• Omówienie webinaru Autor: ~Profesor [89.64.100.*]
    https://strefainwestorow.pl/artykuly/spolki/20240326/sds-optic-plany-rozwoju-strategia-komercjalizacji
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Alicja [46.204.98.*]
    Trochę poczekamy z zamrożoną kasą ale czuję że będzie to spółka roku 2025/26 . Tu 500zl za akcję może być mało
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Zibikor [188.146.116.*]
    https://www.anitakijanka.pl/healthtech/health-tech-of-the-week-sds-optic-s-a-przelom-w-diagnostyce-onkologicznej/
    Tylko jak już Sagan chce zrobić dobrze tym fundom i wyemitować akcje dla nich to niech chociaż zrobi to po wysokiej cenie. Cały czas uważam to za dranstwo ale chociaż niech to będzie te 30zl za akcje
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Fan [5.180.61.*]
    pojawiło się dziś nagranie i dopiero teraz mogłem to zobaczyć.
    Bardzo wiele pozytywów, szczególnie ten HER2-low, jak się to rozejdzie że im się udało te grupe pacjentow zidentyfikowac to moze byc niezly szał, np. takiej AstryZeneki
    Co do tej emisji to ja jakoś tego tak nie odebrałem jak Alicja. P. Sagan nie jest tępy i zrobi takiego numeru. Ja to raczej zrozumiałem tak, że są fandy które sie interesuja i z którymi sie spotykaja (to warto też odnotować!) ale nie mogą wejsc bo sa na new connect. Dopiero emisja i oferta przy przejsciu na gpw pozwoli im wejsc i kupic akcje. Tutaj moze tez byc tak ze te dwa stare fandy z Krakowa i Szczecina wyjdą i wszystko sprzedadzą dołączając do oferty na prospekcie knf. Ja tu nie słyszę, że ukradkiem P. Sagan opchnie komus z grupy krolika nowe akcje. A oferta prospektowa z KNF jest regulowana, wszyscy w jednej cenie, wszystko transparentne. Ale może coś mi umyka??
    A po 30zł to my dziś możemy kupić dość sporo.
    Jedyne co się może wydarzyć to jak przyjdzie jakis duży fand np. z USA albo partner korporacyjny i powie "chce miec np. 20% udziału z dodatkowymi opcjami na przyszłość, skupie w abb te dwa stare fandy, obejme nowe akcje, wsadze kase do spolki i doloze swoje kompetencje, rynek, itp" - takie cos to z reguły po wyższych cenach (premia jak przy wykupach) i z reguły ktoś mocny co od razu rusza kursem do góry - jak to ma być grane i o tym P. Sagan może myśli to ja biorę w ciemno...
    No nie zgodzę się, że po 30zl możemy kupić dość sporo. To niech fund spróbuje kupić 100tys akcji po 30zl. Oczywiście, że pan Sagan nie jest tępy i wie że fundy mogą wywindować cenę akcji wysoko ale trzeba pamiętać że fund zawsze akcje chce tanio. Kurs obecnie jest pilnowany, nie ma zainteresowania średnich graczy i prawdopodobnie jest to na rękę spółce by emisję dla fundów zrobić tanio. Jeszcze raz podkreśle, pieniądze mają i emisja jest im niepotrzebna. Emisję dla fundów zrobią tylko by tym fundom zrobić dobrze i dać im zarobić. Dam przykład Datawalk. Prezes na pytanie czy zrobi emisję dla np fundów odpowiedzial, że nie bo akcje na razie są za tanie, a Datawalk pieniędzy nie potrzebuje. Tego oczekiwałabym od Sagana ale on wyraźnie powiedział inaczej. No szczery jest ...
    No umknęło bo raz piszesz że będzie emisja, a za chwilę że nie będzie nowych akcji. To jedno przeczy drugiemu, czy mnie coś umyka. BTW Sagan ewidentnie użył terminu emisja... czyli nowe akcje
    Rozwiń temat bo nie rozumiem, jak to się skupuje w ABB akcje od obcych fundów ? Masz zapewne na myśli PFP i INNO. O tym nie słyszałam, a w kilku ABB brałam udział
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Fan [194.233.96.*]
    tak, jak dziś ktoś wystawi zlecenie na 100tys akcji to 30zł średnio raczej mu sie nie uda.
