• WZA Energa 20.VI Autor: ~darek [83.28.208.*]
    (...) Głównym podsumowaniem strategii będzie regularna wypłata dywidendy i podnoszenia wartości akcji dla akcjonariuszy.(...)
    https://businessinsider.com.pl/biznes/prezes-orlenu-zabral-glos-wskazal-w-jaki-sposob-zmieni-sie-koncern/mnw62hc

-do 20.VI mamy czas by "przekonać"Orlen,że skoro konsolidują wyniki Energi,Orlen inwestuje i wypłaca dywidendę swoim akcjonariuszom to Energa też powinna swoim akcjonariuszom wypłacać dywidendę,nie może być podwójnych standardów w traktowaniu akcjonariszy,albo chociaż niech zmieni treść proponowanej na 20.06 uchwały, przeznaczając zysk z raportu jednostkowego na skup akcji własnych z przeznaczeniem na program motywacyjny dla kluczowych menadżerów spółki. Energa ma przed spółką masę kasy do wydania i to od ich zaangażowania,umiejętności będzie zależała efektywność zainwestowanych miliardów zł.Moim zdaniem to bardziej sensowne rozwiązanie niż przekazywanie 37 mln zysku jednostkowego na kapitał zapasowy.
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Pepe [46.134.107.*]
    Nie ma sensu jechać. Tacy specjaliści jak fąfara o tym wiedzą, wiedzą co to ład korporacyjny, szacunek do akcjonariusza mniejszościowego itd.. i można im bezgranicznie zaufać bo to specjaliści top of the top!!!! Ja się nie wybieram w tym roku bo mam do nich ogromne zaufanie i myślę że nic nie trzeba im tłumaczyć
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~IP [83.4.150.*]
    Trzeba jechać na WZA 20.VI..
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~darek [83.28.208.*]
    niepotrzebna ironia,odsłuchaj omówienie wyników Orlenu (z analitykami) min.27 -32, a może coś zrozumiesz?
    Orlen musi już teraz zmienić swoją politykę wobec ENG odnośnie min. dywidendy. Samo WZA to już za późno na takie tematy !!! Z kim tam będziesz dyskutował? Z przedstawicielem Orlenu który się nie ujawni czy z władzami Energii które Ci powiedzą: wszystko zależy od akcjonariuszy i decyzji WZA - głosujcie !!!!
    zgoda,takie "tematy" muszą być uzgodnione wcześniej,przed głosowaniem,więc zamiast "śmieszkować"pomyśl co możemy jeszcze zrobić by "przekonać" Orlen do zmany podejścia,wszyscy wiemy,że 37/414=ok.9 gr, i nie o te 9gr chodzi,tylko o sam fakt wypłaty dywidendy,lub inne działania które będą służyły budowie 'wartości dla akcjonariuszy", wartości rynkowej również
    A ja myślałem że już nic nie trzeba robić tylko liczyć zyski bo mamy super zarząd w Orlenie, super rząd w Warszawie i za kilka dni super Prezesa w Enerdzie i Rade Nadzorczą!!!! Pozdrowienia dla wszystkich bo wystarczy na dziś tych heheszków.
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~ugabuga [213.183.3.*]
    wydaję mi się że jestesmy dla obecnej ekipy śmiesznym marginesem, nic nie znaczącym, można nas mamić i tak nic się nie stanie bo nie mamy siły przebicia, ważne jest dla nich to żeby Energa budowała infrastrukturę a nas można zamieść pod dywan i udawać że nas nie ma, ważny jest Orlen bo jest znany, ma dużo akcjonariuszy i to jest frontmen. Niestety jesteśmy jak Polska w 45 roku z jednej strny opuścili nas zachodni okupanci ale w tej chwili wchodzą od wschodu wyzwoliciele..
