Można zaryzykować stwierdzenie, ze to okazja do dobrania akcji….będę zdziwiony jeśli na Ryvu zobaczę cenę poniżej 60 pln. Pewnie wtedy dokupię. Trzymam w perspektywie kolejnych 2-3 lat akcje.
Byłem na webinarze. Rozumiem to tak: Robili równolegle badania fazy 1 w AML i guzach litych. Masa pozytywnych sygnałów w hematologii skłoniła ich do uruchomienia czterech badań fazy 2 w nowotworach hematologicznych. Sami są przekonani, i różne światowe autorytety też są przekonane i oferują się, że pomogą w rozwoju. Niejednoznaczne wyniki w guzach litych skłoniły ich do wstrzymania decyzji o dalszym rozwoju w guzach litych do momentu przeprowadzenia większej liczby badań translacyjnych. Mają pół jarda budżetu obecnie, ale faza 2 to już big numbers, więc ryzyko za duże przy danych, którymi obecnie dysponują. Faza 2 to 10x tyle ośrodków na całym świecie, co w fazie 1. Faza 1 ok 70 przebadanych pacjentów, faza 2 łącznie ma być >270 pacjentów. Jednocześnie idą w strategię fast to market. Wcześniej liczyli na fast approval (po fazie 2) w AML/HR-MDS mono, teraz mają opracowane trzy ścieżki: 1) AML/HR-MDS mono (2026); 2) AML combo (2026); 3) MF (2027). Czyli w 2026 RVU może być rentowną spółką, bo przychody z choćby jednego z tych wskazań to niskie miliardy USD rocznie. Nawet gdyby to spartnerowali zaraz po rejestracji, to i tak mają duży udział w sprzedaży. MF to nowe wskazanie dla RVU120, ale podobno duży entuzjazm badaczy i mega ciekawy rynek. Choroba przewlekła, więc długie terapie. Pokazywali case jakiejś spółki, która miała lead asset w MF i po accelerated approval (~70 przebadanych pacjentów, lek nawet nie best-in-class) i została przejęta za 1,7 mld USD. Także wygląda na hot wskazanie. Spada dziś pewnie dlatego, że rynek musi się przestawić z wyceny w ujęciu takim jak RVU120 wchodziło do fazy 1 [AML/HR-MDS + solid tumors] na bardziej precyzyjną [AML/HR-MDS + LR-MDS + MF], gdzie wybrane wskazania wynikają z dużo większej liczby danych klinicznych i przedklinicznych. W oczach rynku odpadło solid tumors (bliżej nieokreślone, bo przecież jest cała masa guzów litych), a faktycznie wygląda na to, że zostało zastąpione przez nie wyceniane dotąd LR-MDS i MF - precyzyjnie określone wskazania/duże i bardzo ciekawe rynki, które RVU120 może adresować jako lek first in class. To się powinno co najmniej bilansować, a tymczasem dziś widzimy odpis solid tumors, a nie widzimy nowej wartości z nowych wskazań. "Nowych wskazań" umownie, bo w praktyce pokazywali, że robili badania przedkliniczne/translacyjne w tych wskazaniach od 2-3 lat i zgodnie z lekarzami z wyspecjalizowanych ośrodków na całym świecie uznali, że RVU120 bardzo dobrze rokuje. Oczywiście ja nauki nie rozumiem, ale biorąc pod uwagę jakość spółki i słuchając tego jak o tym wszystkim opowiadali, to dla mnie wygląda na to, że po prostu zoptymalizowali plan rozwoju RVU120 tak, żeby za kasę którą mają, dowieźć jak najwięcej wartości inwestorom. Co ważne, cash runway do Q1 2026 wg dzisiejszej prezentacji, także przez dwa lata przynajmniej nie powinno być emisji. Po drodze mogą być granty, partneringi (przypomnijmy track record ryvu - 11 partneringów), kamienie milowe i kilka innych nierozwadniających źródeł kapitału, które ten cash runway wydłużą. Ja się dziś nie założę czy dojadą do approvala w 2026 bez emisji - to brzmi aż zbyt optymistycznie - ale jak ktoś mocno wierzy w spółkę, to ma podstawy żeby o takim scenariuszu sobie już dziś pomarzyć.
Spada, bo ty kupiłeś na lokalnej górce.
Boli?
Musi boleć jak jest się na końcu łańcucha pokarmowego.
Twój kapitał przepłynął od ciebie do inteligentniejszych, którym twoja kasa się po prostu bardziej należy.
Tak działa giełda i jest w tym dobra.
Możecie się kłócić spierać ja Ryvu zacząłem zbierać 10 lat temu i teraz w okolicy 65 Część pakietu sprzedałem spokojnie czekam z drugą częścią A za to co sprzedałem spokojnie sobie dobieram RDG prof. Lubińskiego który w tym roku uzyskał 12 patentów onkologicznych i ma kapitalizację zaledwie 40 000 000 zł wnioski wyciągnijcie sobie sami i zobaczycie jaki bedzie mnożnik zysku na obu spółkach za kilka lat. Do każdego pociągu wsiada się wtedy kiedy konduktor sprzedaje miejsca w sypialnym wagonie z własna łazienka, a dopiero potem w pierwszej i drugiej klasie
10 lat temu Ryvu nie bylo prosze kolegi.Byla Selvita.Mlodzi moga o tym nie wiedziec A wiec troche precyzji prosze. Poza tym. Z tego co widac tzn. jakie ilosci sa brane po calkiem dobrej cenie , znowu mamy do czynnienia z sytuacja , gdy rodzimi znawcy nie maja cienia pojecia jak wycenic modyfikacje/aktualizacje strategii. Potencjal jest niesamowity i batdzo dobrze, ze guzy lite ustapily indykacja w hematologii. A , ze niektorzy spojrzeli na cyferki , zobaczyli 2026 itp. i im rura zmiekla to typowe na niedouczonej gpw. Caly czas , oprucz tego fundy bilansuja rozlozenie wagowe pomiedzy selvita i ryvu ( maja mniej wiecej po rowno) bo tez np. udzialy w Ardigen ( Selvita 40%) musza byc uwzglednione.Ardign jest w przededniu duzego dowartosciowania uwazam i czuc swad palonej gumy, wziawszy pod uwage w jakich projektach uczestniczy ( dochodzi AI w obrazowaniu patologicznych zmian komorkowych) i jak sie rozrosl jest dla mnie czarnym koniem.