VS CIG
Cap 125 mln vs 329 mln
IFZ w top 300 - 54 dni vs LotF 53 dni
IFZ EA
Zrozumieć czasami wyceny w sektorze na bananie to trzeba z 6 fakultetów sokończyć a i to nie daje gwarancji.
CIG wychodził do inwestorów z prezentacją swojego 'pipeline' wszystkich produkcji na najbliższe lata i trabil na lewo i prawo jakie to wielkie i udane gry będą
A GOP boi się podać orientacyjne daty kamieni milowych Total Tank 'bo się community IFZ może obrazic'
Jak do p Bartosza i Jakuba dotrze jak to działa i jaki ma wpływ na wyceny, to się podejście szybciutko zmieni.
Dnia 2024-06-03 o godz. 19:41 ~wezyr napisał(a): > CIG wychodził do inwestorów z prezentacją swojego 'pipeline' wszystkich produkcji na najbliższe lata i trabil na lewo i prawo jakie to wielkie i udane gry będą > > > > A GOP boi się podać orientacyjne daty kamieni milowych Total Tank 'bo się community IFZ może obrazic' > > > > Jak do p Bartosza i Jakuba dotrze jak to działa i jaki ma wpływ na wyceny, to się podejście szybciutko zmieni.
Akurat bajkopisarstwo to jest tu najmniej potrzebne, teraz prowadzą ważny projekt i robią to świetnie. Jak się prowadzi biznes to doskonale wiedzą nic nie musi do nich docierać a ze czasy w gamedev ciężkie to sukces nie wystarcza trzeba rozbić bank żeby kurs po premierze poszedł w górę. Gdyby były peaki 30-40tys na premierę (takie optymistycznie obstawiałem w zabawie) i wysokie oceny jakich można się było spodziewać wnioskując z prologu to kurs by się nie przepołowił. Jest co jest, ale firma prowadzona wzorcowo i ostatnia rzecz to czepiać się ze czegoś nie rozumieją:-) grubo przesadziłeś.
Najśmieszniejsze jest to, że Lotf się jeszcze nawet nie zwrócił a spółka robi fikołki by się utrzymać na powierzchni. 280 mln kosztu produkcji to stan na dzień premiery a gdzie koszty niezliczonych poprawek. Już gra latała na dużych przecenach, taki to hit. U Nas koszt gry 3,2 mln i błyskawiczny zwrot kosztów I co najważniejsze to EA, czyli pełna premiera jeszcze przed Nami. Ale kto co lubi :-)
Dnia 2024-06-03 o godz. 21:53 ~Forfun napisał(a): > Najśmieszniejsze jest to, że Lotf się jeszcze nawet nie zwrócił a spółka robi fikołki by się utrzymać na powierzchni. 280 mln kosztu produkcji to stan na dzień premiery a gdzie koszty niezliczonych poprawek. Już gra latała na dużych przecenach, taki to hit. U Nas koszt gry 3,2 mln i błyskawiczny zwrot kosztów I co najważniejsze to EA, czyli pełna premiera jeszcze przed Nami. Ale kto co lubi :-)
Rozumiem ze wtopili ale porównujmy rzeczy porównywalne. To tak jakbyś chciał żeby wycena straganu który zarobił na czterech skrzynkach sałaty 300% była taka jak supermarketu który jedzie na stratach, no tak to nie działa. CIG gra w innej lidze i nawet słabe drużyny z ekstraklasy są wyżej wyceniane niż dobre z okręgówki. Oczywiście przerysowałem, ale porównujesz nieporównywalne.
