• Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: bolo7 [89.78.199.*]
    Witam
    Otworzyłem ten wątek dla każdej nowej osoby, która byłaby zainteresowana ewentualnie zainwestowaniem w tą ciekawą, a jakże, spółkę.
    Proszę, wymieniajcie się swoimi uwagami, przeprowadzajcie wyceny spółki vs aktualna cena akcji, polecam ostatni raport kwartalny, może warto też coś wrzucić o świetnym inwestorze, Zbigniewie Jakubasie i próbie przewidzenia jego ruchów względem Polnej (że jest niezły, to trzeba mu przyznać, nie doszedłby do takich pieniędzy).
    Prośba o wymianę poglądów na tym wątku i nie powodowanie niepotrzebnego szmeru w wątkach już istniejących. Przedłuża tto ylko czytanie ich osobom, które są trochę dłużej i głębiej w temacie. Taka prośba choć o odrobinę szacunku względem siebie:)

Może wyjątkowo rozpocznę dyskusję:
    "Eeetam, Polna to g....no, przecież żaden ze znanych inwestorów nigdy na nią nie zwrócił uwagi, obsiadła go tylko spekuła, to jest zwykły śmieć i chyba chyli się ku upadkowi!!!"

Miłej dyskusji.
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: bolo7 [89.78.199.*]
    WaleryWonTrubka, BudFox i inni, a także masa następnych, którzy będą się teraz codziennie pojawiać - dla zachęty, przełamcie swoją nieśmiałość i pociągnijcie odważnie dyskusję. Naprawdę, Wasze posty w nie ułatwiają nam sczytywania naszych, a nic kompletnie nie wnoszą do dyskusji.
    Warto byłoby wkupić się do grupy jakimś ciekawym info, jakąś fajną analiz, śmiało! Ale tu. No chyba, że za łagodnie rozpocząłem wątek, to jest też możliwość założenia swojego.
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~fan [83.4.153.*]
    Bolo, oni są raczej z tych, którzy potrafią na maksa "zmieszać z błotem", a ich wypowiedzi nie są poparte żadnymi SENSOWNYMI argumentami! Piszą "coś tam, coś tam" i mają nadzieję, że ludzie się zniechęcą, a pewnie nie zadali sobie nawet trudu, by się zpoznać z podstawowymi informacjami ze strony internetowej POLNEJ!!!
    dziś już mi się nie chce, natomiast jutro najpóźniej do południa skrobnę cosik i prześlę wspólnego maila do uczestników akcji S>=25 w pewnej kwestii...
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~ppp [82.139.22.*]
    Jestem nowy i byc moze zainteresowany.Pytania-1.Czy Polna jest zaangazawana w opcje a jezeli tak to w jakim stopniu????Cy udzialy Jakubasa lub innych fudow w ostatnim czasie sie zwiekszyly czy odwrotnie???Czy wskazniki(c/wk i c/z) sa zachecajace???.Jakie sa obroty na ostatnich sesjach???Jak to wyglada z pozycji AT???,czym mozna mnie zachecic do kupna(jakies fajne infa) do tej spolki???.Jezeli ktos zechce cos odpowiedziec merytorycznie to dzieki z gory
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: coolturalny [88.156.186.*]
    Aż mnie korci, żeby coś napisać, ale dam sobie spokój...
    Panowie czy jest ktoś chetny, aby odpowiedzieć Panu "ppp"?
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~fan [83.4.121.*]
    ppp, poszperaj ostatnie wątki dotyczące Polnej /w szczególności wypowiedzi bolo7 i Tethro/. Tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Powodzenia
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~coly [83.26.196.*]
    tak! i nim coś napiszesz przeczytaj raz jeszcze wątek rozpoczynający dyskusję.
    hehehehehehe.Juz myslalem ze ktos zechce popracowac zeby mi wszystko podac na tacy..Ok-nie daliscie sie wypuscic.Pozdrowka i ddduzo zyskow
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: coolturalny [88.156.186.*]
    Bo tu sami mądrzy ludziska "pracują" ;)
    Ok-troche popatrzylem.Widze ze opcje sa lecz nie stanowi to chyba wiekszego problemu.Wskazniki nie sa jednak zachecajace-moze to wynikac jednak z dobrej kondycji spolki(tak na marginesie-co spowodowalo spadek wartosci ksiegowej z ponad 17 zl rok temu do nieco ponad 8 zl teraz???).Technicznie jestesmy w srednioterminowym trendzie wzrostowym,lecz na oporze(wg mnie opor 9,60-10 65),fundamentalnie branza jak dla mnie taka sobie(w czasach hossy-super).Niepokojace obroty(przynajmniej dzisiaj).Spadek od szczytu dosc zachecajacy,ale bylo tam po drodze pp(chyba 2 nowe akcje za 1 stara).Reasumujac-wychodzi dosc srednio(widze ze ff dosc maly).Teraz na powaznie-Prosze o 1 dobry powod(oprocz ff) do zakupu akcji.Z gory dzieki za poprawianie mnie w opisie
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Spadek wartosci ksiegowej z ponad 17 zł rok temu, do nieco ponad 8 zl teraz to efekt emisji 1,6 mln akcji po wartości nominalnej - takiego pomysła miał Jakubas ... no i ak to niestety wizualnie zadziałało.
