Skup postępuje zgodnie z planem. Efekt uboczny to spadek akcji w obrocie. Jeśli podaż w zaproszeniu dopisała i ACT skupi 300tys akcji, to zgodnie z planem mamy następujące rezultaty: -> w obrocie pozostanie (uwzględniając fundusze)... ok 31,5% akcji (https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/ACTION) -> eps dalej wzrośnie -> efektywność biznesu dziś vs 2013-2014 mierzona marżą na sprzedaży jest bardzo mocna. A w 2013-14 kurs wjechał na 45-60pln. -> sprzedaż rośnie - pomimo trudnego otoczenia rynkowego. Jeśli otoczenie się poprawi sprzedaż wystrzeli.
Ostatnie pół roku to systematyczna akumulacja. Kurs stał w miejscu, a akcje znikały z rynku. Tymczasem spółka wystawia na sprzedaż 3 nieruchomości, które nie są związane z jej działalnością operacyjną. Pierwsza z nich jest wyceniona na...19,8mln + potencjalna premia. Zostają jeszcze 2. Łącznie? 50mln? Do tego generowany zysk.
Po co spółce tyle gotówki? Panie i Panowie, tutaj szykuje się coś kosmicznego...
Dnia 2023-12-15 o godz. 18:31 ~szark napisał(a): >... > Po co spółce tyle gotówki? Panie i Panowie, tutaj szykuje się coś kosmicznego... [...]
Też sądzę podobnie, choć może nie tak różowo. Jest nas jeszcze starych wiarusów trochę (widać po nickach i IP), co na papierze ACTION jest wiele lat, więc cierpliwie akumulujmy i czekamy. Gdybyśmy tak nie sądzili, to nawet przy częściowych zakupach w okolicach 2 zł, już by nas tutaj nie było. Cena 19-21 oby była mocno przeskoczona, bo w tych okolicach starzy pierwotni obligatariusze dopiero na swoje wychodzili, jeśli oczywiście obligacje (10.000 zł/ szt) nie były kupowane wtórnie już po spadkach na rynku Catalyst za pół ceny. Pozdrowienia dla wszystkich wieloletnich cierpliwych forumowiczów.
Przyznaję się:) troszkę upłynnialem bawiąc się z animatorem,skupywaczem czy kimś tam wesołym przez ostatnie dni ,bo sobie taki cel z wig20 upatrzyłem i lubię szybko grane,ale był ubaw jak stawiali zaporę,a brali moje jak żuczki wyżej :) czekamy jakie to espi nas spotka po weekendzie, a dziś taka tama 30-40k > 19,2 żeby komuś się nie ulało, miłego i kierunek obrany
Nie może być, Bywalec sprzedał akcje Actiona, czyś Ty oszalał? ;) Tak zupełnie na serio, co tam na WIGu wyhaczyłeś, pochwal się, bo aż jestem ciekaw, bo dotychczas raczej nie pałałeś optymizmem do naszego "króla" GPW?
Ja osobiście Action odstawiłem na półkę i leży, czekam do poziomów, o których pisał Szark z lat 2013-2014.
Podywagujmy trochę, myślicie, ze spółka gromadzi aktywa żeby za jednym strzałem spłacić resztę układu? Raczej z biznesowego punktu widzenia, to nie ma większego sensu, bo jak już tutaj wielokrotnie powtarzaliśmy, układ jest "kredytem" nieoprocentowanym i przedwczesne zakończenie go nie przyniesie większych korzyści. Chyba, że ktoś myśli o "wyczyszczeniu" spółki z pewnego "ciężaru" jakim właśnie jest układ? Inną opcją jest chęć wypłacenia dywidendy, zarówno tej zaległej, jak i przyszłej (mam nadzieje!).
