Proponuję zwrócić uwagę na zysk operacyjny - obroty wzrosły o prawie 50% , a zysk operacyjny o ledwo 30% ,
oraz szczególnie na tragiczne info zawarte w pkt 10 informacji dodatkowej :
10. Inne informacje, które zdaniem OPONEO.PL S.A. są istotne dla oceny jego sytuacji
kadrowej, majątkowej, finansowej, wyniku finansowego i ich zmian oraz informacje,
które są istotne dla oceny moŜliwości realizacji zobowiązań przez OPONEO.PL S.A.;
Znaczącą pozycję bilansu na dzień 31 grudnia 2008 roku stanowią zobowiązania walutowe, których spłata spowoduje zwiększenie obciąŜenia wyniku w I kwartale 2009 roku.
Wynika to z konieczności zakupu euro po kursie wyŜszym od kursu wyceny zobowiązań na dzień bilansowy zgodnie z Art 30 Ustawy o rachunkowości.
Czy was to już całkiem porąbało??Co druga spółka zapowiada straty, słabe wyniki - znacznie gorsze od analogicznego okresu ubr. A te spółki które już ogłosiły swoje wyniki mają je kiepskie. A tutaj mamy wzrost wszystkich głównych wskaźników: przychody, zysk operacyjny, zysk brutto i zysk netto - wszystko na dużym plusie - a gnioty typu desperat i im podobne niedojdy jeszcze narzekają. Takich stękaczy to nic i nikt nie zadowoli. Zobaczycie jak jutro normalni ludzie odbiorą ten raport. Jest pewny wzrost minimum 10%. Takich dobrych raportów jak przedłożyło OPONEO to nie będzie mieć nawet 10% naszych spółek giełdowych. Powtarzam: wszystkie!!!!!!!!!!wszystkie!!!!!!!!!! liczące się wskaźniki są na dużym plusie. Zapamiętajcie sobi: NAJWAŻNIEJSZE były, są i będą takie wskaźniki jak: przychody, zysk operacyjny, zysk brutto i najważniejszy wskaźnik: ZYSK NETTO!!!!!!!!!!!!!!Wszystkie są na dużych plusach dwa nieuki wypowiadające się wcześniej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A może gdzieś w raporcie prostaki dopatrzyliście się, że brakuje kropki, przecinka.......... Takie porównania jak zaprezentował autor tego postu to możesz sobie wsadzić w buty z których wyłazi słoma i gnój. Nie pasuje mu wzrost 50% i 30%. Idź facet do psychiatry!!!!!!!!!
Drogi inwestorze , pzry inwestowaniu nerwy są złym doradcą!!! To po pierwsze. Po drugie jak spółka kosztowała 16-17 PLN pisałem , że będzie niedługo kosztować 5 PLN , na co czekałem faktycznie bardzo niedługo. Pisałem , ze przy tych parametrach spółki i rynku oraz zmian relacji walut kurs spółi jest nawet przy 5 PLN dużo za drogi. Pomijając podbitki kursu jak ostatnio , w celu pozbycia się tej "perły" , które i teraz na fali optymizmu moga nastąpić , kurs wg mnie powinien zbliżać sie do wartości 2,5 - 3,5 PLN. Co zresztą od dawna czyni. Raport generalnie ma dla mnie wydźwięk zły i na razie nie widze przyszłości dla tej spółki , a słowa Prezesa o ekspansji i pomnażaniu przychodów oraz wyniku finansowego włożyłbym między bajki , chodziażby w kontekście dynamicznych , nieprzewidywalnych w chwili obecnej , zmian rynkowych. Prezes i reszta kupował ostatnio akcje OPN za - o ile dobrze pamiętam - 7-8 PLN , a to znaczy , ze nie mają pojęcia oinwestowaniu na GPW / nie mylic z prowadzeniem biznesu / i/lub ktoś im źle doradził. A pisanie w raporcie , ze w E. Zach. nie ma konkurencji na rynku internetowej sprzedaży opon uznaję już za totalny idiotyzm zarządu!!!! Tak więc jak dla mnie jw!!! Niestety giełda kupuje przyszłość , a nie życzenia Zarządu.
Napisz coś merytorycznego bez podawania w kółko tych samych liczb , które na dzień dzisiejszy stanowia jedynie pobożne życzenia Zarządu , to możemy podyskutować!! A obelgi i inwektywy możesz sobie wsadzić w du.......pę!!!