    Wszyscy wiemy, że żaden rozsądny fundusz nie będzie kupował pakietów w mln zł z tak mało płynnego rynku.
    Ale dobrze wiemy że inw. prywatni nie kupują akcji za 3mln zł w jednej spółce w krótkim czasie a to z tym chyba Alicja miałaś problem: że my jako indywidualni nie możemy sobie kupić za 30zł a fand będzie mógł kupić dużo w tej cenie.
    Tu i teraz ja widze w arkuszu ponad 5tys akcji do kupienia do 30zł, to ponad 150tys zł - nic tylko kupować.
    Fandy kupują głównie w ABB albo w ofertach publicznych bo jednak jednym strzałem mogą kupić dużo w jednej cenie.
    Ja tutaj miałem na myśli dwa możliwe scenariusze.
    Pierwszy, że SDS przechodzi na GPW, ma prospekt KNF, robi emisję i do niej dołączają nowe fandy (my pewnie też bo przecież zapisać się możemy, może być ew. ograniczenie np. kwoty min. nie wiem 50-100tys zł - ja się np. zapisałem na emisję po 13zł i tam kupiłem za ok. 60tys zł). Ale wtedy też jak zainteresowanie jest duże dołączają do oferty również fundusze z Krakowa i Szczecina (INNO i PFP), sprzedają wszystko w tych samych cenach, wszystko jest czyste i w jednej cenie dla wszystkich.
    Drugi, że pojawia się jakiś partner korporacyjny który wybiera ścieżkę wejścia kapitałowego a potem opcji na kupienie całości. Wtedy to może być oferta prywatna dedykowana temu jednemu (tu racja: nic tu po nas), on aby zbudować pozycję będzie musiał kupić całe pakiety Krakowa i Szczecina oraz objąc akcje nowej emisji. Ale jak coś takiego będzie grane a marka będzie mocna to wszyscy jesteśmy zarobieni.
    ABB zawsze jest możliwe, bo INNO i PFP są już wiele lat na pokładzie, są mocno zarobieni, progów nie przekraczają więc jakoś chyba ciśnienia nie mają. Ale podaż jest, oni nie będą tu siedzieć do końca (ale może się mylę). Może być ABB "prywatne" tj. ustawia się wszystko dużo wcześniej, ustala się dyskont do ceny na zamknięciu (nieważna jaka będzie), a całą transakcję moderuje biuro maklerskie i zamyka się temat 1 dnia. Mogą też być umowy cywilno-prawne czyli w ogóle poza systemem transakcyjnym. Wtedy jedni ogłaszają art.69 że wyszli a ktoś nowy że wszedł (jeśli będzie jeden ktory przekroczy progi).
    Ja nie mam problemu, ze stary fundusz wychodzi np. z dyskontem 10-20% a nowy wchodzi.
    Ważne, aby wszedł ktoś mocny (taki Total np) który będzie pilnował kursu, stabilizował jakieś dzwony na kursie, itp. Stare fundusze tego nie zrobią bo już tak im nie zalezy.

Tak, dużo w tym racji. Wszystko zależy od ceny emisji akcji, ostatnia cena doprowadziła do spadków kursu prawie do ceny emisji. Total chyba był na Scope
    o której emisji piszesz, że doprowadziła do spadków?
    tutaj była tylko jedna emisja jako spółka notowana - przełom stycznia i lutego 2023r. Cena emisyjna 13zł, kurs chodził wtedy w okolicach 14-15zł więc dyskont był bardzo mały a potem wystrzeliło pod 39 zł. Więc emisja w sumie wzorowa bo kasa zebrana a po niej tylko rosło :-)
    Jeśli P. Sagan mówi, że ta emisja łączona jest z przejściem na GPW (już nieważne dla kogo ona będzie) a przejście na GPW to raczej wiosna'25 (bo MSRy, bo KNF, biegli, prawnicy, itp) to ja obstawiam że wtedy będziemy albo już po całym badaniu klinicznym, po drugiej transzy EBI, po skończonych projektach z Philipsem i w Niemczech - a to powinno ustawić kurs na ponad 40zł, może nawet 50zł...a jak wyjdą dobre wyniki badań klinicznych to 100zł bardzo realne...Wtedy czy emisja będzie po 40zł, 50zł czy po 70 zł to nam tutaj obecnie wszystkim zebranym zupełne lotto...