Natomiast dla mnie osobiście najbardziej prawdopodobną opcją chyba byłoby kolejne przejęcie. Jakiś czas temu Action wspominał o poszukiwaniu biznesów do przejęcia, trochę takim enigmatycznym ESPI, nie wiadomo co wnoszącym. Więc być może właśnie następuje finalizacja jakiegoś przejęcia, a sprzedaż nieruchomości ma je sfinalizować? Nic nie wiem, głośno myślę, ale chętnie posłucham Waszych przewidywań co do (nie)dalekiej przyszłości spółki :)
Mówisz masz...wchodziłem ciut przed dywidendą,więc miałem nosa. mimo wszytko:) Średnia nadal ciacho, lata mijają ,ale korciło często keszować:).Ostatnio ponownie polubiłem najbardziej gniecionych Redów,jedynych co wnoszą grubo poza Polskę i które zagraniczne patałachy dostrzegają na bananie przy mocnej złotówce i szortują ob....ni. ACT nie zmieniam podejścia ,forma jest, potencjał,charakter, podejście i narzędzia poprzez lokalizację spółki by gonić ath.Kto ma wiedzieć to wie:)
Ta tama to była próba opchnięcia akcji zamiast zapisów na zaproszenie. Ktoś w obawie przed redukcją uznał, że lepiej opchnąć je na rynku. Dlatego godzinę przed końcem sesji zdjął i się zapewne zapisał. Rozsądne.
Ludzie patrzą na WIGi i się niecierpliwią. Naturalna sprawa przy obecnej hossie.
Ale wystarczy się przyjrzeć zeszłorocznemu wykresowi po pierwszym zaproszeniu, które się podobnie skończyło, żeby zrozumieć, jaki się timing szykuje.
I to wszystko jest spójne. Na wiosnę obudzimy się w innej, lepszy rzeczywistości
Mówicie o niruchomościach i gites. Ja przypominam o roszczeniu do hsbc -tutaj mamy możliwą zawrotną kwotę odszkodowania -ponad 200 mln z odsetkami a wg mnie sprawa ugody jest tylko kwestią czasu ....
To nadal jest niewiadomą, bo nie wiadomo, kiedy to się rozstrzygnie, niestety, a w raportach ciągle mówią, że jest na wstępnym etapie i za wcześnie by coś wróżyć.
Dokładnie im więcej mgły i ciszy w tej akurat sprawie tym ciekawsze symptomy Pewnie już są ugadani ale wszystko się wydarzy po dokończeniu skupu.Po co ktoś inny ma zarobić te ponad 100%>
Sprawa z powództwa Action S.A. dotyczy zapłaty odszkodowania przez Oddział kwoty 174 mln PLN za zablokowanie możliwości wykorzystania kredytu w rachunku bieżącym, spowodowane nałożeniem na Action dwóch niekorzystnych decyzji podatkowych na łączną sumę 58,5 m PLN. Zgodnie z pozwem, roszczenie Action wynika z nieprzestrzegania przez Oddział prawa, umowy, działań sprzecznych z zasadą współżycia społecznego i stosowanie klauzuli niedozwolonej w umowie. Każda ze Stron złożyła do tej pory po kilka pism procesowych oraz załączyła opinie prywatne. Odbyła się 1 rozprawa. Biegli sądowi przygotowali opinię, do której strony zgłosiły uwagi i wnioski o uzupełnienie. W niniejszej sprawie nie ma utworzonych żadnych rezerw . Oddział jest reprezentowany przez kancelarię Clifford Chance.
Oddział spodziewa się oddalenia powództwa Action SA jako nieuzasadnionego. Takie stanowisko wspierają posiadane opinie prawne wydane przez prowadzącą sprawę kancelarię, które wskazują, że szanse oddalenia powództwa w całości są większe niż ryzyko zasądzenia roszczeń na rzecz Action S.A.
