Magellan wzrósl bo przekroczyl swoje ostatnie maxima i linie fibonnaciego , teraz to jest wsparciem. Mysle ze w niedlugim czasie ma szanse dojsc do kolejnego poziomu fibonnaciego na 23zł. Naturalnie nie odrazu i nie jednego dnia. Ważne by trzymany przy korekcie byl poziom ostatniego otwarcia ktory wlasnie wynosi 23.6 % wzniesienia Fibonacciego czyli 17.30zł. Trzeba byc ostrozym poki co bo na wykresie dziennym RSI pokazuje mocne wykupienie i zmierzanie byc moze do podwojnego szczytu. Podobnie jest na CCI aczkolwiek tam oscylator ma jeszcze troche miejsca. W perspektywie dziennej oscylator pozbawiony trendu osiaga juz w zasadzie ekstremum , dlatego jesli juz mialo by sie wejsc w magellana to po delikatnym ochlodzeniu oscylatora. Aczkolwiek juz dawno na Magellanie nie bylo takiego ruchu , tak wiec nie wiadomo dokad oscylator moze zmierzac.
W perspektywie tygodniowej widzimy wybicie górą z zakresu konsolidacji trwajacej od listopada 2008 roku , mamy poczatek wzrostowego trendu ktorego zalamanie moglo by nastapic po spadku na 12-14 zł. Kolejny mocny opor na 22.75 zł. Tygodniowe RSI zmierza do poziomu 70 oznaczajcego wykupienie , jednak w tym wypadku granica moze byc dopiero 80-90 pkt. 20 tyg CCI blisko utworzenia podwojnego szczytu , co moze byc oznaka powrotu do spadków. Tygodniowy i dzienny MACD przebity od dolu do wzrostu , tygodniowy przebil niedawno 0.
Podsumowujac uwazam ze w najblizszym czasie cena moze dojsc do 22-23 zł i odbic w doł. Wchodzil bym w Magellana i zapewne wejde po delikatnej korekcie ostatniego ruchu i ochlodzeniu oscylatora. Uwazam ze w najblizszych dniach pon-wtorek Magellan moze pojsc jeszcze nieznacznie do przodu i nastapi realizacja zyskow , po niej wychlodza sie oscylatory i zobaczymy , jesli zatrzyma sie korekcinka na poziomie 16 zł to wporzadku , jesli spadnie nizej to moze byc niestety znak powrotu spadkow.
Duzo osob ubralo sie w Magellana juz po te 17 zł , tak wiec napewno beda chcieli ''grubsi'' podciagnac troche jeszcze moze 20 zl i zrealizują , jesli realizacja pojdzie potokowo to kazdy bedzie wyprzedawał :) .
Pozdrawiam i czekam na opinie innych. zapraszam do dyskusji o tym papierku.
Hmm ogolnie nie powinno sie dawac wiary ludziom piszacym na necie o danych spolkach itd , ja ci niczego nie rekomenduje wiec tylko przedstawiam swoje zdanie i opinie , dodajac ze tez moge sie pomylic :) Czasami mam tak ze trafie 8 na 10 czasem tylko 5 : ) jednak stosuje swoje metody i dobrze na nich wychodze.
Odnosnie ambry to pisalem juz posta gdzie indziej tu go zacytuje
''Nie ma sensu rozpisywac się długo nad raportem itd. Był dobry , w miare. Spolka ma perspektywy rozwoju , jest niedowartosciowana i jej wycena pokazuję wzrost. Jednak od dawna wiadomo ze analiza fundamentalna nie ma zbyt duzego znaczenia i nie przeklada się na cene. Najlepszym przykładem jest cena ropy , opublikowano dane o zwiekszeniu zapasów i małym popycie na ''czarne złoto'' a jego cena tego dnia i tak wzrastała.
Przejdzmy wiec do analizy technicznej która jest najwazniejsza w ocenie ceny akcji w najblizszym czasie. Otóz Ambra na wykresie tygodniowym wykazuje tendencje wzrostową. 20 marca przekroczyła linie trendu spadkowego i od tego momentu idzie delikatnie w góre. Od konca marca do dzis kumuluje sie w niej takze duzy wolumen który nie przyniosl jeszcze zbyt duzego wybicia , tak wiec napewno sporo osob w ambre jest ubranych. Jeszcze nie wiadomo czy ta trwajaca od listopada delikatna konsolidacja wybija od gory , jesli cena spadnie ponizej 2.30 zł to przebije 10 tygodniową linie trendu wzrostowego i mysle ze to bedzie sygnal sprzedazy. Poki co srednioterminowy trend jest wzrostowy. ALe uwaga bo detrend oscylator i CCI utworza podwojny szczyt co moze byc poczatkiem spadków.
