• wyniki roczne Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    Jaki był konsensu, wie ktoś?
  • Re: wyniki roczne Autor: ~helpi [5.173.111.*]
    Wszystko do D.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~krowa [195.42.249.*]
    milion lat zajmie nam znowu wyjście na jakiś sensowny poziom... masakra
  • Re: wyniki roczne Autor: ~nie [83.24.219.*]
    konsensus:
    https://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/48035488,wyniki-answear-w-iv-kw-2023-roku-vs-konsensus-pap-tabela
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Zeb [94.154.31.*]
    To takie niezłe wyniki nie były już w cenie?Czyli gdyby były dobre wyniki to kurs zachował się neutralnie bez wzrostów ,a co jak przyjdzie korekta na gpw I w ameryce,wszędzie zarobieni a tu padaka
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Spółka rozwija się, ale nie tak szybko jak rynek przewidywał. Całą winę ponosi blokada na granicy z Ukrainą. Wiosna idzie, rolnicy będę musieli wrócić do roboty to się blokady skończą... Ale utraconych zysów już nikt nie wróci. A co gorsza, klienci na Uktainie mogą się zrazic do firmy, która nie realizuje zleceń. Więc nie wiadomo, czy poziom sprzedaży na Ukrainie szybko wróci do właściwych poziomów. KRM stabilnie sie rozwija. Wiadomo było, że nie wyjdzie na plus wcześniej niż w Q2 2024.
    Dnia 2024-03-27 o godz. 11:17 ~Antoni napisał(a):
    > Spółka rozwija się, ale nie tak szybko jak rynek przewidywał. Całą winę ponosi blokada na granicy z Ukrainą. Wiosna idzie, rolnicy będę musieli wrócić do roboty to się blokady skończą... Ale utraconych zysów już nikt nie wróci. A co gorsza, klienci na Uktainie mogą się zrazic do firmy, która nie realizuje zleceń. Więc nie wiadomo, czy poziom sprzedaży na Ukrainie szybko wróci do właściwych poziomów. KRM stabilnie sie rozwija. Wiadomo było, że nie wyjdzie na plus wcześniej niż w Q2 2024.

mnie w pierwszej kolejności interesuje zysk z inwestycji... co mi po rozwoju spółki... jeśli nie mam z tego korzyści jako akcjonariuszka....
    ładnie się urządziliśmy...
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Paweł [45.137.126.*]
    Straszna padaka z tym papierem. Jak tylko kurz opadnie to się ewakułuje.
    Szkoda czasu i nerwów.
    Ty sie ewakuujesz, a ja odwrotnie. Dokupiłem sporo po 27,70 pln. Reakcja rynku na wyniki jest zdecydowanie przesadzona. Ta spółka ciągle zarabia, a dynamiku wzrostu przychodów i zysku wciąż jest wysoka.
    Dnia 2024-03-27 o godz. 14:13 ~Antoni napisał(a):
    > Ty sie ewakuujesz, a ja odwrotnie. Dokupiłem sporo po 27,70 pln. Reakcja rynku na wyniki jest zdecydowanie przesadzona. Ta spółka ciągle zarabia, a dynamiku wzrostu przychodów i zysku wciąż jest wysoka.