W ramach ciekawostki powiem Tobie, że zysk za pierwszy kwartał mamy niemal bliźniaczy, z tym, że Cig już "korzysta" z premiery swojego przeboju a My lecieliśmy tylko na back catalogue. I to jest ta subtelna różnica. Z niecierpliwością czekam na raport okresowy za drugi kwartał to się odniesiemy do sprawy :-)
Dnia 2024-06-04 o godz. 10:13 ~Forfun napisał(a): > W ramach ciekawostki powiem Tobie, że zysk za pierwszy kwartał mamy niemal bliźniaczy, z tym, że Cig już "korzysta" z premiery swojego przeboju a My lecieliśmy tylko na back catalogue. I to jest ta subtelna różnica. Z niecierpliwością czekam na raport okresowy za drugi kwartał to się odniesiemy do sprawy :-)
Ale wycena CIG jest wyższa po nieudanej premierze ponieważ przy udanej wyceniana byłaby na 1-2 może nawet 3mld porównujesz spółki z innych lig i oczekujesz tej samej wyceny. Nigdy nie rozumiałem tego kopania się po kostkach "o patrzcie tamtym się nie udało to my powinniśmy być wycenieni wyzej" tyle ze porównujesz z całym szacunkiem jaki mam do GOP "warzywniak" z supermarketem to nie ma sensu. W sumie to może raczej Orzeł porównuje On przytoczył kapitalizacje Ty mówisz o wynikach. 300mln to tu na razie marzenie, CIG chodził przed premierą powyżej mld kapitalizacji, spółki są na innych półkach.
Jak można pisać o CIG że to inna lig a. W czym inna, w przepalanu $.
Inna liga to 11B , CDR.
Generalnie w spółkach chodzi o co? O zyski jakie generuje spółka a nie o dodruk akcji i na pewno nie o to jak była spółka X wyceniana przed premierą. To nie jest żaden argument.
Druga sprawa, źle interpretujesz wpis. Jakie kopanie po kostkach. Ja patrzę na porównanie z innej strony. To nie CIG jest za wysoko, tylko GOP za nisko.
Dnia 2024-06-04 o godz. 17:36 ~Orzel74 napisał(a): > Jak można pisać o CIG że to inna lig a. W czym inna, w przepalanu $. > > Inna liga to 11B , CDR. > > Generalnie w spółkach chodzi o co? O zyski jakie generuje spółka a nie o dodruk akcji i na pewno nie o to jak była spółka X wyceniana przed premierą. To nie jest żaden argument. > > Druga sprawa, źle interpretujesz wpis. Jakie kopanie po kostkach. Ja patrzę na porównanie z innej strony. To nie CIG jest za wysoko, tylko GOP za nisko.
Porównujesz spółkę 20 osobową która działa w niszy do spółki która zarządza 200 czy nawet 300 osobowym międzynarodowym zespołem. CIG aspiruje do tworzenia gier AAA gdzie budżety trzykrotnie przekraczają obecną kapitalizację GOP trzykrotnie porównanie jest absurdalne. Tam gdzie oni mają podłogę to tu jest sufit, porównujesz fabrykę z usługami szewskimi i próbujesz porównywać kapitalizację bo szewc zarabia a fabryka akurat wtopiła. Odpadam z dyskusji bo szkoda czasu na bicie piany, jak uważasz ze spółki są porównywalne to spoko ja daruję sobie dyskutowanie spraw oczywistych. Jak CD projekt by wtopę zaliczył i był na minusie to pewnie też byś porównał, ręce opadają czasami jak się czyta wydawałoby się kumate osoby.
Kuna tamta fabryka nie akurat nie zarobiła a generalnie nie zarabia.
CIG aspiruje do tripleA? Chyba sobie żartujesz.
No właśnie ręce opadają jak się czyta, nie wiem czy kumate osoby ale napewno widzące temat wycen inaczej. Nie gorzej, nie lepiej a inaczej.
2020r marzec - kwiecień cap market spółki która od zawsze aspirowała do produkcji dużych IP za pożyczki I dodruk akcji 57 mln. 0.31-0.36 za 1 akcję. Do dzisiaj kasy na kontach spółki brak.
Szkoda Kuna, że cię ubrali na CIGAMES, to nie usprawiedliwia faktu pudrowania rzeczywistości. Prześledź sobie dokonania Pana prezesa tejże spółczyny to może przyjdzie autorefleksja. Jako drukarnia to faktycznie triple A, w tym są mistrzami.
