• przydział akcji Autor: ~insajder [188.124.188.*]
    Zarząd Spółki przydzielił 89.996 
  • Re: przydział akcji Autor: ~nemo [88.199.82.*]
    No i też pięknie, rozwodnienie nie będzie duże. Razem będzie 2 894 996 akcji w obrocie.
    Spółka będzie natomiast musiała przeznaczyć większe zasoby z osiąganych zysków na rozwój lub jeśli się upiera na dokapitalizowaniu, to szukać finansowania w inny sposób. Może kredyt lub emisja prywatna. Może zagraniczny inwestor? Z pewnością nadal pozostaje dużo możliwości.
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.221.*]
    Przecież zysk nie oznacza automatycznie dodatniego przepływu. Oni szukają kasy a nie wyniku.
    Ode mnie dzisiaj pakiecik 1250 akcji poleciał dla szcześliwca
  • Re: przydział akcji Autor: ~tomaslfc14 [5.173.234.*]
    Dnia 2023-11-15 o godz. 12:01 ~Jarko napisał(a):
    > Ode mnie dzisiaj pakiecik 1250 akcji poleciał dla szczęśliwca

Brawo! Kupione po 16-17 zł, sprzedane za 11,50 zł! Ależ z Ciebie jest zaradny inwestor! Moje gratulacje! :)
    Tomas ciesze sie że wiesz po ile kupowałem :) ale dziękuje za gratulacje. Specjalnie dla twojej wiedzy ja zacząłem sprzedawać w maju więc jeszcze po 8zł, stoponiowo dzień po dniu aż do dzisiaj. A górke to klasycznie ominąłem i tam nic nie sprzedałem bo by było za dobrze
  • Re: przydział akcji Autor: ~Guyf [46.134.67.*]
    Zara dno 6 zl
  • Re: przydział akcji Autor: ~jarko [176.107.115.*]
    czemu dno?
    ja tam się ciesze ze emisja nie wyszła bo od poczatku mi to nie pasowało, ale działać beda normalnie dalej i genrować przychody też...
  • Re: przydział akcji Autor: ~jarko [89.64.30.*]
    cicho sie tu zrobiło jak na fb sedivio po emisji haha
    zostało mi już tylko kilka k akcji kto chce to oddam wszystko powyżej 11.45

jak myślicie kiedy kolejna decyzja co do emisji po niższej cenie?
  • Re: przydział akcji Autor: ~Ecuś [83.21.160.*]
    Chwalisz się czy się smucisz z tymi k akcji twoimi?
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [89.64.30.*]
    Smuce że już wyszedłem z tak zacnej spółki po tylu wspaniałych latach
  • Re: przydział akcji Autor: ~seebek [37.248.211.*]
    Sprzedałeś wszystko?
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.241.*]
    Nie
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.241.*]
    Ale tak jak pisałem jestem na końcówce już
  • Re: przydział akcji Autor: ~seebek [46.205.212.*]
    A ile tego masz. Jak dobra cena to kupię. Proponuję 10zl za akcję. Rozumiem, że nie wierzysz w spółkę skoro wsyztsko sprzedajesz? Nie warto poczekać kilka ms i poczekać na wzrost? Zleciało z 18zl a teraz raczej dobre informacje nas czekają. No ale każdy sam podejmuje decyzje.
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.213.*]
    Potrzebuje na kwiecień gotówki. Ja to widzę tak że najbliższe 2 lata nie będę tu ciekawe. Pokończyły się teraz w sierpniu kontrakty z pażp więc pytanie ile przychodów bez tego mogą wygenerować. W wywiadach też mówili że wieksze przychody dopiero 2026. Cyrima pochłonie jeszcze sporo kast której nie mają więcprzypuszczam ponowną emisje akcji po 7-8zl. Natomiast to tylko gdybanie, trzymałbym dalej akcje ale potrzebowałem gotówki w czerwcu, wrześniu i teraz na kwiecień więc musze się pożegnać. Licze że wróce za 1.5 roku i jak moje przypuszczenia się ziszczą to po niższyvhcenach :)
    A co do 10zł to zostało mi na tyls nie dużo akcji że spokojnie poczekam i paczki po kilkaset sztuk posprzedaje po 11+
  • Re: przydział akcji Autor: ~Ecuś [83.21.160.*]
    Czyli blokujesz wzrosty skutecznie...
  • Re: przydział akcji Autor: ~Realnie [37.225.0.*]
    Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.213.*] 2023-11-20 09:19
    (...)Ja to widzę tak że najbliższe 2 lata nie będę tu ciekawe. Pokończyły się teraz w sierpniu kontrakty z pażp więc pytanie ile przychodów bez tego mogą wygenerować. W wywiadach też mówili że wieksze przychody dopiero 2026. Cyrima pochłonie jeszcze sporo kast której nie mają więcprzypuszczam ponowną emisje akcji po 7-8zl. Natomiast to tylko gdybanie, (...)

