• Concept store Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Co myślicie o samej idei concept store? Answear otwiera pierwszy taki store w Warszawie w Fabryce Norblina, a planuje otworzyć we wszystkich stolicach regionu. Fabryka Norblina sprawdza się jako miejsce spotkań, gastronomia itp., natomiast nie jest to typowe centrum handlowe. A zlokalizowane tam sklepy są bardzo premium, więc nie dla przechodniów z ulicy. Taki concept store ma za zadanie raczej marketingowe, budowanai marki itp. To może sie sprawdzić jeśli rzecywiście to miejsce będzie żyło, czyli bedą tam pokazy mody i tego typu imprezy, powiedzmy że modowo-branżowo-kulturalne. Aczkolwiek koszt takiego przedsiewzięcia będzie na pewno spory. Co o tym myślicie? Ma to sens?
    jeśłi rzeczywiście będą sie tam odbywały tego typu imprezy, pod logiem Answear, i będzie tam bywała śmietanka towarzysko-artystyczna, to rzeczywiście rozpoznawalność marki w środowisku, które stać na spodnie za 5000 zł bardzo wzrośnie. Czy to może sie udać?
  • Re: Concept store Autor: ~Kriwa [31.0.0.*]
    Uważam, że niepotrzebne to... i tak wiekszosc sprzedaży robią za granicą, to po co to w kraju? Ty mi lepiej powiedz, ktotp na tych 24 zl tak usilnie sprzedaje....
  • Re: Concept store Autor: ~helpi [5.173.111.*]
    A ile znowu sprzedał!? Przesadzasz. Gdzie ty widzisz wolumen człowieku? Załóż okulary. Nie widzisz jak od ok. 30,5 spada w dół wraz ze spadkiem ceny? To akurat dobry objaw. Dobrze to widać na H4. To Akumulacja. Czyli zbieranie. Tyle że nie ma od kogo kto chciałby oddać! Nawiasem - Jeśli dobrze pamiętam to TFI Paribas kupił 23 tys. akcji, a TFI Santander ... sprzedał 23 tys. akcji. Stan (zmiana) na 28/3/2024.
  • Re: Concept store Autor: ~krowa [195.42.249.*]
    Dnia 2024-04-22 o godz. 17:59 ~helpi napisał(a):
    > A ile znowu sprzedał!? Przesadzasz. Gdzie ty widzisz wolumen człowieku? Załóż okulary. Nie widzisz jak od ok. 30,5 spada w dół wraz ze spadkiem ceny? To akurat dobry objaw. Dobrze to widać na H4. To Akumulacja. Czyli zbieranie. Tyle że nie ma od kogo kto chciałby oddać! Nawiasem - Jeśli dobrze pamiętam to TFI Paribas kupił 23 tys. akcji, a TFI Santander ... sprzedał 23 tys. akcji. Stan (zmiana) na 28/3/2024.