A cie wkur.....ł
Kuna nie ma co dalej kontunułować tematu. Inwestor ty, ja ten czy tamten może mieć inne zdanie na temat spółki X. Na końcu liczy sie i tak jaki spółka przyniosła zysk a nie jak duże projekty robi po raz entry. To na czym zarobili to średnia półka Snipera a nie jakieś mega produkcje. Aspiracje nie idą w patrzę z potencjałem ludzkim.
Podsumuje jeszcze raz. TO NIE CIG JEST ZA WYZSOKO OCENIANY TYLKO GOP ZA NISKO
Czasami brakuje cierpliwości, jest rozmowa na temat czy można porównywać dane spółki a jak zwykle ktoś wyskoczy z jakimś "ubieraniem". Nie ma gość pojęcia cudzych transakcjach nie mówimy o nich, ale trzeba to bankierowe pierdzielenie wtrącić naprawdę nie mam ochoty w tym uczestniczyć co dobitnie wyraziłem.
Tez uważam ze GOP jest nisko, ale nie porównywałbym i nie wyciągał wniosków z kapitalizacji CIG oczywiście każdy może mieć w tym temacie swoje zdanie.
Dnia 2024-06-05 o godz. 07:21 ~Orzel74 napisał(a): > Przypomnę ci tylko że jest dyskusja a jak to określiłeś - tobie na niektórych ręce opadają :)
Opadnie rąk to moje odczucie co do którego mam 100% pewności i mogę o tym napisać natomiast pisanie wyimaginowanych cudzych pozycjach i używanie tego jako argumentu to czysty farmazon niestety dyskusje są do tego sprowadzane, "masz akcje" "nie masz akcji" "chcesz tanio kupić" "jesteś ubrany" to jest zupełnie inny poziom i z bzdurami szkoda czasu dyskutować.
Natomiast jak ktoś upiera się porównywać firmy 20 osobowe z 300 osobowymi i budżety 3mln z 300mln no to ręce mogą opaść ale nikogo to nie obraża raczej wyraża uczucie bezsilności wobec uporu na wydawałoby się oczywiste fakty.
PCF jest jeszcze wyżej wyceniane od CIG, to są spółki korporacje i wyceniane są jak korporacje. GOP jak sami podkreślają dobrze się czuje w 20 osobowym zespole i będą wyceniani jak 20 osobowy zespół chyba ze osiągną spektakularny sukces.
Jakby wyceny zależały od ilości ludzi w zespole to by Tymiński zatrudnił ich 1000.
Brak kasy- niski cap, zyski w spółce - wysoki cap. Natomiast u nas wszystko postawione jest na głowie. Jedni grają pod permanentne marzenia inni pod długofalowe zyski i dywidendy. W skali kilku lat zapewniam że ci drudzy są na większym plusie.
Pokazałem ci CIG jak był wycenianie w 2020, po 0,32 akcja.
Idąc twoim tokiem rozumowania to PLW powinien mieć niższy cap niż 11B (a tak nie jest) ponieważ 11B ma aspiracje na duże projekty a PLW ma małe projekty I rosnące zyski. Skala jest taka że dywidendy z PLW to dla niektórych inwestorów LT czysty zysk a raczej akcje za free. Wyceny robione przez duże DM spółek z sektora gaimingowego zupełnie pomijają fakty/dane/informacje jak ilość ludzi w zespole czy wygórowane arealne aspiracje prezesa a ja mam to brać pod uwagę. Czyli takie na udo, może się nie udo a może się udo spełnić aspiracje prezesa. Huk z tym że nie udało się przez minimum 12 lat może za dwa -trzy lata się udo. Co tam że LotF może się zwróci za 2-3 lata, przecież są banki , pożyczki I system dodruku akcji.
