Więc tak, coraz więcej znaków na ziemi i niebie wskazuję, że podobnie jak w przypadku Ovostar - Astarta również ogłosi wezwanie na zakup akcji i ściągnięcie z giełdy. Zrobi to Ivanchyk oraz Fairfax z podmiotami towarzyszącymi. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że prawdopodobnie cena będzie w granicach 28-35 zł i nikt nic nie będzie mógł powiedzieć. Póki co są to moje domysły, aczkolwiek poparte już częściowymi dowodami. Na tym już nie zarobimy :(
A moze chodzi o to ze nie masz akcji i sni ci sie ze kupisz za 22 zl jak innym co tu tak majaczyli w ostatnich miesiacach. Póki co są to moje domysły, aczkolwiek poparte już częściowymi dowodami.
Jestem tutaj od 2020 roku, pierwsze akcje kupiłem po 10 zł, więc nie, nie marzy mi się cena 22 zł :) więcej niestety nie mogę napisać, bo sytuacja jest rozwojowa, pewne sygnały zaczęły się pokazywać i proces wydaje się, że trwa. Znam bardzo dobrze spółkę, jesteśmy po bardzo dużych przejściach (wzrost inflacyjny rolnych, pierwsza w historii dywidenda oraz późniejszy wybuch wojny). Nie ma przypadków, są tylko znaki :) więcej szczegółów wkrótce lub uprzedzi mnie firma :( Jeśli ktoś z Was ma mocne argumenty przeciwko temu, że zamierzają zejść z giełdy to zapraszam do dyskusji (oraz tych co myślą podobnie jak ja).
Glowny argument przeciw jest taki: juz widac koniec wojny sie zbliza i nikt tu nie zdazy juz zmajstrowac warunkow to zdjecia.
Piszesz te bzdury w komicznym stylu tajemniczj teczki Stanisława Tymińskiego (mlodziez niech pogoogla kto to byl) bo juz nie masz co wymyslec zeby zrzucic kurs w pozycje gdzie ci pasuje kupowac.
Więc powiem tak: matematyka, wystarczy dobrze policzyć ile kto ma % i ile rzeczywiście ma tych %, moc głosowania na walnym, wszystko, prawie wszystko można zdobyć w dostępnych publicznie danych. Trzymam kciuki, żebym się mylił, ale niestety nie w tym przypadku :( Sam byś nie spróbował w takiej cenie i z takimi "inwestorami" mniejszościowymi?
uważasz, że prezes pozwoliłby sobie na rzucanie słów na wiatr, pisząc w którymś z ostatnich wywiadów, że po wojnie wg niego wróci do kapitalizacji rynkowej z bodaj 2011 (~100zł/akcję) - jak to zrobić nie będąc notowanym???
Mowil dokladnie ze widzi kapitalizacje na 900 mln euro (czyli ok 140 zl za akcje) „jak sytuacja sie uspokoi” Dodatkwo spolka podjela tez uchwaly o skupie do 125 zl
Po pierwsze 900 mln dolarów, a po drugie jakbyś był na spotkaniach (callach) to byś wiedział, że nie będą kontynuować skupu. Sam Prezes o tym mówił :) powiedz mi coś czego nie wiem... :)
Gość gada jak pytia na trójnogu. Straszy ale tak żeby go KNF nie zgarnął. Teraz takich akcji będzie więcej bo czuć zmianę w kierunku końca wojny. Zacznie się trolowanie forum i zasypywanie wątków.
Żeby ściągnąć spółkę z giełdy trzeba posiadać min 95% akcji wtedy można ogłosić przymusowy wykup pozostałych 5% akcji. Więc na razie ściągnięcie Astarty z giełdy jest nierealne.
Tu nie chodzi o straszenie, tylko o uzmysłowienie w którym miejscu jesteśmy. Pamiętam czasy jak był gość o nicku Arthurius i doświadczony, ten drugi pokazał w arkuszu swoje 160k akcji, wtedy rzeczywiście miał kto to utrzymać i brać w miarę korekty. Tylko oni sprzedali ze stratą po wybuchu wojny i nie zgarnęła tego drobnica, tylko fundusze zagraniczne, które nie informują że dokupują :) sam posiadam sporą ilość akcji i zależy mi na większej cenie, ale pisze co widzę. A jeśli chodzi o dywidendę, to mówił o zwiększaniu dywidendy... Kiedy jeśli nie teraz? Dlaczego nie ma 0,75 euro po tym raporcie co przyszedł? (Tylko nie mów o zwiększonych inwestycjach, bo na to też nie brakuje)
A moze ja mam akcji niewiele mniej od tego 160k o ktorym piszesz i trzymam je z perspektywa dlugoterminowa? A jak bedzie trzeba moze stac mnie na zorganizowanie jeszcze wiekszych pieniedzy, dzialania prawne, a nawet skupienie wokol tego innych drobnych tak jak to robi Dr Rafal Rzeszotarski na Ovostar? On juz tam przeciera szlaki jak sie w cypryjskiej legislacji upominac o swoje.
Tym bardziej mogą ściągnąć w tej cenie i wejść np w Londynie, jak MHP, tym bardziej już z historią wypłacania dywidendy. No właśnie jest zbierany... :(
A ja ci powiem chłopcze.. PITOLISZ.. i więcej niestety nie mogę napisać, ale radzę posłuchać wywiadów z głównym dyrektorem, o ile znasz język by zrozumieć co mówi.
Dnia 2024-06-12 o godz. 23:30 ~Jacek12 napisał(a): > Języka nie znam, ale na szczęście Google tłumaczy :) kupują w tej cenie ogromne ilości i nawet nie windują ceny w górę nic a nic niestety :(
jakie wielkie ilości ?????? Te 5-8 tys akcji dziennie .
i to wywalanie na fix po 179 sztuk
Przecież tu nic się nie dzieje na obrotach . Czasami dzień ma 25k to tyle co nic . 10 mln akcji fre float.
Jacek12 - wyjaśnij mi dlaczego nie skupowały wielkich ilości fundusze i prezes jak wcześniej Astarta była w większych dołkach i nie próbowali zdjąć z giełdy ?
Były takie okresy.
Poza tym aby ogłosić wezwanie to jak już tu ktoś pisał trzeba mieć 95% a do tego daleka droga i aby zebrać taką ilość to podbiliby cenę bardzo wysoko.
Nic się tu nie zgadza Jacku.
Nie trafiłeś.
Dziwne że forum tak łatwo dało się podpuścić. Podpowiem jedno strona która stawia tezę powinna ja udowodnić nie strona która z ta tezą się nie zgadza. Dlatego Jace powinien podać argumenty za swoją tezą. Niech zapodaje . Nie ma sensu się produkować jak na kółku różańcowym.
dziwi mnie ze ten temat ma wiecej niz jeden post. poziom taki jakbym napisal ze to perla rakieta i jedziemy na 500. mysle ze to ponad 20 raz jak ktos zatroskany o akcjonariuszy gledzi o zdejmowaniu z gieldy