400k w rok brzmi realnie. Przy ich poziomach wishlist na dziś (200k) można się spodziewać 200k w sprzedaży w tydzień i podwojenia tego w rok. Jeśli dociągną do 400k wishlist na premierę to może z 600k.
Panowie, rachunek jest prosty. 100.000 kopii x 100 złotych to jest 10 mln. Minus 45% na podatki i prowizję Steam to zostaje 5,5 mln. Jeśli sprzedadzą 400.000 kopii w rok to zostaje im 22mln. Minus 4,4 mln dla Playwaya i 600.000 na marketing to zostaje po roku 17 mln na czysto. C/Z 10 to będzie przy tym 170mln cap czyli prawie 50 pln za akcję. Ruszamy ze Steamem i wszystkiemi konsolami od razu, więc myślę że te 400.000 kopii jest do osiągnięcia bez problemu. Jak będzie więcej to cap też będzie większy. Już nie chce mi się liczyć jaka to będzie dywidenda, przy tej ilości akcji na pewno spora. Po ci Playway tyle zainwestował? Po raz pierwszy w historii? Po prostu "Holstin się nam trafił". Każdy kto chce niech sprzedaje po 12. Ja preferuje jeden ale za to konkretny strzał.
Resident Evil 4, do którego gracze porównują Holstina sprzedał się w tym roku w 5 mln kopii, także 400.000 w rok nie powinno być problemem. Przy 200.000 kopii cap powinien być 85mln żeby c_z było 10. Także sporo do nadrobienia jeszcze ma kurs.
Holstina bardziej bym porownywał do Signalis które sprzedało ponad milion sztuk. W Holstinie walka daje dużo więcej przyjemności, klimat moim zdaniem jest lepszy od Signalis
Porównywać ten pikselowy wynalazek do kultowej gry z 2005 gdzie grafika wynikała z ograniczeń sprzętowych stosownych do tamtych czasów to już naprawdę przejaw desperacji. Ręce opadają jak się to czyta, rozumiem, że jesteś wiernym fanem Harrego Pottera stąd Twoja radosna twórczość tutaj. I tak najlepsze są licytacje co do ilości sprzedanych kopii...
1rok- liczba followersow x 9, czyli na ten moment 9 x 15000= 135 tysięcy. Zakładam że liczba followersow dojdzie do min. 30000, czyli sprzedaż roczna min. 270 000
Idąc dalej ( na szybko z uproszczeniem) 260000 x 20 dolarów x 25procent= 1,3 miliona dolarów plus 1 milion od playway już teraz. Daje to 9 milionów zysku dla Sonki, czyli kapitalizacja ok 90 milionów. Cena akcji- 25 zł ( szacunki bezpieczne i ostrożne)
Szacunki bardzo bezpieczne i ostrożne, nie wspomiałeś jeszcze o konsolach które dadzą pewnie drugie tyle co Steam. Ale może to i lepiej, przyjemniej będzie się zaskoczyć na plus. Co to tego przy głupa @Realisty: to nie my porównujemy Holstina do Resident Evil tylko gracze i dziennikarze na świecie. Przeczytaj ESPI - te 4,4 mln do Paywaya to będzie spłacone już przy PRZYCHODZIE ze sprzedaży za 6,2 mln a jak PRZYCHÓD przekroczy 10 mln to Sonka będzie płacić Playwayowi 25% z PC a z konsol już ZERO. To są tak nierynkowe warunki na korzyść Sonki że głowa mała. 10 mln PRZYCHODU to jest jakieś 100.000 kopii i potem już prawie wszystko leci do kasy Sonki. Potrafisz to zrozumieć w ogóle? Trzeba było nie sprzedawać po 7 geniuszu.
Jest zrobiony pod switcha, ale dodam jeszcze jedną rzecz, którą niektórzy ignorują. Switch jako taka słaba sprzętowo platforma nie dostanie masy gier, które w tej chwili robią na nowe generacje PS5/XSS i Holstin może tam w ogóle nie mieć dobrej konkurencji i być Top3 tytułem w ostatnim roku życia tej platformy i po debiucie nowej konsoli nintendo. A ile tego sprzętu jest w domach to chyba wiecie. Ja się nie zdziwie jak będzie grubo ponad milion.
A jeszcze dodam, jak gierka będzie zrobiona pod switcha to może też być port na mobile, tego to już chyba nikt nie wziął pod uwagę. Tutaj wycena jest dalej niska.
Idziemy do 3.618fib czy 45,70zł. Pierwsza fala 14.70 i druga fala 10.40 zostały wykonane. Czekamy na kolejna falę wzrostowa do minimum 22.5. Pozdrawiam wszystkich sprzedających :)
Patrząc na sprzedaż IFZ moje szacunki o których pisałem u góry są bardzo ostrożne. Po tych wszystkich demach, prologach i festiwalu też będziemy przed premierą w czołówce wishlisty. Do tego Holstin wychodzi na steam i wszystkie konsole. Potencjał kursu widzę wysoko.
Jaką tu strategie polecacie wyjść tuż przed premierą czy trzymać jeszcze z rok albo i dłużej po premierze? Gierka ma mega potencjał i szkoda by zmarnować taką szansę, jaki cap i kurs tutaj przewidujecie?