• Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Xxx [159.205.98.*]
    jw.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~GG [46.113.4.*]
    Nie na tym badziewie nie nagraniaj ludzi przez dwa lata nie jeden się przejechał wiec niechca kupować zobacz jak rokita ładnie rośnie a wyniki były gorsze od pexola co ty nato a tu nic nie było i nie będzie do zdjęcia z giełdy ale się pocieszaj ha
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~GG [91.237.136.*]
    Pisaliście że będzie 10 teraz już 8 co tak nagle taki zjazd tu nic nie było i nie będzie
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Kirikou [178.252.41.*]
    Nic się nie zmieniło, będzie 10 ale najpierw 8
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~GG [91.237.136.*]
    Mam ten syf już trzy lata i to bardzo dużo chce wyjść chociaż na zero i zapomnieć ale jak będzie zobaczmy wyniki ostatnio były niezłe ale jak cały kurs ciągle ktoś Dołuje to jest coś nie chalo ten ktoś nie chce zarobić ile można zbierać te akcję chyba że coś innego jest na rzeczy hej
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Xxx [159.205.98.*]
    No to jak masz to wystaw jutro za 500 zł i pokaż wszystkim, że masz zamiast wypisywać głupoty. Tak się rozpędziłeś w pisaniu herezji że ubaw mam cały wieczór.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Xxx [159.205.98.*]
    No i jak tam GG gdzie twoje akcje ???
    jprdl te dzieci internetu teraz na niczym się nie znają.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Sss [159.205.98.*]
    no to GG ha ha ha poniosło cię za to ja chętnie kupię następne minimum 20 k poniżej 2,95
    Ja mam 30 koła i nie oddam poniżej 4 Zeta poczekam czekałem trzy lata poczekam trochę kupowałem po ponad 7 Zeta i ciągle dokupowalem żeby obniżyć średnia ale mam już dosyć ładowania kasy w ten syf chociaż firma nieźle się rozwija ale akcjonariusze tu nic z tego nie mają taka prawda nie oddam ci po 3 Zeta sam teraz dokupiłem ale to już koniec pozdrowienia
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Kirikou [178.252.41.*]
    Panowie nie ma się co kłócić, wszyscy zarobimy. Ja podobnie jak GG miałem dosyć wysoką średnią zakupu ale przez 2 lata cały czas dobierałem i znacząco ją sobie obniżyłem. A co do czekania to tu może być tak że przez te 3 lata nic się nie działo ale może przyjść taki czas i w dwa miesiące coś się "zadzieje" i kurs urośnie z 200%. Mam nadzieję że to nastąpi niebawem.
    Pozdrawiam akcjonariuszy
    Też pozdrawiam ale bardzo żałuję że to kupiłem bardzo i tak jestem na minusie kupę kasy
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~max [109.173.208.*]
    A ja cały czas na zero i też jestem trochę tym już zmęczony i niepocieszony. Ale to może dobry znak, że skoro nawet ja już się odrobinę niecierpliwię, to pora na jakieś zmiany kursu. Dzisiaj jeszcze dokupiłem drobne 300 szt. Jak jutro spadnie do 2,95zł to jeszcze dokupię jakieś drobniaki. No i oczywiście jak mi kurs nie wzrośnie ze 3x to nie sprzedaję. Po takich mękach nie ma mowy.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.109.166.*]
    @max to już ostatnia prosta. Sprawy nie ułatwia brak obecności PCC Exol w indeksach czy subindeksach sektorowych na GPW. Ale to już kwestia polityki GPW, która wyłącza z indeksów giełdowych spółki, których liczba akcji w wolnym obrocie jest niższa niż 10%.

Wskaźniki wartości giełdowej na ten moment nie wskazują na wyjątkową atrakcyjność inwestycyjną PCC Exol - podobnych spółek jest sporo w indeksie WIG. To jest Spółka, przynajmniej na ten moment dla wtajemniczonych, którzy trochę już wiedzą o jej założeniach inwestycyjnych i solidnych fundamentach. Ale wypowiedzi na forum często pokazują, że wielu błądzi i usłyszało, że biją w dzwony ale nie wiedzą dlaczego - dobrze, że wiedzą gdzie.

Poza głównym udziałowcem są już gracze instytucjonalni, coraz częściej spotykam na różnych forach wzmianki o PCC Exol jako tym wskazaniu do dużego wybicia, pojawiają się nowi uczestnicy forum, obroty w ostatnim okresie wzrosły itd.