    Ale kapitał własny, aktywa to jedno, a struktura tychże aktywów to drugie. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na fakt braku jakiegokolwiek zadłużenia w Polnej. Zdolność kredytowa jest więc tutaj bardzo duża. Z kredytem pod akwizycje nie byłoby więc problemu.
    To samo dzieje się po lewej stronie bilansu; Bardzo korzystna jest stuktura aktywów obrotowych. Tzw. inwstycje krótkoterninowe, czyli mówiąc normalnym językiem środki pieniężne w kasie i na rachunkach bankowych stanowią tutaj ponad 5 mln zł. To dużo jak na spółkę, której aktualna kapitalizacja tylko nieznacznie przekracza poziom 20 mln zł. Nadpłynność finasowa to za delikatne określenie. Tutaj jest hiperpłynność.
    Jak już jesteśmy przy kapitalizacji, to powiedzmy sobie wprost. Takie małe spółki łatwo rozruszać. Myślę, że po terminie wezwania pojawi się tutaj niezła spekuła, która rozrusza tę spółeczkę. Kto wie, może nastąpi to nawet wcześniej, jak zarząd puści jakieś ciekawe info. Do zakończenia wezwania jednak bym na to nie liczył.
    Pzdr
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Kurs stoi w miejscu niczym drętwy pal Azji. Gonią nas takie tuzy jak Immo i Krosno. Jaki pan, taki kram. Gdyby Jakubasowi choć trochę zależało na podciągnięciu kursu, to już dawno puściłby jakieś pozytywne info. Ale widać mu nie zależy ... spółka milczy i ma akcjonariuszy głęboko w zadku. Dalej jest tutaj rozbieżność interesów. On chce tanio kupić jak najwięcej akcji, my chcemy wzrostów. Ani go kijem, ani go pałą - i chyba tak do 20 kwietnia. No chyba, że KNF wniesie tu trochę ożywienia (decyzja w sprawie zatwierdzenia ceny wezwania).
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~kaktus [83.30.206.*]
    Cos czuje ze bedziemy sie kisic conajmniej do 20 kwietnia. A spekula jakby chciala to chyba dawno zauwazylaby polna, czemu akurat po 20 mialaby cos rozruszac ?
    Myślisz, że dalej to będzie dusił? 20-go kwietnia upływa termin wezwania i w zasadzie mógłby podciągnąć to co już ma. Bo jakby chciał mieć jeszcze więcej, to faktycznie ... dalej gra na wymęczenie przeciwnika.
    Z drugiej strony, pewnych pozytywnych informacji ze spółki na dłuższą metę nie da się dławić:) A jeżeli tylko coś takiego się pojawi w oficjalnym komunikacie, to będzie taki odpał, o jakim tutaj nikomu się nie śniło. Na razie, jak powiedział Zakonek w wywiadzie dla "Życia Podkarpackiego", Polna jest spółką giełdową ... i pewnych informacji nie może ujawnić. Bo dostęp do informacji poufnych ma tylko Zarząd, RN i Jakubas. Pozostali akcjonariusze, którzy finansują Polną własnymi pieniędzmi (współwłaściciele) nie mają prawa o niczym wiedzieć. Jesteśmy właścicielami, a nie wiemy co w naszej firmie się dzieje.
    Dlatego widzę konieczność założenia spółdzielni - mielibyśmy wtedy swojego człowieka w RN i skończyłyby się pogrywki w pici-polo.
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~kaktus [83.30.206.*]
    Tylko najpierw trzeba miec chyba 5% akcji :). Ciekawe ile osob ktore ma wystawione zlecenia na 25 i wiecej weszo by w taka akcje i ile udaloby cie tutaj jakos skrzyknac.
    Fajnieby bylo jakby po jakims info, byl taki odpal jak dzisiaj na imo :p - mala ploteczka i juz 34 % w gore.
