Zaangażowanie funduszy, wkrótce debiut na dużej giełdzie. W pewnym momencie może dojść do sytuacji że zabraknie akcji i notowania trafią na górne widły a handel nie otworzy się przez kilka dni.
A skąd pomysł, że nie doszło jeszcze do odcięcia od akcji?
Są poważne podstawy, by przypuszczać, że jest kilku sporych posiadaczy akcji (po kilka-kilkanaście tysięcy). Chodzą plotki o dwóch posiadaczach czających się pod progiem 5%. Są też gdzieś brakujące akcje Movie Games, które nie poszły w ramach publicznej transakcji a to jakieś 2-3% wartości spółki.
Tutaj realny free float to może być 15-20%. Czyli papiery warte jakieś 15mln PLN. Tego typu obroty się na takich małych spółkach wielokrotnie zdarzały w gorącym okresie (przed premierami itp.). A patrząc na to, że wpuścili DRAGO na główny parkiet, to raczej nikt tu nie będzie stopował wzrostów rzędu 200% (czy to jest zdrowy wzrost, dający kapitalizację do utrzymania - to kompletnie inna sprawa).
Jeśli to co piszesz znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości to taka płynność może tutaj stać się ogromną zaletą w przypadku pojawienia się dużego popytu.
Jedno jest pewne - kiedyś muszą ruszyć i odblokować kurs. W poniedziałek GPW i konferencja, gameplay. Zbliża się premiera. Też myślę że papier był zbierany. Podstawowa kwestia to ile osób albo podmiotów może mieć zakupione akcje z założeniem że trzyma do lutego 2024 albo lutego 2025. Nie zapominajmy kilku innych grach poza Winter Survival które wyjdą w 2024 roku. Fundy też wiedziały że szykuje się przejście na GPW. Może zbieranie trwało po cichu, bez podbijania kursu miesiącami. Nie mam pojęcia ale jedno jest pewne, jest na co czekać a przełom musi kiedyś nastapić. Jak narazie rośniemy stopniowo, bez pośpiechu.
No kurczę spółka skupowała akcje po najniższym możliwym kursie? Ktoś pamięta po ile brał fund? Możliwe że już teraz akcji jest bardzo mało akcji, bo graczy którzy mają tysiąc i więcej akcji może być już dość sporo. Pytanie za jaką datę większość ustala moment do którego będzie trzymać akcje. Ja patrzę na to tak, że większość z nas czeka na premierę Winter Survival, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego. Czy po tej dacie nastąpi realizacja, nie wiem, dużo będzie zależeć od tego jak będzie wyglądać sytuacja pod koniec lutego. Myślę że ten termin dotyczy posiadaczy akcji ze wszystkich grup czy to tych którzy są tu od dawna, czy też takich którzy weszli niedawno lub dopiero wejdą. Premiera Winter Survival w tej chwili jako najważniejszy moment na horyzoncie, chyba że spółka ogłosi daty innych premier np Road Diner Simulator, Airport Contraband itd jeszcze przed premierą Winter Survival. Druga duża grupa może czekać na wyniki finansowe za 2024 rok czyli pewnie luty 2025. Jeżeli się nie mylę, to każdy zakup może oznaczać szansę na coraz mniejszą ilość akcji w realnym obiegu bo coraz większa grupa inwestorów będzie budować swój pakiet z myślą o posiadaniu przez kilka miesiący lub rok. Byłem już spółkach które długo "były zbierane" a później nastąpił kilka razy potężny boom i kurs wystrzelił momentalnie, po to żeby w ciągu kilku lub kilkunastu sesji zwiększyć wartość kilkukrotnie. Zobaczymy jak będzie tutaj.
Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale skoro już rozmawiamy to nie wykluczałbym możliwości, że zbieranie nadal trwa, a może nawet że planowana duża pompa w związku z premierą Winter Survival.
To jest wielka niewiadoma. Dla mnie pewniaczkiem jest sukces rds lub ms w zależności od tego co wyjdzie najpierw, na95% rds bo w wywiadach pani Prezes wspominała że intensywne pracę nad rds trwają, był chyba nawet komunikat w tej sprawie. Czemu myślę że rds będzie większym hitem niż gss? Z kilku powodów czyli chęć przetestowania nowej gry przez graczy gss, czyli z ponad miliona graczy gss spora część sięgnie po rds, po 2 sprzedaż przez epic, po 3 środki na marketing, po 4 możliwość tworzenia pakietów razem z gss i dodatkami do gss w promocyjnej cenie, co swoją drogą też wpłynie na przychody bo zwiększy się sprzedażą podstawowej wersji gss I dodatków. Jakbym miał lampę alladyna i mógł wybierać która grę wolę jako premierę w lutym to wybrałbyl rds, pomimo że mam spore nadzieję na sukces winter survival w milionach sztuk. Jeśli data rds będzie ogłoszona jeszcze przed wyjściem wintera to wzrosna szanse ze szybko zobaczymy 700zl za papier
Road Diner Simulator wyjdzie przed Motel Simulatorem. Prace rozpoczeły się rok temu, 30 września 2022. Szkielet i baza pomysłów w dużej mierze pewnie była już gotowa dzięki GSS DLC i FTS i też myślę że sprzedaż RDS będzie wyższa niż GSS czyli Drago będzie mieć duże szanse na globalny hit.