Chciałem napisać tutaj kilka słów do posiadaczy akcji. Chciałbym abyście drodzy akcjonariusze zastanowili się nad pewną sprawą. Dlaczego niejaki baniak tak nagania na spadki ? Można do tego podejść w ten sposób:
- skoro Baniak nagania na spadki to pewnie nie posiada akcji tej spółki no bo logiczne jest że nie będzie naganiał na spadki będąc akcjonariuszem. Skoro nie jest akcjonariuszem a często się tu udziela logiczne też jest że chce je kupić od tych których uda mu się wystraszyć. Takich osób jest tu więcej. Ja posiadam akcje a odzywam się tu dopiero pierwszy raz aby odnieść się do Waszego rozsądku. Nie dawajcie się zwieść takim gnidom. Bo skoro nie posiada akcji to po co się tak zawzięcie tu udziela ? Zastanówcie się raz jeszcze zanim dacie się naganiać a każdy spadek traktujcie jako promocję. Baniak zauważył w raporcie oczywiście tylko jego złe strony - zapomniał przypadkiem przytoczyć punkt 11 który znajduje się zaraz poniżej 10-tego a który brzmi tak:
11. Wskazanie czynników, które w ocenie OPONEO.PL S.A. będą miały wpływ na
osiągnięte przez nich wyniki w perspektywie co najmniej kolejnego kwartału;
W ocenie Zarządu Spółki, na wyniki finansowe najbliższych kwartałów wpłynie wejście na rynki zagraniczne:
-uruchomiony nowy serwis www.oponeo.de i intensyfikacja sprzedaży na rynku niemieckim a następnie francuskim, holenderskim i włoskim.
W/w krajach konkurencja jest dość niska a popyt znacznie większy, co zwiększa szanse
OPONEO.PL na opanowanie znacznej części rynku.
Pozostałe informacje dodatkowe
05 luty 2009
Pod uwagę Zarząd bierze także spowolnienie gospodarcze i osłabienie złotówki, która może przełożyć się na obniżenie corocznych wzrostów sprzedaży. Jednakże fakt, iż Spółka działa na rynku internetowym, który stale mocno się rozwija, ta sytuacja może sprzyjać wzrostowi zakupów on-line w poszukiwaniu tańszych produktów i odbić się pozytywnie na wynikach.
- no ale to przecież drobiazg. Poza tym pamiętajcie jeszcze że giełda dyskontuje przyszłość i ta obciążająca pozycja w bilansie myślę że jest już zdyskontowana w cenie.
.......jak równiez na rynku marokańskim oraz hiszpańskim i portugalskim , na którym przecież doskonale sprzedaja się opony zimowe.................. Jeszcze tylko tego brakuje w tym raporcie...
mati ja nie jestem złośliwy , ale OPN zostało z ogromną ilością zimowych gum / w tym wiele z produkcji z roku 07 , których w 09 nikt tego nie kupi , no chyba , że we wskazanych przeze mnie regionach , jako odboje do jachtów!!! Przesledź ofertę na www.oponeo.pl.
Zawsze próbuję odwoływać się do zdrowego rozsądku. Piszesz że zostało im dużo opon z roku 2007. Teraz mi napisz jaki to ma wpływ na wyniki i działalność tej spółki bo nie widzę związku i za bardzo nie rozumiem pytania. Masz do wglądu wyniki za IV kwartał a jeśli zostały im opony przy tak dobrych wynikach to w czym masz problem ?
No i tu jest problem , że inwestujesz w spółke z branży , której specyfiki w ogóle nie rozumiesz!!! Czyli tragedia..... to na jakiej podstawie interpretujesz wyniki finansowe??? Na tej podstawie ci Ci Zarząd powiedział.....Buhahahahahahahahahah....
Obsrewuje wasze dyskusje od dłuższego czasu. I szkoda mi jest reagować na wypowiedzi Baniaka, ponieważ każdy inteligentny człowiek juz dawno zauważył, że to naganiacz .W pewnym momencie nawet pomyślałem dobrze niech nagania w dół sam chętnie dokupiłbym jeszcze po 3 zł ponieważ wiem jedno, że na giełdzie wiele może się wydażyć, nawet to, że Oponeo będzie po 3 zł ale patrząc z perpektywą długo teminową ta spółka na dzień dzisiejszy ta spółka jest za pół darmo.
Uważam, że dyskusje z Baniakiem są porostu zbędne... Baniak jest albo nie poważny albo nagania na spadek cen.
Życzę powodzenia w inwestycjach.
A propos zapomniałem , tzn . jak przy 16-17 PLN powiedziałem , że spadnie na 5 PLN tzn , że naganiałem na spadki ..... A skoro spadło .... tzn . co.... przypadek??? Tzn, , że mam moc sprawczą , tzn. , że z definicji jestem Bogiem!!!!! Hhahahahah i jeszcze raz hahahhahahahahah!!!! Inwestujcie tak dalej!