    Kaktus, pierwsze kroki zostały zrobione. Mamy kikadziesiąt osób, które wystawiły swoje akcje do sprzedaży z limitem S>=25 ... i w pewnym sensie łączy nas ten sam zamysł. Jeżeli ta grupka osób przekroczy 10-15%, wtedy warto rozważyć założenie stowarzyszenia.
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~słońce_karpat [83.4.171.*]
    Działam częściowo w branży Polnej. Widzę wzrost zainteresowania i sprzedaży. W pewnym sensie Polna to konkurencja, ale skoro u mnie następuje wzrost, to zapewne i Polna nie ucierpi w czasach kryzysu (jest ci on , czy go nie ma??)...postawiłem trochę grosza na tą spółkę....mam nadzieję, że urośniemy razem. Do rozważenia podam jeszcze kolejną spółkę...Dębica...Janie;)
    Powitać!
    Jakbyście zakładali jakieś stowarzyszenie to nie zapomnijcie o mnie, mam tam parę sztuk:)
    widzę, że kiszoneczka dziś na polance... ciekawe jak przyszły tydzień, powinno być trochę lepiej;
    teraz weekend i należny odpoczynek po ciężkim tygodniu pracy;
    do zobaczyska w poniedziałek; pamiętajcie, że idzie wiosna:)
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~WaleryWonTrubka [89.228.82.*]
    ...i wyjdziecie na tym jak akcjonariusze Krosna na stowarzyszeniu zalozonym przez "bankiera72", czyli jak zablocki na mydle ;-)
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~germany12 [86.63.90.*]
    WaleryWonTrubka wez stad zjezdzaj
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~WaleryWonTrubka [89.228.82.*]
    ...nie ma takiej opcji, Wasze watki traktuje jako swoje nowe hobby ;-)
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~słońce_karpat [83.10.64.*]
    Walery..ja tam wyszedłem na Krośnie przyzwoicie...bo już wyszedłem...:)....niestety zostałem wystrychnięty na dudka (nie mylić z wydudkaniem na strychu!!) przez dudkę:(
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~kaktus [87.96.72.*]
    Pan walery lubi naganiac na spadki :))), to nie jego pierwsze forum na bankierze ;]
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~germany12 [86.63.90.*]
    WaleryWonTrubka JESTES PIESKIEM JAKUBASA
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~słońce_karpat [83.10.64.*]
    Bardzo by mi się podobała akcja 100 :).... myślę, że szanse są na taką cenę....w każdym razie daję pod rozwagę...
    Jaka wiosna???...ja dzisiaj po całym dniu narciarskim....środek zimy w Bukowinie....
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~Redgraw [89.161.12.*]
    Zadam pytanie: czy ktoś uczestniczył w poprzednich bessach?? Pewnie mało kto , ja doskonale pamiętam bank śląski i jak później pękała bańka (Pan Pęk oby pęk ) , jak rosła bańka internetowa i jej krach. Komentarze, że juz nie wróci do poprzednich wzrostów, że krach , stracone pieniądze i inne takie głupoty. Nie wiem czy ktoś pamięta jak Gant zajmował się kantorami i wchodził w dewoloperkę - jakie zajadliwe i szydercze komentarze, kto nie słuchał ich, ten zbił majątek :) . Zasadą jest wyszukiwanie w czasie bessy pereł , które dają kilkaset procen zysku lub więcej. nie mówię o DT bowiem oni działają na innej zasadzie, zadawalając się % zysku. Zawsze się trzymam swoich zasad i dzięki temu zarabiam. Polna jest jedną z wielu moich iwestycji, brak zadłużenia, niski free float akcji , kasa w firmie no i perespektywy wzrostu a najważniejsze że w firmie nie było produkcji akcji poprzez gigantyczne emisje, splity itp. które rozwadniają kapitał. Nie naganiam i niech każdy kieruje sie własnym rozumem. Niepotrzebujesz kasy na teraz , zainwestuj w przyszłość to moja dewiza. pozdrawiam racjonalnie myślących.
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~Anka [213.158.196.*]
    Witam wszystkich
    bardzo trafna i rzeczowa analiza redgaw,nic dodac nic ujac!!!a wnioski niech kazdy wyciagnie sobie sam...
    pozdrawiam racjonalnie myslacych
    Do Bolo7: Zerknij na pocztę, please:)
    Grabula Redgraw, to zaczynaliśmy razem:-) Z tą kasą Polnej to jest tak: Owszem - jest jej sporo (5,7 mln zł), no ale co z tego, jeżeli kisi się na procencie w banku. W ogóle tam jest ogromna nadpłynność. Wygląda to tak, jakby władze PLA nie wiedziały co mają z tymi pieniędzmi zrobić. I po to włożyliśmy nasze oszczędności, aby teraz Polna w taki sposób nimi gospodarzyła? Przecież w prospekcie były podane inne cele.