    może i jesteśmy "śmiesznym marginesem"bo 37mln akcji przy ponad 1,16 mld w Orlenie to faktycznie niewielka ilość,może dlatego na pytanie/sugestię jednego z analityków/skoro energetyka to taki świetny biznes,dlaczego nie dokończycie delistigu Energi po jej wk?/Pani prezes ucina "temat" o Enerdze,odpowiadając na pozostałe pytania dotyczące Orlenu,natomiast głos z "poza"ekranu(zakładam,że to prezes?) mówi co mówi.Jedno jest pewne,identyfikują problem z resztką akcji Energi na gpw i prędzej czy póżniej mają podjąć decyzję co dalej?Pytanie,czy w państwowej spółce można liczyć na racjonalne decyzje?
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~płozowy [185.234.243.*]
    Perlik się skończył, reakcji zero.
    A podziękował ktoś choć mailowo Panu Piotrowi za to pytanie?
    co bardziej operatywni,przy okazji podziekowań pewnie nawet kilka słów zamienili,a swoją drogą,ciekawe dlaczego w polskiej wersji omówienia wyników nawet jednego pytania związanego z Energą nie przeczytano?
    Cisza przed ....
    Piotr Dzięciołowski, analityk z Citi, zaktualizował podejście do akcji notowanych na GPW spółek energetycznych, wynika z danych agencji Bloomberg.
    -to ten sam p.Piotr co o Energę pytał prezes Orlenu podczas omówienia wyników?
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Pepe [5.184.225.*]
    Tak
    dzięki,bystry gość z niego,szkoda,że nie ma odwagi by Energę wycenić
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~IP [83.4.183.*]
    Ile GS będzie miał akcji Energa S.A. na najbliższym WZA.
    pewnie "0" i GS-u już w akcjonariacie Energi nie ma,niespodzianką by było,żeby pokazali się na najbliższym wza z np.milionem akcji,moim zdaniem doszli jednak wniosku,że żadnych "grubszych" ilości nie są w stanie dokupić,więc podbili do 13-tu i wyszli,ich akcje przejęły inne "mocne ręce" które czekają na ponadprzeciętne zyski z tej inwestycji
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Finansista [88.214.180.*]
    Darku to co piszesz nie jest prawdą. Podbicie do 13 miało na celu zebranie akcji z rynku w pierwszym etapie oraz drugim etapie zbierania, którego właśnie jesteśmy świadkami podczas ruchu powrotnego.
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Finansista [88.214.180.*]
    Wytrzymajcie do 20 czerwca. To tylko niecałe 3 tygodnie. W związku z tym, że nie oddajecie Państwo akcji postanowiono przedłużyć zbiory kolejny raz naiwnie licząc na sukces. Nawet gdyby tak się stało, że jednak nie ogłoszą dywidendy 20 czerwca (małe prawdopodobieństwo) to będą musieli rozpocząć procedurę przygotowawczą do wymiany akcji Energa na Orlen. Wówczas dywidendę otrzymamy w grudniu już jako akcjonariusze Orlenu. Grupa Obajtka reprezentująca Saudi Aramco zapewni dywidendę drobnym akcjonariuszom Energi w tym roku.
    Dzisiaj jest ostatni dzień na pobranie zaswiadczenia z bm
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Tt [31.183.159.*]
    Jak zdejmują to nie będą dywidendy dawać. Po co ?
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~LechWalesa [37.30.121.*]
    Zdejmą, nie zdejmą upominać się trzeba ! :-)
    Dnia 2024-06-04 o godz. 09:25 ~LechWalesa napisał(a):
    > Zdejmą, nie zdejmą upominać się trzeba ! :-)

