Przedwczoraj zawarto transakcję na bagatela 24 mln PLN. Myślę, że to odzwierciedla nieco lepiej wartość po jakiem można sprzedać te papiery, niż np. dzisiejszy kurs. Pozdrawiam akconariuszy i życzę cierpliwości.
Sypią, ci którzy kupują, żeby taniej kupić, normalka, ale w przedziale do 105,80 są zaintersowani kupnem. Lepije kupić po 47 gdy leszczom puszczają nerwy. LEszce nie kupiły melissy i jej sobie nie kupia, bo za co?
jakis ty mondry kolego.. a tak naprawde bladego pojęcia nie masz o
Autor | ~mc [83.27.189.*] 2009-01-30 08:50 Zobacz wątki dotyczące ZPUE
Zobacz profil ZPUE
co chodzi na spólce...
no tak sie przygladalem troche, i specjalnie nic nie widze.. na spólce sie nic nie dzieje poza chwilowymi ruchami, zapewne nie przypadkowymi..ale do czego kurs zmierza nie mam pojęcia.. skoro wiesz móglbys napisac, byloby prosciej tak mysle
Transakcja po 105 odzwierciedla wartość rynkową akcji, ze względu na jej skalę. Dla mnie PUE jest firmą, która:
1. Ma 7M zysku netto za 3 kwatały 2008
2. Sezonowość jej wyników kwartalnych w latach ubiegłych (również tych w których 1 kwartał był na minusie) potwierdza, że w IV kwartale powinien być plus. Osobiscie szacuję, że zysk netto za IV kwartał wyniesie od 2,5 do 3,5 M.
3. Tę krótką prognozę popieram fakte, że ulubione obecnie słowo kryzys może dotknąć Spółkę w niewielkim stopniu, produkcja jest związana z branżą o bardzo stabilnym popycie, Spółka nie jest narażona na ryzyko wahań waltuowych - 15% przychodów ze sprzedaży to eksport, reszta rynek kraj (SF półrocze 2008).
4. Zysk na 1 akcję (EPS) wynosi 10,5 PLN, a akcja kosztuje 45 złotych, w analizie porównaczej również wskaźniki c/z i c/wk kształtują się przynajmniej 2-3- razy lepiej niż w przypadku firmy z branży - Apatora.
Nie namawiam do zakupu, to zrobią inni, ale zdecydowanie odradzam sprzedaż w cenie 45.