    ja to tak widzę, ale już nie raz się myliłem więc :-)
    Na tym polega piękno giełdy - coś myślimy, coś obstawiamy a potem albo wygrywamy albo nie :-)
    Total był i jest w Scope (chyba przez Ipopeme), jest już w Bioceltix (on m.in. kupował w ostatnim ABB)
    jakby się Total pojawił w SDS to byłoby super...oni sa branżowi, długoterminowi, wspierają kurs (gaszą świece i przycinają skrzydła cwaniakom i spekule) i wspierają spółki (polecam pooglądać wywiady P. Konrada Łapińskiego z ostatnich 2 lat)
    Sorki, rzeczywiście pomyliło mi się z inną spółką o podobnej wówczas cenie. Tak, spadki były niewielkie. Podbitka na 39 a nawet ponad 40zl spowodowana była chyba chęcią wyjścia funduszu. Id tamtego czasu już tylko w dół. Dzięki za ciekawe informacje
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Fan [5.180.61.*]
    Sorry Alicjo, ale nie bardzo rozumiem myślenia że podbitka pod 39zł na SDS w zeszłym roku była przez fundusze bo chciały sprzedać..
    na tej fali wzrostów w SDS mieliśmy dni z obrotami po ponad 1mln zł i to były sesje "kupujących" a nie "sprzedających" - a fundusze takie jak PFP czy INNO nie mogą już pewnie nic dokupować (bo to fundusze z kasą z NCBR czy PARP) być może bardziej sprzedawały na wzrostach zasypując trochę być może jeszcze szybsze wzrosty (w sumie to i dobrze)
    Tam była cała seria b. dobrych informacji ze spółki, brali udział w wielu prezentacjach i spotkaniach, doszła dywidenda Scope wypłacana 31 marca'23 (wiem, bo sam dostałem i dokupiłem z niej SDS)...
    Ja tego tak nie widzę...
    Tak zasypywały na wzrostach. Chyba nawet była taka informacja, zmniejszenie udziałów. Poszukam. To mocne założenie iż pieniądze z dywidendy Scope poszły min na SDS. Wielu wiernych zapewniało o dokupieniu akcji Scope. Trudno dywagować. Szereg pozytywnych informacji był również po wakacjach 2023 q jednak kurs opadał. Tak, realizacja zysków zapewne, cięcie strat dla inwestorów którzy zakupili akcje na fali wzrostowej
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~AAA [104.28.45.*]
    tak, dywidenda Scope poszła w części na SDS, sam kupowałem
    Wystarczy popatrzeć na wykres dzienny z 31 marca 2023, od rana wpadały środki z dywidendy na konta maklerskie, a od 10tej zaczął się szał na SDS, BCX, Scope i paru innych
    Ok. Dziękuję
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Zenek [89.64.57.*]
    Zawsze jak się pojawiają znawcy spółek z eleboratami na 3 strony a4 to trzeba uciekać , każdy kto pisał tutaj o zagrożeniach był zakrzykiwany to efekty teraz są ,poubierali nieświadomych leszczy do lublina 100 się zjechała przedstawicieli dostali uścisk prezesa coś jak glejt żeby czasami im nie przyszło do głowy sprzedawać akcji a rekiny chicho zaczęły sprzedawać
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~romb [195.93.223.*]
    a jakie Zenuś te zagrożenia się pojawiły ?
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~hehe [31.0.38.*]
    Takie, że zenuś popuścił w majty i sprzedał, bo się przestraszył niskiego kursu i utwierdza się w swoim przekonaniu, swoją żałosną pisaniną.
    A za rok będzie płakał, bo też będzie mu żal, ale już z innego powodu ;)
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~NOWY [193.56.104.*]
    Wystarczylo popatrzeć na wykres, poczekac i troszkę się kupiło:):):) Słuchajcie dalyj bajek Alicji to byz skarpetek będziecie chodzić:) Jak bydzie jeszcze tanij to sie jeszcze cosik skubnie :)Miłego
  • Re: Omówienie webinaru Autor: ~Zenek [89.64.57.*]
    widze ze znalazl sie znawca geriatykow, u was w mopsie tez zapakowani w sds po 36 zl??? hehe kiedy ty wogole masz czas pisac jak tam pewnie nie nadarzasz ze zmiana pampersow
[x]
SDSOPTIC 0,93% 5,45 2026-05-08 15:16:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.