Jak było po 15 zł to moze i miałeś reację, że przy obecnych warunkach na rynku to jest to za wysoka cena ale kiedy już jest po 5 to nie przesadzaj,że powinno być po 3 zł moim daniem średnia cena optymalna na ten rok zakładjąc, że rynek głowny będzie cały czas w trendzie spadkowym to około 12 zł.
A spadek kursu z 15 zł na 5 zł nie uwzględnił przypadkiem pogorszenia wyników ?
gdyby miał dalej spadać na 1-2 zł, to by oznaczało duże kłopoty bądź bankructwo .
firma jest importerem więc zależy od kursu PLN. Zarabiali na mocnym złotym, ciekawe jak poradzą sobie przy słabej złotówce.
Baniak zna się na wszystkim.....Zarówno na rynku turystycznym jak i sprzedaży opon.....
Po prostu OMNIBUS.
To że spółka ma straty na walutach jest rzeczą logiczną.Każda spółka która ma cokolwiek wspólnego z walutami umoczyła.Każda jedna.Bo nikt nie przewidział takiego umocnienia złotówki.
Tyle że jest to sprawa przejściowa , a w Polsce jest coraz więcej samochodów.A one nie wyparują przecież.
Firma jest dobrze umocowana na tym rynku i ZARABIA.
Jezeli uda im się ekspansja na rynek niemiecki to będzie kosmos.Po prostu.
Niestety taki mam problem , że znam się nie na wszystkim tylko na rynku!!! A teraz przejrzyj moje posty z ostatniego roku i powiedz czy się gdzieś pomyliłem!!!!
Baniak: prostaczku jeden dam ci ( z małej litery wiesz dlaczego) radę: dam ci za darmo ze 20 akcji i przestań ujadać jak ten wściekły pies. Specjalista z ciebie jak z koziej du.........py trąba. Zobacz sobie ostatnią rekomendację analityków PKO BP - z ostatnich dni. Tam specjaliści a nie chłam do jakiego należysz uzasadnia dlaczego wycenia docelowo kurs oponeo na 15zł! Tak smarkaczu mający się za nie wiadomo kogo. Zapamiętaj: 15zł! !!!!!!!!! Czy nie trafia do ciebie to, że wszyscy oprócz ciebie ma inne zdanie na temat wyników? Nie dasz rady swoimi wypocinami zmącić ludziom głowy bo jesteś na etapie konieczności leczenia u psychiatry!!!!!!!!!W dupie mam twoje teoryjki.A jak kupisz choć jedną akcję Oponeo to inaczej będziesz śpiewał ptaszku fiutaszku. Teraz zrób kupkę, siusiu i idź spać. I daj sobie spokój z giełdą a udaj się do psychiatry. Bo psychol jesteś jak drut w oponie!
Ale po tej drugiej stronie jesteś sam. Idź się leczyć. Gdzie ty masz większość??Gdyby było was choć dwóch a po drugiej stronie wszyscy pozostali to mógłyś "stary inwestorze" tak mówić. (Tą starą zasadę znam od czasu kiedy ty jeszcze podłogę na żółto malowałeś...........)
czyli nie jesteś mężczyzną!!! nie masz jaj!!!! a co do twojego pytania, to jutro mam zamiar kupić 2000 sztuk!!! i co zatkało???? ale mam dla ciebie smutną wiadomść bo już nie odpisze na twoja odpowiedz bo jak wszyscy na tym forum wiedzą ze jesteś prymitywny i boisz się ludzi! ale ja głupia jestem że pisze do ciebie, już spadam i ciekawa jestem co powiesz jutro:):):):) pewnie nic bo co!!!!! pa pa
DM PKO BP obniżył wycenę akcji Oponeo.pl do 15 zł
29-01-2009, ostatnia aktualizacja 29-01-2009 16:13
Dom Maklerski PKO BP podtrzymał rekomendację „kupuj” dla akcji Oponeo.pl, obniżając wycenę akcji do 15 z 20 zł.
W raporcie z 22 stycznia analitycy Domu Maklerskiego PKO BP ocenili, że po silnej przecenie w październiku ubiegłego roku oraz z początku tego roku akcje Oponeo.pl są tanie.
„Nawet uwzględniając nienajlepszy IV kwartał oraz wpływ ogólnego spowolnienia gospodarczego, uważamy, że obecna cena akcji spółki jest bardzo atrakcyjna” – napisali w raporcie.
