• Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.162.*]
    Nowy wątek. Nawet mi się już nie chciało wchodzić na koniec poprzedniego.

Kilka tygodni wstecz przedstawiłem swoją prognozę na zachowanie indeksów na koniec roku i początek nowego. Precyzując była to moja interpretacja wykresów D1/W1 bo jak wiecie opiram się wyłącznie na interpretacji wykresów.
    Przypominając pisąłem że, ostatni kwartał tego roku ma byc wzrostowy, następnie może jeszcze styczeń też wzrostowy i korekta do maja/czerwca.
    Póki co rynki wykonują to ale to początek drogi a do zakończenia jeszcze daleko i wszystko może sie zdarzyć. Niemniej plan jest w grze.
    Dax z interwału D1/W1 dynamicznie wybił pierwszy opór na strefie 15500-600 ale teraz potrzeba aby go potwierdzić. Musi więc kilka świec D1 zamykać się ponad tą strefą. Wówczas zanegowana zostanie trwająca od sierpnia tendencja spadkowa z tego interwału.
    Jeżeli tak się stanie wówczas kolejne opory to strefa 15850-950 a dalej 16000-16100
    Osobiście uważam że jeszcze w tym roku Dax wybije poziom 16100 i dojdzie do strefy 16300-500

Oczywiście przydała by się z interwału H1 jakaś korekta ale czy będzie to z obecnego poziomu czy dopiero od strefy 15850-950 to się okaże. Zakładam, że dopiero z tej strefy.

Dzisiaj PP jest nisko bo na 15582 więc raczej bedę patrzał na utrzymanie poziomu 15660, gdy tak będzie wówczas skalpowo i intra gram pozycje Long z celem R1 15779 lub okolic. Shortów nie planuję.

Na złocie został osiągniety poziom 1975 a następnie małe cofnięcie. Moim celem z pozycji L jest 1985

Na Pzu mam otwartego Longa, SL obecnie jest na BE celuję w 48,50

Do końca listopada jeszcze coś popiszę a w grudniu robię przerwę :)
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [31.0.36.*]
    Dzisiaj wypada ostatni dzień ok czasowego więc powinna nastąpić lokalna górka i korekta. Możliwe zejście fw20 na 2090pkt. I powrót do wzrostów.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.206.198.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.23.227.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Rhett [95.49.129.*]
    Mamy dalsze podejście indeksów w górę. Jednak nic nie trwa wiecznie.
    Dlatego:
    Na Dax intraday dzisiaj nastawiam się na pozycję Short od okolic R1 na 15859 celem będzie PP lub po przebiciu S1
    Swingowo natomiast mam otwarte 2 pozycje Long które teraz przestawiam na BE natomiast TP przenoszę na 16050

Na złocie obniżam TP na 1980 a SL przestawiam na +20 usd 1960

Na Pzu wczoraj kurs doszedł do 48,25 ledwo 25 gr od mojego TP a następnie cofnięcie. Obniżam więc TP na poziom 48,20

Dzisiaj na wig20 od razu po otwarciu otwieram pozycję Long ze SL na 2180 a TP 2270 wstępnie
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Daro [5.173.172.*]
    Rhett mam pytanie, od R1 do PP mamy około 100 pkt. do ugrania wiec ustawienie SL nie stanowi problemu, ale pomiędzy PP a S1 jest już tylko 50 pkt. wiec zajęcie pozycji i granie S jest wątpliwe bo mamy słaby stosunek Tp/SL, no chyba ze SL ustawiamy na 10-20 pkt. ale to chyba tez nie ma sensu ?
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Inwestor [31.0.80.*]
    Rajd to my mamy od półtorej miesiąca. Teraz czas realizacji zysków. Dzisiaj USA nas pociągnie za sobą.
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.179.*]
    Po kilku(nastu) dniach większej zmienności kierunkowej wczoraj rynki nieco przysnęły. Dzień odpoczynku przyda się. Zwłaszcza po tak silnym ruchu kierunkowym

Wczoraj grałem dwa razy pozycje Short. Raz od R1 gdzie Dax zakisił się na kilka godzina a nastepnie wybił góra do R2. Strzelił mi wówczas SL -30 pkt.
    Nastepnie ponowiłem Shorta od R2 i tu udało się osiagnąć TP na R1 dający +65 pkt.
    Plan na dzisiaj?
    Jeżeli będzie zejście i utrzymanie PP wówczas gram Long z celem okolic R1. Wyłamanie dołem PP neguje grę Long.
    Natomiast od R1 próbuję grać Short z celem okolic PP

N złocie strzelił mi TP dając +40 usd/lot :)

Na Pzu mam otwarta pozycję Long ale coś czuję że wylecę na BE.

