Przez ostatnie 3 kwartaly to oni mielis srednio 870k kosztow. Za CMSR wpadnie cos lekko ponad 100k, za drifta cos wpadnie. Podpisali aneks do umowy na 140k euro, kwestia tylko na jaki to jest okres, ale podejrzewam ze wlasnie do jutrzejszego wydania kolejnego auta, więc mozna liczyc ze co miesiac dostawali te 20k euro, wiec jakies 250k przychodow tez wpadnie.
Strzelam ze beda miec okolo 300-400k na minusie. Kasy w kasie mieli 67k. Kwestia czym będą chcieli pokryć stratę... mam nadzieję, że jutro się coś więcej dowiemy.
Szkoda, że ta spółka w ogóle nie prezentuje jakiejkolwiek strategii na kolejne lata. Jak tu ma być dobrze, jak mają wywalone na to co się dzieje, coś sobie dłubią, właściwie nikt nie wie co, w raporcie piszą o wszystkim tak beztrosko i bardzo ogólnie, CMSR ma świetne oceny 4,8 ale ZERO marketingu, zero inicjatywy aby gra była bardziej rozpoznawalna, nie rozumiem takiego zachowania, na takie spółki nie powinno być miejsca na giełdzie. Po to wchodzą, aby się rozwijać, komunikować z rynkiem i akcjonariuszami, mieć wszystko przejrzyste. ZAWSZE jak spółka wchodzi na giełdę, właściciele powinni odpowiadać za nią całym swoim majątkiem, nie może być tak, że se wchodzą na giełdę emitują akcje, raz, drugi, trzeci, nie przynoszą w ogóle zysków, ludzie którzy im zaufali potracili pieniądze, a oni sobie radośnie dalej robią co robią, kompletnie nie interesując się tym, że ludzie włożyli pieniądze aby ich wesprzeć, aby dać im się rozwijać...tak to niestety wygląda i to jest smutny obraz, nie tylko tej spółki.
Myślę tylko, że przychód z tantiem DRIFTCE (szczególnie z konsol) za 3kw i 4kw może być całkiem przyzwoity i pokryje koszty za te kwartały. Oby tylko 505 się rozliczyło.
Liczę też że to co opracowali dla Boombita nie było za free i koszty tego będą mieli pokryte chociaż w ESPI nic nie było o tym mowy, więc dom końca nie wiem.
Z CMSR jest dokładnie jak piszesz. Jak można zrobić dobrą grę i nie chcieć jej monetyzować, żałować na marketing/User Aquisition, tym bardziej że kasy nie starcza i milionerami nie są. WTF?!
Nie wiemy na jakim etapie jest tworzenie Bushido i kto by to wydał. 505 jest średnim wydawcą a chyba nawet oni nie są zainteresowani, mimo że na DRIFT zarobili. Nie wiem czy cokolwiek konkretnego się dowiemy.
9.10 ma być wydane JDM przez Gaming Factory którego demo było mega popularne i obecnie na #63 WL Steam. Pytanie czy można się podpiąć z Bushido pod zainteresowanie tamtym tytułem tak jak to zrobił Ghostrunner przy okazji CP77. Każdy rozsądny tak by próbował o ile mają to prawie gotowe.
Overoad - z tytułu wnioskuję że to po bezdrożach, pewnie terenówki, może byłaby fajna gra arcade tylko na jakim to jest etapie, ktoś przy tym dłubie?
I co z mobilkami, dali se spokój? Zrobili dobrego mobila CMSR i ch.j z tego mają. Jeszcze dotacja, jak dostaną to będzie finansowanie i kurs pderwie, ale jakie są szanse, nie wiem, bo konkurencja nie śpi. Kiedyś dostali, więc zakładam że wiedzą jak dobrze zrobić i uzasadnić wnioek.
Najwazniejszy to jest poczatek raportu - wspolpraca z Plaway nad nowym projektem, reszta to w cenach. Mi to daje jakies gwarancje ze nie pojda z torbami. Powinno sie ukazac jakies info na ten temat.
"Spółka pracuje obecnie nad pierwszym komercjalizującym technologię GearShift projektem. Nowa gra DRIFT ISLAND oprócz nowego silnika fizyki w porównaniu do projektu DRIFT CE będzie wyróżniała się otwartym światem oraz wieloosobową rozgrywką."
A nie interesuje was jakie są plany wydania tej gry ? bo nad bushido też pracowali i nawet mają zdjęcie w banerze do raportu a zero informacji co do wydania, prac czy rozwoju. Jeśli ten niby silnik ma usprawniać wydanie gier to ciekawe ile przyjdzie poczekać na wydanie tego nowego projektu ? Jak na razie to zapowiedzi bez żadnych konkretów co raczej nie sprzyja inwestorom co zaufali spółce, po raz pierwszy spotykam się z taką polityką firmy i takim nie szanowaniem inwestorów.
Na tej spółce to wszystko jest tajne przez poufne. Gry mają wydawać, potem z nich rezygnują. Nic nie wiadomo dlaczego i po co. Nikt nic nie informuje. Ale zgodnie z raportem spółka prowadzi przejrzystą politykę informacyjną LOL. Dobrze że jest PLW to ufam że tego Januszexa trochę przycisną.
Drift Island to będzie drift ce osadzony w "otwartym" świecie, tak jak wcześniej zarabiali na updatowaniu CMS, teraz będą próbowali rozwijać DCE, ale z ich zapałem i możliwościami to cudów bym nie oczekiwał
Z jednej strony tak jak się spodziewałem z DRIFTa był ładny przychód ponad 4 miliony w 2023. Razem z poztsałymi tytułami mieli przychód 4,4 M PLN a koszty 3,3 M PLN i mieliby 1,1 M zysku gdyby nie zwiększyli zapasów o 2 banie, co z resztą słuszne bo nie zapłacą podatku. W kasie zostało 220 k PLN na koniec roku, Reasumując finansowo nie najgorzej, a nawet przyzwoicie na to co niektórzy się spodziwali Oprócz tego niewielki odpisy na CarZombies i Construction machines (nikt nie wiedział że jest w ogóle taki tytuł w przygotowaniu, może byłaby to odmiana po tych driftach). Z tekstu wynika że coś tam im zapłacili stąd odpis bodajże 55k PLN.
Natomiast zupełnie nie rozumiem co z Bushido Drift & Race, czy zastąpi go DRIFT ISLAND na nowszym silniku przy wykorzystaniu GEAR?, czy Bushido będzie porzucone?, czy będzie odpis? Osobiście uważam że za dużo gier wyłącznie o drifcie może być ślepą uliczką. W najbliższej perspektywie będzie wydany JDM i słuszniej IMO byłoby wydać coś racingowo-driftowego. To że psizą o multiplayer to przeciez nic nowego, taka opcja jest w DRIFTCE i jakoś milionów graczy nie sparowała. Nie wiem na czym miałby polegać otwarty świat w grze o driftowaniu. Również spuślili zasłonę milczenia na OverRoad. Przydałyby się tu jakiś Q&A z prezesem, niech tłumaczy co i jak. Kiedyś pisałem do nich pytania na maila, bez odzewu. Myślę, że ponowię pytania po tym raporcie.
A i skoro zacieśniają współpracę z PLW to najlepiej niech im wydadzą te Drifty i Bushido oraz zajmią się marketingiem CMSR na poważnie.