Co do wykresu dziennego to mamy naturalnie ten sam wzrostowy trend przy podobnych ograniczeniach jak tygodniowy. CCI i detrend oscylator zbierają sie w góre co moze sygnalizowac kilku dniowy wzrost ceny. Uwazam ze wszystkie oscylatory beda dązyc do podwojnego szczytu i wtedy nalezy akcje sprzedac.
Wyjscie z długookresowej konsolidacji na 4.15 zł.
23.6% zniesienia fibonnaciego na 5.70.
Ja uwazam ze cena dojdzie do poziomu 3.80-4.10 i zacznie spadac.''
Dodam odnosnie ambry ze widac bylo w piatek iz ktos stawial duze paczki na sprzedaz poczym odkupowal te kilka groszy taniej od spanikowanych sprzedajacych :)
Co do 05Vict to czytalem ze ma byc niedlugo polaczenie funduszy itd , nie wiem kiedy to nastapi ale pewnie troche poczekamy , dlatego kurs moze miec swoje wahania , jednak przechodzac do czystem analizy technicznej moge powiedziec że :
Na wykresach i tygodniowym i dziennym nastapiło płaskie przebicie linii trendu spadkowego , powstala konsolidacja i nie ma pewnosci czy wybije w góre czy w dól. Zakladając iż ostatnio mamy tam zwiekszony wolumen (od poczatku tego roku) mozna przypuszczac że cos sie bedzie na papierze działo. Srednie na wykresie tyg daża do przeciecia (partycypuje przeciecie sredniej 10 tyg na sredniej 50 tyg) , na dziennych slupkach takowe przeciecie juz nastąpiło.
Dzienne CCI i oscylator pozbawiony trendu pokazują przechodzenie w stan wyprzedania , podobnie jest na wykresach tygodniowych.
ADX tygodniowy ponizej 20 , mozna wiec przypuszczac ze za jakis czas dzwignie sie i wyskoczy ponad 20-dziestke by rozpoczac trend.
ADX dzienny opada w okolice 20 potwierdzając tą krotkookresową konsolidacje.
No dobrze podsumowując tą krotka analize powiem ze 05Vict moze byc ciekawą inwestycja ale za jakis czas. Poczekajmy az spokojnie przetna sie 10 i 50 tyg srednia , az tygodniowy ADAX rozpocznie trend a oscylatory wyjdą z fazy wykupienia.
Ogólnie gdybys chcial w to wejsc to nie za mniej jak 1.50 zł , potem jednak musisz liczyc sie z oporem na poziomie 2zł (opor przy malym wolumenie powinien byc przebity szybko jesli ruszy trend) no a potem dopiero na 23.6% wzniesienia Fibonnaciego bedzie mocniejsza granica czyli na 3.26. Spory wolumen z ostatniego czasu i krotka konsolidacja wskazuja że wraz z poczatkiem ogrzewania sie oscylatorow cena ruszy naprzod.
Pozdrawiam , jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to smialo odpowiem (w sensie jesli interesuja cie jeszcze jakies spolki) Dodam że chetnie poznam tez zdanie innych na temat Ambry czy tez Magellana lub 05V.