widocznie masz dużą sakwę... ja nie widzę obecnie przesłanek, do wzrostu kursu... czy przesadzona? może dopiero być, do kolejnych jakichś wsparć trochę miejsca jeszcze jest, wolumen dzisiaj spory, wiec ruch wiarygodny.
    Jełśi spółka sie rozwija, wchodzi na nowe rynki, corocznie zwiększa przychody, to oznacza to większe zyski spółki w przyszłości. Po drodze zdarzają się gorsze momenty, ale jeśli nie są to problemy natury strukturalnej, to znaczy, że są przejściowe, wynikające z niezależnych od spółki zmiennych. A nawet potencjany wzrost przychodów i zysków spółki zawsze, prędzej czy później, znajdzie odbicie w kursie. Obecnie jedynym zagrożeniem jest osiągnięcie rentowności przez PRM. Gorsze wyniki za Q4 wynikają w 90% z blokady granicy z Ukrainą, i w 10% z zmian kursowych (umocnienia sie PLN). Od lutego mamy wreszcie odbicie w konsumpcji w Polsce w segmencie odziez i obuwie, e-commers wciąż zwiększa udział w rynku względem sklepów stacjonarnych. W duższej perspektywie Answear na pewno przyniesie zyski inwestorom. Mam średnią kupno sporo poniżej obecnego kursu, na dzisiejszym spadku dokupiłem akcji i nie mam wątpliwości, ze w perspektywie 1-2-3 lat, będę jeszcze mocniej do przodu.
    Dostrzegam (pisałem o tym) formację oRGR z "możliwym" pikiem Low na 26.80, ale zamknięciem (miesiąc) dla 27.30. Nie ma szans na większe spadki. Jak Antoni napisał. Dzisiejszy spadek jest mocno przesadzony. Słabe ręce oddają. Nie jest to po mojej myśli, gdyż wszystko się przesuwa w czasie. Jednak wzrost jest nieunikniony. Pytanie tylko jedno. Jak długo to potrwa ?
    Helpi.... pomimo mojego wrodzonego optymizmu, obawiam się, że dosyć długo. Słuchając to między wierszami powiedział Bajołek, czasy dla e-commerce nie okazały się tak dobre, jak było to spodziewane. Udział e-commerce rośnie, ale bardzo powoli. Konsumpcja ruszyła w lutym (w Polsce, nie wiem jak na innych rynkach). Trochę potrwa zanim to przełoży sie na wyniki. Jak rolnicy zakończą blokadę granicy, to kurs podskoczy o 1, może 2 pln. Skoro Bajołek nie planuje na razie wejść na nowe rynki, to znaczy, że obawia się o marże na obecnych rynkach. Więc perspektywy nie sa tak różowe jak mogło sie wydawać rok temu. Ale są też plusy: spółka cały czas zwiększa ptrzychody i zyski, kapitał własny to już prawie 54 mln zł, brak inwestycji oznacza też mniejsze koszty. W moim portfelu Answear to długoterminowa inwestycja. Wszedłem w tę spółke po 19 pln półtora roku temu, potem dokupowałem - najwyżej po 32, dzisiaj znowu dokupiłem. Jełśi spółka się rozwija i cały czas zarabia, to kurs z czasem musi zacząć to odzwierciedlać. W każdym razie, nie sądzę żeby powrót powyżej 30 pln był możliwy przed wakacjami. Ale nie ma innej opcji niż stabilny wzrost kursu w dłuższej perspektywie.
    Teraz wiem to ,co było moim przypuszczeniem. Od września praktycznie 2023 mieliśmy Dystrybucję. W międzyczasie emisja. Radzę bliżej - od wczoraj - spojrzeć na wykres H1 i zależności cena/wolumen 27/3 godzina 9 i 13 oraz 28/3 godzina 9. Wniosek? Taki, że wraz ze spadkiem ceny znacząco spada wolumen. To oznaka wyhamowania spadku ceny i szukania dna i zamknięcia ceny. Zamknięcia Tygodnia, Zamknięcia Miesiąca i Zamknięcia I kw.2024 = czytaj Dzisiaj. Realizacja Zysków przez fundusze i inne takie. Spodziewam się Odbicia i konsolidacji wraz z nowym kwartałem.
    nie kumam zachowania akcjonariuszy... przecież wiadome było, że nie będzie to niewiadomo jakiego zysku rok do roku, a prm na pewno obciąży wynik w jakiejś mierze... a teraz nagle wszyscy zaskoczeni? Czy może długie perspektywy na większy zysk zniechęcają właśnie ludzi?
    Wczoraj czytałem analizę analityka z mBanku. Co prawda zawsze podchodziłem z rezerwą do analiz zawodowców, ale tym razem się zgadzam. Twiierdzi, że reakcja na wyniki jest bardz przesadzona i w dłuższej perspektywie to musi iść do góry.
    Spekulacja. Domena polskiej tzw. "giełdy", zwłaszcza poza WIG20.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~cykle [109.173.145.*]
    Wyniki były pod dużą presją umocnienia złotego. EURPN spadało z 4,7 do 4,35. W tym roku na takie umocnienie nie ma szans.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~leotdi [5.173.111.*]
    Skąd to wiesz? Siedzę na Forex już 8 lat z gotówką w twardej walucie, i powiem ci jedno. Nigdy nie pisz nigdy. Nawiasem. Nie wiem czemu nie ubezpieczają się przed ryzykiem kursowym? Tak przecież czynią eksporterzy ... Za drogi gips?
    To wszystko prawda - inwestycje w PRM, umocnienie złotego, blokada granicy. Ale to wszystko to juz bardzej było, niż będzie. Więc to bądź co bądź lekkie spowolnienie powinno być chwilowe. ale kiedy mocniej ruszy.....? W drugiej połowie 2024, czy dopiero w 2025?
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Lol [94.154.31.*]
    Ruszy dopiero po 2033 ,a do tego czasu będą wszyscy chodzić nadzy ,bo nie mają kasy,Wielka inflacja2.5%,podwyżki ledwie 5-8%,wzrost sprzedaży samochodów powyżej 100tys koło 15%r/r,to skąd brać na ciuchy
    Jeśli chodzi o branżę samochodową zawsze najlepiej sprzedają się samochody luksusowe, i to są najlepsze marże. Czemu ma tak nie być z ciuchami Premium?