nie mówię, że sprzedał nie wiadomo ile... ale na tyle dużo ktoś oddaje, żeby kurs nie mógł odbić...
  • Re: Concept store Autor: ~Zbynek [5.173.233.*]
    Rok temu zastanawiali się nad zbudowaniem dużej pozycji na Answear
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa-MCI-rozwaza-zbudowanie-duzej-pozycji-w-Answear-com-8516591.html
    Dali sobie 12 m-cy na podjęcie decyzji. Być może decyzja została podjęta i obserwujemy fazę realizacji.
    Oni nie rozważali. Oni zwiększali od tamtej pory pozycję.
    Kwestia czy cel, który ewentualnie został wytyczony, został zrealizowany czy dopiero aktualne zajmują się tym na poważnie. Jeśli za chwilę wejdziemy na wyższy pułap cenowy (ok 25-26), to znaczy, że ktoś odbiera od zniecierpliwionych. Jeśli wróci na 30+, to będzie znaczyło, że ktoś zdeterminowany skracał pozycję. Z całą pewnością poziomy godziwe są na znacznie wyższych poziomach.
    Na wiosnę TFI wykonują duże ruchy. Przykład Allegro. Tam wiele TFI chcąc kupić z pakietów po 29,5 (a byli tego na ponad 1,5 mld.zł!) sprzedawało inne spółki, aby mieć właśnie cash na ALE.
  • Re: Concept store Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Zwiększyli pozycję, bo objęli akcje nowej emisji.
    Głównie Forum X objęło, ale mimo to nie wpłynęło to znacząco na układ sił w akcjonariacie. Zastanawiam się jak na wcześniej cytowane zapowiedzi oraz cenę, wpłynie lub wpływa fakt, że we wrześniu tego roku, według statutu Techventures powinien zacząć wygaszać swoją działalność (chyba, że dostanie zgodę na przedłużenie, ale nie znalazłem żadnego info na ten temat).
  • Re: Concept store Autor: ~jbg [91.198.245.*]
    Dnia 2024-04-23 o godz. 17:04 ~Zbynek napisał(a):
    > Głównie Forum X objęło, ale mimo to nie wpłynęło to znacząco na układ sił w akcjonariacie. Zastanawiam się jak na wcześniej cytowane zapowiedzi oraz cenę, wpłynie lub wpływa fakt, że we wrześniu tego roku, według statutu Techventures powinien zacząć wygaszać swoją działalność (chyba, że dostanie zgodę na przedłużenie, ale nie znalazłem żadnego info na ten temat).

No bo widzisz Zbynku, Czechowicz to taki mega cwaniaczek co się obraził na inwestorów, których utopił w TechVentures a teraz obiecał, że z tego wyjdzie w 2024r,...no i kto to przejmie??? Przejmie to prawdopodobnie EuroVentures, fundusz skupiający spólki giełdowe do rozwoju.
    W TechVentures można tanio sprzedać bo MCI ma tam poniżej 50% udziału a przeniesienie tanio do EuroVentures da im szybki zysk w nieodległej przyszłości.
    Mogem sie mylić ale tak jak znam Czechowicza to może być go na to stać
    To byłoby racjonalne rozumowanie gdyby ów jegomość kierował się emocjami w biznesie, a chyba tak nie jest. Gdybys jednak mial rację, to nie jest dobra informacja dla Answear w ciągu kilku miesiecy. Obstawiam jednak, że cierpiace ego z powodu blamazu skutecznie eliminuje taki rozwój sytuacji. Poza tym niska cena Answeara obniża również wynik Euroventures i głównego akcjonariusza (nie wiem czy są jakieś konwenanty w umowach z tym związane). Czy wszystkim na tym zależy? Wszystko będzie jasne do 6 m-cy.
    Przede wszystkim fundamenty. Jak wzrostu przychodów i zyski netto wróca do tego co było rok temu, to kurs też będzie tam gdzie powinien. A jak PRM wejdzie w trwałą rentowność, to kurs będzie tam, gdzie wszyscy byśmy chcieli. A wątek był o tym, czy takie concept store to dobry pomysł czy nie? Ja oczywiście oczyma optymisty widzę tam pokazy mody połączone z wernisażąmi, relacje w różnych telewizjach, co przełoży się na zakupy robione w Answear przez różne Rozenki, Dody i Wieniawy itd :-)
    Ale jak będzie to sie okaże.
  • Re: Concept store Autor: ~piwi1 [178.37.213.*]
    Jeżeli jest to projekt w ramach promocji i umocnienia PRM to ma to jakiś sens.
    Natomiast jeżeli ktoś myśli ,że te punkty wygenerują zyski to ja mam wątpliwości bo na pewno na początek wygenerują poważne koszty.
    Astrahując od tego tematu to na dzisiaj akcje są mocno niedowartościowane i w horyzoncie roku tu musi być 40 zł.
    Nikt nie ma wątpiwości - te concept stores nie będą generowały bezpośrednio zysków. To projekt czysto marketingowy mający na celu budowę świadomości marki. Biorąc pod uwagę wielkość powierzchni tego "sklepu" w Fabryce Norblina (razem Answear i PRM będą miały 2 500 m2, z tego PRM około 500 m2) koszty będą naprawdę spore a powierzchnia imponująca. Stąd moje pytanie na ten temat. Uważam, że to ma sens i przełoży sie na rozpoznawalność marki i tym samym na wzrost przychodów, ale tam musi naprawdę sie dużo dziać. 2-3 imprezy w roku to będzie zdecydowanie za mało. Do tego ważna będzie cała otoczka medialna itd. Zakładam, że zajęcie sie tymi eventami równiez zostanie outsorsowane, a to będzie rodziło dodatkowe, niemałe koszty. Dlatego projekt jest ambitny, nowatorski, ale przez to bardzo ryzykowny.
  • Re: Concept store Autor: ~Mojo [37.248.162.*]
    Jestem akcjonariuszem . Pofatygowałem się do salonu i uważam co następuje :

