Oczywiście, że wróci. SKoro spóka ciagle zarabia, to kiedys musi wrócić. Chyba, że przestanie zarabiać. Ale nie ma podstaw, żeby obawiać się, że przestanie zarabiać. Ostatnie spadki wynikłe są z gorszej koniunktury w ostatnich kwartałach i inwestycji w PRM, który przynosi straty. Kiedy wróci powyżej 30 zł, to właśnie zalezy od poprawy koniunktury i od tego kiedy PRM osiagnie rentowność. Oczywiście jest ryzyko, że PRM nigdy nie osiągnie rentowności... ale ja jestem optymista i wierzę, że to nastąpi jeszcze w tym roku. A to, w połączeniu z poprawa koniunktury oznacza znaczną poprawe wyników. A perspektywnie duższej niż 1-2 kwartały liczą sie fundamenty. A te spółka ma bardzo solidne. Przy poprawie otoczenia i po wyjściu PRM na plus, kurs nie tylko osiagnie 30 zł, ale sporo więcej.
... Ostatnie spadki wynikłe są z gorszej koniunktury ...
Guzik prawda. Ostatnie Spadki to zamierzona czyli sterowana Algorytmem Spekulacja. Nic nie uzasadnia tak mocnych spadków. Były ogromne wzrosty a cena nie szła do góry. Tu chodzi o to wyłącznie, aby drogo sprzedać i tanio kupić. A wyniki są najmniej ważne.
Oczywiście, że skala spadku kursu jest zdecydowanie nieadekwatna do skali zmniejszenia wyniki netto za 2023. Perspektywy na 2024 rok również nie są na tyle gorsze, aby uzasadnić taki spadek. Oczywiste jest, że duże znaczenie ma spekulacja, szczególnie przy niskiej płynności. Ale nie wierzę, że fundusze specjalnie zbijają cenę, żeby skupić więcej po niższej cenie. To zbyt dużo by ich kosztowało...
"Ale nie wierzę, że fundusze specjalnie zbijają cenę, żeby skupić więcej po niższej cenie. To zbyt dużo by ich kosztowało..."
Stawiam raczej na literę "M". Pisałem już o nich. Zbijają. Cały trick polega na tym, że sterowanie kolejnymi wybiciami w dół jest pojedynczymi sztukami. Podstawianie śmiesznych ilości z coraz niższa ceną po to, aby wyrwać zamówienia po jak najniższej cenie (i wybić wcześniej Stoplosy jeśli na kredyt). I odwrotnie. Podstawianie śmiesznych ilości w kierunku góra, aby jak najtańszym nakładem podbijać kurs Sprzedaży do zamierzonego celu. Zacznijcie obserwować dokładniej wolumen. Oczy wam się otworzą. Samo pisanie i szukanie spiskowej teorii to za mało. Podkreśla się tak często znaczenie wolumenu. I to jest racja. Problemem jest powiązanie go z warunkami cenowymi i wskaźnikami technicznymi.
Spodziewam się Gwałtownego Odbicia po Spadku - Wybicia w okolice 29-30. Tak szybko jak spadaliśmy, tak szybko powrócimy na poziom jak w tytule. Akcja i Reakcja. Kiedy inni liczą, że jeszcze spadnie, nagle zostaną zaskoczeni w mgnieniu oka. Będzie podobnie jak po wybuchu wojny. Łupniak, a potem Odbicie "V". Nie w takiej skali, chodzi mi o dynamikę ruchu. To wszystko w wyniku Algorytmu komputerowego. Przecież to sterowanie da się czytać. Wystarczy przyjrzeć się skalom wykresów od miesięcznego po 60 sec.
Obyś miał rację...ja raczej liczę na powrót powyżej 30 zł po szacunkach sprzedaży za Q2, najwcześniej. O ile będą dobre. W przeciwnym razie dopiero pod koniec roku. Chyba, że PRM będzie wciąż psuł wyniki. Wtedy może byc jeszcze gorzej. Ale jestem optymistą, myślę że w okolicach wakacji będzie 30 zł.
Dobre pytanie. Komu zależy uwalić kurs? Tu nawet odreagowania nie było po tych przesadzonych spadkach. Nie wygląda to najlepiej. Teraz to typowe łapanie noży. Bez widocznego sygnału zmiany trendu ten papier omijam szerokim łukiem.
spadający nóż to to nie jest, bo spółka nie jest ani w kiepskiej sytuacji, ani w tarapatach, które niewiadomo kiedy się skończą... ktoś nie chce czekać, aż będzie lepiej... chcesz, to omijaj, Twoja sprawa :)
To twoja ocena czy opinia.
