Obecna wycena spółki jest żenująco niska. Wg raportu za 2008 rok, ZA POLNA zanotowała zysk na poziomie operacyjnym w kwocie 5,4 mln zł. Gdyby nie uwzględniać incydentalnie wysokich kosztów finasowych (ujemne saldo operacji finansowych, które powstało w wyniku zawiązania rezerw opcyjnych przy kursie 4,47 zł/EUR), to zysk netto należałoby szacować mniej więcej na poziomie 5,4 mln zł x (1-0,19) = 4,4 mln zł. To jeśli chodzi o dotychczasową zdolność spółki do generowania zysku netto.
Ale jak wiemy spółka posiada niewykorzystane środki pod inwestycje w kwocie 5,7 mln zł - przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek kredytu bankowego. Jest to bardzo sprzyjająca sytuacja ku temu, aby zacząć myśleć o dźwigni finansowej i o zmianie sposobu finasowania działalności o lewarowanie się długoterminowym kredytem inwestycyjnym. Polna w tej chwili może liczyć na kredyt w wysokości nawet 30 mln zł. Wystarczy, że zaciągnie go w połowie tej wysokości, czyli w kwocie 15 mln zł. Uruchomi to środki pod inwestycje na wartość 20 mln zł (5 mln zł środków własnych + 15 mln zl kredytu bankowego). Zwrot z tej inwestycji można szacować na minimum 20% - czyli rocznie mielibyśmy tutaj 4 mln dodatkowego zysku netto. W przepływach pieniężnych pojawiłaby się też dodatkowa amortyzacja z tytułu nabycia majątku trwałego (przy stopie amortyzzcji 14%, rozliczanej przez 7 lat byłoby to ok. 560 tys. zł dodatkowej gotówki rocznie.
Teraz policzmy to do kupy:
Dotychczasowa zdolność spółki do generowania ZN = 4,4 mln zł,
Zdolność, która powstanie w wyniku inwestycji (np. poprzez zakup pakietu kontrolnego innej firmy) =4,0 mln zł.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razem otrzymujemy 8,4 mln zysku netto (+ dodatkową amortyzację 0,5 mln zł).
8,4 mln zł ZN : 2,58 mln akcji PLA = EPS 3,25 zł.
W warunkach przeciętnych (ani hossa, ani bessa) - tj. przy wskaźniku P/E = 12,0 po zaokrągleniu otrzymujemy cenę 1 akcji POLNEJ = 40 zł. W warunkach hossy (P/E=30) może to być nawet 100 zł.
Pozostaje tylko kwestia, czy POLNA przejmie pakiet akcji dobrze prosperującej firmy (przy ROE tej firmy na poziomie min. 20%), czy też znajdzie jakiegoś bankruta, którego oddłuży, przeprowadi program naprawczy, a następnie spije śmietankę.
Kalkulacja trochę taka jaką chciałby napisać akcjonariusz Polnej.
Jak spojrzysz na raport roczny to zobaczysz np. że opcje zostały wycenione przy kursie PLN/EUR 4,17 (z końca grudnia) a nie jak wcześniej chciała spółka (w raporcie kwartalnym) 4,47. Zapewne audytor na to nie pozwolił i słusznie. Zatem spółka wykazała stratę na opcjach w wysokości 3,0 mln. zatem gdyby nie to to zysk netto byłby w wysokosci 3,7mln . Do tego można dodać 0,2mln kosztów emisji akcji (typowa jednorazówka) i wychodzi 3,9mln, czyli 1,5PLN na akcję. I tak bardzo dobrze.
Jeśli chodzi o akwizycję to sugeruję założyć że są w stanie wygenerować 20-25%ROE z wkładu własnego którym niech będzie ich gotówka netto 6mlnPLN, czyli dodatkowo zysk operacyjny 1,2-1,5mln. Idąc dalej zakładam że w tym roku są w stanie zrobić 2PLN na akcję. To na prawdę sporo. Jeśli się zmaterializuje będzie w pół roku powyżej 20 zeta
Trzymajmy się konsekwentnie tego, o czym ja pisałem. Zysk operacyjny to 5,4 mln zł, a zysk ze sprzedaży (działalność podstawowa), który nie uwzględnia straty ze sprzedaży majątku to nawet więcej, bo 5 645 tys. zł. Gdyby nie jednorazowe psiury, jak chociażby ta sprzedaż majątku ze stratą, które zaniżają wynik brutto, to wynik netto wyniósłby 5.645 tys. zł x (1-0,19) = 4.572 tys. zł.
Pozostały zysk, wynikający z przewidywanych przeze mnie inwestycji/akwizycji z uwzględnieniem kredytu w kwocie 15 mln zł (a jakże by inaczej) to 4.000 tys. zł. Łącznie mamy 8.572 tys. zł.