Dnia 2024-06-05 o godz. 17:00 ~Orzel74 napisał(a): > Jakby wyceny zależały od ilości ludzi w zespole to by Tymiński zatrudnił ich 1000. > > Brak kasy- niski cap, zyski w spółce - wysoki cap. Natomiast u nas wszystko postawione jest na głowie. Jedni grają pod permanentne marzenia inni pod długofalowe zyski i dywidendy. W skali kilku lat zapewniam że ci drudzy są na większym plusie. > > Pokazałem ci CIG jak był wycenianie w 2020, po 0,32 akcja. > > Idąc twoim tokiem rozumowania to PLW powinien mieć niższy cap niż 11B (a tak nie jest) ponieważ 11B ma aspiracje na duże projekty a PLW ma małe projekty I rosnące zyski. Skala jest taka że dywidendy z PLW to dla niektórych inwestorów LT czysty zysk a raczej akcje za free. Wyceny robione przez duże DM spółek z sektora gaimingowego zupełnie pomijają fakty/dane/informacje jak ilość ludzi w zespole czy wygórowane arealne aspiracje prezesa a ja mam to brać pod uwagę. Czyli takie na udo, może się nie udo a może się udo spełnić aspiracje prezesa. Huk z tym że nie udało się przez minimum 12 lat może za dwa -trzy lata się udo. Co tam że LotF może się zwróci za 2-3 lata, przecież są banki , pożyczki I system dodruku akcji.
Mam wrażenie ze rozmawiam ze ścianą, żeby zatrudnić 1000 osób to trzeba tak skalkulować biznes żeby im zapłacić zbudować 200-300 osobowy zespół i tym zarządzać to trzeba mieć kompetencje. Mają taki zespół możesz działać w większej skali, to nie powstaje za pstryknięciem palców czy jak tu piszesz "ot zatrudnię sobie 1000 pracowników" to zatrudnij. To właśnie ze zbudowano w CIG czy PCF takie zespoły to już daje wycenę która w przypadku 20 osobowego zespołu musiałaby być poparta mocnymi wynikami i jeszcze ktoś musiałby chcieć zainwestować w niepłynną spółkę na której zdany jest na dywidendy bo nie wyjdzie bez wodospadu.
Wyskakujesz z porównaniem stoczni do producenta łódek i próbujesz wyciągać analogie to kapitalizacji takich analogi tam nie ma grają w innych ligach i inne są wyceny.
Tak podtrzymuję ręce opadają, ekonomi nie musisz mi tłumaczyć zarabianie jest super, ale porównujemy kapitalizację CIG czy PFC już za same zdolności utrzymywania takiej skali produkcji ma z automatu wyższą kapitalizację, o co tu się spierać? Tym razem naprawdę odpadam z dyskusji.
Ależ dyskusja tu rozgorzała :) W rzeczywistości każdy wyceniając akcje może brać co innego pod uwagę, dla mnie kluczowe są dywidendy, dla kogoś innego wzrost przychodów rok do roku albo wzrost zysków. Fundusz inwestycyjny dodatkowo będzie brał pod uwagę płynność danej spółki (i dlatego ciężko o udział funduszu w GOP albo w Render Cube). Kto ma rację? Każdy tak długo jak na tym zarabia. CIG jest w tej chwili w sytuacji nieporównywalnie gorszej od GOP ze względu na to, że produkt na który wydali ponad 200 mln PLN delikatnie się nie udał. Dlatego jeszcze przed premierą podkreślałem taki aspekt jak koszty produkcji IFZ, bo jak coś kosztuje 3 mln to nawet jak się trochę nie uda to i tak może przynieść zyski, a jak kosztuje 200 mln to już tak łatwo nie jest. Inwestor instytucjonalny natomiast może brać pod uwagę inne aspekty działalności i to też jest ok.
Uff
Trochę jeżdzę na spotkania inwestorskie czy eventy i CIG postrzegany jest zupełnie inaczej niż to co opisujsz. To mi ręce opadają jak czytam że spółka X która leci na pożyczkach i dodruku kolejny raz zawodzi oczekiwania kilkukrotnie przeszacowując koszty produktu. Kolejny projekt o takiej skali kosztowej za 5-6 lat?
