Zarząd spółki SDS Optic S.A. z siedzibą w Lublinie ("Emitent ", "Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał powiadomienie od Pana Damiana Serafina, pełniącego funkcję Członka Rady Nadzorczej Emitenta, dotyczące transakcji zbycia łącznie 1718 akcji zwykłych na okaziciela SDS Optic S.A.
Może w BTC zainwestowal ? I liczy tera zyski :) he he jak ja, a później se może kupi po 22 albo taniej:):):) a Wy akumulujcie jak Alicja powyżej 30 :):):):):):) Jak tam Alicjo Genom i emisyja czy pożyczka której znowu miało nie być ??? :) Kabaret nie ? Tera ida w onko , a poznie to juz chiba ino w kosmos ??? :) :):) :):):)
Po prostu pięknie, nie dość że akcje spółki nie reagują pozytywnie już na żadne doniesienia, nawet na informacje z webinar, a przecież powinno być plus 10% po dobrych info, to jeszcze wyprzedaje akcje za tanie pieniądze. To już pożyczkę mogli mu dać, a nie robić cyrk co zawsze ma negatywny wpływ. Oj Saganowi zależy na zbiciu ceny akcji tak coś mi nos podpowiada i te 22zlote są realne
co za bzdury... po pierwsze aby udzielić pożyczkę członkowi rady nadzorczej to trzeba mieć zgodę Walnego Zgromadzenia (tak mówi kodeks - zasada piętra wyżej, co dla zarządu akceptuje Rada a co dla Rady akceptuje Walne)... po drugie P. Saganowi faktycznie zależy na zbiciu ceny i sprzedaniu swoich akcji taniej?? brawa za kreatywne myślenie. Jeśli już to P. Sagan jest jednym z tych którym zależy sprzedawać jak najdrożej. Niby co mu da niższa cena? więcej kasy z emisji?? czy więcej kasy do kieszeni i na waciki?? czytanie takich kreatywnych głupot jest jednak wymagające ale wymyślanie tego to wyższa matematyka...
Bzdury to ty piszesz.Po pierwsze Sagan i spółka wie, że i tak w Longterm akcje będą po kilkaset złotych, więc nie dba o wysoką cenę teraz. Dlaczego? Ano dlatego by on, zarząd i Inni przyjaciele sagana mogli obkupic się tanio a nie po 40 czy 50zl. Po drugie to fundy też tanio chcą kupować więc nie chcą by kurs podbijać. Lepiej będzie wyglądać emisja po 15zl przy kursie 22zl niz 15 a nawet 20zl przy kursie 45zl. To chyba wiesz, skoro jesteś taki doświadczony. Następnie, nikomu z zarządu nie zależy na kursie wysokim bo oni i tak będą mieć kasę z komercjalizacji. Przypomnij sobie casus Mercatora i Zyznowskiego. Miał w nosie cenę akcji, były po 650 a on nie sprzedawał bo ? Bo zarabiał w ch na rękawicach i miał gdzieś sprzedaż akcji, nawet mówił że szczyci się, że nie sprzedaje. Potem coś tam żona sprzedała i on. Więc nikomu z SDS kto zarobił dziesiątki milionów dolarów z komercjalizacja i dywidendy kompletnie nie zależy na cenie akcji. Tylko nam zależy bo chcemy na nich zarobić. Zarząd trzyma akcje z innych powodów. Mam nadzieję że rozumiesz. Masz dziś minus 3. Tak giełda reaguje na sprzedaż przez insidera. Tego się nie robi chyba że nie zależy ci na cenie akcji lub wręcz chcesz wywołać spadki na giełdzie. To jest standard działań. Głupoty to ty piszesz5i dajesz dowód na brak znajomości podstaw zagrywek giełdowych. No chyba że działasz na zlecenie insidera lub sam nim jesteś. Aż dziwię się że muszę to tłumaczyć
to wytłumacz mi "inwestorze" jak niby Pan Sagan i spółka mają zbijać cenę akcji pod kupowanie - zarząd nie trejduje akcjami bo byłyby raporty, Pan z Rady Nadzorczej najpierw kupił z 20tys akcji (były raporty i jest to w raporcie kwartalnym), teraz sprzedał 1700 szt bo potrzebuje kase, zarobił i wychodzi, co w tym złego, robi dokładnie to o czym piszesz (chce zarobić), a może zwyczajnie potrzebuje kasy bo mu się coś sypnęło...co nas to...a 1700szt w kilka dni przy 6 mln akcji to na pewno bujnie kursem.... przestań chrzanić bzdury...
