Człowiek, który udaje że cokolwiek potrafi policzyć tak zabierał się do wylicznia problemu opcji za Q1 (cytaty z forum Parkietu):
"Ja to szacowałem w ten sposób: Bazę moich wyliczeń stanowił kurs euro 4,18 zł/EUR - przy tym kursie zawiązano rezerwy w kwocie prawie 3 mln zł. Przewidywaną na I kwartał wartość eksportu = 2,5 mln zł przemnożyłem wskażnikiem ( 4,70 - 4,18 ) / 4,18 - wyszło mi 311 tys. zł. To co wyszło zaokrągliłem do 300 tys. zł".
odpowiedź forumowicza:
"Trzeba było wziąć liczbę otwartych pozycji (opcji) , a nie szacować".
na to drogi J.:
"Trzeba było, trzeba było ... Tylko kto by tam dłubał w kilkunastu tabelach NBP i wyłuskiwał kursy na każdy tydzień wygaśnięcia opcji z osobna ... no i przede wszystkim kto znał choć przybliżoną liczbę opcji w poszczególnych tygodniach I kwartału (opcje wygasają w cyklu tygodniowym ?"
No naprawdę....niby znawca tematu a nie wiedział ile opcji jest i jak wygasają. Wszystko jest w raportach spółki.
A, że gdyby wiedział to i tak nie umiałby policzyć, to inna sprawa.
Przecież mi nie chodzi o wasze bezwartościowe komentarze. Wszystkim nam zaoszczędzi to czasu. Chciałam tylko pokazać ile wnoszą twoje analizy i prognozy.
Jak chcesz naganiać w tak naiwny sposób, to to rób. Nie dziw się tylko, że nie wszyscy będą cię słuchać.
Jethro, podoba mi się Twoje milczenie, babo-chłop znów prowokuje, doszukuje się szczegółów wyciągniętych z gąszczu setek wątków, żeby je znów rozdrapywać niemiłosiernie (skąd to zjawisko "Basia" ma tyle czasu na to?);
traktuj jak powietrze, ja zbyt dobrze znam Ciebie prywtanie, żeby Tobie nie ufać, jak trafią Ci się nawet jakieś małe potknięcia - nie jesteś przecież profesjonalnym ksiegowym, tacy siedzą z nosami utkwionymi w cyferkach i jakby dach zerwało nad nimi, to i tak by nie zauważyli...
jakbym miał takich słuchać, którzy nie mają pojęcia o prawdziwej rzeczywistości i co w trawie piszczy, to chyba nie stać mnie byłoby, żeby nawet swoimi 1250 zł obracać na giełdzie:)
Przyznaj po prostu, że się nie znasz i będzie po sprawie......specjalisto od wycen.
Słuchaj, po niedzieli (nie, nie jutro zapamiętaj) wracam do pracy. Pozwolisz, że przedstawię twoje paraanalizy koleżance i koledze z którymi pracuję. Niech docenią diament, który marnuje się przed komputerem......................wniesiemy razem trochę zabawy w ich życie.
Zgody i tak mi na to nie udzielisz, bo przecież mi nie odpisujesz. No cóż, uznam więc że nie masz nic przeciwko temu.
jedziemy na 5 zeta - wtedy będę kontunuował zakupy na większą skalę (dokupienie minimum 4%, a raczej więcej udziałów spółki);
widziałem też prognozy mówiące o zjeździe na 3,5 zł - to jest jeszcze ciekawsze, dlatego ja cierpliwie czekam
....nie, nie wierzcie że spadnie na 5 zeta. Ten cwaniak nagania na spadki i nagania i jak już wszyscy w ten scenariusz uwierzycie ogłosi wezwanie na 100% spółki po złotych 7, może 8 złotych. Bo tak w ogóle to człowiek Jakubasa........celowo jest tak niewiarygodny, żeby wszyscy wiedzieli że to ściema i uciekali z papieru. Zaklinam Was, nie róbcie tego!!!
wiesz fan, że od wczoraj, jak dowiedziałem się kim ona/on jest naprawdę, to nawet mi już jej/go jest trochę szkoda; bo to w zasadzie jest dosyć przykre - chciałbyś mieć taką przypadłość?
niech sobie pisze, jak ma ochotę, zawsze jakiś przerywnik w naszych postach:)
...........na razie bollec to nie wiesz nic. Ale nie martw się, zapytałam dzisiaj kolegę, któremu przyszło pracować w Aster, ilu jest użytkowników tej sieci których IP zaczyna się od 85.222.86. Bo skoro ktoś o tym adresie pisał wcześniej na innych wątkach i nie byłam to ja, jestem ciekawa. Mam nadzieję, że nie będzie musiał złamać jakiejś tajemnicy słuzbowej żeby to sprawdzić. Jak już się dowiem, dam znac.
...generalnie to forum jest terapeutyczną ucieczką i terapią poprzez swoja anonimowość różnej maści i autoramentu bi, trans, versus, intra i via......
....nie złoście się, spoko , poprostu od tego roku NFZ zalecił kompy w ramach terapii manualnej w szpitalach zamknietych....;))))))))))))))))
to w sumie szczytny cel, no, popisze sobie takie nieszczęście, popisze, trochę ulży, a tak to w realu przeszłoby na jakieś poważne konsekwencje dla pacjenta i prawdopodobnie dla otoczenia;
tym bardziej mi "żal' tego osobnika - za chwilę dokonam przelewu 7 zł (tyle zarobiłem już na giełdzie w tym roku!) na konto tego szpitala:)
Bolo, Fan, Jethro, chłopaki po prostu zignorujcie ją i nie odpisujcie. Nie ma sensu dyskutować skoro nie trafiają do niej absolutnie żadne argumenty. Sprowadzanie polemiki do jej poziomu nikomu nie przyniesie chwały, a pamiętajcie że co jakiś czas jest ono przeglądane przez potencjanych inwestorów więc spróbujmy aby było merytorycznie.
w zasadzie od wczoraj to nikt już jej/jemu nie odpisuje bezpośrednio;
ale masz rację, warto traktować ją/go absolutnie jak powietrze, nawet nie komentując między sobą jej/jego osoby; jak grzyb w kącie sufitu - po jakimś czasie nie zwracasz już uwagi:)
Do Fana. A niech sobie gada sama ze sobą. Najgorzej jak taki ktoś nie jest mile widziany w jakimś towarzystwie, a na siłę stara się w nim pozostać. O takim kimś mówi się, że NIE MA HONORU - i ja się z tym całkowicie zgadzam. Nawet bandyta, złodziej i pijak mają swój honor. To "cuś" najwyrażniej nie.
....ty, kolega a jak tam twój wskaźnik Altmana ? Rozumiem, że nie odpowiadasz na moje zaczepki, ale w takim razie napisz że wynosi 20; bedzie tak samo wiarygodnie a wrażenie zrobi większe.........:)