Victor, trubadur, wolfie to ile akcji tego atrakcyjnego, jak twierdzicie, Dragusia dzisiaj zebraliście (łeś) z rynku. Obroty coś niewspółmiernie małe w porównaniu z aktywnością "inwestorów" na forum.
Jeszcze trochę wymodlę bo idzie obniżka. Nie szło za dobrze za 57 to dzisiaj ustawili się niżej. A u mnie na Drago tylko ruch w jedną stronę taj jak mówisz do marca tylko akumulacja.
nie idzie obniżka tylko jakiś leszcz się wysypał z nieznanych przyczyn
dla mnie to pozytywnie że nie ma pompy przed poniedziałkiem
próbuj szczęścia, obyś zdążył
powodzenia!
Dnia 2023-10-11 o godz. 13:35 ~trubadur napisał(a): > Road Diner Simulator wyjdzie przed Motel Simulatorem. Prace rozpoczeły się rok temu, 30 września 2022. Szkielet i baza pomysłów w dużej mierze pewnie była już gotowa dzięki GSS DLC i FTS i też myślę że sprzedaż RDS będzie wyższa niż GSS czyli Drago będzie mieć duże szanse na globalny hit.
Trzeba by przeanalizować ile średnio trwa czas produkcji gry i o ile wcześniej wyznaczana/ogłaszana jest data premiery, tak by marketing zdołał odpowiednio wypromować tytuł. Do tego wiemy że 28 lutego będzie premiera Winter Survival, natomiast premiera Tidal Wave zapowiedziana jest na I kwartał, lecz nie znamy konkretnej daty. Na bazie takich informacji możemy starać się przewidywać prawdopodobną datę premiery Road Diner Simulator, biorąc pod uwagę że prace nad tym tytułem trwają od ponad roku a zespół sporo mógł czerpać z produkcji Gas Station Simulator oraz dodatków. Kto wie, może tytuł już jest "prawie" gotowy...
Drugi kwartal 2024? O czym Ty piszesz, zobaczym ile czasu zajmują same dlc i WS. Jak zdążą do końca 2024 to będzie sukces. Mam sporo akcji ale takiego naganiania nie lubię. Tworzycie te puste wątki o sprzedaży milionów kopii, nierealnych terminach premier w jakim celu? Jest tanio to akumuluj, z doświadczenia wiem, że jak na forum jest taka wzrostowa nagonka to ktoś "grubszy" chce ciąć pozycję. Każdemu zależy na jak najniższej cenie, wiec nie zdziwię się jak do końca roku będzie jeszcze niejedna akcja na wymęczenie, zlapanie stoplossów itd. Fundusze tak działają od lat, im taniej skupią, tym lepszą stopę zwrotu uzyskają. Ten ostatni entuzjam niczego dobrego nie oznacza. Dla mnie osobiście premiera WS jest bez znaczenia, zainwestowałem tutaj długoterminowo, prawdopodobnie do samej premiery Red Frost. Niech kurs rośnie organicznie najlepiej po dobrych raportach finansowych, nie są mi pitrzebne jakieś chwilowe wysoki kursu, bo jakieś grupie osób zamarzył się szybki zysk. Mniej pustych wątków, więcej merytoryki, danych, analiz. To tyle.
Myślę że w ten sposób chcesz ostudzić zapały, tak by informacja o dacie premiery RDS była dla większości totalną niespodzianką, tutaj jednak muszę wybić Ci z rąk argumenty, ponieważ we dostępnych dla każdego źródłach można znaleźć informacje, że prace nad Road Diner Simulator znajdują się w zaawansowanym stadium. Ponad rok temu rozpoczęto pracę nad tym tytułem, a zważając że jest on oparty na uniwersum Gas Station Simulator można wnioskować, że ogłoszenie daty premiery nie jest kwestią dokończenia prac na czas, lecz strategią polegającą na zaplanowaniu premier tak by osiągnąć maksymalne efekty w postaci przychodów i zabezpieczyć się na wypadek stworzenia update'u. Co więcej, informacje również należy umieć dozować by osiągnąć zamierzone rezulataty i tyczy się to nie tylko spekulantów po tej stronie rynku, ale również teamu i marketingu spółki. Resztę pozostawię celowo niedopowiedzianą...