co ma tutaj casus Mercatora do rzeczy - tam były duże zyski i dywidendy, do tego sobie pewnie wypłacali premie w pensji (wystarczy popatrzeć na różnice pomiędzy latami w wynagrodzeniach zarządu w informacjach dodatkowych do sprawozdań finansowych - to nic trudnego), a jak sobie płacili co miesiąc w pensji a potem dywidendę to po co mieli się przejmować kursem.
SDS nie ma żadnej sprzedaży, żadnych zysków i nikt tam nie zarobił dziesiątek milionów dolarów z komercjalizacji - kolejne bzdury...
i masz dziś na koniec ok. minus 1,5% kiedy większość biotechu szoruje (Biocelty prawie -5%, Scope -3%, Poltreg -4%, itp) - słaba sesja dzisiaj i tyle...
Od takich ruchów są odpowiednie podmioty, animatorzy etc. Oczywiście, że nie zarobili, gdzie ja piszę, że zarobili. Zarobią i dlatego kurs akcji ich nie obchodzi, no chyba że Sagan i spółka zrobią jak prezesi CDR ale skutek był znany i do dziś im wypominają. Oni akcje mają z innego powodu niż my. Nie sądzę by sprzedawali nawet po 1000zl będąc zarobieni po komercjalizacji
taaa, strategicznie...ciekawe skąd wiesz dlaczego sprzedali i co za to kupili. Pchał zarząd aż miło Drugi przykład z brzegu: Scope Fluidics i ABB w zeszłym roku, sprzedawał P. Szymon Ruta - na pewno strategicznie :-)
ja się zgubiłem - masz problem że członek rady nadz. sprzedał sobie na waciki 1700 akcji a krzyczysz że nie sprzedali
zarząd jakby skupował po taniości (bo wg Ciebie niby niska cena pozwala im dokupować dla kolesi) to by raportował a ja jakoś raportów 19ki MAR na zakupach tutaj nie widzę... rozpędziłeś się chyba i tyle... członkowie rady nadzorczej to tacy sami inwestorzy jak my, też chcą zarobić, a o spółce wiedzą trochę więcej niż my, ale nie tyle co prawdziwi insiderzy czy zarządy - nie przekonasz mnie, że taki P. Ruta ze Scope czy P. Piotrowski z Vigo przesiadują całe dnie w SDS i wiedzą co w trawie piszczy...wiedzą wiele ale bez przesady
Ja to się generalnie dziwię, spółka z taką przyszłością, webinary, kamienie milowe, opowieści o unikalnym her2 low, a giełda tego zupełnie nie dostrzega, zleceń sprzedaży od cholery, zleceń kupna mało. Od maja tylko w dół i w dół. No może fan napisze swoją teorię, o co tutaj chodzi ?
