Jakie są możliwości na najbliższą przyszłość? Czy jest szansa na odzyskanie chociażby „złotówki”? Pierwszy raz mam spółkę w portfelu która ogłosiła upadłość
Można stracić 100%, ale zyskać nieskończenie wiele. Mam nadzieję że w końca ktoś w JLR rozliczy gamonia (albo cwaniaczka) który doprowadził do tej sytuacji. Kolejny rok tracą setki mln przychodów. Tylko dlatego że jakiś nieudacznik postanowił utopić firmę potrafiącą sprzedawać te samochody, i zastąpić ją chłopcami którzy się uczą. Efekt jest rewelacyjny. Sprzedaż JLR w 2019-3363szt, Lexus-3953szt. Sprzedaż JLR 2023-2000szt, Lexus-10000szt. Chyba rynek premium trochę im odjechał, wybitni fachowcy. Jeszcze mogą się dogadać i zacząć sprzedawać, kwestia zwolnienia odpowiedzialnego za tą sytuację nieudacznika. Ps. Wszystkie zabezpieczenie na majątku s g.... ware ja wszedł syndyk.
Na JLR raczej już bym nie liczył:( Na salonach w W-wa ul Wawelska 3d i Łódź ul Przybyszewskiego 176 ma pojawi się znaczek MG, ale z Grupą Krotoski: https://www.krotoski.com/MG/kontakt/ Salon Katowice i Gdańsk prawdopodobnie Tesla: https://forum.elektrowoz.pl/threads/nowe-salony-i-serwisy-tesli-w-polsce.5072/ A na Waszyngtona w W-wie BLACK WEEK nadal trwa!!! : Jeszcze taki Ciekawy artykuł: https://pgwkancelaria.pl/pl/aktualnosci/british-automotive-polska-s-a-bliska-upadlosci Jeżeli ktoś ma coś ciekawego to proszę się podzielić, lub poprawić mnie w moich przemyśleniach.
Sporo ciekawych informacji. Dodam jeszcze coś od siebie. Obserwuję sprzedaż na Waszyngton, przez miesiąc sprzedali 4 samochody, łącznie za 600tys, dołożyli jeden za 500tys. Część cen podnoszą, część obniżają. Generalnie wygląda to tak że nie wyprzedają tych samochód, ale też nie zarabiają na tym. Taka działalności na przeczekanie, jak swego czasu I Motors. Salon w Katowicach był wynajmowany, Tesla może być kolejnym najemca lub kupić ten salon, ale to nie dotyczy BAH. Salon w Gdańsku to zupełnie inna liga, Tesla tego salonu raczej nie kupi. Syndyk raczej by podał informację o sprzedaży salonów, dlatego zakładam że MG wynajmie je od syndyka do wyjaśnienia sprawy, i bardzo dobrze majątek zostanie zabezpieczony. Może w Gdańsku też wynajmą dla MG. Zdunek raczej nie kupi. Wpakował się w dużą inwestycję ze Stellentis. Buduje kilka salonów na roz przy obwodnicy Gdańska. Sprzedaż nie idzie zbyt dobrze, generalnie sami nie wiedzą czego chcą i pakują dilerów w kłopoty. Dlatego Zdunek raczej będzie miał cienkie lata. Jeszcze jedno przemyślenie. Do 2020 jak ktoś podpisywał umowę z JLR, to albo miał już salo, albo zaczynał budowę. Nie znalazłem żadnych informacji że Zdunek, Gazda, Marvel, MM Cars czy Rewski rozpoczęli budowę salonu zgodnego z nornami JLR. Kto wie, może oni mają umowy na czas określony, np. 3 lata. Dopuszczam taką myśl że to zawieszenie notowań, może być po to, żeby nie można było kupić jak ktoś zacznie snuć przypuszczenia że coś tu nie gra, Bo przykładowo nie chcą z nim przedłużyć umowy. Zobaczymy co los przyniesie, kto nie ryzykuje, ten nie traci, ale i nie zarabia.
Ja raczej obawiam się że syndyk celowo nie chce puścić raportu.
Może wcale nad nim nie pracują.
Uważam że MK z prezesem Nizio celowo doprowadzili do takiej sytuacji.
Wyprowadzili co mogli z firmy, zyski przelali na Marvipol.
Sprawa opisana przez byłego pracownika .
Nie chcą by to wyszło.
Syndyk najprawdopodobniej dobrze o tym wie i kryje cały proceder.
