Na co można zwrócić uwagę to dodanie art 91 w preambule czyli dodanie sobie możliwości zdjęcia z GPW na podstawie uchwały walnego zgromadzenia większością 9/10 głosów. No ale bez funduszy nie ma szans. A co zrobią fundusze? Nie piszcie że na pewno nie oddadzą..... Potrafią tanio się sprzedać....... Alumetal jest tego przykładem
Byłem na Alumetalu. Oba wezwania nawet nie da sie porównać ;). jedna z moich najlepszych inwestycji. Zysk na akcjach ponad 200%, co roku wysokie dywidendy. Cena z wezwania bliska ATH , przed wezwanie wypałcona dodatkowa dywidenda. Ok mogę sie zgodzić że cena wezwania powinna być te 10zł moze wyzsza ale to juz ,usiałbym być bardzo czepliwy ;). Gdyby porównać warunki obu wezwań to cena wezwania powinna być w granicach 27 zł z wypłata dywidendy zaliczkowej 1,5-2zł. Tam fundusze sie postwiły. Zobaczymy jak będzie na Newagu. Musiałyby sprzedać ze strata. Ja jako mały inwestor mogłem sobie tak rozłożyć K-S aby wyjść na swoje oni przy tej ilości akcji na pewno mają średnią powyżej ceny skupu. Zresztą obecna cena rynkowa nie wzieła sie znikad. To nie tacy jak Ty i ja pokprzez kupno ja podwyższyli grubo ponad cene wezwamia tylko właśnie fundusze daja znać rynkowi co mysla o cenie. teraz gdy sie pojawiło oficjalne wezwanie przydałoby sie jakies info od funduszy co mysla o obecnej cenie P>S ciekawe czy pojawi sie ocena zarządu co do ceny "godziwej" w wezwaniu. Czy nie boja sie postawić ;)
No nie da się porównać bo tutaj wykupuje się pakiet mniejszościowych i nigdy nie uzyskuje się dobrej ceny. Wrewski Kulczyk etc nikt nie daje nie dawał dobrej ceny nikt! Jak kupujesz spółkę całości to musisz! zapłacić godziwe. Tim krynicki recykling alumetal. Tym się różnią a to duża różnica. OdPolskichbiznesmrnow kupujących pakiet mniejsxosciowy nikt nie uzyskał dobrej ceny. A cenę obecnie właśnie drobni trzymają licząc na zwyzke.
To kiedyś opisałem w innym wątku że polscy duzi inwestorzy bardzo często zachowują sie jak oligarchowie ze wschodu (mam tu na mysli Rosje czy Ukrainę a nie Japonie czy Koree ;))))))))))). Niestety nie dorosli do zmian ustrojowych i giełdę często nie traktuja jako szanse na rozwój, prestiż i zródło kapitału ale jako miejsce gdzie można dodatkowo sie wzbogacić okradając wspólników (współakcjonariuszy). Przykładów oczywiscie jest sporo. Z drugiej strony z podobnych przykładów gdzie duży inwestor chciał wycinąć po zaniżonej cenie wspólników i mu sie nie udało przypomina mi sie spółka Tarczyński. Kurs sie "dziwnie" zachowywał i nagle pojawiło sie wezwanie blisko minimum tak jak teraz na Newagu. Tam pojawiła sie cena w okolicy 10 zł i chęć zdjęcia z giełdy. Oczywiście spotkało sie to z operem funduszy i mniejszościowych którzy zoobowiazali sie do braku odpowiedzi. Cena wezwania była podwyższana chyba ze 3 razy z 10 do 18 zł (pisze z pamięci wec jakies czesci groszowe moga sie różnić). Bez odzewu. Dzisiaj Tarczyński nadal jest na giełdzie wycena oscyluje 44-50, płci dywidendę. Dlatego warto poczekać co zrobią fundusze
Jest to średnia ważona wolumenem a więc z formalnego punktu widzenia ok. Mimo wszystko nie bardzo na razie wiem czemu ma służyć to wezwanie po 18,55 (ZAPROSZENIE do sprzedaży) bez szansy powodzenia. Gdyby to jeszcze było wezwanie na kilka tysięcy akcji na fundusz np motywacyjny dla kadry menadżerskiej?. Może w powietrzu wisi jakis olbrzymi wygrany kontrakt i ma to po prostu przyhamować ewentualne wzrosty ?
Możliwe jest, że sprzedaż została przesunięta na 4 kwartał i wyniki za 3 będą słabe co skłoni część akcjonariatu do odpowiedzi na wezwanie. Tu nie ma przypadków.
No tak ale że wyniki będą takie sobie w IIIq to wiadomo juz od 1-1,5 miesiąca ze wzgledu na kalendarz produkcyjny. Jeżeli ja czy Ty o tym wie to tym bardziej fundusze inwestycyjne posiadajace profesjonalny pion analityczny i dostep do informacji lepszy niż my. Sprzeda kilka osób? To lepiej bylo taka ilość skupić z rynku. Domyslam sie ze zegar cyka i to ostatni termin ale jakoś sie tak do tego zabrali jakby chcieli zrobić szum medialny a niekoniecznie coś skupić
Trochę skupią, bo trzymany jest kurs powyżej ceny wezwania. Chodzi o coś innego i Ty wiesz co. Rozmawialiśmy o tym, kiedy fundusze zgodnie z GJ ograniczyły nam dywidendę. Już wtedy twardo mówiłem, że chodzi o zdjęcie firmy z GPW. Nie słuchaliście, co też widać w głosowaniach.
O wszystko może chodzić. Tylko dla nas to jest nieistotne.
Moim celem jest uzyskanie godziwej zapłaty za lojalne dawanie kapitału spółce od debiutu do ostatniego dnia na GPW. Umówili się z nami na C/WK 2,5 to za tyle im odsprzedam + zyski zatrzymane z dywidend do wysokości 30%, co wprost wynika z polityki dywidendowej. Niech przed Sądem udowodnią, że ma być inaczej i dlaczego sprzedali nam przewartościowane akcje, by je odkupić za mniej niż połowę tej samej wyceny (C/WK na poziomie 1). Nawet organizator skupu - Santander wycenił je znacznie drożej.
IMO wezwanie jest ogłoszone pro forma, bo tak wynika z prawa. Bez szansy na powodzenie.