• Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~Endriu [213.134.169.*]
    Zaznaczę tylko, że do tej pory byłem absolutnie spokojny i w pełni ufałem Blooberowi. Zresztą na forum od ponad roku wypowiadam się tylko i wyłącznie pozytywnie i dostrzegałem same plusy, ale nowy trailer bardzo dużo pokazał i dał mi do myślenia. Teraz nie dziwię się, dlaczego tak długo na niego czekaliśmy.

Od samego rana oglądałem nowy trailer, otworzyłem go co najmniej pięciokrotnie. Moje wrażenia jako gracza były jednoznaczne - osobiście na ten moment nie chciałbym nawet zagrać w tą grę, typowa "budżetówka" i nawet nie wiem czy to wygląda lepiej od Layers of Fear z 2023 roku... Myślałem, że może podchodzę do tego zbyt emocjonalnie, bo mam tu zaparkowane ponad 20 tys., więc poczytałem komentarze. Niestety... dominują na YT i serwisach branżowych komentarze typu "gra nie dokończona", "drętwa", "wygląda jak Resident Evil o niskim budżecie".

Chciałbym napisać wiele o zaletach i zdecydowanie największą z nich jest podanie informacji "In development", bez jakiejkolwiek daty. Daje to nadzieję na doszlifowanie i poprawienie mankamentów. Poza tym klimat wydawał się być fajny dopóki nie popsuli go walką.

Co zwróciło moją uwagę na minus:
    - "ciężkie, drętwe" animacje
    - walka, którą dodatkowo popsuli muzyką pasującą do adaptacji "Drużyny A"
    - spójrzcie na animację wroga w 1:00 - głowa jakby się zglitchowała - jak można pokazać coś takiego na trailerze? Przecież takie rzeczy w trailerach się ukrywa
    - mgła + jest bardzo jasno jak na horror - wszystko widać, gracze narzekali na to w Layers of Fear, a mamy tutaj to samo
    - obawiam się, że gra nie będzie straszyć

Niestety, ale nie pomaga fala porażek Konami. Technologicznie gra wygląda na jakąś bardzo wczesną alfę i potrzeba tutaj dużo czasu na poprawki. Szczerze jako akcjonariusz nie chciałbym żeby SH2 wyszło w 2024 roku, bo chyba nie da się tego poprawić w kilka miesięcy. Do tej pory byłem bardzo spokojny, ale dzisiaj czuję ogromny zawód. Postanowiłem sprzedać niecałe 1000 moich akcji. Może to była głupota, ale ja przestałem wierzyć w SH2. Wyjętą kasę ładuję konserwatywnie w ETFy i częściowo uśrednię CDR.

• Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: januszex [217.96.6.*]
    zaoszczędziłes 10% sprzedając przed tym wpisem
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~Sebcio [5.184.206.*]
    Ja tak samo, ogromny zawód jestem akcjonariuszem od premiery Medium i konsekwetnie zbierałm pakieciki, ale niestety dzisiaj pozbyłem się ich ze wzgledu na brak jakiejkolwiek nadzieji na dobrą grę :(
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~Gracz [37.46.15.*]
    Star Trek
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~pop [5.184.109.*]
    Co za padaka, zrobili nas w ciula.
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~Endriu [213.134.169.*]
    Zapraszam do dyskusji. Czy ktoś widzi jakiś pozytyw oprócz tego, że nieznamy daty premiery i nieźle odwzorowany został oryginał?
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~ready [46.205.194.*]
    w remak'u nie chodzi o to aby odwzorować oryginał (tym bardziej, że scenariusz się raczej szczególnie nie zmienia przynajmniej nic takiego nie słyszałem, więc z grubsza fabuła zostaje stara) tylko go poprawić i wykorzystać nowsze technologie czyli:
    - lepsza grafika
    - lepsza muzyka
    - lepsza grywalność
    - lepsze efekty
    - jeszcze bardziej cię przestraszyć i przytłoczyć klimatem za który ludzie kochali tę grę, a tu... zonk
    - itd.

Trailer jak dla mnie nie pokazał nic z tych rzeczy, jestem zawiedziony. Sprzedałem co miałem z dość dobrym zyskiem ale mimo wszystko oddałem 10% z zysku na dzisiejszej sesji. Zobaczymy co rynek powie za kilka dni czy tygodni, być może pozwoli odkupić znacznie niżej, firma generuje cash ale omówmy się aktualne ATH było grzane pod SH 2 a to w tej chwili rozczarowuje. Także jak dadzą dobrą promocję to może odkupię bo co do zasady firma jest niezła, brakuje tylko istotnych nowych produktów które miałyby szanse osiągnąć poważny sukces i zarobić grubą kasę :)

Konami jak ma olej w głowie i poczytają opinie to mam nadzieję, że przełożą termin odpalenia sprzedaży i przycisną Bloobera aby jednak podrasowali grę bo w tej chwili to już nawet nie chodzi o zarobek na tej grze tylko o to by pokazać że są firmą, która potrafi zrobić jakościową grę na miarę dzisiejszych czasów i oczekiwań graczy.

Będę obserwował a póki co jest bez papieru, pozdrawiam
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~kn [5.173.32.*]
    Ale czy w tym przypadku tak jest?
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~ready [46.205.194.*]
    Jak na zbudowane oczekiwania rynku co do tego jak remake będzie wyglądał (bazując na tym wyranderowanym filmie promującym SH2) to gameplay rozczarowuje i nie ma co tu większej dyskusji rozkręcać bo kurs akcji chyba jasno pokazał jak zostało przez rynek odebrane dzieło dotychczasowej pracy Bloobera.
    Kara rynku za takie rozczarowanie powinna sięgnąć przynajmniej 14pln za akcje :) a może i ciut niżej jeśli natychmiast nie ogłoszą skruchy i nie zaczną obiecywać drastycznej poprawy jakości w zasadzie w każdym kluczowym aspekcie gry.
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~JanGrabwski [49.126.61.*]
    Niestety, ale dawna renoma studia została całkowicie pogrzebana. Ten trailer jest efektem ponad rocznych prac dużego zespołu dobrze opłacanych informatyków. Nie ma obecnie żadnych, powtarzam żadnych przesłanek, aby wróżyć powodzenie tego projektu. Tym bardziej że nie wiadomo nawet, kiedy miałby się on skończyć.Swój niewielki pakiet sprzedałem z małą stratą. Może kupię z powrotem po przeglądzie opcji strategicznych. Spółka mogłaby stać się wrotami na Europę dla kapitału chińskiego. Na razie to jednak tylko gdybanie...
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~xzx [212.191.92.*]
    Ziomek, oceniasz grę po nieco ponad 1 minutowym pierwszym trailerze xD
    A słyszałeś takie hasło: Reklama dźwignią handlu
    Kto kupi grę po takiej reklamie trwającej 1:30 sek. Sorry ale zupełnie nie rozumiem, dlaczego w ogóle pokazali tego gameplay'a, chyba żeby zbadać rynek i ocenić jak niskiej jakości grę mogą zrobić aby sprzedać ją z zyskiem jako odgrzanego kotleta.

Inwestorzy liczyli NIE na odgrzanego kotleta ale na coś wypasionego wnoszącego nową jakość, gdyby dziś nie rozczarowali to akcje szybowałyby pod 30-40 pln no ale co przedstawili każdy miał okazję zobaczyć
  • Re: Trailer dał mi do myślenia, sprzedałem papier Autor: ~xzx [212.191.92.*]
    Ale to nie jest koniec promocji tylko jeden trailer.
[x]
BLOOBER -0,40% 25,15 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.