Jak próbowałem czegoś się dowiedzieć to raz odebrała i "akurat nie miała czasu".
Potem nie odbierała, nie odpisała na smsm.
Nie odpisała rów oeż na moje maile.
Sekretarka w kancelarii odebrała i poinformowała mnie najpierw że pracują nad raportem ale to trochę potrwa a po miesiącu gdy zadzwoniłem to stwierdziła że nie wie kiedy raport będzie opublikowany.
Stwierdziła też że spółka i tak przestaje istnieć i zostanie eykreślina z KRS więc po co mi raport.
Podejrzane jest tak szybkie zwinięcie działalności i brak hakichkolwiek prób ratowania sytuacji. Syndyk zachowuje się jakby współpracował z zarządem by wyciszyć sprawę i po cichu zlikwidować firmę i dowody.
Tak to dla mnie wygląda.
To może się jakoś skrzyknijmy i zacznijmy działać. Jakby nie było wprowadzali w raportach wszystkich w błąd, bylinie wypłacalni już od dawna. Może prokurator coś znajdzie
Proponuję zrzutkę na wynajęcie prokuratora, tylko nie skąpcie kasy bo to musi być dobrze obeznany prokurator. Zbyszek Ziobro by mi tu pasował a na zastępcę jakiś paranoik może Antoni Maciarewicz on na pewno znajdzie zamach na wsze pieniądze on zawsze znajduje. Widzę że 80 gr będzie szybciej niż myślicie i "trzymać" to hasła które ciągle tu obowiązują na przekór faktom, nikt wam nie wmówi że białe jest białe a czarne czarne.
Tadeusz, dziękuje za podzielenie się swoimi przemyśleniami. Teraz uważam że faktycznie z JLR jeszcze wszystko jest możliwe. Co do nowych salonów w standardach JLR w opisywanym czasie, chyba Plichta wybudował się w Bydgoszczy i chyba obecnie coś dzieje się w Rzeszowie? Wiec do końca grudnia powinniśmy poznać prawdę co dalej z JLR? Co do zawieszenia obrotów i działaniu salonu na Waszyngtona mam podobne przemyślenia.
Na stronie naszego Syndyka faktycznie pojawiło się ogłoszenie o najem nieruchomości na Wawelskiej, mam wrażenie że te salony są za duże jak na jedną markę z trzema modelami, może zapowiada się jakaś współpraca z między Grupami, a może Krotoski wprowadzi tam jeszcze inne swoje marki?
MICH, nie zgadzam się z Twoim wpisem, ale też nie dziwie się Tobie że masz takie przemyślenia, bo przy tak słabym przekazie informacji ze Spółki, niewiadoma podrzuca różne dziwne myśli.
LechBrd – jesteśmy tylko akcjonariuszami z drobnym kapitałem, którzy liczą na wielkie zyski i nic więcej do Spółki nie wnosimy. Pozwólmy spokojnie pracować Syndykowi i osobą zarządzającym Naszą Spółką, Oni posiadają większą i rzetelniejszą wiedzę, a może okazać się że wkrótce będziemy im za to bardzo wdzięczni!?
Obyś Przemku miał rację.
Przyznam się że troszkę pobawiłem się w detektywa i odszukałem panią ktora z księgowości BAH podpisywała się w raportach.
Co ciekawe tak pani już w sierpniu miala nową pracę..... Przypadek?
Czyli księgowość leżała już od dawna.
Zarząd nie planował ratowania spółki.
Zrobili lipną próbę układu który z góry był nie do zaakceptowania przez JRL.
Dlaczego sprowokował JRL i przestali spłacać raty?
Z ustaleń z Syndykiem wynika że musieli całą ksiegoeoś i rozliczenia przenieść do innej firmy.
Myślę że Zarząd nie zlecił nawet badania raportu.
No a tlumaczenie dwa dni przed terminem raportu że nie mają kasy na biegłego?
Nie wiedzieli tego miesiac temu?
Wszystko robili na ostatnią chwilę?
To nie trzyma się kupy panowie.
Chciałbt żeby było inaczej ale wolę rozsądne fakty niż marzenia.
Jestem tu naprawdę grubo na minusie i niczego bardziej nie chcę niż pozytywnego zakończania.
Teraz czekamy na raport.
Aktualnie na GPW jesteśmy do końca kwietnia.
To jest jeszcze trochę czasu.
Mam nadzieję że do końca roku raport bedzie gotowy.