Na ten moment nie straciłeś ale i nie zarobiłeś, poniosłeś koszty alternatywne utraconych zysków i utraty siły nabywczej pieniądza w czasie ale uważam, że byłoby całkowicie GŁUPIE nie poczekać jeszcze kilka miesięcy, aby sprawdzić co się wydarzy.

• Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~max [85.221.171.*]
    Ależ oczywiście, że tak. W ogóle nie biorę pod uwagę sprzedaży PCX, no w każdym razie nie w ciągu najbliższych 2-3 lat, a może nawet dłużej. Jestem przygotowany, również pod względem mentalnym, aby przeczekać ten marazm. Trochę podobną sytuację mamy na metalach, od długiego czasu mamy trend boczny, ale w tym tygodniu, ni z gruszki ni z pietruszki, zaczęło rosnąć mimo, że przesłanki były ku temu już od bardzo dawna.
    Podobnie się mają rzeczy na PCX. Mamy od dawna korzystne przesłanki, inwestycje, mocne fundamenty, nieco jesteśmy już wtajemniczeni w działalność firmy. Nie widzę żadnych argumentów, aby teraz wychodzić. A ponieważ nie muszę sprzedawać, nie mam też obecnie upatrzonych dobrych alternatyw, to będę twardo trzymał.
    Osobiście liczę na lekką poprawę wskaźników finansowych po najbliższym raporcie, może P/E spadnie z 9 na 7, ale nie sądzę, aby na to miała już wpływ otwarta nowa linia w Płocku, chyba za wcześnie na to. Natomiast po kolejnych raportach kwartalnych liczę na to, że uruchomiona inwestycja w Płocku będzie te wskaźniki mocniej i szybciej poprawiać, więc i kurs powinien stopniowo (albo i skokowo) zacząć rosnąć.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.248.177.*]
    @max W PUNKT :)
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Inwestor [37.248.165.*]
    Kupiłem za ponad 8 zł, ale każda cierpliwość ma swoje granice. W międzyczasie wszedłem w kryptowaluty i jest to mniej spekulacyjny rynek od szemranej ustawki PCC. W ostatnim miesiącu na rynku kryptowaluty w Zondacrypto można było zarobić na walutach od 50 do 100 %, a dzięki temu częściowo odrobiłem straty. Chwilę jeszcze zaczekam na wyniki, które w kursie raczej niewiele zmienią i wypuszczę ostatnią partię akcji na rynek i opuszczam polską giełdę całkowicie na rzecz krypto, która działa całotygodniowo i całodobowo. Chętni i bardzo cierpliwi, będą mogli dobierać po taniości moje akcje w nadziei na mityczne wzrosty. Życzę im oczywiście szczęścia bez złośliwości.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    Łapka w górę ode mnie @Inwestor ja również życzę dużych zysków bez złośliwości :) Dzięki za Twój udział w dyskusjach na Forum
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Sss [159.205.98.*]
    :) :) :)
    @max to już ostatnia prosta. Sprawy nie ułatwia brak obecności PCC Exol w indeksach czy subindeksach sektorowych na GPW. Ale to już kwestia polityki GPW, która wyłącza z indeksów giełdowych spółki, których liczba akcji w wolnym obrocie jest niższa niż 10%.

Piotrze 100% racji tylko na stronie jest; Free float: 12,91% , czyli ponad 10%

https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/PCCEXOL/akcjonariat

;
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.248.176.*]
    @Sss trafne spostrzeżenia.

Chciałem załączyć linki ale pomimo, że z oficjalnych stron nie zostały dopuszczone na tym forum. Dlatego tylko napiszę a sam będziesz mógł to sprawdzić.

Tak więc popatrz na historyczne zmiany właścicieli - podpowiem portal bankier, giełda, notowania, akcje, PCC Exol, akcjonariat. Z czasem liczba wolnych akcji w obiegu ulegała zmianie. Wykluczenie z listy uczestników indeksów WIG, WIG Chemia nastąpiło w 2013 roku https://www.bankier.pl/wiadomosc/PCC-EXOL-S-A-Korekta-list-uczestnikow-indeksow-WIG-WIG-Poland-oraz-WIG-Chemia-2877797.html

Zastanawiające jest natomiast to, że wraz ze zmianą liczby wolnych akcji w obrocie i przekroczeniem progu 10% nie została zainicjowana zmiana uczestników indeksów i wprowadzenie PCC Exol do indeksów. Przecież Spółki nie ma nawet pośród komponentów WIG nie mówiąc już o subindeksie sektorowym WIG Chemia.
    I o ile nie zmieni to dużej słabości tej Spółki jaką jest niska płynność to brak jej w indeksach powoduje, że staje się mniej widoczna dla potencjalnych inwestorów.