Na Wig20 mam otwartą pozycję Long i czekam albo na SL albo na TP

• Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [31.0.33.*]
    rhett ,
    Myślę, że korekta na fw20 do 21-23 Listopada .
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Daro [86.63.96.*]
    Rhett pozycja na S od R1 zajęta ? 15910 SL na 15940 a Tp na 19850
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Rhett [95.49.188.*]
    W piatek sesja był jednostajna. Trudno było cos intra rozegrać. osobiście próbowałem 2 razy S ale bez efektów.
    Na zakończenie tygodnia pozamykałem 2 pozycje swing Long kasując zysk.
    Co na dzisiaj?
    Rynki sa we wzrostach to nie ulega watpliwości. Jednak przydała by się mała korekta.
    rano dax przetestował PP na 15950 i jak dla mnie utrzymanie da szanse na podejście w górę do strefy R1 natomiast wyłamanie da sznasę na test S1. I to mój plan na dzisiaj.
    Gdyby jednak była korekta do strefy 15700-750 wówczas zajme pozycję swing Long ze SL na 15450 a TP na 16200
    Jezeli nie korekty pozozstaje jedynie scalping lub handel intraday

Na wig20 ma otwartego Longa i czekam....

na Pzu też ma pozycję Long i czekam...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.233.18.*]
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhettbajkopisarz [91.233.18.*]
    syf i tyle
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.198.*]
    Ton na rynkach nadają jankesi. To nie dziwi. Jednak wczoraj było to aż nadto widoczne
    Dax respektował pivoty. Próbowałem grać L od pp ale bez efektu, nastepnie po wyłamaniu S do S1 i po utrzymaniu L do PP. Czyli klasyka. Liczyłem na głębsze zejście chociaż do strefy 15700-800 ale po wejściu jankesów zaczął się ruch w górę.

Plan na dzisiaj taki sam jak wczoraj. Intra - gra na pivoty. Swingowo czekam na korekte. Która wcale nie musi nadejść bo rynek jest w mocnej tendencji. Jednak gdyby się pojawiła na 150-300 pkt wówczas swingowo gram L.

Nq wykonał 2000 pkt wzrostu praktycznie bez żadnej korekty. Na razie nie ruszam

Na L Pzu przestawiam SL na 46,00 +50 gr/akcje TP bez zmian

Na L Wig20 przetsawiam SL na BE natomiast TP na 2410

• Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [31.0.44.*]
    rhett,
    Obecnie jesteśmy w oknie korekty . 23.11.23 koniec i atak na 2380pkt.
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Daro [5.173.188.*]
    Rhett mam pytanie o Daxa obecnie od poziomu PP do R1 mamy około 30 pkt ale czy granie Longa w tak ciasnym zakresie ma sens, bo jak ustawić SL ? Żeby zachować odpowiednie proporcje to SL ok 10 pkt ale to nie złamało ?
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.197.*]
    Dnia 2023-11-22 o godz. 08:06 ~Daro napisał(a):
    > Rhett mam pytanie o Daxa obecnie od poziomu PP do R1 mamy około 30 pkt ale czy granie Longa w tak ciasnym zakresie ma sens, bo jak ustawić SL ? Żeby zachować odpowiednie proporcje to SL ok 10 pkt ale to nie złamało ?

