W wyniku pomyślnego wykonania zadań ekonomiczno – finansowych NOVITY S.A. w miesiącu IV 2009 uzyskane za okres 4 miesięcy 2009 roku wyniki Spółki ukształtowały się następująco:
- przychody ze sprzedaży ogółem - 23 847 tys. zł,
- zysk z działalności operacyjnej - 2 976 tys. zł,
- zysk brutto - 2 285 tys. zł,
- zysk netto - 1 781 tys. zł.
Osiągnięte wyniki za 4 miesiące 2009 roku w porównaniu do wyników z 4 miesięcy 2008 roku wykazują następującą dynamikę:
Reakcji na te dobre wyniki nie ma żadnej ,czyżby ktoś wiedział coś na temat wezwania do sprzedaży ogłoszonego po cichu przez Lentex -głośno ma być w czerwcu .Po ile obstawiacie 30 ,35 ,a może wymiana Lenio 24 zł Novita 35zł -wymiana akcji własnych Lentexu i reszta dopłata .Piczak jest w Radzie może coś wymyśli,Martwi mnie spadek przychodów bo reszta jest w porządku .
Novita zdaniem Piczaka warta 135 mln zł ,marzenia Genia z więzienia -za takie pieniądze popatrz na giełdę można kupić ; naliczyłem na rynku 15 szt.po 3-razy większych ,gratuluje dobrego samopoczucia.
lentex kosztuje 260 milionów,a nie generuje takiego zysku jak Novita.Na dzis Novita kosztuje 75 milionów.
Wartośc księgowa to tylko składnik bilansu i w zaden sposób nie odzwierciedla wartości frimy ,a w szczególności posiadanego majatku, który przekracza połowe wartości lentexu.
Powierzchnia fabryk Novita 12 hektarów lentex 19. Zatrudnienie Novita 230 lentex 500.
Przychody Novita 85 a lentex 150.
Skoro lentex kosztuje 260 mln to Novita bez łaski powinna kosztowac połowe czyli 130 mln.Daje to ponad 52 złote na akcję .
Na 12 ha wykorzystanych jest jedynie 30% reszta wogóle nie pracuje jest z trudem wynajmowana -typowa fabryka z lat 70 .Problemem Lenteksu jest właśnie przerost zatrudnienia ,jeżeli dojdą do 500 osób do końca roku osiągną rentowność zbliżoną do Novity we włókninach ,ale uwaga przychody ze sprzedaży włóknin spadają i tu i tu -w Lenteksie wykładziny wracają do łask i to może stanowić dobrą odskocznie w osiąganych wynikach finansowych .Ja myślę ,że nie ma o co się spierać znakomicie się stał o że do Rady wszedł Piczak ,który nareszcie się przekona jaką szansę daje dla obu firm połączenie ,do tej pory funkcjonował w przekonaniu ,że jest oszukiwany ,a teraz się dowie jaką wartośćią dla Novity jest konsolidacja.Jeżeli się nie połączą stracimy wszyscy ,a szkoda póki co łatwiej kupić Lentex i ja to robię .
Ten trud w wynajmowaniu przynosi wymierne korzyści w postaci rosnących wpływów i zysków z miesiaca na miesiąc . np 1 kwartał 2009 to + 81% r/r i ciagle rosnie.
lentex to kupa dlugów, dlatego nie mają szans na nic przez jeszcze kilka lat. Moska przedobrzył i nie da sie cały czas utrzymywac wysokiego kursu lentexu i niskiego Novity.
lentex jest mocno zadłuzony .
Ponad połowa akcvji Novity w posiadaniu lentexu jest nie spłacona ,a odsetki od kredytów to ponad milion złotych rocznie+ spłata kapitału . kredyt za wezwanie kończy sie w 2010 a za akcje kupione w 2007 az w 2013 roku. swiadczy to o coraz mniejszych zdolnosciach kredytowych.
Widac z tego jasno ,ze lentex nie ma ani pieniedzy na kupno akcji Novity , ani zdolnosci kredytowych, chyba ze kredyt hipoteczny buhaha.
Szybciej sama Novita skupi wszystkie swoje akcje i pewnie tak bedzie.
Jak potrafisz się z siebie śmiać to niedługo będziesz miał okazje ,nigdy nie buduj kolejnych założeń na założeniu tylko zawsze na tezie ,życzę Ci 54 zł za jedną sztukę -bo nic mnie to nie kosztuje .
Mam pytanie do Bogusia ,czy jest możliwe ,aby kurs Novity i Lenteksu w czerwcu się zrównał ?Czy jest możliwe ,aby Piczak po zapowiedzi Ukraińskiego oligarchy zmienił front w stosunku do Lenteksu ,promocja wyrobów Novity na ogromnym i perspektywicznym rynku Ukrainy może potroić wyniki Novity ,może je też obniżyć ?-pieniądze nie śmierdzą mówili Rzymianie.
ciagle jest 5 złotych róznicy i wyniki za maj całkiem dobre .Znów malutka novita w kryzysie w miesiąc zarobiła netto tyle co olbrzymi Lentex w pół roku.
Przeczytaj wyniki za maj malutkiej Novity i olbrzymiego Lentexu i nie pisz głupot bo chcesz za wszelką cenę opanować to forum napuszczając niezbyt zorientowanych drobnych graczy .Gdyby Novita odliczyła pieniądze z wynajmu pomieszczeń ,zresztą szkoda gadać - cześć.
Olbrzymi lentex 19,9 ha a malutka Novita 14 ha.
Raptem 5 hektarów róznicy.
Za to 4 razy mniej akcji....
Co do napuszczania niezbyt zorientowanych graczy to chyba dobrze by zrobili kupujac od kwietnia i sprzedając dziś .
jednak nie kupili ...
33% z 14 ha wraz z dobrodziejstwem inwentarza to majątek Lenteksu ,a więc Boguś tracisz ciągle argumenty -swoją drogą nawet Piczak wycofuje się z tak tępego myślenia ,dogadajcie się więc Panowie i reprezentujcie jakiś wspólny pogląd .