Piotrze dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź na pewno kogoś to zainteresuje. osobiście przerabiałem te informacje i nawet nie dziwi mnie ten fakt bo wiem w jakim kraju żyjemy.

Niewątpliwie bardzo dużo " inwestorów " leci tam gdzie coś zaczyna być na zielono a najlepiej przez 2-3 dni po 5-10 % chcąc zarobić na cukierki. Reszta inwestorów szuka perełek, którą niewątpliwie jest PCX., Moja ocena spółka wypłaca zawsze dywidendę, akcje są w śmiesznej cenie, spółka rozwija się przez co jej wartość rośnie ( akcje nie) itd. itd

Zastanawia mnie natomiast jedno dlaczego spółka nic z tym nie robi ??? Dopowiedzieć można sobie różne scenariusze w większości na plus no bo chyba nie ma możliwości aby spółka kupowała swoje akcje i nie chciała zarobić na tym........ tym bardziej, że niemcy bardzo chętnie robią w Polsce kasę bo u nich takie rzeczy nie przeszłyby bezkarnie.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    @Sss jako spółka portfelowa PCC SE ma zwiększać swoją wartość dla właściciela. Wystarczy popatrzeć na poziom zysku/akcję, aby odpowiedzieć sobie na pytanie czy skup akcji przez głównego udziałowca miał uzasadnienie ekonomiczne. Obecna cena akcji nie uwzględnia premii wynikowej, która jest możliwa dzięki inwestycji w zwiększenie mocy wytwórczych instalacji w Płocku. Ale ta premia wraz z pierwszymi i kolejnymi wynikami finansowymi, po oddaniu inwestycji w Płocku, zostanie ostatecznie przez rynek uwzględniona w cenach. Nakazem RN Spółki przepływy z działalności operacyjnej mają pokrywać ujemne przepływy z działalności inwestycyjnej i finansowej a to oznacza, że Spółka będzie musiała generować pokaźne zyski - bo taka jest formuła określania przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej. Wiedzą o tym inwestorzy instytucjonalni, którym nie przeszkodziła niska płynność, aby stać się akcjonariuszami Spółki.

Tak więc wraz z oddaniem inwestycji w Płocku zdolność Spółki do generowania zysku/akcję będzie wahała się w przedziale 0,8 - 1,0 zł/akcję. I gdzie ma się teraz obecny kurs?
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~max [109.173.208.*]
    A jak wyznaczyłeś ten zysk 0,80-1,00zł na akcję rocznie, bo ta wartość to jakiś "kosmos" przy obecnej wycenie 3,00zł?

PS. Można by się chyba spodziewać z 30-50% tego na dywidendę, czyli 0,25zł w górę czyż nie?
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.109.163.*]
    @max chętnie wyjaśnię.

Najlepszy okres wynikowy dla Spółki przy obecnych mocach produkcyjnych to rok 2022. Raporty okresowe za 4Q22 wskazują wartość zysku netto przypadającego na 1 akcję 0,69.
    Rok 2023 na 3Q23 pokazuje wartość zysku/akcję na poziomie 0,22 do 0,58 w analogicznym okresie roku 2022. Zakładam, że możemy spodziewać się na 4Q23 ok. 0,35 - 0,4.

Inwestycja w Płocku ma zwiększyć moce wytwórcze tamtejszej instalacji o od 85 - 100% w zależności od asortymentu (im bardziej specjalistyczne produkty tym mniej). Przekłada się to na ok. 30% wzrost mocy wytwórczych całej Spółki czyli ok. 30% wzrost zdolności do generowania przychodu ze sprzedaży. I nawet jeżeli Spółce nie uda się uzyskać podobnych rentowności operacyjnych jak w 2022 ( to był wyjątkowo korzystny wynikowo okres dla Spółki) to wynik zysku/akcję w granicach roku 2022 przy zwiększonych mocach jest już całkiem realny - a to jest już 0,69. A co jeżeli sytuacja rynkowa znowu będzie sprzyjała Spółce np. chroniąc rynek europejski UE wprowadzi wyższe cła na import surfaktantów spoza Unii? Przecież o protekcjonizm unijny coraz więcej największych grup producentów chemicznych wnioskuje od dawna np. Basf.
    Dlaczego PCC CE mając głęboki wgląd w rynek surfaktantów całego świata - ekspozycja na Azję poprzez Malezję a za jakiś czas USA (już powstała spółka) kontynuuje drogie inwestycje w Polsce jeżeli już widać, że polityka klimatyczna tak bardzo zwiększa koszty wytworzenia, że producenci europejscy przestają być konkurencyjni do tych spoza UE?

