Tak czytam niedawny mocno rozwiniety watek i choc sam mam wyrobiona opinie nt. MXP bo bylem w jej lokalach, widzialem oblozenie goscmi, probowalem ich niedobrej pizzy, to musze przyznac, ze bardzo nieladnie sie zachowujesz... Nie jestes w ogole obiektywny, a jesli tak jak piszesz, obracasz tymi akcjami, czyli kupujesz i pozniej sprzedajesz, zeby znow nizej podkupic, to jest to niespojne z tym co piszesz o swietlanych perspektywach tej spolki i tym, ze kurs powinien dawno byc powyzej 1 zl.
Pol biedy, gdybys rzeczywiscie sam w to wierzyl i konsekwentnie trzymal te akcje od kilku lat, az przekrocza 1 zl.
Ale nie - Ty w to nie wierzysz, bo je sam sprzedajesz, wiec Twoje 'analizy' czy informacje o tym jak ta spolka jest niedoceniana, nosza niestety znamiona manipulacji kursem w celu osiagniecia wlasnych korzysci, czyli sprzedazy drozej niz kupiles...
Ja nie jestem konfidentem, ale radzilbym uwazac, bo ktos z czytajacych moze sie zirytowac, bankier na pewno chetnie udostepni IP, a KNF nie bedzie miec problemu, zeby dojsc do Ciebie i sprawdzic jak Twoje transakcje na MXP koresponduja z wpisami na forum, zachecajacymi do kupna tej slabej spolki...
To samo zreszta tyczy sie Kol. Grubego...
Jesli chcecie pisac o tej spolce to sprzedajcie akcje, spojrzcie na nia obiektywnie z boku, przejdzcie sie do jednego czy drugiego lokalu, sprobujcie jej produktow i wtedy nie bedzie zadnych watpliwosci, ze jestescie obiektywni, tak jak np. ja, ktory nie mam zadnych jej akcji i nigdy bym ich nie kupil, bo sprawdzilem jak spolka wyglada 'od srodka', a nie tylko od strony cyferek w raportach finansowych.... Ktore tez zreszta wcale rewelacyjne nie sa....
rt - swietnie wypunktowales to co robi Pizza, czyli spekuluje, zamiast trzymac te akcje jak sam radzil wielokrotnie innym. Zreszta to on sam sie podlozyl. :-)))) Oj mysle, ze teraz to juz tutaj chyba nikt nie uwierzy w te bzdury jaka to Maxipizza ma swietlana przyszlosc, bo widac wyraznie ze Pizza czy Gruby naganiaja tutaj leszczy, tylko po to zeby tylko sami osiagnac dla siebie korzysci. ;-)))
Nie chodzi o to ze wyrazasz swoja opinie, tylko ze sam na tym spekulujesz i piszesz, jaka to dobra spolka i ze powinna kosztowac ponad 1 zl, a sam w tym czasie sprzedajesz, jak ktos przypadkiem podbije Ci kurs... A to juz nosi znamiona manipulacji.
I tym sie roznimy, ze ja nigdy nie mialem tych akcji i nie zalezy mi, czy kurs spadnie, czy wzrosnie, wiec pisze obiektywnie, co widze i sadze o niej. Owszem, kiedys nawet nosilem sie z zamiarem kupna jakiegos pakieciku, ale tak jak tu wielokrotnie pisalem, lubie najpierw 'poczuc' spolke, wiec bylem w ich lokalach, w tym takze w tym nowym na Zagnanskiej w Kielcach, sprobowalem pizzy i zobaczylem, ze jest niedobra, wiec uznalem, ze spolka nie ma przed soba przyszlosci z tak slabym produktem....
Ja byłem próbowałem pizzy i według mnie jest dobra ta pizza ale to już kwestia gustu. Każdy z nas spekuluje. Ja patrzyłem na majątek aktywa jakie mają i przepływy finansowe z działalności operacyjnej bo to pokazuje czy spółka jest dobra czy nie i na tej podstawie widze potencjał
Ty mówisz że liczby są słabe w raporcie zajrzyj do ostatniego raportu i zobacz wydatki na kredyty pożyczki rocznie spółka w 2022 roku spłaciła 700 k plus odsetki w 2023 roku spłaciła z odsetkami ponad 600k od tego roku już nie płacą bo ostatnie te raty spłacili w 4 kwartale co zresztą odrazu pokazało że mimo spłaty kredytów leasingu przyrosła gotówka na koncie.
Jak w 2024r. Spółka nie będzie musiała tego płacić to w kasie powinno zostać ponad 600k gotówki.