Pomysł fatalny , ceny z kosmosu , marki nie znane , koszty będą ogromne , wpływy żadne , promocja jeżeli będzie to za droga w przeliczeniu na jednego klienta .

Jestem handlowcem od 30 lat . Przerabiane to było w Browarze poznanskim . Kulczykowa też próbowała zrobić sztukę i modę . Gdy wszedł Deichmann to już został tylko śmiech .

Przymierzalnie VIP , kontakt z personelem takim jak stylista i t shirt za 1000 PLN . To nie zrobi wolumenu .

Przyznam szczerze że zacząłem się zastanawiać czy to nie jakiś sabotaż ze strony prezesa . Trzeba sprawdzić ewentualne powiązania prezesa z fabryką Norblina to to wygląda na wyciąganie kasy .

Wielkopowirzchniowe sklepy PREMIUM są nie do utrzymania ze względu na cenę m2 powierzchni . To się nie udało w spożywce to się nie udało w meblach i pewnie nie uda się w modzie .

To będzie spalarnia pieniędzy która ograniczy i tak słabą marżę EBITDA . Po trzech latach i przepaleniu 50 mln PLN zamkną to w diabły . A jeżeli będą otwierań w innych miastach bez uzyskania rentowności poprzednich sklepach to się wykończą .

Akcje sprzedaje
    Puściły zwieracze o 01:06 ? Nie wyspałeś się raczej ... Odhaczone. Sorki. Odleszczony. Kolejny. Najlepsze jest to, że tacy "Fachowcy" jak ty się marnują. A taki ANR dalej błądzi ... A gdyby ciebie tak zatrudnili ... ? ...
    A więc już to otworzyli? Też muszę iść zobaczyć. Pracuję po sąsiedzku.
  • Re: Concept store Autor: ~Bezksywek [37.47.93.*]
    A oni jakos tlumaczyli sens tego ruchu?
  • Re: Concept store Autor: ~Antoni [5.173.30.*]
    Tak, to ma być bardziej element strategii marketingowej, budowania świadomości marki itp. Może to i słuszna koncepcja, ale musiałoby się wokół tego dużo dziać, A na razie to podobno już otwarte, a cisza. W mediach nic, żadnych imprez... jedyne co widziałem to duży mural na budynku przy Fabryce Norblina. Póki co słabo.
    Na razie otworzyli tylko ten concept store PRM.
    19 kwietnia marka PRM zaprosiła do swojej przestrzeni twórców pierwotnego konceptu z Krakowa, międzynarodowych partnerów biznesowych, przedstawicieli marek z wielu europejskich miast, zagranicznych projektantów oraz lokalnych artystów na prezentację swojego nowego konceptu. Wieczór uświetnił autorski performance solo Wojtka Mazolewskiego, odsłonięcie prac Jakuba Glińskiego w przestrzeni galeryjnej butiku oraz DJ Set Keinemusik w supporcie wschodzących talentów polskiej sceny elektronicznej w zaprzyjaźnionej przestrzeni Donkey Shoe, która ze speakeasy baru przekształciła się na ten wieczór w prywatny klub PRM.  
    Blisko 600 mkw. powierzchni pierwszego concept store PRM, wypełniają sztuka, design i kultura, w tym muzyka, która zajmuje w PRM wyjątkowe miejsce - dedykowaną strefę winylową. 
    Store Answear ma być otwarty w maju. Będzie dużo wiekszy, prawei 2000 metrów.
[x]
ANSWEAR 7,59% 31,20 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.