Piotrze co myślisz o gromadzonym kapitale zapasowym ? Strat spółki się nie spodziewam, natomiast mam cichą nadzieję na sutą dywidendę w bardzo nieodległym czasie tzn. do 2-3 lat.

" Zysk osiągany przez spółkę powiększa kapitał zapasowy, która po osiągnięciu optymalnej pozycji na rynku może wypłacić kapitał w formie dywidend."
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.248.177.*]
    @Sss tak poziom kapitału własnego stabilizuje bilans i zwiększa wiarygodność finansową przedsiębiorstwa. Exol dopracował się już całkiem wysokiego poziomu a było to możliwe dzięki wypracowywanym zyskom i przekazywaniu ich znaczącej części na kapitał zapasowy. Oczywiście kosztem wypłacanej dywidendy ale dla Spółki w fazie dynamicznego wzrostu, a tutaj mamy taki przykład, liczy się bardziej kwestia reinwestowania zysków aniżeli wysokość wypłacanej dywidendy. I tak od wielu lat Exol balansuje decyzje co do poziomu wypłacanej dywidendy i zatrzymanego zysku. Taka polityka jest zrozumiała dla głównego akcjonariusza ale nie dla większości mniejszościowych inwestorów.
    Obecnie priorytetem dla Exola są inwestycje i skalowanie biznesu dlatego to jeszcze nie ten moment, aby Spółka wypłaciła skumulowane zyski w formie dywidendy. Ale zakładam, że wraz ze wzrostem poziomu wypracowywanego zysku na 1 akcję będzie rosła i wartość wypacanej dywidendy. Zauważmy, że rok 2022 przyniósł już ok. 119 mln PLN zysku netto i to bez zdarzeń nadzwyczajnych, jednorazowych. Exol kończy inwestycję w Płocku, której CAPEX oscylował w granicach 100 mln PLN, ma przed sobą inwestycję wspólną z PCC Rokita o szacowanym CAPEXIE 500 mln PLN. W inwestycji w Brzegu Dolnym udział Exola w spółce zależnej to 50% czyli można by oczekiwać, że jego udział w wydatkach inwestycyjnych to ok. 250 mln PLN. W tej inwestycji ostateczny zakres może ulec jeszcze zmianie, podobnie jak sposób i udział Exola w jej finansowaniu. Ale podaję kwoty, aby pokazać co to już oznacza poziom zysku netto ponad 100 mln PLN. A taki zysk roczny po uruchomieniu Płocka jest jak najbardziej realny.

Reasumując koszt inwestycji realizowanych przez Exol sięga setek milionów PLN ale to wcale nie jest tak dużo jeżeli przeanalizuje się poziom EBITDA ( w roku 2022 ponad 160 mln PLN) możliwy do osiągania po uruchomieniu Płocka. Dlatego kapitał zapasowy będzie szybko rósł, Spółka będzie spokojnie w stanie obsługiwać zadłużenie ale i zostanie coś na dywidendy.

I jeżeli właściciel nie zdejmie Exola z GPW to jest to Spółka na lata i podobnie jak PCC Rokita stanie się dojną krową.
    Dziękuję Piotrze za podzielenie się wiedzą i przypuszczeniami, które są w mojej ocenie w punkt poza ściąganiem z giełdy bo tego raczej bym się nie obawiał bo gdyby mieli to zrobić to już by to zrobili. Natomiast obstawałbym przy sprzedaży części akcji po spektakularnym wzroście a będzie chętnych dużo wraz z fundami. Oczywiście to moje przemyślenia
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Piotr [37.248.179.*]
    @Sss spodziewam się największej rotacji do poziomu 4.0000 PLN/akcję ale jak znam Norges to jest to gracz długoterminowy i nie zajął on pozycji, aby wychodzić przy poziomach nadal świadczących o niedowartościowaniu akcji.
    Ale takie oczyszczenie ułatwi dalszy wzrost kursowi.

