Witam, rozpoczynamy kolejny tydzień-oczekujemy komentarzy shortów i longów. Widać, że 2600 wzywa zgodnie z A-1248, B-2478, C-1337, D-2567? W sumie to mamy z 3-4 miesiące, aby wyrównać fale. W związku z tym, że więcej amatorów S tu jest, to pozwoliłem sobie otworzyć dla Was głównie, ale zapraszam Wszystkich serdecznie. Powodzenia!
A kierownik gra swoje, w piątek to dzień był niemiarodajny. Jedno tylko co warto było do odnotowania że specjalnie schładzali banki. A dziś sobie na nich podciągają. Stąd ruch w górę. Z dnia na dzień będziemy mieli mniejsze obroty i praktycznie można wrócić na rynek z początkiem roku.
Niewiadomo co kombinują a czy 1 kwartał na szczyty jest ok ja nie czuje tego dlatego bardziej S zamiast L chodź wielkiej zwałki nie przewiduje raczej bujanie w przedziale 200p +80,-120
Bankami długo już nie pociągną. PKO jak było po 50 to potem następował zwrot i zatrzymywało się na 30. Zacznie się szukanie pieniędzy w spółkach to nie tylko PKN dostanie ale i inne z udziałem skarbu państwa.
Widać już ewidentny brak sił pod dalsze wzrosty, obstawiam korektę, jakiś jeden może jeszcze atak na 2400, a potem jeżeli nie pojawia się jakieś kolejne korzystne bardzo dla nas informacje to jakieś większe zejście od nowego roku.
na najbliższy tydzień dwa widły 2260-2350+ Ogólnie jesteśmy przy próbie wyjścia w górę i temu sprzyjam. Na w20 USD jak to 7 chyba wstawiała ograniczenie górą jednak dla mnie już jesteśmy jedną nogą po jasnej stronie mocy.
Wczoraj wyciągali bankami a dziś co zrobią skoro banki nie bardzo mają siłę wyżej ? Przydałby się do świąt test 2300 na kasowym ale najpierw walka o 2330 którego jak widać łatwo nie oddadzą.
Jak będzie niedługo szukanie pieniędzy na zasypanie dziury budżetowej to banki będą pierwszymi do odstrzału. NBP nie wpłaci do budżetu 8 mld zł bo złoty się umocnił no chyba, że zrobią spektakularny rajd na walutach do końca roku.
Szkoda, że tak mało ludzi pisze ostatnio :-( A specjalnie dla co niektórych założyłem wątek. Tylko Ravcio wpadł, a tak nie uwidzisz Pana M, Pani Zosi-achhhh szkoda. Dla pocieszenia przyjdą i spadki, przyjdą...tylko kiedy?
Plan jest jeden - 2400 indeks lub wyżej. Grubasy na akcjach i L siedzą. Tak mi się widzi 2450-2480 podwójny szczyt - 1 scenariusz. 2 scenariusz to ABCD i tam mamy ok 2560.
i co pogonić i kisić na górze przez kolejne dwa trzy tygodnie aż świąteczny nastrój opadnie i jelonki wrócą na "akcje w promo" po 2400-2500. Jestem za kiszeniem i akumulacją aby było czym sypać z góry. Może na koniec roku jazda dla wyników i przez pierwszy tydzień przetrzymać po czym zacząć powoli wysypywać(jakaś większa korekta).
Nie wiem gdzie ma orlen ale kgh mam zapmietany w okolicach 126-7 następna półka 10ziko wyżej. Podwójny szczyt ma uzasadnenie w określonych przypadkach tuta nie ma tego konsola może być w końcu to zbiór aktywów i różne zgodości zachodzą pozatym psyhologia jednak nie nazywałbym tego podwójnym.2470 z nikąd się nie wzięło i ja w to celowałem. Obecnie mamy nowy cykl a przebieg jego może być z różną siłą i nie wyklucza korekt. W jeden dzień wszystkiego nie zbudujesz.
