nie wiem co sie dzieje, moze jakies opcje walutowe ? Jestem pracownikiem energetyki, widzialem zaklad, znam produkcje i jakosc wyrobow, bylem pod wrazeniem. Po wizycie we Włoszczowej sam kupilem kilka akcji po 170 zl. Ale widocznie na kryzys nie ma mocnych, w dluzszym okresie zawsze znajda sie osoby ktorym na "gwałt" potrzebna gotowka i wystarczy 50 akcji aby zdolowac kurs o 10 - 20 %.
W ostatnich trzech sesjach poszlo poszlo z 10000 akcji a to oznacza ze ktos wiekszy wywala.
Sadze ze dowiemy sie o opcjach.
Co mnie najbardziej wkur... to ze knf wie o 99 spolkach gieldowych, ktore maja opcje walutowe. Tylko 10 firm o nich poinformowalo inwestorow a opcje znaczaco wplywaja na wyniki firm wiec ich obowiazkiem jest poinformowac. A Knf nie robi nic by wymusic przestrzegania zasad.
Ostatnio kupowanie czegokolwiek przypoimina stapanie po polu minowym.
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 34 / 2008
Data sporządzenia: 2008-12-10
Skrócona nazwa emitenta
ZPUE
Temat
Informacja dotycząca kontraktów walutowych
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
W związku z obecną sytuacją rynkową oraz zapytaniami ze strony inwestorów, dotyczącymi kontraktów walutowych, Zarząd ZPUE S.A. pragnie poinformować, że Spółka w 2008 roku nie była związana żadnymi kontraktami walutowymi (opcja, futures, forward) i nie uczestniczyła w inny sposób w tego typu kontraktach rynkowych i pozarynkowych.
Ponadto, mając na uwadze interes ZPUE S.A. oraz akcjonariuszy, Spółka, korzystając
ze wsparcia profesjonalnych podmiotów zewnętrznych, na bieżąco monitoruje sytuację na rynku walutowym w celu zminimalizowania ryzyka wynikającego z różnic kursowych.
Dzieki za info
Nie chcialem siac paniki ale stosuje zasade ograniczonego zaufania. A skoro spolka spada po 20% od kilku sesji cos musi byc na rzeczy tym bardziej, ze nie sa to spadki na malych obrotach jak na ta spolke oczywiscie.
P.s
Przypominam sobie jak prezes Azotw Tarnow mowil ze nie maja opcji a pozniej oglosil ze maj strate 10-20mln na opcjach, ktora pokryja ze sprzedazy licencji do chin.
Przed zakupem akcji odlewni dzwonilem do nich z zapytaniem o wplyw opcji na sytuacje firmy i mi powiedzieli, ze zadnych istotnie wplywajacych na wynik nie posiadaja odsylajac mnie do korekty wynikow z 19 grudnia. Kupilem po 1.5 a pozniej sprzedalem po 0,79. Odlewnie nawet przy korekcie wynikow w grudniu prognozowalo zysk 1mln. O opcjach wspomijajac tymi slowami:
Z uwagi na obecna ujemna wycene opcji ich zamkniecie moze skutkowac ujemnym
wynikiem a co za tym idzie pogorszeniem wyników za rok biezacy i złozeniem
kolejnej korekty prognozy.
Brzmi to jak zart wiedzac ze ma sie opcji na ponad 50mln!!! pisze sie MOZE skutkowac ujemnym wynikiem.
Dlatego wiedzac ze cena ZPUE jest atrakcyjna wole poczekac do wynikow rocznych jak sie okaze ze nie maja opcji bedzie to okazja a jak beda mieli to nie przeplace po raz kolejny.
Pozdro
oh kobieto, split to miał byc robiony juz rok temu i nic z tego nie wyszło. Z informcji jakie wtedy miałem poszło o rozdział akcji - sąd w Kielcach czepiał sie o pierdoły i wymagał okreslenia dokładnych akcjonariuszy przy zwiekszaniu wartosci nominalnej akcji - wprowadzeniu czsci kapitału aby w równy sposób zmieniejszyc nominał co w dobie drobnych inwestorów jest niemzoliwe dlatego juz dawno ze splitu zrezygniowano.
Poza tym co ma split do takich spadków ??
Wychodza jacys finansowi - nie dogadali sie z wypychewiczem i sypią.
Inna teoria - obnizaja na chama szybko cene bo za jakis czas chca zrobic wezwanie, co w dobie obecnych czasów jest modne i bardziej prawdopodobne.