Mały FF i obroty, ludzie zmęczeni papierem co daje możliwość trzymania niskiego kursu niewielkim kosztem. Wiele wpisów pewnie pochodzi z ulicy ale np. posty o śmieciowym papierze po których za chwilę następuje mały zrzut do lewej obniżający kurs o 1-2 % to niekoniecznie przypadek. Wielu już zrezygnowało a po nich będą następni, którzy pogodzą się ze stratą byle pozbyć się "śmiecia". Ja nie sprzedaje i koniec.
No i oddacie jak nie teraz to za 2, 3 i więcej lat niestety. Jak zobaczycie, że nawet po inwestycjach niewiele się tu zmieniło to oddacie. Przecież "ekipa" zarządzająca tym papierem ma tak policzony papier, że wiedzą ile faktycznie jest free a ile mają skupione. I wcale im się nie spieszy bo i tak mają z tego profity. A właściciel? Jemu to rybka bo jak by mu zależało to już dawno cena byłaby na innym poziomie.
Gdyby "ekipa" chciała zarobić na dystrybucji, już dawno uwolniliby albo nawet podbili kurs. Każdą kupioną od nich tanio przez ulicę akcję muszą od niej odkupić przynajmniej po tej samej cenie, inaczej są stratni. Wygląda więc na to że zniechęcanie skutecznie działa i więcej kupują niż sprzedają. Nie naganiam, niech każdy robi co chce ale ten stan wiecznie trwał nie będzie. Co się stanie potem, szczególnie w kontekście realizowanych inwestycji ? Niech każdy sobie sam odpowie...
Grubas przeprowadza akumulację tylko jest mały problem bo chce nazbierać X ale nie może bo trzymając kurs traci akcje i to więcej niż skupi i tak zabawa trwa do czasu aż mali albo zaczną sprzedawać albo skupią na tyle, że gruby odpuści bojąc się że zostanie bez niczego a tu zaczyna wszystko ruszać lada moment. To moje zdanie.
A czy przyglądałeś się ostatniej fazie notowań przed fazą zamknięcia i fixingiem? To jest bardzo ważna faza sesji giełdowej szczególnie śledzona przez inwestorów. W dniu dzisiejszym podniesiono kurs z 2.9100 na 2.9400 1 akcją celem podbicia ceny zamknięcia. Na dogrywce nie było żadnych zleceń po cenie zamknięcia. Taką sytuację na tym walorze widziałem w ostatnim czasie nie raz. I jakie wnioski można próbować wyciągać z takiej obserwacji?
@MW Do podejmowania decyzji inwestycyjnych oraz oceny sytuacji rynkowej służy miedzy innymi takie narzędzie jak analiza techniczna, która bada zachowanie rynku za pomocą wykresów. Chodzi o przewidywanie kierunku przyszłych zmian cen na podstawie ich historycznych poziomów - poziomów CENY ZAMKNIĘCIA. Wpływając na cenę zamknięcia (ostatnią cenę kupna sprzedaży) można kształtować różny obraz rynku. Faza przed zamknięciem czyli 1650-1700 to przyjmowanie zleceń kupna sprzedaży przed zamknięciem czyli fixingiem o godz. 1700. Potem mamy dogrywkę podczas, której zlecania są składane i realizowane ale tylko po cenie zamknięcia. I teraz mamy notowania ciągłe kończące się kursem np. 2,9100 ale w arkuszu widać wprowadzone zlecenia sprzedaży z ceną 2,9400 to nagle, przed godziną 1650 pojawia się zlecenie kupna - 1 akcja po cenie 2,9400. Faza notowań ciągłych kończy się a cena 2,9400 przy braku innych zleceń kupna i sprzedaży w fazie przed zamknięciem staje się ostatecznie kursem zamknięcia o godz. 1700. Ale potem w fazie dogrywki nie pojawiają się żadne inne zlecenia zakupu po cenie zamknięcia - 2,9400. I tak do wykresu mamy poziom odniesienia kursu zamknięcia, który moim zdaniem wygląda obiecująco.