Jak oni to ładnie i dokładnie prowadzą i pilnują. Zero cofek większych. Robiło się ryzyko cofki to odrazu z kluczowego poziomu strzał w górę. Musi to automat jechać. Np. teraz taki poziom pilnowany 2395. Chwila przerwy i pewnie kolejny atak na 2400. Choć dziwne że jakoś nie próbowali 2400 nadbić.
Ja tylko krótko: nie wierzę w dalsze silne wzrosty. WIG20 cenowy ma oczywiście potencjał techniczny do wzrostów, ale indeks dochodowy WIG20TR jest już na ath. Fundamentalnie banki są już drogie, a w każdym razie nie są tanie. Możliwy dla mnie jeszcze scenariusz to podpompowanie indkesu orlenem lub kghm i najdalej w styczniu zwrotka. Na nowej serii ja już zerkam na S.
Jest taka kreska trendowa, którą można poprowadzić od szczytu z 04.2011. Na indeksie WIG20 jest na poziomie 2400 (w tej chwili brakuje jeszcze 35 pkt.). To może stanowić pewien problem dla byczka.
Dnia 2023-12-19 o godz. 14:04 ravcio napisał(a): > Czy ten który Ciągnie rynek jak mu się podoba uwzględnia jakieś kreski ?
Jakieś uwzględnia. Swoje cele nie widzi w gwiazdach. Czymś się kieruje. Myślę, że kreski rysuje. Natomiast czy je uwzględniać, decyduje na podstawie innych danych np. potencjalna(ny) podaż/popyt, ilość otwartych pozycji ulicy i średniaków, historyczna "moc" poziomów cenowych (i inne, o których nie mam pojęcia).
Ostatnie minimum z 10.2022 wypadło o 100 pkt wyżej niż poprzednie z 03.2020. Może teraz i szczyt może wypaść wyżej od tego z 10.2021. Byłoby to trochę poniżej 2500 (FW liznęłoby 2500).
Cofną się jeszcze dziś by znów 2390 a potem strefę 2384-86 testować czy już na dziś 2390 nie do ruszenia ? Możliwe że 2390 jeszcze do testu ale jaki wynik ?
Niby fajnie dla byka, niby plus , zamknięcie najwyższe. Niby idealnie ale.... :-)
Zastanawia mnie czemu 2400 nie nadbili. Algorytm miał do tylu ustawione ? Szło to pojedynczymi sztukami zrobić. Może zostawili na jutro a może to ma być szczyt. Ktoś ostatnio mówił że każdy na 2400 czeka by S tam otwierać. Jak tam byliśmy to drobnicę raczej zamurowało. Raczej S drobnica tam nie otwierała.
Ravcio bo Ty to taki mądry chłopak jesteś. Jak to wyjaśnisz, że w Niemczech problem z budżetem, gospodarka ledwo dycha a Dax na szczytach? Może ktoś inny ma pomysł dlaczego tak jest- Pan M. lub Pani Z.? :-))) U nas deficyt 188 mld, a my no można powiedzieć w lokalnych szczytach. :-)))) ktoś coś wie?
Małe bezrobocie, pensje rosną z powodu inflacji. Fundusze emerytalne muszą gdzieś lokować składki emerytalne. Deficyty są pokrywane sprzedażą obligacji i większymi wpływami z podatków. Ciekawszy problem to słabość dolara do euro ale szczególnie do walut EM. Jak dolar słabnie to złoty umacnia się do euro. To dziwne zjawisko nieuzasadnione ekonomicznie bo inflacja w krajach EM z Europy jest większa jak w Strefie Euro. A co do hossy grudniowej to chyba USA mają dość bo doszły do maksimum sprzed 2 lat i test wypadł na razie negatywnie.
a ja dzisiaj pozamykałem wszystkie L ki dały ładnie zarobić ponad 2 tygodnie przetrzymałem sprawdzałem tylko raz dziennie co sie dzieje, żeby mnie nie kusiło do zmiany ciesze sie ze byłem konsekwentny w działaniu chyba pierwszy raz od dłuzszego czasu. Teraz czas na SSSSS tak w okolicach 2410-2420 poki co czekam.