dokładnie tak,nikt Nam nic nie da na "piękne oczy",upominać się o swoje prawa,przypominać o swoim istnieniu, trzeba wszędzie,różnymi metodami,gdzie tylko się da,na szczęście są tacy którym się chce,mają pomysły jak to zrobić i nie oglądają się na "maruderów" typu"po co?na pewno się nie uda?nie warto? itd-
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Pepe [46.204.8.*]
    Mamy nowy rząd w Warszawie, nowy zarzad i rade nadzorcza Orlenu, nowego po prezesa i rade nadzorcza Energi przychylny akcjonariusza mniejszościowym - już nic nie trzeba robić -przecież pisałeś jak to będzie pięknie po wyborach !!!! Wielkie ochy a achy a i tak będzie 10-15 akcjonariuszy. Po co dajecie te łapki jak i tak się nie wybieracie na wza!!!!
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~LechWalesa [213.192.104.*]
    w e-mailu od Fundacji - przekonują żeby być !

• Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Pepe [46.204.8.*]
    Ci co tak chętnie łapki dają reuszcie 4 litery i na WZA bo jak potem się patrzy na listę osób które zgłosiły sprzeciwy do uchwał to zostaje z tego "1000 akcjonariuszy Gg" kilka lub góra kilkunastu !!!
     Dzisiaj upływa termin rejestracji na najbliższe wza Energi przez pełnomocnika,skan podpisanego pełnomocnictwa wraz z kopią dowodu osobistego pełnomocnika oraz kopią dokumentu tożsamości akcjonariusza należy przesłać do dnia 13 czerwca 2024 r. do godziny 9:00 na adres mailowy: wz@energa.pl 

Jeżeli ktoś z Państwa nie upoważnił nikogo,nie jedzie na wza,jednak ma nurujące go pytania odnośnie spółki które chciałby zadać,proponuję pisać je na forum.
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~LECHIA_ULTRAS [89.64.16.*]
    może po prostu łapka znaczy więcej niż osobiste uczestnictwo ?
    ale,że co?zakładając,że masz akcje Energa sa,nie interesuje Ciebie gdzie się podziała również Twoja kasa która powinna być wypłacona w formie dywidendy Energa sa?Podpowiem,w EOP jest również Twoja kasa która buduje kapitał rezerwowy 8 x ponad ustawowe minimum.
    emeryt,wiemy,że na wza nie jeżdzisz,ale teraz tematy związane z wza są ważniejsze od podbijania historycznych wpisów.
    Jakie pytania byś zadał nowemu zarządowi?
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    kiedy spółka przeprowadzi audyt i aktualizację wartości posiadanych aktywów

jakiej rentowności oczekuje spółka w odniesieniu do realizowanych projektów inwestycyjnych i czy ta rentowność nie zamortyzuje sie ze zmieniającym się rynkiem i technologią w kontekście zmian prawnych

jak spółka skomentuje wyrok w sprawie delistingu i działania głównego akcjonariusza z pokrzywdzeniem interesów mniejszościowych akcjonariuszy
    Pewnie na WZA, będzie gorąco...
    ostatnie pytanie,to raczej na wza Orlenu,5 dni póżniej
  • WZA Energa 20.VI Autor: ~emeryt [31.60.32.*]
    Pisałem o tym już wielokrotnie i dalej podaję pod rozwagę aby pytania zadać przed WZA i wtedy muszą odpowiedzieć na te pytania raportem ESPI przed walnym , zawsze jest szansa że zostanie ślad odpowiedzi i rynek z tym się zapozna .Zadając pytanie na WZA tylko nieliczne odpowiedzi są w ESPI po WZA a z reguły są odpowiedzi wymijające na WZA .Problem jest z wiedzą i prawniczą i ogólną o spółce aby celnie zadawać pytania i jeszcze umieć kontrargumentować na wymijające odpowiedzi ...Ogólnie należy mieć strategię i zadawać tak pytania aby próbować osiągnąć zamierzony cel pytania ...jaki aby ktoś zainteresował się pytaniem i odpowiedzią i zakupił niedowartościowane akcje ,czy zadawać pytania tak aby odpowiedz mogła być wykorzystana jako argument w jakimś ewentualnym pozwie najlepiej odszkodowawczym itp .Reasumując macie swojego prezesa ,sam nie wiem czyj był pomysł aby nim został więc może Wam zdradzić czułe i słabe punkty gdzie należy atakować pytaniami. Ogólnie jestem zwolennikiem zadania pytań przed walnym na podstawie art z ksh i wtedy przed WZA w ESPI dadzą odpowiedzi i oczywiście macie czas na przemyślenie kontrpytań na ich odpowiedzi które już zadacie na WZA ,inne pytania też możecie zadać na WZA .Czyli prawnicy GG plus Wasze sugestie ,plus p.o prezesa niech szepnie też o co pytać i zadajcie przed WZA .