Pytanie:
    były wyniki i Ochy i Achy, a ceny nie było?

Było tak? Było!

To czemu kiedy wyniki mają być trochę gorsze, cena też ma być tylko gorsza?

To tak nie działa. Gdyż na giełdzie chodzi tylko o kasę. W myśl zasady. Kupuj tanio Sprzedawaj drogo.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Krowa [37.109.151.*]
    Ale to jest słabe... albo ma byc słabe...
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Paweł [188.212.135.*]
    Dlaczego to tak leci w dół? Wiem, że wyniki były bez szału ale taka korekta to chyba lekka przesada. Kurs answear może i rośnie słabo za to spada zawsze mocno
    @Pawel

teraz to mt już wiemy.

Od Wrzesień 2023 do Marzec 2024 trwała DYSTRYBUCJA akcji. Zakres Sprzedaży >29-33. Średnia cena Sprzedaży oscylowała wokół 29.80. Wyniki - trochę gorsze - były jedynie pretekstem do ruchu w dół, aby Odebrać akcje słabym rękom. Te same akcje, które sprzedano w powyższym zakresie są teraz odbierane. I oczywiście wcześniej kupione. Radzę obserwować RSI na Daily i na H4. Wybijamy teraz drugie minima, albo Nowe Low (okaże się). Jeśli drugie, powoli odbijamy.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~PAWEŁ [45.13.191.*]
    W przypadku answear wygląda na to, że to jest papier tylko dla upartych. W perspektywie czasu powinno być dobrze ale rynek/inwestorzy nie lubią czekać dlatego niikt z nowych potencjalnych inwestorów nawet tego nie tknie. Pozostaje nam uśredniać na zwałkach takich jak ta i cierpliwie czekać. Miejmy nadzieję, że w perspektywie do końca roku coś tu się ruszy.
    Tego nigdy wcześniej nie wiesz.
    Takich "papierów" jest duuużo więcej. Myślisz że ANSWEAR to jest wyjątek? Nie. Nie jest. Popatrz szerzej. Jak pisałem. Główny cel to robienie w bambuko ulicy. Kup taniej Sprzedaj drożej. I tyle. Wracając do ANR. Może być tylko już lepiej. Nie wierzę w głębsze spadki.
    Macie częściowo Odpowiedź. Członek Zarządu zbył 29 marca i 2 kwietnia łącznie 10 tys. akcji. 7 tys za 27.50 i 3 tys. za 26.87.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Krowa [37.109.149.*]
    Też sobie wybrala chwile na to...
  • Re: wyniki roczne Autor: ~eks [83.22.251.*]
    Powinni jeszcze wydrukować ze 2 mln akcji i obdzielić nimi cały zarząd w cenie 1 gr!
    Tak to właśnie wygląda. Większość spółek tak postępuje. Nieliczne tylko zwiększają kapitalizację czyli wartość spółki nie emitując nowych akcji. Szorujemy po dnie korekty.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Pmd [31.0.77.*]
    Akcje to jest premia dla zarządu za dowiezione wcześniej wyniki. Pani z zarządu na to zarobiła. Sprzedała z tego co sprawdziłem tylko 15% pakietu, a czas często nie jest dogodny. Spółka nie płaci dywidendy więc sprzedaż jest formą realizacji nagrody za pracę. Nie robiłbym z tego zagadnienia.
    Jednak jak członek zarządu sprzedaje akcje to zawsze to źle wygląda, Poza tym, przy tak niskiej płynności, taka ilość rzuconych akcji na pewno zbiła kurs.
    W każdym razie sytuacja spółki jest dobra. Answear rośnie, a Sneaker Studio, wiadomo, że trzeba w to inwestować i trochę czasu zajmie zanim osiagnie rentowność. Ten rok ma być lepszy po wielkoma względami niż 2023, więc jestem spokojny o tę inwestycję.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Tola [31.0.91.*]