EPS = 8.572 tys. zł : 2,58 mln zł = 3,32 zł
A resztę sobie liczta jak chceta - każdy ma do tego prawo:)
A tymczasem skupmy się na dzisiejszych notowaniach waloru. Pytanie: Kto odda w wezwaniu akcje panu Jakubasowi po 10,23 zł, jeżeli może to zrobić już dzisiaj po takiej samej cenie, a nawet wyższej? Kto, słupy?
swoją drogą to Jakubas powinien zwolnić zarząd Polnej jesli ci kolesie uwazają że 10,23 to wartość godziwa spółki. A on dał im opcje menedzerskie.
Jestem daleka od chciejstwa typu 100 PLN za akcję, ale jak już pisałam jesli wszystko będzie jak myslę to do końca roku powyżej 20 (wariant z bardzo niskimi wycenami spółek na GPW) a jeśli rynek na dobre się rozrusza to może być powyżej 30.
A ja właśnie o takim chciejstwie myślę , bo mam tutaj na myśli kondycję firmy przy ostatniej hossie wraz z ceną akcji i jak to wygląda obecnie.
Nie mówię ,że to będzie w tym roku , ale koło 40 -50 powinno się kręcić na gwiazdkę , oczywiście przy dobrej ogólnej aurze na podłodze . Dalej samo pójdzie
Powitać w ten piękny, słoneczny poniedziałek:)
Względny spokój na razie na polance; no, chłopaki mają ostatni tydzień na zebranie papiera w tej cenie, czy nawet jak jeszcze w tym tygodniu miałoby zdrożeć o kilka zł, bo po Świętach rozpocznie się armagedon dla tak niskiej wyceny akcji Polnej.
Pojawię się wieczorem, żeby zrobić aktualny bilans, a teraz znikam - przygotowywuję dla Was miłą niespodziankę na po Świętach:)
Wystarczająco długo już się naczekaliście (zresztą ja też) na realizację swoich zleceń...
Witajcie w świątecznym tygodniu:)
Ciekawe czy już ktoś odpowiedział na wezwanie po tej szalenie atrakcyjnej cenie, jaką jest 10,23 zł.? Pewnie się w POKach BRE telefony urywają, bo taka cena "to Panie jest rarytas", nic tylko się zapisywać! Pozdrawiam i miłego wiosennego dzionka Wam życzę:)
bylem wlasnie w bre bo mam tam rachunek kolejka do zapisow na wezwanie Jakuba po 10.23 az sie zakreca oczywiscie to zart zycze pogodnego imilego dnia pozdr
Do punktów BRE walą tabuny inwestorów, aby dostąpić zaszczytu sprzedaży akcji panu Jakubasowi po 10,23 zł. Ja sam zastanawiam sie nad tym, aby wziąć tak z kilka milionów kredytu, skupić akcje po kilkanaście złotych ... a następnie odsprzedać to Zibiemu po 10,23 zł:) A na koniec zaśpiewać mu piosenkę "Łubu, dubu ..."
ha-ha, ja chyba też tak zrobię; ja bym dalej poszedł - chętnie skupię szybko PKC-em na razie z 200K papiera (dojdzie wtedy do 50 zł) i chciałbym jeszcze wtedy zdążyć przed 20-ym kwietnia, żeby odpowiedzieć na wezwanie:) czuję, że to jest moja misja, hi-hi
A co mówi wykres? Mamy okres płaskiej korekty w biegu (na małych obrotach) w przedziale 10,50-11,00 zł, z którego w ciągu tygodnia-dwóch nastąpi kolejne wybicie górą w okolice 13 zł. Później kontynuacja trendu i podjazd pod nasze zlecania (minimum 25 zł).
Jethro, nie mówiłeś, że Twój tato też inwestuje - odważny jest, bo mój to jak pomyśli tylko o giełdzie, to woła: "łola Boga, co to tam się wyrabia, ja tam się bojam i nie gram"
Tatulo srutututu inwestuje tylko w obligacje ... a i tak robi to w taki dziwny sposób, że prawie zawsze na nich traci. Później pisze odwołania do biura maklerskiego, że go oszwabili i staszy sądami:)
Tak sobie porównuję 2 spółki. Polną i Astartę. Jeszcze nie tak dawno obie były notowane po około 9 zł. Teraz Polna kosztuje 11,38 zł, a Astarta 14 zł. Taka ciekawostka:)
wiecie, kiedy inni zrozumieją, że trzeba brać - jak kurs wzrośnie o kilkadziesiąt % w ciągu jednego dnia - taka już natura niedowiarków;
choć to i tak cały czas będzie taniocha;