Wczoraj pisałem, na ile stawiam po 7 dniach. I... wszystko się zgadza:
Info ze spółki:
Łączna sprzedaż przekracza 33,000 egzemplarzy
Udział bundli ponad 2,500 sztuk
Sprzedaż płatnego dlc ponad 11,500 sztuk
Zwroty wyniosły ponad 3000 sztuk
Cytując prezesa Puczyńskiego: Na podstawie dostępnych danych sprzedażowych widzimy, że zbliżamy się do zwrotu budżetu produkcji po stronie Green Man Gaming
W moich oczach premiery gry była poprawna. Początkowe błędy, które pojawiają się zawsze przy grach z dużym, otwartym światem, zostały dość szybko naprawione. Zespół w ciągu kilku dni podniósł ocenę o kilkanaście punktów procentowych i aktualnie gra ma ocenę 66%. .
Na chwilę obecną, z dostępnych nam danych, sprzedaż przedstawia się na następującym poziomie:
Łączna sprzedaż przekracza 33,000 egzemplarzy
Udział bundli ponad 2,500 sztuk
Sprzedaż płatnego dlc ponad 11,500 sztuk
Zwroty wyniosły ponad 3000 sztuk
Cytując prezesa Puczyńskiego: Na podstawie dostępnych danych sprzedażowych widzimy, że zbliżamy się do zwrotu budżetu produkcji po stronie Green Man Gaming
To zaledwie początek drogi z tym tytułem. Wydaliśmy grę na PC na platformach Steam i Epic, ale przed zespołem Road Studio dalsze prace nad rozwojem tego IP. W planach są rozliczne DLC, jak również bardzo ważne wersje konsolowe. Przypomnę, że o ile na PC Alaskan Road Truckers ma silną konkurencję, o tyle na konsolach nie ma do tej pory gry o tej jakości i skali, a spływające do nas informacje wskazują na olbrzymie zapotrzebowanie na taki tytuł. Polecam też bardzo krótkie FAQ przygotowane przez prezesa Puczyńskiego.
Przejdźmy teraz do wydarzeń z życia grupy kapitałowej. Za nami targi Poznań Game Arena/Games industry Conference oraz Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier, na których prezentowaliśmy zarówno Alaskan Road Truckers, jak i naszą kolejną premierową grę - Beyond Sunset. Z dumą mogę też poinformować, że Beyond Sunset zakwalifikowało się i wzięło udział w prestiżowym festiwalu SXSW w jego australijskiej edycji.
Przekleję tutaj mój post z innego wątku, żeby ostudzić Twoje samouwielbienie co do rozliczenia:
"A co do rozkładu kosztów to proszę bardzo: 500 tys. euro na produkcję i 575 tys. na marketing, z zastrzeżeniem ze mogą dodać jeszcze 50 tys. euro jak będzie potrzeba. Nie chce mi się rozdrabniać wiec w zaokrągleniu powiedzmy że jest 5 mln złotych do spłaty.
Swoja droga nie wiem czemu prezes nie ujmuje tutaj kosztów marketingu, skoro jak rozumiem ma być spłacony za pomocą sprzedaży gier a nie jakiś wewnętrznych reklam w grze, ale ok. Jak lubi się bawić w retora i stosować matematyczna erystykę to jego sprawa.
Inna kwestia że ludzie nie zastanawiają co z kosztami marketingu (magicznie zniknęły?), który jest większy niż koszt produkcji. Hej ale co ja tam wiem, prezes jest lepszy w matematyce teoretycznej więc na pewno jakoś to wytłumaczy.
Żeby była sprawa jasna kibicuje spółce i grze, ale nie lubię takiego dziwnego przekazywania informacji sprzedażowych. Wiadomo było jak to odbiorą inwestorzy - że gra jest już prawie spłacona, a cyferki mówią, no nie jednak nie jest i sporo do tego jeszcze brakuje. Jak dla mnie marketing to integralna część procesu wydawniczego a wydawca nie powiedział że to prezent dla spółki, wiec niech jednak wlicza te koszty"
Nawet licząc sprzedaż za 100 zł (co jest abstrakcją, bo np., w Turcji cena jest w granicach 26 zł) z 33 tys. sprzedanych sztuk masz niecałe 2,5 mln, a trzeba oddać wydawcy 5 mln żeby zacząć zarabiać. Tak więc do całkowitej spłaty jeszcze kawał drogi. Nie wiem czy prezes mówił tylko o kosztach na PC, bo średnio mnie to interesuje. Prawda jest taka, że ma się zgadzać z tym co wydał wydawca na wszystko.
Sorry ale mam w pamięci jeszcze jego niedawny wywiad dla stockwatch po playtestach i tam tez ponawiał makaron na uszy o 75% pozytywnych ocenach polecaniu gry przez 85% graczy itd. A jak wyszło chyba każdy widział na premierze. Jakby nie patche, to byśmy byli poniżej 60%. Gdyby nie on to przed premierą na pewno więcej akcji bym sprzedał, więc to jego robienie dobrego PR trochę mnie kosztowało, dlatego teraz bardziej wierzę w cyferki niż jego miodonośne słowa.