Jak dla mnie nie ma sensu.
    W takich okresach handlują jedynie skalperzy na wykresach M1 lub nawet tickowych. Trzeba mieć czas, dobrą myszkę w komputerze i szybkie palce....
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.197.*]
    Wczoraj wykrakałem małą korekte na Nq, raptem 200 pkt ale lepsze to niż nic :)
    Poza tym rynek, zwłaszcza Dax się zakisił z interwału H1/H4. Zmiennosc spadła i właściwie moża rozgrywać tylko krótkie ruchy skalpowe w obie strony. Cały czast też działaja pivoty. Nic tylko hqndlować, jeżeli ma się czas. Ja niestety nie mam.
    Oczywiście z klasycznego punktu widzenia jeżeli jest silny trend to konsolidacja jest rodzajem korekty więc z dłuższych interwałów zakładam wyjście górą i dojście jeszcze w tym roku do poziomu 16200-300. Przydało by sie jednak zejście do strefy 15700-850 w celu
    dobrego zajęcia pozycji.

Złoto zmierza do testu 2020 i tam spróbuję zagrać pozycję S

Na Pzu i Wig20 nie ma żadnych zmian. Dlatego na razie nic nie robię z otwartymi pozycjami L.
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.192.*]
    Indeksy po mocnych , nawet bym powiedział bardzo mocnych wzrostach od kilku dni sa w konsolidacji. Taki odpoczynek przed kolejnym ruchem ( w górę? ).
    Pozostaje więc tylko gra intra lub scalpy.
    Wczoraj akurat jeszcze dało się coś rozegrać, przedwczoraj już nie.
    Co na dzisiaj?
    Zakładam dlszy ciąg konsolidacji a newet zawężenie ruchów. I tak do piątku. Większa zmienność od poniedziałku.
    Ale klasycznie to utrzymanie PP = ruch do R1

Jankesi wczoraj dali ładny sygnał do zagrania inta Short. ja nie grałem ale układ był idealny.

Na złocie wpadła mi pozycja Short przy 2019, co zakładałem kilka dni wstecz. SL 2031 TP 1975

Na Pzu i Wig20 to juz nie dzieje się absolutnie nic. Dlatego z pozycjami Long nic nie robię. A niech się zakiszą :)
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [31.0.39.*]
    Rekomendacja się na 15zl..
    Właśnie kupiłem akcję jsw
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.131.*]
    W piatek dalej ruchy na indeksach jak zakładałem były bardzo zawężone. Jednak dax dał wyrażnie okazję do gray L po wyjściu góra ponad PP dochodząc do R1 a nastepnie R2 gdzie z kolei po cofnięciu był sygnał do S. Ruchy co prawda niewielkie ale do handlu intra jak najbardziej.

Dzisiaj mamy rano cofnięcie na S1 i teraz ruch do PP. Plan jest więc prosty, wybicie PP = ruch do R1 , cofnięcie pod = ruch do S1 oraz S2. Osobiście zakładam nawet lekkie nadbicie PP i spadek do S2
    Tak jak pisałem wczesniej swingowo zakładam jeszcze korektę do 15700-850

Na złocie wypadłem na SL -11 usd/lot na razie nie ponawiam

Na Pzu i Wig20 na razie nic suię nie dzieje więc czekam.
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Daro [94.254.172.*]
    Rhett tak jak pisałeś było lekkie nadbicie PP i spadek do S1, jak jeszcze będzie do S2 to ja nie mam pytań :)
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.196.*]
    Na rynkach dalej jest zmiennośc skalpowa w porywach intraday. Trzeba tańczyc jak rynek gra.
    Wczoraj tak jak planowałem grałem 2 razy tylko pozycje Short. Raz z nadbicia PP z poziomu 16070 gdzie celem było S1 i idealnie wpadł TP, nastepnie po wybiciu S1 grałem S z celem S2 ale wypadłem na BE

Z wyższych interwałów od 2 dni zakaładam korektę do strefy 15700-850 i yego się dalej trzymam.
    Intra na dzisiaj? Zakładam zejście do S2, może nawet lekkie nadbicie. Jeżeli będzie potem wyjście w górę wówczas spróbuję L.
    Jeżeli po otwarciu będzie wyjście w górę wówczas gdyby nie było wyjścia ponad PP gram Short z celem S1