Marzenia na gaimingu się skończyły co widać po spadku wartości CIG z 7,xx na 1.7x czy GOP 40,xx na 23,xx
I tutaj widać skalę spadku marzeń CIG minus około 75%!!!! vs GOP 42% GOP powróci do wartości oczekiwań przed premierą szybciutko, CIG nie. Konfrontację zrobimy w grudniu.
Pozdrawiam
Dnia 2024-06-05 o godz. 18:17 ~Orzel74 napisał(a): > Uff > > Trochę jeżdzę na spotkania inwestorskie czy eventy i CIG postrzegany jest zupełnie inaczej niż to co opisujsz. To mi ręce opadają jak czytam że spółka X która leci na pożyczkach i dodruku kolejny raz zawodzi oczekiwania kilkukrotnie przeszacowując koszty produktu. Kolejny projekt o takiej skali kosztowej za 5-6 lat? > > Marzenia na gaimingu się skończyły co widać po spadku wartości CIG z 7,xx na 1.7x czy GOP 40,xx na 23,xx > > I tutaj widać skalę spadku marzeń CIG minus około 75%!!!! vs GOP 42% GOP powróci do wartości oczekiwań przed premierą szybciutko, CIG nie. Konfrontację zrobimy w grudniu. > > Pozdrawiam
Co chcesz w grudniu konfrontować? ja mówię o nieporównywalności spółek, gdyby GOP zaliczył taką wtopę jak CIG to chodziłby na 20mln kapitalizacji. GOP przy niewątpliwym sukcesie jakim jest IFZ ma 100mln a CIG po wtopie ma 300mln, dlatego ze to spółki które działają w innej skali i porównywanie kapitalizacji nie ma sensu. Natomiast zyskowność i czy się od teraz lepiej się zarobi na GOP czy na CIG to zupełnie inna dyskusja, ja podważałem sens porównywania kapitalizacji. To ze akcjonariusze mają krzyż pański ze spółką to inna bajka, temat dotyczył porównywania spółki która robi gry za 3mln 20 osobowym zespołem i nie mają zamiaru powiększać skali działania ze spółką z 200 czy 300 osobowym zespołem który robi gry za 300mln. Nic się do grudnia w tym temacie nie zmieni te fakty są wiadome na dziś.
Ale co z tego, że zespół liczył 200 osób jak odwalił popelinę i gra się nie zwróciła? Chłopie jak zatrudnię 200 osób na kredyt to dołączam do elity? Liczy się efekt końcowy. Ten jest żałośnie słaby w przypadku CIG. @orzeł74 popieram w 100%
Dnia 2024-06-05 o godz. 22:37 ~prof_ekonomii napisał(a): > Ale co z tego, że zespół liczył 200 osób jak odwalił popelinę i gra się nie zwróciła? Chłopie jak zatrudnię 200 osób na kredyt to dołączam do elity? Liczy się efekt końcowy. Ten jest żałośnie słaby w przypadku CIG. @orzeł74 popieram w 100%
Nie masz pojęcia o czym mówisz, nikogo nie zatrudnisz, bredzisz bez pojęcia, jesteś naganiackim planktonem którym gardzę. Na niepłynnej spółce chcesz jeszcze skupować akcje, dla mnie już już dawno byłeś idi....tą bez pojęcia a teraz to oficjalnie mówię, nie komentowałem bo wiedziałem ze z du....niem mam do czynienia, ale wlazłeś tutaj to teraz już wiesz ze sobie nie podyskutujemy, nara bez odbioru
Na temat CIGa można książki pisać. Rozpala spółka emocje. Faktycznie aspiruja do gier AAA ale tych gier nie robią. Wycena na wyrost bo może kiedyś zrobią dobra gre AAA... CIg nie zarabia jak spółka robiaca gry AAA i boryka się z problemami finansowymi. Wycena oddaje natomiast. Sniper nie był hitem AAA może AA. Ale PR robią i się porównują z CDR ale fakty za tym nie przemawiają. Ta dysproporcja w wycenia bardzo wymowna. O GOPie się nie mówi dużo a CIGa każdy zna. Stąd ta wycena.