A to akurat prawda , dodam jeszcze że rozmawiają z ponad 40 firmami ze światowej czołówki, sam jestem ciekaw co tutaj musi się wydarzyć żeby to ruszyło
Kiedyś synektik był po 10 zł teraz jest po 150 i mwig40, kiedyś przy 30 zł pies z kulawą noga nie chciał inwestować , dziś na pokładzie ma kilkanaście amerykańskich funduszy emerytalnych a kardioznacznik jeszcze jest przed rozpoczęciem 3 fazy w USA, ile będzie po zakończeniu badań pewnie grubo więcej
Powolne osuwanie ceny i granie na spadki, dziś także batoniki..Tu musi walnąć mocno, zniechęcenie do spółki może rosnąć. Pod koniec dnia podbitka bo minus 3 slabo wyglądało
wg mnie przede wszystkim sentyment do sektora, niech wszyscy (w tym SDS) robią swoje i niech się skończy już ta epopeja z Pure (albo w lewo albo w prawo), podobnie z GMT (to nie będzie emisji, to jest, to projekt ID to Tumor) potrzebujemy jakiegoś mocnego dila w tej działce w tym roku bo cały sektor siądzie, ja osobiście najbliżej widzę BCX, RYV i MOC - ktokolwiek z nich nie odpali to wpłynie pozytywnie na wszystkie dobrze postrzegane spółki wokół
Nie zgodzę się , wiadome że sentyment jest ważny ale sorry ma taką przełomową technologię na rewelacyjne wyniki 1 fazy na referencyjne transakcje idące w mld euro plus 40 zainteresowanych firm to Sds powinien iść swoim torem , koniec kropka , rynek myli się tylko przez chwilę w pkt wtórych a na Sds mamy coraz wyraźny trend spadkowy
To fakt, powinien, pełna zgoda. Ale jednak z jakiegoś powodu nie widzi tego. Prawo rynku i ja uważam, że to w dużej mierze (nie w całości) sentyment do sektora. Bioceltix opublikował mega dane kliniczne, doleciał pod 100zł a dziś?? -25% i od tygodni w trendzie spadkowym Scope póki co nic nie musi ale jednak od górki (ok. 240zł) jest już sporo ponad -20% i od tygodni w trendzie spadkowym Captor leci od tygodni, już w sumie z -50% Poltreg podobnie a ostatnio niusy o certyfikacji, webinar itp Ryvu publikuje mega wyniki z czerniaka, dostaje kilkadziesiąt mln zł z dotacji i stoi w miejscu (ten przynajmniej nie spada) MDG czesze nowych klientów jeden po drugim i od ostatniej górki 45zł jest już -40% i w sumie ciągle spada pomimo dobrych niusów. Wszyscy powyżej mają potencjał na milionowe $ transakcje i co? lipa na całym sektorze Jak nałożyć wykresy tych spółek to wszystko żarło od lutego'23 do czerwca'23 a potem powoli i prawie równo wszystko spada W sumie chyba tylko Synektik odjechał wbrew trendowi, Voxel też sobie dobrze radzi - oni dzis ratują wizerunek sektora Kto jest nastawiony na krótko proponuję wysiadać bo się zejdzie, pozostali ręcę pod d.... i zakopać na rok-dwa, ja innego planu na dziś nie mam, ale też nie dokładam.
Bioceltix jest manipulowany przez spółdzielnię. Zobaczysz, że po tym zwrocie typu Szalony Ivan o te 25proc, Bioceltix wróci na kolejne ATH. O innych spółkach się nie wypowiadam bo słabo obserwuję. W SDS przez pierwsze 30 minut jest generalnie problem by pojawił się jakiś zakup. A przecież są instytucje animatora, tylko trzeba chcieć, a zarządowi się nie chce. Z resztą coś tam chyba mówili że nie będą komentować wyceny spółki a szkoda. Jedno zdanie, że uważają że akcje są tanie i może by coś ruszyło.Moze po wejściu na główny parkiet coś się zmieni ale ten rok bez moderowania kursu jest stracony lub nawet ujemny jako rdr
Drogi Fanie i Stefanie, jak widać Genomtec ruszył, a firma jak wszyscy wiemy jest tajemnicza. Bioceltix podał niby tam nie miła informacje, że będzie emisja pod budowę, kurs zareagował mocnym spadkiem ale pojawił się popyt. Z resztą jak technik at zauważył, ten popyt tam jest ukryty i jak pisałem jestem pewien że za chwilę na Bioceltix będzie up. Tylko SDS, ten światły SDS z tyloma mega info jest jak niechciane dziecko dla inwestorów. No ciekawe... obrót wymuszony, zgadzam się przez moderatora lub kogoś innego. Kompletny brak zainteresowania. Nie porównywać do Bioceltix Ryvu Genomtec etc