Na złocie czekam na 2055-65 i spróbuję zagrać S

na Pzu wypadłem wczoraj na SL +0,5 zł/akcje
    na Wig20 wypadłem na BE
    Gdyby dzisiaj było utrzymanie pozuiomu 2200 wówczas na Wig 20 gram swing L z celem 2248
    wybicie dołem 2200 neguje grę Long

• Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.192.*]
    W dalszym ciagu jest mała zmiennośc na indeksach. dax kisi sie od tygodnia na tym samym poziomie. Dlatego nie ma zmiany strategii intraday. Wczoraj po wyłamaniu PP grałem S do S1, a po południu to samo z DJ
    Czyli na dzisiaj prosty schemat, utrzymanie PP = ruch do R1, natomiast z R1 S do PP ale z bardzo bliskim SL

Złoto - tu wczoraj wpadła mi pozycja S przy 2060 ale widząc siłe na koniec dnia zamykałem z ręki ze stratą 2 usd/lot
    W nocy aktywowała mi suę pozycja S przy 2070 SL 2088 a TP 2012 ale jest to połowa wielkości pozycji bo SL duży

Na Pzu spodziewam się dzisiaj ruchu do 47,50 (co najmniej) pozycji Short na razie nie szukam bo widać siłę.

Na Wig 20 wczoraj zgodnie z planem grałem pozycję swing Long przy 2010 i ....wpadł mi TP po południu przy 2048 dając +38 pkt !!!
    To było moje najlepsze w historii zagranie na Wig20 :) 38 pkt z Wig20 to tak jak 304 pkt z Daxa
    Strzeliłem 2 tygodniowy target w kilka godzin :)
    Jezeli dzisiaj będzie od rana lekkie cofnięcie na Wig20 wówczas gram Long z celem 2258
    jeżeli nie będzie cofnięcia to będę próbował łapać w biegu
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Daro [94.254.172.*]
    Rhett presja silna na wzrosty ale może jakaś korekta w locie ? Zająłem S na Dax od 16195 SL na 16220 Tp 16080. Zobaczymy co z tego będzie.
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [31.0.41.*]
    rhett,
    Ja gram L na fw20 2-3 tygodnie 2380pkt.
    Pomyliłem się, jeżeli chodzi o dołek. Jutro ostatni dzień msc.Morgany wywalają.
    Mam średnią 2225pkt . Czekam spokojnie
    Kupiłem. dziś CDR 109-110
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.192.*]
    No i tak ten Dax sobie chodził przez tydzień w góre i w dół w obrębie 70-90 a tu dzisiaj zoonk :)
    Mamy dojście do swingowej strefy 16200-300 o której pisałem kilka tygodni wstecz.

Grałem dzisiaj S od R1 ale wyleciałem na SL a po wyjściu górą i tempie to do 16200 wg mnie nie było mowy o grze S.

Co teraz? Z interwałów H4/D1 oczywiście przydała by sie korekta ale już nie do 15700-850 ale do 16000 - 16060
    I to bedę próbował sensownie rozegrać. Po korekcie natomiast L z celem strefy 16300-500

Na złocie zamknąłem S przy 2058 i biorę +12 usd/lot. czekam na nowe ATH

na Pzu wziąłem Longa przy drugim cofnięciu przy 45,10 SL 44,30 a TP 48,20

na Wig 20 złapałem dwa razy SL po 5 pkt kiedy próbowałem grać L natomiast trzecia pozycja L brana przy 2212 jest nadal otwarta, SL 2188 a TP 2272 to juz zagranie swingowe

Nasz rynek jak mówiłem wiele razy jest bardzo narażony na różne durne pomysły politykierów jak ten dzisiejszy z orlenem. Trzeba to mieć na uwadze i się dostosować.

dzisiaj ostatni dzień na forum od jutra robie przerwe do końca grudnia

• Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [31.0.42.*]
    Ja zdałem L 2280pkt.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~janek [31.0.41.*]
    Witam w nowym roku,
    Do połowy stycznia dystrybucja u Nas i korekta kilka tygodni według mnie ... A później wzrosty... 2 lata i cel 4000pkt na W20.
    Rhett napisz jak to widzisz na nadchodzące tygodnie.
  • Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.166.*]
    Nowy rok, nowe plany i możliwości :)
    Mój cel na ten rok spekulacji to "ukręcić" 40% licząc od całości kapitału na giełdach. W 2023 miałem +46% ale myślę że 2024 będzie dużo trudniejszy.