Niestety wtedy spadniemy już na fixy po okresowej weryfikacji
Przemek- Plichta nic nie wybudował. Ten salon był wybudowany około roku 2015, nazywał się Luksory Motors. Miał bardzo słabe wyniki, około 1% sprzedaży i BAP wypowiedzał im umowę 2019.10.30. Potem był tam komis, motory, używane JLR. Plichta kupił ten salon, albo szybciej wynajął. Z ciekawostek dodam że MM Cars miał już wcześniej salon w Katowicach, słabo im szło i 2017.04.30 dostali wypowiedzenie od BAP. Potem zawarli ugodę 2018.01.12 i BAH kupił od nich ten salon jako BAS. W starych raportach jest dużo ciekawostek, tylko trzeba poszukać.
Nie wiem czy macie aktualne informacje.
Salon w Gdańsku BAH tylko wynajmował.Sprawdzie to sobie.
Waszyngtona już dawno sprzedane do Marvipol.
Jedynie Wawelska jest własnością BAH. Jeszcze może jedna lub dwie dzialki, jeżeli oczywiście q tym roku ich nie sprzedali.
Więc jeżeli piszecie o nowych markach w w/w salonach to BAH raczej nic z tego nie będzie miał.
Jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie.
Ja mam taka wiedzę.
W Gdańsku Marvipol odkupił działkę budowlaną o pow 0,44ha. Obecnie Marvipol w Gdańsku po obu stronach salonu ma dwie działki budowlane, równe, uzbrojone i nie zagospodarowane. Sam salon BAG jest usytuowany pośrodku na działce o pow 0,31ha – tu może być wiążąca umowa z mbankiem.
Ok, ale istotne jest to co posiada sam BAH. Jaki jest jego majątek. Ja niestety jestem zdania że BAH poszedł na straty. MK skupił się na Syntetik i Marvipol.
Musisz doczytać, albo sprzedaj te akcje przy najbliższej okazji. Jestem przekonany że okazja jeszcze będzie. Ps. Stare raporty są źródłem cennej wiedzy, trzeba tylko odrobić pracę domową.
Bardzo bym chciał żeby finał był pozytywny. Stare dane niestety mogą być już bardzo nieaktualne. Niestety nawet Syndyk twierdzi że w spółce brakuje pieniędzy na zlecenie raportów. Ponadto spółka nie zatrudnia żadnego pracownika. Info sprzed dwóch dni.
Tadek ma rację. W raportach są zdarzenia, które mogły umknąć przy czytaniu a dzisiaj sa istotną wiedzą i wiele wyjaśniają. Ja się od razu przyznaję, że czytając raporty skupiałem się na danych czysto finansowych, resztę czytając pobieżnie lub czasami wcale
Coś bardzo dużo się produkujecie chłopaki jak na takiego bankruta !!! Nie dajecie zapomnieć o spółce i jej problemach. Natomiast wasze rady dotyczące możliwość sprzedaży po odwieszeniu są po prostu bezcenne !!!
Majątku mają całkiem sporo, ale jest warty ratowania tylko pod warunkiem ugody z JLR i dalszego działania salonów w Gdańsku, Łodzi i Warszawie. Spłacanie długów tylko po to żeby to wynająć nie ma sensu. JLR też ma dużo do stracenia i zyskania. Dziwne jest to że dotychczas się nie dogadali, na utraconej sprzedaży stracili znacznue więcej niż warty jest majątek BAH, nie zyskali nic. Dopóki nowi dilerzy nie rozpoczęli budowy salonów zgodnych ze standardami JLR. Nie kupili też salonów do BAH w Łodzi czy Gdańsku, to oznacza że coś jest inaczej, niż było do 2020. Może mają umowy na czas określony, potem decyzja co dalej. Sprzedaż idzie bardzo słabo, mimo że w tym roku produkcja JLR mocno odbiła po wcześniejszych kłopotach z półprzewodnikami. Notowania zawieszone, każdy ma czas wszystko dokładnie przemyśleć, poczytać informacje o spółce. Możliwe że będzie pogrzeb, koniec handlu, tą opcję też biorę pod uwagę. Ale jeżeli jakimś cudem wznowią notowania, a tu już cuda widziałem. Dobrze mieć wtedy przygotowaną koncepcję co robić dalej, i tego się trzymać, emocje mogą być złym doradcą, a po ewentualnym wznowieniu raczej będą.