To nie gdybanie, to wyssany z palca bełkot.

Ze strony FB Sedivio:  · 

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1/16/1f310.png Rozwój w e-zdrowiu: jak to zrobimy?https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t52/1/16/1f527.png Doświadczenie i ekspertyzaW 2023 roku podpisaliśmy dwie umowy ramowe z rządowym Centrum e-Zdrowia, których łączna maksymalna wartość opiewa na ponad 30 milionów złotych.https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t3f/1/16/1f30d.pngRozbudowa zespołuAby zrealizować cel i utrzymać dwucyfrowe tempo wzrostu przychodów z tego obszaru działalności, planujemy rozbudować zespół odpowiedzialny za obsługę zamówień publicznych oraz za rekrutację specjalistów IT. Tym samym dalej będziemy umacniać się na pozycji samodzielnego dostawcy usług IT dla podmiotów administracji państwowej związanych z rynkiem e-zdrowia.

I jeszcze jeden cytat z raportu ze str. 2 z moim wyboldowaniem i podkreśleniem

"Naszym podstawowym założeniem jest kontynuacja głównej działalności SEDIVIO opartej o projekty dla administracji publicznej - w większym jednak niż dotychczas zakresie."

Dal przypomnienia ten zakres jest obecnie większościowym źródłem przychodów.

Masz jeszcze coś do dodania jarko ze swoich "rewelacji"???
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.213.*]
    A co dodał twój wpis? "Obecnie wiekszosciowym zrodlem przychodów" - tak pisałem o tym są to umowy z 2021roku które kończyły się w 08/2023.
    O umowach ramowych to musimy poczekać na konkrety a co do założeń zarządu to też czekamy na konkrety. Realnie ja nie neguje że to dobra społka. Na pewnie będzie tu 20+ i gdybym nie musiał nie wychodziłbym. Natomiast wzrosty mogą być nagłe jeśli okaże się że ppdpiszą nagle kolejne umowy (już nie ramowe!) Lub powolne, jeśli zrealizują się te bardziej lesymkstyczne prognozy. Tak więc wracamy do punktu wyjścia czyli naszych prognoz, bo reszta z twoich słów tylko potwkerdza moje
  • Re: przydział akcji Autor: ~Realnie [37.225.0.*]
    Sprzedaj i najlepiej nie wracaj bo będziesz żałował ceny za jaka dzisiaj sprzedajesz.
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.219.*]
    I tej ceny ci życzę!
  • Re: przydział akcji Autor: ~Tufc [5.184.193.*]
    Tia ... raczej wiecej niz 10 zl tu nie bedzie
    Jarko, przeczytaj sobie proszę jeszcze raz przytoczony przez kolegę Realnie tekst. Umowy z PAŻP zakończyły się i dały zarobić (nota bene to też były umowy ramowe, bo tak się właśnie robi duże długofalowe umowy), a te zasoby ludzkie się zwolniły. W międzyczasie spółka podpisała nowe, większe umowy, do realizacji których nawet zwolnione już po projekcie PAŻP zasoby są w dalszym ciągu niewystarczające. Dlatego spółka musi rozbudować zespół i zatrudniać dodatkowych specjalistów.

