Panie Trabant, po męsku....jeśli nie podoba mi się Beata, szukam innej i nie męczę się z nią więcej....... Po kiego wuja tu siedzisz i trujesz ,skoro tak tu źle ......PZU czeka... miło mi było poznać Pana w czerwcu 2023 jak naganiał Pan na sprzedaż przed NABE po 2,60 zł ,nawet Pan pisał o swojej ponoć sprzedaży po 2,64 zł
Po co Pan tu jest ? Czy to Pana praca? Na te proste pytania dorosły chłopak chyba potrafi odpowiedzieć....
To moja misja. Ukazał mi się Budda, Jezus i jeszcze jakiś wschodni prorok. Może Allah. Powiedzieli mi co mam robić. W razie możliwości przegonić krętaczy i oszustów a tych tutaj nie brakuje. Dawno temu pisałem, że żadnego NABE nie będzie, że to kupa bzdur a gawiedź takie bajki wypisywała tutaj że aż głowa boli od kłamstw. PIS w budżecie na ten rok nie zapisał dofinansowania prądu a skądś będą te środki. Już nikt nie zaprzecza że może to energetyka będzie finansować wzrost kosztów zamrażając przychody. Glapiński na pewno nie będzie finansować rozdawnictwa poprzedniej opozycji a obecnie ekipy rządzącej stąd odwieczny problem braku pieniędzy. Rząd nie wydrukuje sobie pieniędzy na finansowanie energetyki i górnictwa a wskaźniki zadłużenia Państwa są na maksymalnych poziomach. Brak 7 mld zł z zysku NBP. W takich okolicznościach nie ma co liczyć, że rząd kupi jakieś aktywa węglowe. Nauczyciele chcą, rolnicy chcą, górnicy też chcą bo pensja 15000zł to mało oczywiście bez barbórki i trzynastki i czternastki i innych dodatków. Akcjonariusze jakoś nie strajkują a najlepsze, że nawet nie łażą na WZA stąd znikome zainteresowanie firmą a to od współwłaścicieli zależy zarządzanie Tauronem i jego wynikami. Tauron skazany jest na klęskę a nie na sukces. Nie ma co zaklinać 6 zł, 8 zł czy 10 zł bo bez zysków i dywidendy Tauron wróci do wartości 1 zł. Najgłupsza ci-pa nie kupi akcji jeżeli nie będzie z nich korzyści. Akcjonariusze nie mogą korzystać z upustów na prąd, nie mają preferencji w ośrodkach wczasowych, nie ma dywidendy, nie można korzystać z floty luksusowych samochodów, żadnych jachtów do wypożyczenia za darmo, co właściwie oferują akcje Taurona? Może chociaż przejażdżka lokomotywą z Jaworzna do kopalni Sobieski nową linią kolejową? Inwestorzy liczyli, że po restrukturyzacji będą miliardy zysków do podziału a wygląda, że jest i będzie kicha pod tym względem. Ja o tym wszystkim będę przypominał i recenzował wpisy bez pokrycia. Za kilka lat robienia w jajo akcjonariuszy widzę tu 1 zł na akcji. To połowa mniej niż 2 zł o których pisałem kiedyś że to adekwatna cena.
Dorzucę coś jeszcze. Chyba wszyscy pamiętają jakie było hip-hip-hurra jak nastąpił dziwny wzrost na początku grudnia z 3,80 na 4,40 zł. Ujawnił się fundusz który zgromadził 5% głosów na WZA mając 50 mln akcji w instrumentach finansowych i 30mln akcji zwykłych. Kmiot i inni świętowali, że od tamtego momentu tylko w górę, bo zainwestował fundusz. Ja byłem sceptyczny i rozpocząłem wyprzedaż swojego pakietu po 4,30-4,40. Ostrzegam, że sytuacja wygląda tak: te instrumenty finansowe na dźwigni które jak wszyscy pisali nastawione były na wzrosty teraz przynoszą ogromne straty. Trzeba uzupełniać depozyty zabezpieczające. 50 mln akcji na dźwigni. W każdej chwili fundusz może chcieć zamknąć jakieś pozycje i puścić w ruch miliony akcji. Spadek cen będzie nieunikniony a już teraz widać otchłań na 3 zł. Nie przekonuje mnie gadka, że niebo jest granicom. Nikt nie napisał do jakiego kursu i na jak długo fundusz wytrzyma. Tauron w tej chwili to potężna beczka prochu. Większość już pewnie o tym zapomniała to przypominam na wszelki wypadek. Ponieważ nie było komunikatów o zmianie stanu posiadania (wymóg jest jak się dysponuje ponad 5% głosów) to należy uznać że bomba tyka.