Według ich prognozy skonsolidowany zysk netto Oponeo.pl w 2009 roku wzrośnie do 9,67 mln zł z 6,03 mln zł szacowanych za 2008 roku. Przychody grupy kapitałowej zwiększą się zaś do 133 mln zł z 91 mln zł przewidywanych za ubiegły rok.
W dniu sporządzenia raportu akcje Oponeo.pl kosztowały 5,89 zł. W czwartek o godzinie 16.10 kurs spółki wynosił 5,09 zł.
PARKIET.COM
synu - tylko psychiatra ci pomoże. Wyraźnie masz napisane, że jest to cena docelowa a nie kurs, który powinien mieć wysokość po ogłoszeniu rekomendacji. Burak skończony jesteś. Do ciebie nikt i nic nie dociera. Dlatego że jesteś poprostu chory.
no dostaja po tylku bo złotowka leci i pogarsza sie rentownosc w stosunku do poprzednich miesiecy gdy euro bylo duzo tansze.
ale
jak na taka sytuacje w gospodarce to dla mnie info swietne
wzrost przychodow czyli duzo wicej opon sprzedaja, a waluty mocno nie sluzyly spolce, niedlugo trend na walutach sie odwroci i wtedy spółka nabierze wiatru w zagle.
przeciez na tych rynkach beda kupowac w euro i sprzedawac w euro
spolka zwieksza sprzedaz i zyski, jak na niekorzysty zbieg walut to i rentownosc mimo spadku wyglada przyzwoicie,
ceny akcji to w tej chwili psychologia a ja robie sobie zakupy z perspektywa na 5 lat
mozna tu wspomniec takie sytuacjie jak lotos - ktorego watosc ksiegowa byla niedano 1/10 wartosci spolki albo idmsa podobnie
albo karen niedawno bylo pp na 1 stara akcje dostawalo sie 3 nowe po zlotowce kazda
czyli na kazda akcje spolka dostala 0.75 groszy zywej gotowki + spolka tez jest cos warta a cena akcji wynosiła niedawno 38 groszy,
a czemu masz motyw zeby tu siedziec i zle mowic o spolce jezeli sam nie uwazasz ze warto ponaganiac na spolki w celu tańszego kupna?
nie sadze zebys byl takim altrusita zeby siedziec tu godzinami i pomagac inwestorom w celu dokonania "własciwej decyzcji" czy sprzedazy spółki
Tylko niestety wyniki w złotówkach!! Przeczytaj to co napisałeś i się zastanów!! Kupują w euro OK! Na 90-180 dni ....termin płatności.. Sprzedają w euro OK! na bieżąco , a jak przeliczą przychody przy rosnącym kursie PLN do euro to ile im wyjdzie , więcej czy mniej PLN???
I jak tam? Baniak nie rozbolał ?
Widzisz mistrzu analizy, ja dziś zrobiłem zakupy.Przez całą sesję kupowałem Oponeo po 4,72 które ktoś wywalał z ukrytego.I proszę - juz mam ładną poduszkę zabezpieczeniową w razie czego.
Przy tak łagodnej zimie a co za tym idzie słabej sprzedaży opon zimowych uważam wyniki za 4Q za rewelacyjne.Poza tym mało spółek obecnie widzę,na których szykuje się w najbliższym czasie tyle sygnałów kupna.ROC,STS,RSI,MACD,DMI,AD a jak w poniedziałek będzie wyżej to już nawet może dojdzie formacja złotego krzyża.
Ano rozbolał , bo sobie grałem na ZNTK , Centrozapku i Optyku na koniec dnia i tak naprawde nie przypuszczałem do końca , że takie jazdy będą!!! Całkiem niezła przycinka była!!! Ale jeśli to Ty zbierałeś ukryte na OPNie to , jak widziałem , te ukryte i dalsze to był niezły zaskok dla zbieracza!!! Chodził jak po polu minowym. A mówiłem : będzie jakiś tam wywał pod gów....ne / przepraszam / rewelacyjne wyniki!!! I byl i jest.... i będzie!!!
a baniak czy anal tak niedowierzali, ze Oponeo uruchomi portal w Niemczech i nazwali prezesa kłamcą, te osobniki są zenujace. Chcialbym spotkac jednego z drugim, jeden strrzal i lezą leszcze:-)
no to biorąc poprawkę na mechanizmy google sprzedaż ruszy pełną parą za 2 miesiące czyli Q2 będzie NIESAMOWITE
Q1 też nie będzie złe bo jak mało kto zmieniał opony na zimówki to przez te parę dni mrozów "zorał" swoje letnie, i biorąc pod uwagę że wszyscy szukają taniej i zaczynają kupować "wbrew własnemu przekonaniu" w internecie bo tu taniej, czyli dobre perspektywy ma OPONEO.