Pogrubiona część pojawiła się w ostatnim raporcie rocznym, w poprzednich latach nie było takiego "przekonania" ze strony HSBC. Ciekaw jestem na ile to prawda, ale skoro sam Action nie wspomniał nic na ten temat w swoim ostatni raporcie, gdzie wcześniej takowe informacje się pojawiały, to może jednak przychylają się tym do poglądu HSBC? Byłoby niezmiernie miło, gdyby spółka dostała zastrzyk gotówki od HSBC, ale będąc realistą i wiedząc, że walka z bankami, to jak walka z urzędami, chyba tak łatwo nie będzie dostać od nich pieniądze. Obym się jednak mylił, ale sam podchodzę do tego sceptycznie.
Przytoczone informacje pochodzą od hsbc-czyli podmiotu potencjalnego płatnika za krzywdę actionu.Zakladam że Action spokojnie to wygra i pozyska ok.200mln z odsetkami od hsbc(sprawa jest ewidentna)
Ja się nie nastawiam, ale nie miałbym absolutnie nic przeciwko żebyś to Ty miał rację ;) Jak to na giełdzie, czas pokaże kto miał rację, ale temat ciągnie się już wiele lat, więc mógłby się już zamknąć, dając nam jednocześnie odpowiedź :)
Sprawa jest ewidentnie wygrana przez act.Blokada rachunku była bezpodstawna i to spowodowało bardzo duże problemy act. Można nawet się dziwić czego tylko taka kwota roszczenia do hsbc. Tu powinno być o wiele więcej 220-250 mln +odsetki.warto w tą sprawę zainwestować bo jest wygrana dla act.Co ma pisać hsbc pewnie że na okrągło.Zobaczycie ile zbugody wpłynie.Pamietacie casus jtt?
A możesz się podeprzeć jakimiś ekspertyzami prawnymi, a nie własną opinią?
Uzasadnienie HSBC może mieć wiele oczywistych intencji - taka opinia pozwalała im na wykreślenie sprawy z raportów / niezawiazywanie rezerw. Ale czy to wystarczy, aby pisać, że ACT te sprawę wygrał?
Ja pisałem z prawnikiem ACT o tej sprawie kilka tygodni temu. Odpisał:
"Jak Pan zapewne wie, ACTION S.A. (będąca spółka publiczną) związana jest szeregiem ograniczeń w przekazywaniu informacji poszczególnym Akcjonariuszom.
W związku tym mogę jedynie poinformować Pana, że Spółka sukcesywnie przekazuje informacje o istotnych postępowaniach sądowych w raportach okresowych. Ostatni z takich raportów (za pierwsze półrocze 2023 r.) zawiera ww. informacje na str. 37 (pkt 10.4. Sprawy sądowe). Raport opublikowany jest m. in. na stronie internetowej ACTION S.A.:
Spółka dochodzi na drodze sądowej należności od jednego z banków w kwocie 174 446 tys. zł tytułem
odszkodowania. Pozwany bank nie uznaje roszczenia. Postępowanie zostało wszczęte w kwietniu 2017 r.,
a termin jego rozstrzygnięcia – głównie, z uwagi na dużą złożoność występujących w nim zagadnień - jest
trudny do określenia. Dotychczasowe analizy powyższej sprawy wskazują na istnienie uzasadnionych
podstaw do jej wytoczenia przez Spółkę.Tutaj jest klucz . Obecnie przy skupie nikomu nie zależy na nagłaśnianiu sprawy .Rozmawiam z ludźmi z palestry.Sprawa powinna ostatecznie być wygrana dla act.
Dnia 2023-12-17 o godz. 22:24 ~Xel napisał(a): > To nadal jest niewiadomą, bo nie wiadomo, kiedy to się rozstrzygnie, niestety, a w raportach ciągle mówią, że jest na wstępnym etapie i za wcześnie by coś wróżyć. [...]
Z tego co sobie przypominam w raporcie za III kwartał 2023 na temat HSBC nic nie zostało wspomniane. Więc w sumie to mi LOTTO.