Pisałeś o wyraźnym sygnale zmiany trendu! Więc pytam - po raz drugi - o ten wyraźny sygnał? Jak się pisze A to trzeba postawić B.
Może faktycznie "sygnał zmiany trendu" to odrobinę zbyt wiele powiedziane. W każdym razie przy braku jakiego kolwiek odbicia po spadkach, które nadal są kontynuowane kupowanie teraz to spore ryzyko.
Niska płynność na akcjach + komuś wyraźnie zależy żeby zbijać cenę.
Nie twierdzę, że Answear to zła inwestycja długoterminowo ale w krótkim terminie patrząc na powyższe może jeszcze spaść.
To są jedynie moje osobiste spekulacje.
Z technicznego punktu widzenia Paweł ma rację. Na razie końca spadów nie widać. Natomast zawsze jest tak, że jeśli spada spółka o dbrych fundamentach, to im mocniej spadnie tym mocniej póćniej urośnie. Na tę chwilę technicnie wygląda że będzie jeszcze spadało, a wyrażny sygnał zmiany trendu to można wyczytać z wykresów, zwykle jest to wzrost 10-12% procent od dołka. Cóż, ja dokupiłem na tym spadku sporo za wcześnie, po 27 zł. Ale laur wieńcowy temu, kto choć w 10 przypadkach na 100 dokupi akcji na samym dołku.
A ja z kolei jestem zdania, że niżej niż minima sesji sprzed kilku dni już nie będzie... Paweł to klasyczny przykład wyszedłem, to musi spadać... otóż nie musi. Inaczej sie patrzy na sprzedany papier.
Ja z kolei mógł bym rzec, że kolega załadowany po burtę wiec widzi tylko pozytywy i usilnie stara się sobie wmówić, że teraz to już tylko na północ bo skoro mocno spadło to już na pewno mocniej nie spadnie. Klasyczny przykład inwestora moonboya zakochanego w swoich papierach myślącego życzeniowo. Być może masz rację ale doświadczenie mi podpowiada, że możemy zejść niżej. Po prostu jest taka możliwość. Jeśli kurs wyraźnie zacznie zawracać sam chętnie odkupię ale póki co obserwuje. Z mojej perspektywy długoterminowo będzie dobrze i to nie jest tak, że "wyszedłem to musi spadać". Dzięki wyjściu w odpowiednim momencie ochroniłem znaczną część kapitału. Mogę spokojnie obserwować i czekać na moment do ponownego wejścia po lepszej cenie. Z mojej strony życzę tu wszystkim szybkiego powrotu na 30 zł ale póki co nie zanosi się na to.
Akurat mi do optymizmu to tutaj zawsze duzo brakowalo, co mozesz zobaczyc w moixhcstarych wypowiedziach... wiem, że wszystko jest możliwe na giełdzie... ale na moj gust.. już nie spadnie wuecej... chyba że bedzie jakaś klapa....
Zapamiętajcie. Nie spadnie poniżej 23. W piku sondującym wolumen - może. Tygodniowo i miesięcznie na pewno nie. Mnie wychodzi zamknięcie 23.20. Potem jeśli tak się stanie - napiszę dlaczego tak mi wyszło. To nie Apteka. Jednak dno już klepiemy od pewnego czasu. Potem Łubu Du.
No pewnie,że wróci! Sek w tym, żeby nie siedzieć po 35zł potem po 23 i czekać na powrót na 35zł. Sek w tym żeby sprzedać, a potem odkupić i choć trochę na tym skorzystać! Wiadomo, że nikt nie trafi w dołek i lokalny szczyt, ale kilka złotych można przyciąć bo żadna spółka nie rośnie non stop!!!
Jeśli zarząd uzależnił program motywacyjny od kursu i EBITDA, to wie co robi. Będę w głębokim szoku jeśli w tym roku kurs nie wejdzie na stałe ponad 40 zł. Spółka hamuje inwestycje, nie planuje na razie akwizycji, a przy organicznym rozwoju spółki, stabilnym osiaganiu rentowności na rynkach, na które niedawno spółka weszła oraz w zasadzie już pewnym osiagnięciu rentowności przez PRM oraz stopniowej poprawie konsumpcji nie ma innej możliwości niż osiagnięcie EBITDA w wysokości conajmniej 80 mln zł w 2025 roku. Myślę, że to bardzo ostrożne założenia.