    Członek zarządu też Człowiek i ma mniej albo bardziej ważne potrzeby...
    Nikt z tego nie robi. W każdym razie Nie ja. Mnie przeszkadza tylko ostatnia emisja. Kropka. Teraz czekam tylko na dogodny moment, aby wyjść. Na dobre.
    ja nie wyjdę. Answear bardzo sie rozwija i inwestuje. nadejdą czasy, że zaczną odcinać kupony. Nie twierdzę na pewno, że będzie to drugie LPP, ale wszyscy przewidują, ze e-commers będzie rósł szybcej niż handel tradycyjny, a Answear jest jednym z liderów wzrostu w tej branży. Jestem przekonany, ze przyjdzie czas, że kurs wzrośnie kilkukrotnie. Cóż, rok temu liczyłem, że to będzie już w 2024 roku, rzeczywistość nie okazała się tak różowa. Myślę, że głównym powodem dla którego kurs nie sięgnął jeszcze 100 zł, to inwestycja w PRM, umocnienie złotego i blokada na granicy z Ukrainą. Inwestycja w PRM wymagała nowej emisji. Inwestorzy tego nie lubią. Ale jeśli ta inwestycja wypali (jeśli...), to oczekiwany przez wszystkich silny wzrost konsumpcji w 2024 z całą pewnością przełoży się na wyniki Answear. Dobrze, że prezes zapowiedział przystopowanie inwestycji. To poprawi wynik netto. A to juz inwestorzy bardzo lubią.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Krowa [37.109.150.*]
    Antoni, podziwiam niepohamowany optymizm... a moze sie wszyscy mylą co do ecommers? :) ta konsumpcja to juz w 23 miala byc hiper super...
    Krowa, oczywiście jest ryzyko, ze wszyscy mogą sie mylić. jest ryzyko, że konsumpcja w 2024 nie będzie mocna, że PMR okaże się niewypałem i że e-commers nagle przychamuje i wszystcy wrócą do zakupów w sklepach stacjonarnych. I właśnie z powodu tych ryzyk kurs Answear jest 27 pln, a nie 127 pln. Ja po prostu podsumowałem moim zdaniem, ale oczywiście nie tylko moim, najbardziej prawdopodobny scenariusz. Tak, to optymistyczny scenariusz. Ale przecież bardzo prawdopodobny. A jeśli sie spełni, to będą wyniki, które będą musiały znaleźć odzwierciedlenie w kursie. Póki co dokupuję na spadkach.
    @Antoni ... 100 ? Niemożliwe. Max. to 55-56. Rachunek 36-16=20 czyli 36+20=55-56 (z oRGR). Tyle, że ja już nie mam ochoty czekać, i czekać. Biorę gotówkę, i idę gdzie indziej. Faktem jest, że Odbicie będzie.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Paweł [37.248.158.*]
    Niech się trochę odbije i wtedy ewakuacja. Nie zamierzam czekać do 2025 na 35 zł
  • Re: wyniki roczne Autor: ~PAWEŁ [37.248.159.*]
    Tak na odchodne dodam tylko, że do decyzji sprzedaży skłoniło mnie kilka czynników.Po pierwsze nowa emisja, po drugie średnie/słabe wyniki, a po trzecie ostatnia zagrywka członka zarządu ze zrzutem akcji. Rozumiem, że to ich niezbywalne prawo ale robić to na mało płynnej spółce tuż po słabych wynikach to trochę tak jakby napluć drobnym w twarz. Pokazuje to też w znacznym stopniu podejście do akcjonariatu mniejszościowego. Słabo to wygląda. P.S kupujcie dołek bo chcę to w miarę szybko sprzedać. Wytrwałym życzę powodzenia i 100zł za walor.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    Dnia 2024-04-03 o godz. 18:54 ~helpi napisał(a):
    > @Antoni ... 100 ? Niemożliwe. Max. to 55-56. Rachunek 36-16=20 czyli 36+20=55-56 (z oRGR). Tyle, że ja już nie mam ochoty czekać, i czekać. Biorę gotówkę, i idę gdzie indziej. Faktem jest, że Odbicie będzie.

