej działki dla zespolu ani podatku dochodowego. Myślę, że odjąłeś przynajmniej vat, bo byli juz tacy jak ifz czy ykhm, ktorzy liczyli razem z Vatem hehehehe Tragiczny w skutkach może być taki optymizm. Problemem jest to, że z konsol juz praktycznie zostały ochłap a produkt na PC też się będzie starzeć. Co z tego, że w 2024 może być 10mln zysku netto, skoro w 2025 powrót do <5mln zysku netto jest niemal pewny. I co wtedy? GOP ma być najdroższą spolką z gamedevu? Hehehehe bo co??? Troszkę refleksji wawelski.
https://m.bankier.pl/forum/temat/14392197 Tu masz przykład co wyczynia jak ma akcje i chce je upchac jako Mmm, zerknij sobie ile to Serum miało peaku i jaki jest kurs. Naturalnie gdy sprzeda akcje używa charakterystycznych nickow "Rachunki, szkoda, niedobrze, niestety itp" i zaczyna hejtować przechodzac ludzkie pojęcie, nie cofajac się przed niczym. IP jest bardzo charakterystyczne podobnie jak styl wypowiedzi, zmieniaja się tylko trzy ostatnie cyfry(zależą od aktualnego miejsca gdzie dokonywany jest wpis) Tak tytułem podsumowania jego forumowej działalności.
Hehehehe inwestycja w the dust? Przypomnij może jak kupowałeś Creepy po 400zl.i wywalales w popłochu po 300 tuz przed wzrostem na 1400, bo wg Ciebie uchwalili emisję buehehehe opowiedz również o tym jak wyszedłeś na Polyslashu, Jujubee i p2chill kupowanyn po 20 buahahahahaha
Jujube zysk, P2 nigdy nie miałem w portfelu. Nie ma tutaj synku takiej osoby która zawsze zarabia na akcjach polskich spółek. No może poza takim dyziem marzycielem jak ty.
A teraz najlepsze https://m.bankier.pl/forum/temat/14657441 tam jako analityk oraz orinoko(to samo IP) Teraz jako Ali pyta(Rachunki o inne spółki) Są dwie opcje albo to kolejne wcielenie Rachunki, ewentualnie kolega po fachu. Pamiętacie gościa, który sobie odpowiadał pod tym samym IP 5.173() Na bank to ta sama osoba 78.30() i 5.173() Taki wytrawny agent może być tylko jeden. Powiem, że poziom żenady został pobity z przytupem.
Czy bzdury? Oszacujmy: Liczba sprzedanych egzemplarzy na dzień dzisiejszy ok. 350000 tys. egzemplarzy (ostatni raport ze spółki przed promocją mówił o ponad 312 tys,). Do spółki trafia ok 44 PLN za egzemplarz. Z ostatniego raportu sprzedażowego cena za egzemplarz wychodziła ok 38 PLN, ale od tamtego czasu zdecydowanie większa jest procentowa sprzedaż poza Azją (przynajmniej patrząc po komentarzach i listach Bestsellers w poszczególnych krajach tak przyjmuję). Przychód z tego wychodzi ok 15mln430tys. PLN. Zaksięgowany koszt to 3,4 mln PLN, podejrzewam, że koszty obecnych poprawek zostaną zaksięgowane dopiero w momencie wydania pełnej wersji. Zatem zysk brutto mamy prawie 12 mln PLN Revshare dla zespołu to 15% co w tym wypadku daje prawie 2 mln więc zysk po revshare wychodzi ok 10 mln PLN Podatek dochodowy na bazie poprzednich raportów ze spółki z lat (2021 i 2022) przyjąłem na poziomie 8%. Zysk netto 9,2 mln PLN. Oczywiście to są wyliczenia szacunkowe, bazujące na pewnych przyjętych przeze mnie założeniach, które jednak starałem się, by były spójne z danymi już podanymi przez spółkę. Jak każdy mam prawo się mylić. Do tego należałoby jeszcze doliczyć 1,1 mln otrzymanych od ULTIMATE GAMES, ale nie uwzględniam tego w swoich wyliczeniach, bo skupiam się na rentowności sprzedaży tytułu IFZ więc odcinam zdarzenia jednorazowe. Kwiestie VATu to już wcześniej na forum tłumaczyłem, że VAT nie księguje się do przychodu, nigdy. To wynika z Ustawy o Rachunkowości i definicji przychodu, można sobie sprawdzić. Rok 2025 albo początek 2026 to prawdopodobna premiera pełnej wersji IFZ zobaczymy jakie da zyski, skoro wersja EA się tak dobrze sprzedaje. Nikt nigdy, a na pewno nie ja tu nie pisał, że GOP będzie najdroższą spółką z gamedevu, na razie to nas dzieli kosmos od najdroższych spółek z gamdevu więc nad czym niby ta refleksja?
I na koniec perełka: Za co niby mam przepraszać? Za to, że zachęcam do merytorycznej dyskusji nad sytuacją spółki, której jestem akcjonariuszem? Za to, że opisuje tu swoje szacunkowe wyliczenia, żeby każdy mógł się do nich odnieść i skorzystać jeśli uzna to za zasadne? A ty przeprosiłeś, za te wszystkie bzdury, które wypisywałeś przed premierą? Najpierw o nieaktywnej, a potem o kupionej wishliście (jawnie zarzucając w ten sposób spółce oszustwo nie mając na to żadnych dowodów), potem o niskich poziomach sprzedaży i rzekomym wypadnięciu z top 500 po bodajże 2 tygodniach? Nic z tego co pisałeś bez żadnych do tego podstaw się nie sprawdziło, przeprosiłeś?
Kolejne info ze spółki i kolejne dobre informacje. Od momentu premiery poza początkowymi problemami z jakością same pozytywne informacje. Ciekawe jak się będzie ta historia rozwijać :)