Spółka nie będzie w najbliższym czasie "nagle podpisywać nowych umów", bo już je podpisała i to bardzo duże, z których będzie musiała się wywiązać, a na które nie starcza jej obecnych zasobów kadrowych. I to właśnie z tego powodu pilnie je rozbudowują. Innymi słowy już mają te nowe umowy, i to większe niż byli do tej pory w stanie przerobić.

Prezes i CEO mówili, że na ten podstawowy w działalności spółki cel potrzebne będzie jeszcze ok 500 KPLN a zebrano więcej. Jednocześnie spółka ma spore zapasy, a ostatnio jeszcze je zwiększyła. Zatem środki na bieżące prace rozwojowe Cyrimy są i raczej utrzymanie ciągłości prac nie jest zagrożone. A średnioterminowo najlepszym rozwiązaniem byłaby emisja prywatna, w drugiej kolejności kredyt. Cyrima ma faktycznie potencjał na przyszłość. Wydatki planują z wyprzedzeniem oraz  zgromadzili gotówkę, która może się przydać w takiej sytuacji nieoczekiwanej jak nieudana emisja publiczna. Mimo nieudanej emisji, powiedziałbym, że widać dobre zarządzanie.
  • Re: przydział akcji Autor: ~Jarko [37.47.211.*]
    "Jednocześnie spółka ma spore zapasy, a ostatnio jeszcze je zwiększyła. Zatem środki na bieżące prace rozwojowe Cyrimy są" nie obrażaj się nemo prosze ale to najsmiejsze zdanie jakie ostatnio przeczytałem :) wiesz ze na zapasach sa aktywowane koszty właśnid cyrimy? Czyli stwierdziłeś że środki na rozwój cyrimy nie są zagrożone bo mają aktywowane koszty cyrimy i jeszcze je zwiększyli
    Co do reszty się zgadzam!
    Jarko, oj tam czepiasz się i straszysz, a miałeś chyba już być poza rynkiem? ;)

Postaram się prosto wyjaśnić jak to widzę. Przyznaję, że niefortunnie, szybko użyłem słowa "zapasy" mając na myśli po prostu w bardziej ogólnym rozumieniu kapitał obrotowy spółki, a nie zapasy w znaczeniu stricte bilansowym. Tłumacząc na terminologię księgową, to koszty projektu Cyrimy z pewnością nie obciążają zapasów (bo nimi są), ale w przeszłości obciążały pozycję środki pieniężne. Przecież do tej pory Cyrimę rozwijali właśnie z własnego kapitału, prawda? Jak porównasz raporty Q2/Q3 to widać, że zgromadzili środki potrzebne na bieżącą działalność i wygląda na to, że właśnie wyłożyli gotówkę na rozpoczęcie tych nowych projektów dla e-Zdrowia (w jakim zakresie nie wiemy, zapewne na rozruch kontraktów, zabezpieczenia związane z nimi, dodatkowych ludzi, może pozyskanie lub dostawę oprogramowania/zewnętrznych licencji/narzędzi/sprzętu do klienta lub na własny użytek etc). To wydatki związane z podstawową i główną działalnością operacyjną i bardzo mnie cieszy ta zapowiedź z FB, bo to priorytet. Medialnie pod publiczną emisję Cyrima brzmi lepiej, ale ja wolę usłyszeć za jakiś czas o wykładniczym wzroście przychodów z podstawowej działalności. Q3 pozycja należności krótkoterminowe urosła i stąd może znowu skapnie trochę na finansowanie Cyrimy. I to właśnie miałem na myśli - trochę żonglowania i może wystarczyć przychodów na tyle by nie ograniczać prac nad Cyrimą i utrzymać ich ciągłość. To nie jest taka sytuacja, że w kasie panuje pustka (jak to Jarko przedstawia), a spółka też nie potrzebuje całej kwoty docelowej na teraz. Takie ruchy związane z pozyskaniem finansowania na cały projekt inicjuje się z dużym buforem.