Przy okazji GG ma prowizje za sukces / odliczając to że sami sobie nie będą płacić / to i tak sporo milionów mogą domagać się od osób które podpisały umowy nawet gdyby cena wezwania była niska ...i tutaj może być konflikt interesów czy nie będą przekonywać do zaakceptowania niskiej ceny wezwania ...dodatkowo czy organizatorzy GG nie mają ustnej lub pisemnej umowy że dzielą się prowizją z prawnikami czyli z p.o prezesa ...

Ogólnie przekaż I WESPRZYJ aby zrobić test solidarności w GG oraz zdolności organizacyjnych jej przywódców....Nie wiem dlaczego tego do tej pory nie zrobili ale teraz powinni to zrobić....wszyscy z GG niech wystawią zlecenia sprzedaży na tym samym kursie wybranym przez organizatorów ,Jeśli organizacyjnie takiej prostej sprawy nie potraficie zrobić to zarówno o członkach ich solidarności i organizatorach źle świadczy.I mają to zrobić wszyscy a nie 50 % czy nawet 90 % ..jak ktoś nie umie wystawić to pomóc .Zobaczymy czy potraficie
    ale "solidarność" w GG ma się dobrze,wszyscy z Nas to wolni ludzie,kto chciał to jużdawno akcje wystwił gdzieś wysoko,itd,więc po co jakiś "test solidarności" którego w praktyce nie da się przeprowadzić?
  • WZA Energa 20.VI Autor: ~emeryt [31.60.32.*]
    Problem w tym że nie potraficie organizacyjnie tego ogarnąć prostej rzeczy a może organizator gg nie chcą i nie popierają tego aby członkowie GG wystawili wszystkie akcje po cenie x aby utrudnić ewentualną krótką sprzedaż ...wszyscy członkowie GG mają wystawić zlecenia w arkusz sprzedaży z kursem ustalonym przez organizatorów a jeśli mają wystawione z innym kursem to przesunąć na wspólny kurs ... Dlaczego tego nie robicie czy brak solidarności międzyludzkiej ....Wolną wolę to będziecie wykazywać jak będzie wezwanie po cenie x i wtedy nawet jak by was organizatorzy przekonywali do sprzedaży to macie wolną wolę ...przy prostej akcji wystawiają wszyscy i tu brak wolnej woli bo to działanie dla dobra ogółu ...Ciekawe jak prawnie interpretować te Wasze umowy czy jeśli pojawi się wezwanie po cenie x a ktoś nie sprzeda w wezwaniu to płaci prowizję czy nie ,,,,ciekawe będzie jak ktoś sprzeda a nie zapłaci to GG komornika będzie wysyłać do emerytów ....inny ciekawy przykład to kółkowicze z GG którzy jeśli sprzedali akcje aby zrobić kółeczko to powinni płacić prowizję zgodnie z umową ale tego nie robią a GG nie sprawdza bo to utrudnione bo niby dalej mają tyle samo akcji..
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Kontaktowałem się ze swoim biurem maklerskim (pekaosa) i moich akcji nie mają prawa nikomu pożyczać
    (i na ch.. to wystawianie - "ciąży" to tylko na kursie!).

• Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Ugabuga [109.206.213.*]
    Lech Wałęsa, coś mi śmierdzą twoje posty, jak dla mnie jesteś agentem od sternika, wcześniej pisałeś posty żeby wystawiać zlecenia kupna po 1 zł, teraz zniechecasz do wystawiania zleceń sprzedaży, twoje pozostałe posty to typowe shitpostowanie bez żadnej wartości merytorycznej, maklerom nie ma co wierzyć, mi xtb pisało że nie mogę wystawiać zleceń większych niż 40% obecnej wartości ale inne chłopaki z forum poradziły żeby robić to mniejszymi pakietami i działa, odkąd zaczęliśmy wystawiać zlecenia wartość energi urosła, finansista atakuje Darka że jest tu zły ale ja bym pierwszego obstawił ciebie.
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Krolartur7 [37.47.83.*]
    ~Ugabuga Zgadzam się w 100 % na temat Lech Wałęsa. Ja juz wystawiłem akcje na sprzedaż ... gdyż NIK nie będzie obracal moimi akcjami .
    Dnia 2024-06-13 o godz. 13:20 ~LechWalesa napisał(a):
    > Kontaktowałem się ze swoim biurem maklerskim (pekaosa) i moich akcji nie mają prawa nikomu pożyczać
    > (i na ch.. to wystawianie - "ciąży" to tylko na kursie!).

Biuro ich nie pożycza na zewnątrz a makler ma czym się "pobawić".
    Więc zablokuj swoje akcje, uniemożliwisz dostęp do nich swojemu brokerowi-maklerowi - nic to nie kosztuje.
    Postaw po lewej na kupnie 1 000 000 x 0,01 zł.

(...)jak będzie wezwanie po cenie x i wtedy nawet jak by was organizatorzy przekonywali do sprzedaży to macie wolną wolę (...).
    -rozumiem,że czujesz w kościach,że może tak się zdarzyć,że będziesz musiał walczyć w imieniu pozostałych,ale to chyba nie problem,opłacisz prawników,wyceny,analizy,ekspertyzy,pisma procesowe,może jakieś kaucje itd,wygrasz lub przegrasz,pamiętaj jedynie byś w imię solidarności międzyludzkiej sam,z własnej kieszeni pokrywał koszty tej "solidarności"
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Finansista [93.108.235.*]
    Darku co to za bełkot? Rzekomo Trzcina walczy w imieniu swoim i pozostałych, opłaca prawników, kaucje i nagle piszesz, że emeryt też będzie musiał robić to co Trzcina? Czyżbyś nie wierzył w zwycięstwo Trzciny a może Ty już sam nie wiesz co piszesz, jesteś cały spocony bo akcji nie oddają?
    mądrej głowie dość półsłowie,że Ty nie rozumiesz, to nic nowego, ważne ,że inni rozumieją
  • WZA Energa 20.VI Autor: ~emeryt [31.60.47.*]
    Szanowni jak pisałem wielokrotnie na przykładzie PIS i PO nigdy nie mogłem powiedzieć że jedni lub drudzy wszystko robili dobrze lub źle ,zagorzały fanatyk jednych lub drugich mówi że jedni lub drudzy wszystko robią dobrze a przeciwnicy wszystko źle .Ja oceniam dany czyn i jeśli jest to dobre w moim odczuciu to mówię że dobrze zrobili bez różnicy czy to zrobił PO czy PIS .Również w przypadku GG też stosuję tą zasadę .w jednym z wątków zwróciłem uwagę na konflikt interesów organizatorów GG bo nie zawsze może im się opłacać walczyć o jak najwyższą cenę wezwania bo nawet niska cena wezwania zapewni im prowizję od członków GG .Hipotetyczne prowizje możecie sobie sami obliczyć ,dlatego nie lubię ruchów oporu które tak mają skonstruowaną prowizję ale jest jak jest .Czy jest realne że GG ma pisane lub niepisane umowy że prowizją za sukces dzielą się z prawnikami .Proszę też wsiąść pod uwagę że jak GG nie wywalczy wezwania tylko zostaną notowania giełdowe to upłynie czas na jaki zawarto umowy i jeśli ktoś sprzeda akcje po tym terminie nawet po cenie x to organizatorzy GG nie dostaną od Was prowizji bo im nie zapłacicie bo umowa wygasła.
    Wracając do tematu wystawiania zleceń lub anulowania zleceń chciałem zwrócić uwagę że takiej prostej czynności GG nie jest wstanie ogarnąć organizacyjnie ,oczywiście może nie próbowała i dała wolną wolę ..ale warto byłoby sprawdzić jak działa organizacyjnie GG I jak Wy w ramach solidarności robicie to wszyscy .Zdecydujcie w GG czy wolicie wystawiać czy anulować wystawione .Osobiście wolałbym zacząć od wystawiania zleceń ,po miesiącu można przećwiczyć anulowanie zleceń .Na pewno to nie pogorszy sytuacji ,w GG jest wiele akcji więc też nie ma się czego wstydzić ,wszyscy z GG wystawiacie po cenie z ale macie zrobić to wszyscy ,zobaczymy czy taką prostą czynność potraficie zorganizować , osoby które nie są w GG dobrze by było aby też wystawiły po cenie y ...ale to Wy jako członkowie GG macie przekonać organizatorów GG aby to wprowadzić ....dodatkowo sami będziecie widzieć że jak ktoś usunie takie zlecenie to znaczy że robi kółeczko oszukując organizatorów GG i nie płacąc prowizji .