Piotrze zgadzam się z tobą w 100% do 4 zł dużo się wysypie tych niecierpliwych, którzy po ostatnim wzroście do 4 nie sprzedali i teraz płaczą, reszta będzie trzymać bo wie co ma.
    Norwegowie może powiększą pozycję a to niewątpliwie dałoby super perspektywy przeskoczenia 4 zł w bardzo krótkim czasie ale to będzie zależało w dużej mierze od wysokości dywidendy.
    Czy zwrócił ktoś uwagę na kurs zakończenia w piątek i kurs przy którym są publikowane posty w weekend ???
    z drugiej strony :
    PCC SE poprzez PCC Chemicals GmbH, ZWZ 151 648 640 (87,08%) 275 714 640 (92,45%) 2023-04-26
    PCI, PCR 
    Nikt się nie kłóci tylko żal mi opowiadaczy, trolli i gołodupców piszących głupoty. Jak masz i ci nie pasuje sprzedaj i zapomnij albo dokupuj tak czy owak nikt mający akcje nie psioczy no chyba że ten który kupił 100 akcji i chciał zostać milionerem w miesiąc
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Aquarius [37.248.165.*]
    Naucz się pisać poprawną i zrozumiałą polszczyzną, a potem zastanów się czy na pewno chcesz światu ujawniać "pisarski i wątpliwie intelektualny" talent... ..
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.41.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Inwestor [90.156.6.*]
    Tak jak wcześniej pisałem, pozbyłem się właśnie śmieciowego papieru po 3 zł otrzymując 30 procent jego zakupu. Nie czekałem już na ogłoszenie wyników, a tym bardziej na mikroskopijną dywidendę. Trudno, odbiję sobie zdecydowanie szybciej na kryptowalucie niż czekając na mannę i mityczny wzrost, po nie wiem już których ogłaszanych wynikach i nadziejach na lepsze... Życzliwie doradzam dywersyfikację środków finansowych i odbicie sobie strat na poprzez zondacrypto... Powodzenia !
    Mam nadzieję że strasznie się pomyliłeś sprzedając teraz. Powodzenia
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Tomasz [37.30.16.*]
    Dzień dobry! Może jestem staromodny ale nie mogę zrozumieć kupowania za ciężkie pieniądze czegoś co nie ma oparcia w niczym? Jakie rezerwy zlota choć w minimalnym stopniu są zabezpieczeniem kryptowalut? Jaki majątek narodowy, bank państwowy zabezpiecza jego wartość? Dla mnie to nie jest piramida finansowa, a raczej kosmos naiwności. Kryptowaluty to tylko synonimy chciwości, gry w rosyjską ruletkę z tą różnicą, że bębenek jest już prawie całkowicie wypełniony kulami.
    Niewątpliwie est kilka osób zadowolonych z takiego obrotu sprawy razem ze mną. Dziękuję za akcje i życzę powodzenia w inwestycjach.
    Trzymać tyle czasu i rezygnować prawie na mecie ??? coś mi nie pasuje no ale każdego kasa z którą robi co chce.
    Jakby sprzedał po raporcie rocznym, to bym może w tą opowieść uwierzył, ale tuż przed? Powiedzieć, że to bez sensu to nic nie powiedzieć.
    PS. Jedynym wytłumaczeniem jaki jestem wstanie zrozumieć, to że nie miał chłop co jeść to i sprzedał PCX kupione po 9zł (3x3zł) razem z jedną nerką.
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~Inwestor [90.156.6.*]
    Jeśli ktoś lubi trzymać przez kolejne lata te akcje to jego wybór, a takie komentarze różnych "maksików" obchodzą mnie tyle co sprzedane śmieciowe papiery. Zdążę odkuć się nim tutaj akcjonariusze w nieokreślonej przyszłości zobaczą czwórkę z przodu...Pamiętam, że dotąd ogłaszane wyniki niczego nie zmieniały, a przed dywidendą zawsze kurs akcji spadał. To już problem innych ...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.225.86.*]
  • Re: Jedyna szansa teraz żeby dobrać tanio bo zaraz będzie up i 8 zł Autor: ~max [85.221.171.*]
    OK, nie ma problemu. Życzę odrobienia strat możliwie jak najszybciej.
    skoro podobno miałeś ? i podobno sprzedałeś ? to co tutaj dalej robisz ???

Kiedyś bajki były o 19.
    Zapisz sobie że zanim się zorientujesz będzie 5-6 zł
    jw
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.99.*]
[x]
PCCEXOL 2,02% 2,53 2025-10-24 16:00:59
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.