Oczywiście na pokrycie całego projektu Cyrimy potrzebne celowe pozyskanie kapitału. Przy rozsądnym gospodarowaniu może jednak nie będą musieli redukować prac do czasu uzyskania finansowania docelowego jak to Jarko straszy. Na ten cel trochę z bieżących przychodów o ile to możliwe, plus zebrano trochę górką ponad te określone na podstawową działalność 500K, do tego trochę dyscypliny i dobrego zarządzania, a na jakiś czas wystarczy, równocześnie sprawne pozyskanie finansowania (inwestor prywatny, pożyczka, kredyt celowy?) i okaże się, że kontynuowanie prac nad Cyrimą w zakładanym tempie wcale nie jest zagrożone. Sięgając dalej wprzód, nie sądzę, żeby nie dało się dotrzymać optymalnego i nadal odległego terminu wprowadzenia na rynek. Ale nawet gdyby pesymistycznie zakładając jednak zaliczyli poślizg... to rozwiązaniem musi być przerzucenie większych zasobów na projekt, modyfikacja założonego harmonogramu, nadrobienie prac, wszędzie się tak robi, że reaguje się na zagrożenia i podejmuje działania korygujące. Natomiast tak ogólnie Cyrimę widzę nadal jako bardziej poboczną działalność (mimo nakręcanej kampanii marketingowej przy okazji emisji), i bardziej jako dodatkową szansę na zwiększenie i dywersyfikację źródeł przychodów ale w odległej przyszłości. To tyle o Cyrimie, moim zdaniem i tak za dużo :)

Uważam, że to nie Cyrima, tylko główna i podstawowa działalność operacyjna spółki oraz płynące z niej na bieżąco przychody są najważniejsze i do 3 lat będą najbardziej wpływać na wzrost wartości. I tutaj nie widać żeby ta działalność czy jej planowy rozwój były zagrożone i żeby spółka miała nóż na gardle. Wprost przeciwnie. Dodatkowe środki na ten cel (obok tych już wypracowanych) właśnie pozyskano w deklarowanej wysokości (500K) z emisji serii C. Zapewniono zatem środki na skalowanie już przynoszącej dochody działalności w górę, duże umowy są już podpisane. Porównajcie sobie skalę umów PAŻP do tych obecnie zawartych z e-Zdrowie i Centrum Cyberbezpieczeństwa. I to moim zdaniem jest o wiele bardziej istotne niż nawet zakładając max pesymistyczny scenariusz - ewentualne zaliczenie nieodwracanego poślizgu względem harmonogramu na Cyrimie (co uważam za mało prawdopodobne).
    A co to ma do rzeczy gdzie ja miałem być? Przyznam szczerze że nie czytałem tego słowotoku, ale powiem ci tak. Skoro uważasz że spółka ma zapewnione środki na produkcję cyrimy to idź z tym do prezesa i dyrektora finansowego. Na pewno się ucieszą, bo według ich słów z ostatnich wystąpień tych srodkow nie ma, co zaawocowało emisją. Ale Ty nemo idz i powiedz że forumowicz wie gdzie są...
  • Re: przydział akcji Autor: ~Gktc [46.134.79.*]
    Tu od 6 lat jest 50 zl i wszystko dziala nik papka propagandowa pisu
  • Re: przydział akcji Autor: ~jarko [89.191.175.*]
    no i mamy rozmowy dot ponownej emisji. ciekawe po jakiej cenie wejdą ;)
  • Re: przydział akcji Autor: ~insajder [188.124.188.*]
    trochę mnie przeraża ta determinacja, żeby uplasować emisję. Nie wróży to za dobrze jeśli chodzi o wyniki finansowe w najbliższym czasie.
    Oni to ubierają w ładne słowa i być może ten rozwój będzie z korzyścią dla spółki mniejszą lub wiekszą ale na pewno chodzi tu o ich wynagrodzenia :) cyrima to byłaby dla nich dojna krowa pod względem kosztów, ale dla spółki też jest to szansa na większy rozwój
[x]
SEDIVIO 2,17% 8,48 2025-12-09 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.