https://sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=1911&view=null

• Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Woyd [88.156.129.*]
    No i wychodzi, ze ich dzialania to taka prowizorka, jedyne co zrobili dobrego to proces delistingowy, choc sam nie wiem czy jakby orlen nas przymusowo nie wykupil to czy kilka lat temu nie bylo by to za kwote wyzsza niz teraz.
  • WZA Energa 20.VI Autor: ~emeryt [31.60.47.*]
    Nie można krytykować bo są to kosztowne działania jeśli samemu się nie pisze pozwów ...zawsze jest problem finansowania sporu i przerosło to ich możliwości finansowe organizatorów GG ..Nawet jeśli można było podjąć inne działania to nie można krytykować ...Bo Tak krawiec kraje,jak mu ....Członkowie GG też jakby wszystko mają gdzieś bo GG stanęła na wysokości zadania i umożliwiła przekazanie 1,5% z PITu a niestety członkowie GG nie stanęli na wysokości zadania ...można oczywiście w takim przypadku domniemywać że organizacyjnie GG nie potrafiła zmobilizować członków GG do działania Więc problem jest złożony .nawet może ja czy ktoś inny nie miałby daru przekonania członków GG do solidarnych wspólnych zakupów ...ale dopiero po próbie obdzwonienia i indywidualnej rozmowy można coś stwierdzić ...przykre jest że pomysł się przekreśla przed sprawdzeniem czy realnie jednak członków GG dałoby się przekonać ...Więc jest jak jest
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    nawet ja LechWalesa vel Bolek co kiedyś donosiłem na kolegów na to nie wpadłem ~emeryt i ~ Woyd
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Woyd [88.156.129.*]
    Nie chcialem im umniejszac, bo na pewno kosztowalo ich to sporo wysilku i dodatkowo poniesli tez niemale koszty, wylozyli kase na zabezpieczenie itd. Jednak zabraklo w ich dzialaniu wielowatkowosci, mysleli ze samo wygranie w sadzie zalatwi sprawe, a to jednak nie wystarczy, a moze robia to celowo i Finansista ma racje ze swoja teoria spiskowa o ich robieniu kolek.
  • Re: WZA Energa 20.VI Autor: ~Finansista [83.223.234.*]
    Odpowiedzcie sami sobie na pytanie, dlaczego dopiero teraz wystawiają akcje na sprzedaż a nie rok albo dwa wcześniej. Od razu po kupieniu. Bo to jest jeden wielki kant. Pisałem wam, nie ufać "darkowi" ani "emerytowi". W zasadzie to może 3 osoby są na tym forum. Reszta ruchu to "darek" i "emeryt" pod różnymi adresami IP.
[x]
ENERGA 0,32% 18,84 2026-04-02 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.