Październik, listopad i grudzień były wzrostowe na giełdach. Zresztą pisałem o tym od końca pażdziernika, że tego się spodziewam.
    Ale to było.

Co planuję i rozgrywam teraz?
    Na Dax mam otwartą pozycję swing Short od 17100, mój cel to 16870 a sl jest na 17170
    Jeżeli indeks spadnie do 16870 i utrzyma ta cenę wówczas będę grał swinga Long z celem 17100. Warunek to utrzymanie 16870

na Wig20 miałem pozycję Short przy 2400 celem było 2350 i jak widzę dzisiaj wpadł TP.
    Jeżeli będzie utrzymany poziom 2344 wówczas po wyjściu na 2350 będę grał swinga Long z celem 2400

wybicie dołem 2344 neguje gre Long

Pzu na razie jest zakiszone więc nie ma jak grać. Ale gdyby była korekta do 44,50 wówczas zagram swinga Long z celem 49
    O Shortach na Pzu na razie nie myslę ponieważ technicznie na wykresie wygląda mocno.

Generlanie w grudniu a szczególnie w drugiej połowie Dax dawał bardzo ładne sygnały do gry Short intraday - po porannych wzrostach.
    I dzisiaj to smo tak więc dopóki ten schemat działa trzeba wykorzystywać.

Natomiast w średnim terminie nic się moim zdaniem nie zmieniło - czyli uważam że w styczniu drugiej połowie lub lutym zacznie się większa korekta na indeksach. Tak jak pisałem w październiku.

• Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.166.*]
    Wig 20 wyłamał 2344 ale teraz jak jeszcze spadnie do 2328 i utrzyma ten poziom wówczas spróbuję zagrać swinga long ze SL na 2317 i celem 2356
    trochę łapanie noża ale dobry R:R
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~wer [176.221.123.*]
    Dnia 2024-01-02 o godz. 19:50 ~Poszedł napisał(a):
    > wynocha do Niemiec lumpie

Gdybyś miał coś w głowie napisałbyś mądrzej, gdy nie akceptujesz zdania innych. Ty jednak pewnie z tych "wykształconych".
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.220.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [176.221.123.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Rhett [95.49.211.*]
    Spory range był wczoraj na rynkach. Dax ponad 300 pkt Wig20 ponad 60. Widac rynek był spragniony handlu po świętach :)

Sytrzelił mi TP na Dax dając +230 pkt. Wig20 spadał jak kamień wybijając najpierw 2360 nastepnie 2328 więc absolutnie nie było szans na grę L.
    ceny które tu podaję zarówno dla Dax jak i Wig 20 sa z bossafx a nie z kontarktów futures !

Co na dzisiaj?
    Dax utrzymuje strefę 16850-870 więc dla mnie oznacza to gre Long z celem pierwszego opotu na 16950-990
    dzisiaj otworzyłem L przy 16870 SL 16840 a TP 16970 jak wyjda ponad 16910 przestawię na BE
    Czyli klasyczny zakres dzienny. Zejście poniżej 16850 neguję grę Long

Na Wig20 otworzyłem pozycję Long przy 2317 SL 2307 a TP 2350

Pzu nic ni zrobiło,. Tak jak pisałem czekam na korektę aby zagrać L. ale wykres pokazuje siłe papiera :)
  • Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~Rhett [95.49.211.*]
    Dawno nie grałem na Ropie
    A tu przeglądam wykres i może być okazja do zagrania pozycji Long:
    jeżeli kurs spadnie do poziomu 67-68 wówczas zagram Long ze SL na 62 i TP 79
  • Re: Rajd Mikołaja a następnie ...? Autor: ~janek [37.248.172.*]
    L na fw20 2289...
[x]
PZU -0,07% 61,36 2025-09-12 17:00:27
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.