As dziekuje za odpowiedz, ja niestety juz jestem na Victori mam po 93 grosze od 2 miesiecy czekam w nadzieji ze wybije ze cos z tych plotek wyjdzie ze podadza jakas strategie i nic magellan mialem kupic pod koniec kwietnia ale odpuscilem i teraz bardzo zaluje a obecnie zastanawiam sie czy nie sprzedac Victori i nie przeniesc sie na inna spolke mysle o Ambrze ale i tez np o Mostostalu Zabrze z analiz technicznych jestem slaby dlatego odwazylem sie Ciebie zapytac po przeczytaniu Twojej wczesniejszej wypowiedzi ale szczerze to na chwile obecna sie pogubilem i nie wiem jaki ruch wykonac
Bo widzisz z gielda to juz tak jest ze nie mozna zakladac jednego slusznego scenariusza bo wtedy przychodzi zguba. Ogolnie napisze ci prosto co do Ambry
Wejdz jesli cena przekroczy 3.14 grosza ale ustaw Stopa niewiele nizej (nie ma sensu wchodzic w spolki ktore nie drozeja i na ktorych dochodzi do realizacji zyskow)
co do mostostalu zabarze w skrocie napisze ze warto w niego wejsc , sam kupilem od 4.42 zl ale stopa ustawilem na 3.90. Polecam ci wejsc w Mostostal ale za chwile tzn az cena znow troszke spadnie by wychlodzic oscylatory bo teraz sa w stanie wykupienia. Czyli teraz mamy 4.64 , poczekaj na delikatna korekte i jesli ta korekta nie sprowadzi spolki ponizej 3.90 to kupuj. Potencial wzrostu jest tam spory , kolejny opor mamy dopiero na 6zł. Pozdrawiam , jesli masz pytania to pisz , chetnie pomoge jesli bede potrafil
dzieki As posłucham rady i poczekam co sie wydarzy na MZ moze do tego czasu Victoria choc troche sie odbije, moj blad ze nie stosuje SL ale od teraz to zmienie i zaraz po zakupie bede ustawial na 5% w dół a Ty jaka masz taktyke co do wchodzenia i wychodzenia z pozycji? Sorry ze męcze, pozdrawiam
Ja bazuje na AT , AF malo mnie interesuje bo nigdy nie zostaje na spolkach wiecej jak 2-3 miesiace(chyba ze stale drożeją)
Ogolnie moja taktyka jest prosta , trzymam sie jej zazwyczaj sztywno. Kupuje delikatnie powyzej ostatnich oporow i ustawiam stopa delikatnie pod nimi. Jesli kupilem a nastepuje realizacja zyskow przez tych ktorzy kupili wczesniej , no to stop sie uruchamia i trace niewielka czesc z zainwestowanych pieniedzy. Naturalnie nigdy na poczatku nie wchodze z pelna parą , pierwsze zlecenia te delikatnie powyzej oporow są zleceniami pilotazowymi na sume powiedzmy 10% z calosci funduszu ktory chce wpakowac w dany walor. Jesli spolka idzie dalej powyzej poziomu oporu (ktory po przebiciu robi sie wsparciem) to ładuje 80% kapitalu na dany papier. Sprawdzam kolejne mozliwe opory i czekam az nadejda , monitoruje spadki i wzrosty ciagle podnoszac stopa. Jesli spolka idzie do oporu przy ktorym dawniej byl spory wolumen , lub potwierdzany byl ten opor wielokrotnie no to zakladam ze tu moze juz zakonczyc sie moja przygoda z papierem. Jesli natomiast takowy opor zostanie przebity to powstanie z niego b. silne wsparcie.
dzieki As za wyczerpujace odpowiedzi jestem wdzieczny odezwe sie jeszcze i troche powykorzystuje Twoja wiedze i cierpliwosc jesli pozwolisz a tym czasem zycze milej nocki pozdrawiam
Kolesie z Magellana mnóstwo forsy ulokowali w szpitalach, z miliard albo i więcej, jak tylko rząd Tusk da radę obejśc zapis o upadłości placówek słuzby zdrowia, to komornicy zajmą nieruchomości i kursik Magallana poleci na setę, chyba żeby się rząd Tuska i Boniego rozwali - AT w tym interesie jest funta kłaków warte
AT zawsze jest warta wiele , twoja teoria o szpitalach moze i jest sluszna ale co to ma do AT? czy uwazasz ze kurs spadnie w ciagu 15 minut o 100%? hehe zastanow sie co piszesz. Po to są stopy i analiza oporow/wsparc by wiedziec kiedy wejsc i kiedy wyjsc ze spolki. Nawet jesli twoja teza jest sluszna i Magellan poleci w dol to kogo to bedzie obchodzic ? chyba tylko tych ktorzy maja wiecej jak 5% i sa zwiazani ze spolka emocjonalnie. Dla mnie to tylko papier na ktorym mozna zarobic to ile spadnie kiedys w przyszlosci zupelnie mnie nie obchodzi.
Witam As, mam pytanko analizowales TelForceOne? mialem ich akcje po 2,2 ale wyszedlem po 2,5 w lutym teraz po raporcie zastanawiam sie czy moze warto by wskoczyc a moze faktycznie kolo 10 tym razem sie zatrzyma tyylko jak to wyglada od strony technicznej? z Gory dziekuje
Witaj , sprawa z TFONE jest prosta. Mamy konsolidacje po ostatnim spadku , wolumen stoi w miejscu , oscylatory takze (z nich nic nie wyczytamy) trzeba czekac na jakis ruch.