pewnie i będzie... ale patrząc na zachowanie kursu, to obraz nędzy i rozpaczy... popyt zerowy...poczekamy my sobie na to odbicie....
    Krowa, 50 zł za akcję, czy 150 zł - to wszystko kwestia horyzontu czasowego. Jeśli spółka będzie zarabiała co rok, nie będzie wypłacała dywidendy, to albo będzie inwestowała (w nowe rynki, akwizycje) albo będzie im rosły środki na koncie. Jeśli będzie inwestowała, a inwestycje będą opłacalne, to kurs po prostu musi rosnąć. Wiem, że nasza giełda to poletka dla spekuły itd. ale koniec końców zawsze kondycja finansowa firmy znajdzie odbicie w kursie. Na razie nie widać zagrożenia, żeby ANSWEAR przestał zarabiać, więc wartość firmy rośnie. Rosną też potencjalne zyski (czyli takie które mogą wystapić, ale nie muszą). W każdym przypadku, w historii wszystkich giełd to musi znaleźć odzwierciedlenie w kursie akcji. Oczywiście kwestia tempa tego wzrostu zależy tez od innych czynników. Ale jeśli spółk abędzie zarabiała co roku, to 150 zł za akcję też będzie. Pewnie nie za rok, pewnie nie za dwa, ale prędzej czy później będzie. Rok temu przewidywałem tu 100 zł w 2024 roku. Nie sprawdziło sie, wiadomo dlaczego. Głównie z powody inwestycji w PRM. Jak tylko wyniki PRM poprawią się (osiągną rentowność), jestem przekonany, że to mocno wesprze kurs. Ostatni spadek był czysto spekulacyjny, choć wywołany wynikami nieco gorszymi od przewidywań. Wystarczy rzut oka na wskaźniki żeby stwierdzić, że kurs jest zaniżony w stosunku do innch firm z branży.
    Dnia 2024-04-04 o godz. 14:35 ~Antoni napisał(a):
    > Krowa, 50 zł za akcję, czy 150 zł - to wszystko kwestia horyzontu czasowego. Jeśli spółka będzie zarabiała co rok, nie będzie wypłacała dywidendy, to albo będzie inwestowała (w nowe rynki, akwizycje) albo będzie im rosły środki na koncie. Jeśli będzie inwestowała, a inwestycje będą opłacalne, to kurs po prostu musi rosnąć. Wiem, że nasza giełda to poletka dla spekuły itd. ale koniec końców zawsze kondycja finansowa firmy znajdzie odbicie w kursie. Na razie nie widać zagrożenia, żeby ANSWEAR przestał zarabiać, więc wartość firmy rośnie. Rosną też potencjalne zyski (czyli takie które mogą wystapić, ale nie muszą). W każdym przypadku, w historii wszystkich giełd to musi znaleźć odzwierciedlenie w kursie akcji. Oczywiście kwestia tempa tego wzrostu zależy tez od innych czynników. Ale jeśli spółk abędzie zarabiała co roku, to 150 zł za akcję też będzie. Pewnie nie za rok, pewnie nie za dwa, ale prędzej czy później będzie. Rok temu przewidywałem tu 100 zł w 2024 roku. Nie sprawdziło sie, wiadomo dlaczego. Głównie z powody inwestycji w PRM. Jak tylko wyniki PRM poprawią się (osiągną rentowność), jestem przekonany, że to mocno wesprze kurs. Ostatni spadek był czysto spekulacyjny, choć wywołany wynikami nieco gorszymi od przewidywań. Wystarczy rzut oka na wskaźniki żeby stwierdzić, że kurs jest zaniżony w stosunku do innch firm z branży.

to nie ja nawiązywałam do ceny, a help... ale nie mam za złe. co do tego czy jest zaniżona wycena czy nie... tak bywa z akcjami, że raz są wycenione słabo, a raz przesadnie... taka natura giełdy i spekulacji... jak widzisz, po ilości papiera na sprzedaż, że obecnie przeważają pesymiści... i taki jest aktualnie scenariusz bazowy... wyjśc ze spółki po rozsądnej cenie.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Listek [31.0.91.*]
    A jak oceniacie wycenę Modivo?wartość 5 mld przy obrotach 6-7mld i ujemnej ebidta? To jak to porównać do ANSWEAR?
    @krowa,

w tym rzecz. Spodziewam się wystrzału tak, jak tego ostatniego spadku - z zaskoczenia. Póki co trwa uklepywanie dna.
  • Re: wyniki roczne Autor: ~Krowa [37.109.150.*]
    Mam podobne zdanie i podobny plan
  • Re: wyniki roczne Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    ładnie się otwarcie zapowiada....
[x]
ANSWEAR 1,88% 18,42 2026-05-15 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.