Dnia 2009-05-12 o godz. 12:05 ~ele napisał(a):
> ...ta cena też nie dla mnie....olewam to
> wezwanie...poczekam na kolejne...
Hossa nie poczeka.
Moim zdaniem oddasz, kurs będzie stał w okolicach 8,3 przez 2 miesiące, a inne spółki będą rosły. Wkurzysz się i oddasz. Tym bardziej że kolejne wezwanie nie musi wcale być po wyższej cenie...
Ja oddam jak najszybciej, powyżej 8,2 na giełdzie i przesiadam się chyba na TFM. Bo branża jakby nie było rozwojowa.
strefa oporu na 8.62-63, wyłamanie oznacza wejście papieru w srednioterminowy trend wzrostowy
jeżeli zostanie pokonana to nie oddaje w wezwaniu bo zasięg wzrostów to okolice 15 zł
Dnia 2009-05-12 o godz. 12:45 ~FxPro napisał(a):
> strefa oporu na 8.62-63, wyłamanie oznacza wejście papieru
> w srednioterminowy trend wzrostowy
jeżeli zostanie pokonana
> to nie oddaje w wezwaniu bo zasięg wzrostów to okolice 15
> zł
Zapomnij że ktokolwiek kupi +/- 10% od ceny wezwania... Będzie do lipca boczniak w okolicy ceny wezwania.
W momencie ogłoszenia wezwania AT możesz odłożyć do szafy...
Nie tak szybko z tym oddawaniem. Po pierwsze, jeśli kurs podskoczy (sami powinniśmy go podbić), to wezwanie nie dojdzie do skutku, a średnia znacznie podskoczy i kolejne MUSI być po wyższej cenie. Po drugie, jest pewna szansa, że prawnicy wykażą, że kupno po ponad 23zł. za udział Oktogon Investment, jest prawie tożsame z zakupem akcji Prospera. A na koniec - żadna, ale to żadna siła nie zmusi mnie, żebym w PRZYMUSOWYM wykupie zgodził się na cenę niższą niż wartość księgowa (około 14 zł na akcję), a sprawdzę jeszcze, czy przymusowy wykup może być po niższej cenie, niż emisyjna!!! Tak więc głowa do góry!!! 14 złotych, to jest minimum, które też pewnie będzie zaskarżone!!! Trzymać i mieć Torfam tam, gdzie on ma akcjonariuszy!!!
- Nikt ceny trwale nie wywinduje powyżej 8,34. Bo i po co??
- Są siły i prawo, które może Cię zmusić do sprzedaży poniżej 14 PLN zgodnie z prawem
- Próba wykazania czy pośrednie nabycie jest podstawą do wyliczania minimalnej ceny było testowane na ZEG i okazało się, że zgodnie z prawem można ten zakup pominąć...
Pozdrawiam.
PS. Moim zdaniem bardzo nieliczna grupa inwestorów zdecyduje się trzymać walor po wezwaniu...
Dnia 2009-05-12 o godz. 14:23 ~gracz napisał(a):
> Zeby sprzedac na wezwaniu mam wystawic cene 8.34 ?? ile
> wogole potrwa to wezwanie jaki mamy czas na sprzedaz ?
Zapisy odbywają się poprzez Twój DM w okresie 1 czerwca - 2 lipca (odsyłam do oficjalnego komunikatu).
Jak wystawisz po 8,34 i znajdzie się chętny do odkupienia po tej cenie to sprzedasz szybciej.
10 lat temu cena emisyjna wynosiła 21 zł.!!! Na giełdzie są zapewne akcjonariusze, którzy mają akcje kupione po tej cenie. O ile cena w wezwaniu MOŻE być ustalona zgodnie z pewnymi zasadami i nie można tego zaskarżyć, o tyle przymusowy wykup nie może krzywdzić akcjonariuszy mniejszościowych i MOŻE być zaskarżony. I ręczęi, że będzie (o ile cena nie zostanie podniesiona do godziwej)!!! Poza tym akcjonariusze swój umysł mają (mimo, że o części trudno to powiedzieć) i nie odpowiedzą na to wezwanie po tej cenie!!! Zresztą niedługo wokół tego wezwania rozpęta się burza, bo mimo wszystko jest ono krzywdzące dla mniejszościowych!!! Co tu się rozpisywać, niebawem wszystko się wyjaśni! A Ty Carki chyba reprezentujesz Torfarm?!? Albo chcesz się tanio zapakować!!!
Tak Carki chyba pracuje dla Torfarmu,, jest tak zaangażowany.
Cena 7 - 8 zł nie ma żadnego sensu dla akcjonariuszy mniejszościowych.
Poza tym Torfarm już od dawna ustala (zaniża) cenę tych akcji.
A obecna cena akcji nie ma nic wspólnego z ich wartością.
Torfarm próbuje kupić jak najtaniej i do tego ma prawo-- pozostanie niesmak do Torfarmu i szczególnie do Wesołowskiego...
A w wezwaniu i tak nie skupią akcji , których wcześniej nie mieli pod kontrolą.
Nie pracuję dla TFM, ale jestem ich akcjonariuszem od czasu, gdy zaczęło się mówić że mają przejąc PSP. Wtedy też opuściłem PSP i kupiłem TFM, czego z punktu widzenia czasu nie żałuję.
Dnia 2009-05-13 o godz. 10:32 ~grubyrynio napisał(a):
> Tym bardziej powinno Ci zależeć, żeby Torfarm nie był
> postrzegany, jako firma oszukańcza, bo taka łatka nie
> pomaga w prowadzonej działalności.
Uważam że płacąc za akcje nierentownej spółki kwotę 70% wyższą niż niedawna cena na GPW Torfarm i tak przepłaca.
Wolałbym żeby odbyło się to na zasadzie wymiany akcji PSP na akcje TFM. Wtedy akcjonariusze PSP nadal by mieli współwłasność w majątku PSP, a nowa spółka nie musiałaby zaciągać kredytu.
Na GPW ktoś te akcje "przetacza". Lepiej, żeby nie było żadnych chętnych na sprzedaż, bo z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że część z tych akcji skupi Torfarm. Poza tym przy braku podaży kurs zazwyczaj pnie się do góry. Ja czekam na przymusowy wykup (chyba, że kurs podskoczy powyżej 20 zł. to wymięknę!) i oddaję sprawę do sądu. Żaden Torfarm nie będzie mnie okradał. Pomijam, że w biznesie też będą mieli przechlapane, bo aptekarze pomyślą, że jak Torfarm taki chytry, to ich też nieźle naciąga, a firm zajmujących się dystrybucją leków jest ponad 600!!! Pomijam, że PGF wykorzysta ich chytrość w czarnym PR! Jeszcze szybko mogą się poprawić, w przeciwnym razie już do końca ludzie ich będą traktować, jak mataczy!
Panowie,spokojnie..Po co wieszacie psy na Torfamie! Każdy chce kupić jak najtaniej,
Torfam też.Liczą,że dostaną akcje od tych,co kupili poniżej 5-6 zet.
I te akcje dostaną.
Ja mam czas,nie spieszy mi się.Moja średnia 10,5.
A cena Prospera wcale nie wynika ze słabości firmy,tylko z ogólnego krachu
giełdowego.Spółka była często chwalona,że jest dobra.
Kto oddaje teraz jakiekolwiek akcje,nie tylko Prospera,ten głupiec.