Nie da sie jednoznacznie okreslic tego ruchu ale mozna wnioskowac iż jesli :
a ) cena przebije poziom 3.7zł to nastapi wybicie z trojkąta i moze to wywindowac cene w okolice oporu na 5.40zł ,naturalnie wybicia z formacji sprawdzaja sie w 6 na 10 prob , trzeba zabezpieczyc sie stopem w okolicy konsolidacji czyli powiedzmy ze jesli wszedl bys od 3.70zł to stopa ustawiasz na 3.50 (5% ruchu).
b)cena spada ponizej 3.40 i dalej ponizej 3 zł to znak powrotu silnych spadków , w tej sytulacji nie ma sensu zajmowac sie papierem przez jakis czas.
c) moim zdaniem najbezpieczniejsza metoda. Poczekac az kurs skoczy do ostatniego oporu przy silnym wolumenie i jesli go przebije (opor ten jest wlasnie w okolicach 5.40) to wejsc w spolke bo kolejny opór mamy dopiero na 11zł. Tak wiec mozna by tu bylo zarobic prawie 100 % : )
A jaki zasieg moze miec wzrost na Budopolu, bo w sumie to kurs tak jakby sie kisil. Ja nadal siedze w 05 Victori cholerstwo jest chyba zaczarowane nie chce rosnac a Ty jakie masz teraz akcje jesli to nie tajemnica oczywiscie calego portfela nie musisz mi zdradzic:) pozdrawiam
Kurs na Budopolu nie kisi sie tylko jest w konsolidacji , jesli wyjdzie powyzej. Trzeba przetrawic skok 30% z 0.70 groszy na 1zł. Na gieldzie nic nie dzieje sie od tak , nie da sie tu zarobic szybko ,chyba ze dysponujemy wielkim kapitalem. Poczekaj spokojnie na budopol. Od 1.50 mozna wejsc , jesli bedzie wyrazny sygnal na kupno. Czyli Przebicie 1.50 przy duzym wolumenie.
Polecam tez ambre. Ladnie przygotowana baza do dalszych wzrostow. Mozna wejsc od poziomu 3.15 , tak samo jak na budopolu , przy duzym wolumenie.
Spolka dosyc dlugo byla w konsolidacji , ladnie wyrobiona baza do wzrostow. Teraz jest moment oporu na wybiciu z prawie rocznej konsolidacji. Musisz troche zaczekac , ja obserwuje ta spolke juz od jakiegos czasu , czekam az cena przekroczy 6zł przy solidnym duzym wolumenie. Wtedy mozna wejsc. Kolejny przystanek moze byc okolo 9.50 a nastepny w okolicach 13 zł. Pamietaj jednak że wszystko zalezy tez od ogolnego ruchu gieldy. Jesli zaczna sie mocne spadki i nastapi wylamanie dolem z trendu horyzontalnego na indeksie , to wiele spolek zacznie taniec bo ludzie zaczna sie ich pozbywac. Wtedy bedzie trzeba szukac juz perełek , ktore opierają sie kryzysowi.
As mam wolna gotowke chce wejsc albo w Ambre albo w Mostostoal Zabrze. Z jakimi limitami wystawic zlecenia kupna mozesz mi cos poradzic bo myslalem o 2,6 dla Ambry albo 4,5 dla Mostostalu
Witaj , co do Ambry opor jest na poziomie 3.10 tak wiec dopiero od 3.10 nalezalo by wjesc jesli ma to byc bezpieczny zakup , jednak ma to byc kontrolowany bezpieczny zakup tak wiec wchodzisz powiedzmy 3.10 i patrzysz co sie dzieje , jesli nie ma dalszego ruchu i jest niewielki wolumen przy przebiciu to stawiasz stopa bardzo blisko pod dawnym oporem a obecnym wsparciem czyli delikatnie pod 3.10. Wejscie w ambre od 2.60 bylo by ryzykowane dlatego ze na tej wysokosci znajduje sie krotkoterminowe wpsarcie , spadek ponizej 2.60 moglby sugerowac glebsza koretke.
Co do Mostostalu zabrze to zaczekaj jeszcze troche z kupnem , ostatnio przy duzym wolumenie nastapil wzrost ale byl to wzrost nieduzy , bardzo bardzo blisko jest dlugookresowa srednia spadkowa. Proponuje zaczekac na dalsze ruchy i wejsc delikatnie powyzej 5zl moze 5.20 ale ciagle badaj akcje , czyli wolumen i cena.
As mam prosbe zapisz sobie mojego maila i odezwij sie jak bedziesz mial wolna chwilke odnosnie inwestowania na gieldzie, skrzynka dobrego trunku Cie nie ominie jak tylko beda zyski pozdro max50@op.pl