Napisz wersje "true". Chętnie poczytam jak to jest z tym funduszem :) Co to za instrumenty finansowe są na akcjach ? Ponieważ nie została zgłoszona krótka sprzedaż to nie może być pożyczki na 0,5% i więcej akcji.
A ja tam wziąłem pod uwagę opinie trabanta i ułatwiło mi to podjęcie decyzji. Dzięki temu uratowałem resztki zysku bo do tej pory bym miał już ładny minus i zamrozoną gotówkę nie wiadomo na ile.
Trabant czytaj i się ucz bo jesteś tępy trol spadziowy - Pomimo wielu negatywnych opinii o przyszłości polskich przedsiębiorstw energetycznych, rynki finansowe optymistycznie oceniają perspektywy wzrostu cen ich akcji. Według DGP średnia z cen docelowych w rekomendacjach wydanych dla Tauronu w ciągu ostatnich czterech miesięcy wynosi teraz 7,15 zł, czyli około 17 proc.
Dnia 2024-03-19 o godz. 19:20 ~trabant_de-mucha napisał(a): > To moja misja. Ukazał mi się Budda, Jezus i jeszcze jakiś wschodni prorok. Może Allah. Powiedzieli mi co mam robić. W razie możliwości przegonić krętaczy i oszustów a tych tutaj nie brakuje. Dawno temu pisałem, że żadnego NABE nie będzie, że to kupa bzdur a gawiedź takie bajki wypisywała tutaj że aż głowa boli od kłamstw. PIS w budżecie na ten rok nie zapisał dofinansowania prądu a skądś będą te środki. Już nikt nie zaprzecza że może to energetyka będzie finansować wzrost kosztów zamrażając przychody. Glapiński na pewno nie będzie finansować rozdawnictwa poprzedniej opozycji a obecnie ekipy rządzącej stąd odwieczny problem braku pieniędzy. Rząd nie wydrukuje sobie pieniędzy na finansowanie energetyki i górnictwa a wskaźniki zadłużenia Państwa są na maksymalnych poziomach. Brak 7 mld zł z zysku NBP. W takich okolicznościach nie ma co liczyć, że rząd kupi jakieś aktywa węglowe. Nauczyciele chcą, rolnicy chcą, górnicy też chcą bo pensja 15000zł to mało oczywiście bez barbórki i trzynastki i czternastki i innych dodatków. Akcjonariusze jakoś nie strajkują a najlepsze, że nawet nie łażą na WZA stąd znikome zainteresowanie firmą a to od współwłaścicieli zależy zarządzanie Tauronem i jego wynikami. Tauron skazany jest na klęskę a nie na sukces. Nie ma co zaklinać 6 zł, 8 zł czy 10 zł bo bez zysków i dywidendy Tauron wróci do wartości 1 zł. Najgłupsza ci-pa nie kupi akcji jeżeli nie będzie z nich korzyści. Akcjonariusze nie mogą korzystać z upustów na prąd, nie mają preferencji w ośrodkach wczasowych, nie ma dywidendy, nie można korzystać z floty luksusowych samochodów, żadnych jachtów do wypożyczenia za darmo, co właściwie oferują akcje Taurona? Może chociaż przejażdżka lokomotywą z Jaworzna do kopalni Sobieski nową linią kolejową? Inwestorzy liczyli, że po restrukturyzacji będą miliardy zysków do podziału a wygląda, że jest i będzie kicha pod tym względem. > Ja o tym wszystkim będę przypominał i recenzował wpisy bez pokrycia. Za kilka lat robienia w jajo akcjonariuszy widzę tu 1 zł na akcji. To połowa mniej niż 2 zł o których pisałem kiedyś że to adekwatna cena.
Jeśli oni wszyscy Ci się ukazali to nie wiem ale paliłeś coś azjatyckiego. Gdybyś wypalił jeszcze fajkę pokoju z siedzącym niedźwiedziem to widziałbyś jeszcze może wielkiego Manitou