Druga sprawa to odeszły koszty najmu biur i lokalu kolejna redukcja kosztów
Browar się rozkręca
Zobacz na ostatniej stronie zatrudnię na koniec roku 9.5 etatu i odrazu mniejsze koszty o 120k na wynagrodzeniu razy 4 kwartały masz 480k plus 600 k które płacili na kredytach i odeszły koszty najmu pewnie rocznie lokal i biura to ponad 200k mamy 1.2 mln zł gotówki więcej w spółce
I wygląda dzisiaj, że nie tylko ja to zauważyłem
Tak samo ktoś tam pisał że idzie na 30 gr czyli wycena była by 3 mln zł czyli mniej niż wartość samych tych dwóch nieruchomości to jest według mnie manipulacja, a nie pisanie faktów popartych liczbami
Tak to widzę a decyzję niech każdy sam podejmuje i ja ostatnia decyzja jaką bym zrobił to kupował akcje po wpisach na forum nie sprawdzając raportów kwartalnych i nie robiąc analizy
No to pytanie po co te akcje sprzedajesz? ;-) Jeśli te liczby na raportach są takie super wg Ciebie. ;-))))) I to już od dobrych kilku kwartałów patrząc na Twoje archiwalne wpisy. :-))
Czy może jednak kisisz je od 10 lat? :-)))))
Może wyjaśnij jak to w końcu jest, czy wolisz, żeby to jednak KNF sprawdził? :-)
akcje się kupuje i sprzedaje bynajmniej tak wyczytałem w książkach :-)
obecnie nie sprzedaje tylko kupuje bo widzę potencjał jak akcje będą przewartościowane według mnie to sprzedaje
wszystkie decyzje podejmuje po analizę raportów
i obecnie cena według mnie jest niska dlatego akcje kupowałem dzisiaj ktoś bez sensu to od razu tak szarpnął zamiast powoli zbierać
niech każdy sam podejmuje decyzje inwestycyjne i ponosi za nie odpowiedzialność na szczęście po negatywnych waszych wpisach nie sprzedałem akcji tylko niewielką ilość udało mi się kupić
teraz czekam na kolejny raport kwartalny zobaczymy czy potwierdzi to co opisałem wyżej
Pozdrawiam bez odbioru i życzę powodzenia w inwestycjach
Jak się kupi akcje to nie można sprzedać ? Nie wiedziałem tego jak kupuje Orlen to też sprzedać nie można by odkupić taniej większą liczbę akcji np ?
Gdyby ludzie kupowali akcje i ich nie sprzedawali ze strata to akcje by tylko rosły a tak szuka się okazji kupując gdy akcje są skrajnie niedowartościowane a sprzedając jak ich wartość się urealnia
Takie pisanie o 30 gr o których pisałaś wcześniej to było nie fer i wprowadzanie w błąd innych bo spółka kupiła dwie nieruchomości browar i działki za 7 mln zł a ty pisałaś o wycenie 3 mln zł
Chyba że Ty kupujesz mieszkanie za 400 k i sprzedajesz je za 200 k ??
kończę temat bo nie ma tutaj konstruktywnej dyskusji tylko bez sensu przepychanki
Ja popieram swoje wyliczenia na konkretnych liczbach które można zawsze zweryfikować a decyzję każdy podejmuje sam
Można sprzedać, ale wtedy nie nagania się innych na kupno tak jak tu od kilku lat robiłeś. A to już jest nielegalne i KNF mógłby na to spojrzeć, zwłaszcza przy takiej płynności.
Oj nieładnie Pizza, nieładnie. :(((
Jak można pisać, że spółka ma perspektywy, powinna być warta dużo więcej, a samemu w tym czasie sprzedawać. Delikatnie mówiąc Niefajne to jest.
Kurs od dłuższego czasu spadał i myślisz że ja sprzedawałem ? Pierwsze akcje tej firmy kupowałem bardzo dawno już nawet nie pamiętam kiedy.
Od dwóch lat głównie akcje co jakiś czas sobie kupowałem a nie sprzedawałem ale niech sobie piszą co chcą
Dla mnie manipulowanie które by trzeba było sprawdzić to pisanie o cenie akcji po 30 gr o czym pisała Pani Ania albo rt
11 mln akcji raz 30 gr wycena 3.3 mln zł
W sytuacji kiedy spółka ma w aktywach kupione dwie nieruchomości po 5k za M2 za 4 mln zł dzisiaj każdy może sobie sprawdzić po ile chodzi M2 w Kielcach
Do tego działki wyceniane dzisiaj na 2.7 mln zł.
Do tego browar kupiony za 1.6 mln zł
Razem 8.3 mln zł samych aktywów. A Pani Ania pisała.o 30 gr ????