Wiele razy widziałem kształtowanie poziomu kursu zamknięcia, bo często to o ten poziom toczy się walka pod koniec notowań ciągłych i później w fazie przed fixingiem zamknięcia i o ile jest to normalne w wielu przypadkach o tyle na tym walorze zagrywka z 1 akcją zastanawia. I to nie składa zlecenia ktoś co chce kupić 1 akcję i to po najwyższej cenie sesji ale ktoś kto dokładnie wie co chce tym ruchem uzyskać.
Z drugiej strony mamy zlecenia sprzedaży tak jak dzisiaj - 1 zlecenie 16k po cenie 2,9200 aby nie pozwolić na ruch kursu w górę. I co ciekawe zlecenie po częściowym sparowaniu i obniżeniu kursu rozpłynęło się.
Co myślę? - myślę, że walor jest świadomie akumulowany ale ani nie pozwala mu się nadmiernie spaść ani urosnąć.
@MW Zgadzam się ale aby nie popaść do końca w "teorie spiskowe" to trzeba wziąć pod uwagę, że" 1. Popatrz na kurs w latach 2015-2019 - kształtował się poniżej 2,5 zł/akcję 2. Rok 2020 - wybicie do ok. 13 zł ale poza tym okresem kurs między 3,00 - 4,00 zł/akcję 3. Rok 2021 - od ok. 3,00 - 2,20 zł/akcję 4. Rok 2022 - od ok. 1,91 do ok. 3,00 zł/akcję 5. Rok 2023 - to po części efekt bardzo udanego finansowo roku 2022 - mamy nawet ok. 4,20 (01 - 03.2023) do ok. 2,86zł/akcję. Ale też rok 2023 był po prostu słaby zwłaszcza 2Q23. Od 3Q23 widać światełko w tunelu a jaki będzie 4Q23?
Dlatego @MW nie popadajmy w skrajności i nie poddawajmy się panującej narracji, że obecne poziomy kursu to kompletne dno - bo tak nie jest.
Popatrzmy na poziomy wskaźników, chociażby C/Z obecnie 8,7 ale i było ok. 5,7 kiedy do wskaźnika brano pod uwagę zyski z 2022 roku w relacji do ówczesnego kursu.
Osobiście myślę, że 4Q23 pokaże dalszą poprawę wyników finansowych. Rok 2024 będzie ogólnie lepszy dla PCC Exol chociażby z tych powodów, które już opisałem w jednym z moich poprzednich wpisów. Do tego dojdzie zakończona inwestycja w Płocku i kontynuacja inwestycji w Brzegu Dolnym.
Myślę, że poziom 4 - 5 zł/akcję jest realny w 2024 roku. A do tego jeżeli kolejne TFI pojawią się w akcjonariacie a myślę, że one wiedzą, że to już ostatnia prosta przed odpowiednim timingiem to kurs będzie szedł do góry.
Dlatego takie zlecenia po 16k, które mają blokować powinny być zjedzone jednym pociągnięciem. Wtedy po kilku takich wpadkach grubas już by nie odważył się wystawić tyle akcji na sprzedaż. Wystarczy kilka, kilkanaście osób aby tego co akumuluje wpędzić w depresję nie podbijając kursu brać od niego ile wystawi tylko trzeba utworzyć konkretną grupę i zrobić dokładnie to co oni robią. Niewątpliwie do miesiąca mielibyśmy tutaj normalną sytuację, a my mielibyśmy akcje za te grosze. To moje zdanie.
No popatrz sss-man, tyle lat twojego tu pisania, zachwalania i skubania tego papiera i nic z tego. Za ciency tu jesteście aby cokolwiek zrobić. Nowych chętnych też tu nie widać co znaczy, że nie "czują" tu zarobku nawet przy takich inwestycjach.