Ja niestety jestem ubrany w te akcje po 32zl i chciałem ciąć straty ale tu obroty są tak marne że zbilbym kurs do 20zl chyba. Muszę czekać w zamrażarce
https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/SDS hmm ... Jeszcze tydzień temu byli, Pani Magda i Pan Marcin, Pani Magda chyba za 3mln zl, Pan Marcin za kilkaset
A skąd wiesz, że nie sprzedają lub nie kupują. Ile mają czasu na zgłoszenie ? Pytanie można zadać...hmmm...no nie ładnie, że nie pokazują. Coś się święci
Inwestor: ja się odnoszę do głupot jakie tutaj w tym wątku wypisujesz, że członek RN sprzedał, że P. Sagan zaniża kurs, że kolesie i swoi skupują... Kurs się osuwa z wielu różnych powodów, ale na pewno nie z powodu głupot jakie tu wypisujesz. Płytki rynek, niechęć do sektora przez historie typu Pure zniechęcają wielu. Wystarczy popatrzeć jak leci BCX, SCP, Captor, Molecure, nawet wielkie Ryvu nie może się wyrwać z przedziału 55-60 a co chwila mocne niusy. Biotech i Medtech jest dla cierpliwych, ważne są fundamenty a nie jednorazowa sprzedaż akcji na waciki. Kto tego nie rozumie to proponuję sprzedać, kupić sobie np. LPP bo jest w promocji albo Budimex bo co roku płacą dobrą dywidendę. A jak ktoś liczy na 20% zarobku w tydzień to proponuję crypto, tam nie ma problemów z płynnością i wystarczy śledzić jednego Zaora na Twiterze :-)
Jeszcze raz powtarzam, żaden prezes nie kalkuluje swojego zysku w oparciu "sprzedam akcje i będę bogaty", komuś sprzedał bo miał taki cel i być może nie dowiemy się jaki. Podobnie fundy czasem sprzedają przed odpalenie.. Powód ? Co nie chcą zarobić, nie chcą zarobić dla swoich klientów ? Tak, jako fund nie chcą z różnych powodów
no tak, a ten dalej swoje sprzedał bo miał cel, a celem nie była kasa weź się zdecyduj jak P. Wielgus z BCX czy P. Ruta z SCP czy Prezes Synektika opychali akcje za kilka mln zł każdy to na pewno nie po to aby zostać milionerami z kasą na koncie a nie księgową wyceną na rach. maklerskich... oni opychali małą cząstkę tego co mają kasując kilka mln na konto na dobre życie, proste...część sprzedają, a część trzymają do dużej komerchy albo dywidendy - ja bym zrobił tak samo...
Przecież to też ludzie jak my. Czasami w życiu brakuje na coś kasy i trzeba upłynnić jakieś aktywo. Lepiej tak niż brać kredyt na wys. procent.
Co do kursu spółki, poza sentymentem do spółek bio obecnie, to jeśli chodzi o sds wina w przesunięciach badań klinicznych. Niecierpliwi realizują zysk jakikolwiek (mowa o tych co kupowali po kilkanaście zł/akcja).
duzo osob sprzedaje bo 2 czesc badan sie opoznia, i maja w planach odkupic za rok ale to byloby za proste, jezeli wierzac Panu Saganowi to na przelomie roku chca miec juz na tapecie kilka firm z ktorymi beda chcieli podpisac umowe, widome ze czesc osob bedzie wiedziala jakiego rzedu kasa lezy na stole niech to bedzie tylko 100-200 mln dol za her 2 i co kurs tak bedzie sie kisil na 160 mln zl wyceny?na sds jet bardzo duzo nakreconych inwestorow widac to po konferencjach i czesc z nich musi poprostu sprzedac zeby kurs ruszyl, najlepiej rosnie sie jak jest strach a na forach SDS sami trzymajacy dlugoterminowo i oczywiscie nikt nie sypie hehehe, jasne
pierwszy przyklad z brzegu taki zibikor od miesiecy latal po watkach i naganial i jak pisalem ze sprzedaje to oczywicie zaprzeczal , teraz sie przyznal ze sprzedal polowe a ja mysle ze konczy juz sprzedawac albo wszytko wysypal bo widac po wpisach jak teraz wszytko na czarno widzi hehe