I rozumiem jakbym pisał przy 1 zł, że okazja.
Jaka cena od dłuższego czasu była każdy widział 50 gr dlatego pisałem że dla mnie przy takim majątku wycena 5 mln zł wydaje się bardzo niska.
Rynek to zweryfikuje kto ma rację
W ostatni raporcie widać, że spółka spłaciła kredyty pożyczki
Pisze z głowy każdy może spojrzeć
W całym 2022r. Ponad 700k plus odsetki
W 2023r. 570 k plus odsetki
Ostatnia rata poszła właśnie w 4 kwartale 2023r.
To tak jak w budżecie domowym spłacasz kredyt i od kolejnego miesiąca zostaje Ci 2k więcej w domowym budzecie
Tutaj liczby pokazują, że ponad 600k gotówki powinno zostać w całym roku.
Jak odejdzie leasing to jeszcze więcej ....
Dodatkowo sprawdźcie sobie zatrudnienie na koniec 3 kwartału i jaki koszt z tego tytułu 670k w 3 kwartale 2023r.
W ostatnim raporcie mamy informacje że spółka zatrudnia o 1.25 etatu mniej i odrazu kolejne zmniejszenie kosztów o 120 k zł czyli rocznie z 400 k co razem z brakiem spłacania rat kredytów daje ponad 1 mln zł oszczędności jak to wpłynie na wyniki czas pokaże
Ale ja kończę tutaj pisanie bo większość widzę wie lepiej....
Po pierwsze nikt nie mówi że przez Ciebie kurs spadał, wszyscy tu piszą tylko o tym, że sam przyznałeś się, że sprzedajesz też te akcje, podczas, gdy na forum tylko cały czas piszesz jaka to wspaniała spółka. I chodzi o to, że tak się nie robi. Jakbyś napisał kiedyś: 'wydaje mi się, że teraz jest nieco przewartościowana i da się kupić niżej' i wtedy sam sprzedawał, to byłoby to ok i spójne z tym co robisz. Ale nie, Ty zawsze piszesz ile to ona nie powinna być warta, a w międzyczasie sam sprzedajesz.
Nawet teraz znów kolejny raz ten pseudo bełkot i naciąganie faktów z raportów pod swoją tezę, jaka to niby wspaniała spółka, a pewnie sam ją sprzedałeś na tym ostatnim wzroście w piątek.
Dlatego sam jutro wystosuję pismo do KNF, żeby sprawdzili transakcje Twoje i Grubego, zwłaszcza w kontekście tego, jak co chwila piszecie na tym forum, że ta spółka jest warta kilka razy więcej, gdy z raportów wynika zupełnie coś innego. Bo spółek, które mają C/WK poniżej 0,66 to na giełdzie jest co najmniej 30-40 i nikt tak ordynarnie nie pisze, że są niby przewartościowane, bo często nie są, zwłaszcza jak nie potrafią za wiele zarabiać na podstawowej działalności. Giełda wycenia przyszłość, a nie teraźniejszość, cały czas o tym zapominasz. I to, że Maxipizza jest tak nisko chyba tez o czymś świadczy, tylko jakoś to do ciebie nie dociera.
Pewnie trochę poczekamy na śledztwo, podejrzewam, że może to zająć kilka lat, ale mam nadzieję, że w końcu to wyhamuje wasze zapędy do pisania bzdur o tej spółce i manipulowania kursem, po to, żebyście sami mogli ją wyżej sprzedać.
Jak się nie potrafi inwestować i kupiło kiedyś taki badziew, to trzeba to teraz wziąć na klatę i nawet sprzedać ze stratą, a nie pisać na forum, jaka to wspaniała spółka i naganiać innych, żeby kupowali jej akcje, a samemu wtedy sprzedając.
Tyle z mojej strony, powodzenia w tłumaczeniu się przed KNF.
Spoko pisz nie mam nic do ukrycia do dwóch lat głównie akcje kupowałem jak cena spadała wykorzystywałem ten okres do kupowania akcji a nie sprzedawania może KNF sobie to sprawdzić
I raczej mają grubsze tematy niż transakcje za kilka tysięcy zł
No dobrze, zobaczymy. Daj znać za jakiś czas co z tego wyszło, bo raczej sygnalistów nie informują o wynikach śledztwa.
Poza tym samo zachęcanie do kupna i wydawanie rekomendacji na publicznym forum na podstawie pseudo analiz też jest nielegalne, no chyba, że masz licencję doradcy inwestycyjnego, ale wątpię, bo wtedy mając lepszą wiedzę byś się tą spółką w ogóle nie zainteresował.