@Sss Ponieważ jeszcze cały czas wierzę, że cena do 3,0000 zł/akcję jest dalece poniżej wartości godziwej to już wielokrotnie wykorzystywałem takie większe otwarte zlecenia sprzedaży do powiększenia swojego portfela - zwłaszcza przy zwyczajowo małych wolumenach zleceń sprzedaży takie większe staje się swoistą okazją dla chętnych.
Natomiast myślę, że ta presja na wzrost ceny będzie coraz większa wraz z przybliżaniem się do zakończenia inwestycji w Płocku. Jeżeli do tego opublikowane wyniki 4Q23 pokażą dalszą poprawę wyników finansowych - a wierzę, że tak będzie to zainteresowanie nowych inwestorów spółką powinno wzrosnąć.
Biorąc pod uwagę, że rok 2024 będzie korzystny dla spółek konsumenckich (ze względu na działania socjalne, wzrost płacy minimalnej i wzrost realnych dochodów gospodarstw domowych itp.) to Exol ma szansę stać się beneficjentem wzrostu popytu wewnętrznego w Polsce.
Piotr zgadzam się z Tobą w stu procentach, również brałem i dalej czasami coś skubnę do 3 zł. Jestem przekonany, że kurs pójdzie w górę w miarę uruchomiania nowych inwestycji. Na dzień dzisiejszy kurs jest zdecydowanie za niski do tego co spółka reprezentuje. Jestem w stanie na teraz dokupić jeszcze 10-20 k i gdyby znalazło sie ponad 10 osób z takim nastawieniem to można by coś konkretnego zdziałać, a póki co to trzeba robić swoje i spokojnie czekać. Pozdrawiam.
@Sss Bez względu na postrzegany potencjał, zarządzanie ryzykiem każe dywersyfikować portfel ale rok 2024 będzie czasem weryfikacji nie tylko dla Exola ale i dla GPW.
Cierpliwość to jedna z najważniejszych cech w inwestowaniu.
Piotrze dlatego tylko 10-20 k jestem w stanie dokupić po warunkiem zebrania kilkunastu osób. Natomiast tutaj zakładam podjęcie decyzji w połowie 2026 r. nie wcześniej, a póki co to nawet nie zawracam sobie głowy kursem ponieważ spółka dała na swoje utrzymanie w 2020 r. tak jak i inne. Co będzie zobaczymy bo niestety GPW ma mało wspólnego z giełdą i jest mnóstwo spółek, które co kilka miesięcy dają fajny zarobek, tak działa w większości bananowa giełda w państwie gdzie nikt nie ponosi za nic odpowiedzialności dlatego tak jak wspomniałeś trzeba uważać na kapitał.
Spaślak się uaktywnił hi hi hi nawet w sobotę głupoty pisze czyli jest coś na rzeczy, będą redukcje bo prosiak swoimi wpisami nic nie osiąga i na mini ratkę nie będzie miał ha ha ha. Wszyscy mający akcje zaraz wychodzą się bawić, a grubas będzie dalej pisał ha ha ha.
Nic mądrego, to samo prawisz od lat. Kurs tylko spada albo stoi w miejscu. Zmieniaja się tylko twoje teorie. Jesteś Macierewiczem forum Exola błaźnie. Nikt poważny nie traktuje serio twoich zmyśleń
Dla tych co jeszcze nie skumali żarciku, to informuję, że 20 marca 2023r., w wyżej wymienionym dniu przesilenia, mieliśmy raport roczny PCX za poprzedni rok. W tym roku będzie zapewne podobnie. I jest to pretekst do oczekiwania przesilenia, zarówno w przyrodzie, jak i na PCC Exol.
Jprdl. ty się ola zastanów nad płcią, a o reszcie to zapomnij bo nie dorastasz do innych rzeczy. Normalnie teraz to już dno zostało razem z mułem przebite.