• Najbliższe tygodnie Autor: ~hmmm [193.42.99.*]
    Przykro to powiedzieć, ale RYVU zaskoczyło rynek guzami litymi i niepewnością co do konieczności emisji. Niby nie ma potrzeby, ale prezes nie wykluczył. A skoro nie wykluczył, to rozważa. Jak rynek odbiera rozwodnienia - wiemy.
    To co teraz obserwujemy to wynik tych informacji i będzie on widoczny niestety przez wiele tygodni podwyższonej zmienności.
    Rynek musi to przetrawić, najwyraźniej odebrał to jako informację sporo negatywną i choć można z tym dyskutować, to z rynkiem się nie dyskutuje.
    Wg mnie zobaczymy dolną 50tkę - będzie to okazja dla spóźnialskich do wejścia w spółkę - tylko dla potrafiących trochę poczekać. Ale wiadomo jak jest "gdyby to spadło 15% to bym wszedł" -> spada 20% -> "nie wejdę teraz, za duże ryzyko, poczekam" -> kurs odbija -> "a mogłem wejść".
    Dodatkowo wychodzą teraz ci co liczyli na udane wybicie. A wybicie było nieudane. Przypomnijcie pod co było to wybicie? Jasne :-). Ktoś tu ładnie zrobił exit liquidity - takich przypadków nie ma na bananie. Szkoda bo to zostawia rysę na spółce i zmusza do zastanowienia czy jest sens tkwić w papierze, którego władze potencjalnie grają nieczysto. Może lepiej wziąć obecny zysk i pożegnać się?
    Zaufanie panie przewiezlikowski traci się tylko raz, potem trzeba znowu pokazywać rynkowi jaką ma się wiarę w papier kupując akcje własnej firmy. Mam nadzieję, że zostało jeszcze trochę zaskórniaków
  • Re: Najbliższe tygodnie Autor: ~Ja [89.66.45.*]
    Co jak co ale akurat RYVU ma dobrą historię deali. To nie piekarnia. To biotech i w dodatku w otoczeniu wysokiej inflacji i drogiego kapitału. Będzie bujać.
  • Re: Najbliższe tygodnie Autor: ~Kolega [91.222.127.*]
    To jak się obawiasz emisji, to sobie poczytaj dzisiejszy czat na strefie. 20 razy powiedzieli, ze nie zajmują się emisja, tylko przedłużaniem cash runway i zwiększaniem wartości projektów. Zamiast się martwić o emisje to zacznijcie przyglądać się postępom w projektach i patrzcie na track record spółki
  • Re: Najbliższe tygodnie Autor: ~hmmm [193.42.99.*]
    Czyli jak zwykle w takich sytuacjach "rYNek sIę MyLI" lub "mANipuLAcJa!".

Giełda jest bardzo efektywna w kolektywnej wycenie perspektyw spółki,a ta powiedziała: "myliliśmy się co do planów względem guzów litych, o których gadaliśmy ostatnie 2 lata, zmieniamy plany, ale teraz to na pewno się nie mylimy; emisji nie będzie, bo po co, nochyba że się przyda, więc nad nią nie pracujemy, ale wykluczyć nie możemy". Może znowu zaskoczą? Niestety, to czego rynek najbardziej nie lubi to niepewność i zaskakiwanie. Masz tego wyraz na wykresie kursu za ostatnie 3M. Najwyraźniej prezes RYVU tego nie rozumie, a skoro rynek kapitałowy jest dla niego ważny, to powinien rozumieć. Jak do spółki przylgnie łatka, że oszukuje i zawodi inwestorów, to za 5 lat kurs może być w tym samym miejscu.

Zresztą jak ktoś tu trzymał przez 5 lat, to tylko wspomnę, że 13 listopada 2018 roku (5 lat temu), kurs spółki 52.90zł. Weź pod uwagę inflację, policz ile byś zarobił trzymając w obligach i zdyskontuj obecny kurs. Nie zdziwiłbym się, gdyby wyszła ci wartość w okoliach 20zł. Boli, co nie?

Ja wiem, że biotech, itd, ale czy ta spółka przypadkiem nie mami inwestorów? To są pytania, na które próbuję sobie odpowiedzieć ja i pewnie duża część inwestorów. Gdyby nie inwestycja BioNTech i niskie wejście, to nie byłoby mnie tutaj. Podejrzewam, że to kwestii potencjalnego partnerstwa będzie się rynek teraz uważnie przyglądał. To co mówi spółka rynkowi to najwyraźniej marketing i pół prawda (vide co się stało ostatnio), ważne co mówi na spotkaniach z potencjalnymi partnerami i czy ktoś uzna to za perspektywiczną inwestycję.
  • Re: Najbliższe tygodnie Autor: ~Jawohl [31.0.57.*]
    To jest taki biznes. Jeżeli jeszcze nie zauważyłeś co w biotechu wpływa na wycenę to pora odrobić lekcje. Robią badania i nie wiesz jaki wynik przyniosą.
    Nie da się dowieść wyniku bez względu na wynik badań. Inaczej niż w piekarni czy betoniarni.
[x]
RYVU -2,61% 22,35 2026-05-18 16:10:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.