Cyferki, to cyferki więc pokazuj wszystkie. U Nas można było kupić po 89,99 zł. W USA po 21,99$ do daje 93 zł. Do całej kwoty oczywiście nie wrzuciłeś sprzedaży ponad 11.500 DLC hi hi hi.
W pierwszym rozdaniu nie zarobiłem zbyt wiele, ok. 7% choć mogłem śmiało oddawać między 27 a 28 zł. Jednak sprzedałem niżej po info o sprzedaży akcji.
Teraz zakupy od 12 zł przytrzymam na konkretny zysk.
Opinie już mamy pow. 66% i będzie jeszcze wyżej. Przyjdą DLC, gra jest optymalizowana. Ale prawdziwy strzał to konsole. Już wcześniej pisałem, że nie mamy praktycznie żadnej konkurencji w tym zakresie i monetyzowanie będzie mega.
A przed nami fajne terminy:
black friday
Mikołajki
Wigilia
ferie
Czyli najlepsze TF-y do sprzedaży dużej ilości gry.
Stawiam, że w listopadzie zwróci się gra, a wszystko co będzie szło idzie na zysk. Tak więc na spokojnie poczekam na o wiele wyższe poziomy cenowe.
No dobrze to dla pełni obrazu inne stawki za grę bez promocji:
Z dna tabeli Turcja - 29,19 zł Rosja - 32,67 zł, Chiny - 44 zł
Ze środka tabeli: Ukraina - 49,07 zł, Kolumbia - 49,4 zł Brazylia - 51, 76 zł
Ze szczytu tabeli, do której ciągle się odnosisz: Szwajcaria - 110 zł Strefa Eruo - 90,18 zł Wielka Brytania - 88,5 zł
Stawkę w Polsce wszyscy znają. Rozumiem, ze wziąłeś ją za punkt odniesienia, ale jak widać po powyższych przykładach, jednak jest to zawyżona cena a nie średnia ze wszystkich kopii.
Nie jestem specem od ekonomii, ale wydaje mi się, ze po pierwsze ceny w promocji były jeszcze o 10% niższe niż obecnie, a po drugie nie wszyscy gracze są z tych najdroższych rejonów, a patrząc po komentarzach mogę się pokusić chyba o tezę, ze graczy z Turcji, Rosji, Ukrainy i krajów azjatyckich jest całkiem sporo, a tam cena jest dużo niższa.
Ty z kolei gadasz o 33 tyś. kopii ale zapominasz o zwrotach w wysokości 10% czyli masz tak naprawdę 30 tys. sprzedanych kopii (to tak w ramach sprostowania)
Aha cena dodatku u nas 14 zł, więc średnia jest pewnie w okolicach 8-9 zł. Licząc 10 tys. możesz sobie dodać do ostatecznej kwoty ok. 100 tys. To tak żeby nie było, ze nie jestem precyzyjny w wyliczeniach. No i jeszcze policzmy osobno 2.500 bundli, to będzie jakieś 175 tys. (liczę średnio po 70 zł, bo tam ceny były zróżnicowane). A to wszystko bez haraczu steam 30%.
Pojawia się tez pytanie ile to dla prezesa jest "prawie się zwróciły". Koszty produkcji to ok. 2 250 tys. Jedno jest pewne sprzedaż nie mogła przekroczyć tej kwoty więc Twoje wyliczenia są błędne, skoro "prawie się zwróciły" a nie "zwróciły się i już zarabiamy". Ja estymuję, ze przyszło jakieś 1,5 mln przy sprzyjających wiatrach. Dostaniemy konkretny pierwszy raport sprzedażowy to zobaczymy kto był bliżej.
P.S. To że gra na siebie zarobi jestem praktycznie pewien, ale jednak obstawiam że to będzie przy najbliższej promocji.
P.P.S. Wyszedł nowy patch i na razie wygląda to dobrze.
ale to będzie przed konsolami, które będą najważniejszym elementem
nie mamy konkurencji na konsolach i z tym zgadzają się nawet ci bez akcji
opinie rosną
Zakładam, że ROAD w ciągu najbliższych 12 miesięcy zarobi na czysto co najmniej kilka milionów złotych a spoglądając na kapitalizację, to... sam sobie dodaj.
Pewnie, że wolałbym, jakby startowali z 70% opinii. Ale przed konsolami poprawią grę i na konsolach pójdą bardzo duże pieniądze.
372 miejsce, teraz to się może sprzedaje 500 700szt gry dziennie licząc po 50zł srednia to daje 30tys. 10 dni 300tys i 100dni 3mil czyli po nowym roku może wyjdą na zero w takim tępię a jak dojdą promocje to za 150 buhahahahahahahahahahahahahahah