• Moj punkt widzenia Autor: ~Bruce [31.61.186.*]
    Jest to spółka, która bardzo szybko rosła w czasie boomu pokowidowego. Wtedy brali wszystkich do projektów, byleby umieli trzymac klawiature. Prezes jest mega ogarnięty, ale szedł w skale, nie w jakość i specjalizacje.

Aktualnie rynek jest bardziej konkurencyjny (zdrowszy) i najsłabsze jakościowo firmy odpadaja jako pierwsze. Wszystkie software house’y odnotowuja duze spadki/maja redukcje, natomiast najslabsze najwieksze.

Dodatkowo kurs euro spadl z 4,90 na 4,30, co znaczy ze ewentualne marźe spadly o polowe (liczac marze na 30%).
    Biorac pod uwage, ze spolka ma spory zarzad i management, hr, legal, to koszty zostaja, a zysk sie kurczy.
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Bruce [31.61.186.*]
    Widze kilka opcji:
    - spolka sie skurczy po koniecznych redukcjach i bedzie startowala na nowo na zdrowych fundamentach
    - znajda nowe kontrakty, po nizszych cenach, na przetrwanie ale ograniczajac wzrosty i obnizy dostep do talentow (beda oferowac nizsze stawki)
    - prezes bedzie czekal na odbicie na rynku, a tutaj to juz loteria

Prezes moze tez byc zmeczony, bo nie oszukujmy sie - jedzie z tym sam.
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Bruce [31.61.186.*]
    Spojrzalem na gowork i opinie o tenderhut i softwarehut. Wiadomo, ze czesc opinii pisali frustraci, natomiast mozna wyciagnac insighty. Niestety projekty na druty i slaba kadra. Duzo slabej kadry. Nie wrozy to dobrze na czas kryzysu.

Odbicie w IT pewnie 2-3 kwartal 2024. Potem widze powolne odrabianie strat (przy odrobinie szczescia).

O jakosci firmy swiadczy kilka nieudanych startupow. Do takiego projektu trzeba deoch wymiataczy, nie ludzi „miedzy projektami”. Tez zakladam, ze jak prezes chce startup, to powinien w nim siedziec na 100%, inaczej sie nie ma szansy udac.

Nie znam firmy, jestem z branzy. Znam SH od dawna, i to moje przemyslenia :)
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~January [195.136.175.*]
    kiedy był przypływ nie było widać kto stoi w wodzie bez majtek
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [155.94.250.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Smok [83.28.167.*]
    Jak kupiłem już 2 razy ta spółkę i zarobiłem i teraz też myślę zarobie da się tu wyciągnąć kasę bo kurs idzie do góry
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Potatoface [222.252.10.*]
    Hmmm... ja tam widzę konsekwentny spadek. Ten wzrost przez ostatnie 3 miesiące jest przy malutkim obrocie i w związku z prawem poboru do desperackiej emisji akcji po 5 zeta. Emisje z 2022 roku po 65, konsekwentny spadek sprzedaży. Rynek na którym tj ma core business czyli prosty outsourcing IT leci na twarz globalnie. Jestem tu pesymistą.
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Qqk [37.47.68.*]
    Mam takie same przeczucie. Nieudane inwestycje w startupy, malejące przychody z działalności operacyjnej. Ujemny cashflow i prawie maksymalne możliwe zadłużenie. Nie padły żadne informacje jak z tego wyjść. Jedyna relacja jest cięcie kosztów, co w tym rodzaju działalności ma wpływ na przychody
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Edek_z_kredek [188.146.134.*]
    Startupy niedługo będą w lepszej sytuacji niż THG. Myślisz że dlaczego wydzielili je z grupy kapitałowej, by spółka matka (czytaj dojna krowa) nie pociągnęła ich w dół
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Smok [83.28.168.*]
    Wy widzicie koszty itp ja widzę że kurs idzie do góry co jakiś czas da się zarobić
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Potatoface [176.115.2.*]
    W jakim horyzoncie to "idzie do góry" przepraszam? W jakim wolumenie?
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~xxx [84.10.9.*]
    Dobrze, ale wytłumacz czemu Twoim zdaniem to dobra spółka? Od dwóch lat pokazują malejące przychody, są mega zadłużeni, perpsektywy całej branży outsourcingu IT raczej kiepskie
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Smok [83.28.170.*]
    Można dużo mówić ale no kurs akcji jest atrakcyjny i zasiegi kursowe do góry są ładne więc ja mam i czekam Już raz zarobiłem tu teraz czekam na coś więcej
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Potatoface [176.115.2.*]
    Nie kolego, nie jest atrakcyjny bo nie jest atrakcyjny kurs firmy będącej w kryzysie od długiego czasu, bez pomysłu na wyjście z niego. Do takiej raczkującej firmy nie warto naprawdę używać logiki wprost z analizy technicznej, tylko lepiej patrzeć na fakty, które są dosyć czytelne pomimo, że firma łapie sto srok za ogon.
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Janusz [185.20.173.*]
    Oj no jak to nie ma pomysłu?? Będą kolejne emisje, kolejne genialne startupy :) Popmysłów to nawet jest za dużo :D
  • Re: Moj punkt widzenia Autor: ~Wz [5.173.151.*]
    Dokladnie. W zasadzie przy tych obrotach to nie wiadomo ile to jest warte. Ile było wczoraj? 200 PLN?
[x]
TENDERHUT 0,00% 6,16 2025-09-11 13:02:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.