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: germany12 [86.63.90.*]
    cos czuje w kosciach ze jutro knf bedzie kazało podniesz cene wezwania
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~kaktus [83.30.211.*]
    To dobrze moze wiecej leszczy odda za i tak bezcen :)
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~WaleryWonTrubka [89.228.77.*]
    ...g12 zapewniam Cie,ze nie jestem "pieskiem" Jakuba,a o zmianie ceny wezwania,to przestancie marzyc,bo nic takiego nie bedzie mialo miejsca. Kaktus,po pierwsze nie naganiam na zadne spadki,no i niby na jakich innych spolkach wypisuje Twoim zdaniem ?!
  • Re: Ważne, dla przyszłych akcjonariuszy Polnej Autor: ~fan [77.112.126.*]
    Walery, każdy może mieć swoje zdanie, ale nie rozumiem dlaczego takie zainteresowanie u Ciebie Polną, a w zasadzie jej inwestorami? Wygląda na to, że nie masz akcji Polnej i nie zamierzasz ich nabyć, więc co Ci po tym, że wypisujesz swoje dziwne teksty na tym forum. Raczej wątpliwe, że obecny posiadacz akcji Polnej pod wpływem Twoich słów zmieni zdanie i sprzeda akcje? Poza tym każdy inwestuje swoje pieniądze i określa "czasowy horyzont inwestycji".

W odróżnieniu od innych uczestników forum Bankiera na wątkach dotyczących Polnej szanujemy zdanie wszystkich mających odmienne stanowisko, jednak skoro ktoś ma inne zdanie, to powinien jakoś to uzasadnić. Tymczasem Twoje wypowiedzi są na poziomie 6-latka, który ma zawsze taką samą odpowiedź: "nie, bo nie" i nic więcej. Możesz być pewny, że na mnie Twoje wypowiedzi nie robią żadnego wrażenia i tylko "strzępisz sobie język"! Pisz sobie co chcesz, a ja i tak twierdzę, że inwestycja w Polną jest dobrym wyborem i to jest MÓJ WYBÓR, na który na szczęście nie masz wpływu!!! Pozdrawiam!
    ...nigdy nie twierdzilem, ze inwestycja w Polna jest nietrafionym wyborem, a jedyne co probuje ludziom uswiadomic "udzielajac" sie na watkach tzw. "Akcji 25 plenow", to zeby nie dali sie zwiesc szumnym zapowiedziom niektorych z jej czlonkow, bo moga sie pozniej rozczarowac, no moze nie tak bardzo jak ci z Krosna, ale zawsze.
    Twoja dosc "obszerna" odpowiedz na moj wpis sugeruje, ze jednak moje "6-cio latkowe" posty, mimo tegoz negowania, maja jednak jakis tam wplyw, pozdro ;-)
    Walery, zaczyna przemawiać przez Ciebie nareszcie rozsądek, skoro sam twierdzisz, że inwestycja w Polną nie jest nietrafionym wyborem.

A propos porównywania Polnej do Krosno, a tym bardziej naszej niesformalizowanej inicjatywy nijak się mającej do Stowarzyszenia Krosna (odpowiedzi w tym temacie jakiś czas temu udzielałem emerytowi giełdowemu, to było chyba w wątku, coś mi się wykluło, czy jakoś tak) - nie rób tego nigdy więcej, ponieważ zacząłem już nabierać do Ciebie szacunek (patrz początek tego postu).

Skoro interesowałby Cię zakup Polnej, to tylko naganianiem na spadki można wytłumaczyć w związku z tym Twoje posty. O tym też pisałem, cena jest śmiertelnie niska (poniżej 8 zł to był wypadek przy pracy), czyli mija się z celem takie działanie.
    A jeśli już nabyłeś akcje, to co Ci przeszkadza, że ktoś pisze, że chce sprzedać po 25 zł, 50, czy 100? Przecież to powinna był woda na młyn dla Ciebie, bo tym łatwiej sprzedasz swoje akcje z "super" zyskiem, czyli po 15 zł. Dla mnie, to niech wszyscy piszą, że chcą sprzedać po 500, a nawet po 1000 zł - tym łatwiej sprzedam swoje powyżej 50 zł:)
    przestraszeni, ostatni raz odświeżam ten wątek, poużywajcie sobie,
    po Świętach nie będę tego musiał już robić, pa-pa
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.