• Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    widzę że brak tu komentujących , to biorę to na swoje barki
    jeszcze trochę i powracamy do długoterminowego kanału wzrostowego a zasięgi są dużo ponad 40zł
    https://comparic.pl/wp-content/uploads/2023/09/esotiq.png 
  • Re: Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    jutro wynili sprzedażowe za wrzesień, jak będzie lepiej niż rok temu to będzie potwierdzenie stałego wzrostu

oby marża była wysoka a sprzedaż ponad 19 mln

a dzisiaj cisza przed burzą
    czyli wyniki sprzedaży w trakcie lub po sesji ale raczej po , wiec nie dowiemy się jak sobie radzili w najgorszym miesiącu wrześniu

wydawało sie że popyt złapał wiatr w żagle a jak widac nie ma nic na kupnie

sprzedających tez nie widac ale od wczoraj 3 transakcje sprzedaży które rujnują kurs, trudno wywnioskowac o co chodzi i po co ktoś wywala pkc

złotówka się umacnia i to powinno być pozytywne dla spólki bo taniej niz w zeszłym rku moga kupować

w wynikach za IIIkw też powinno byc widoczne umocnienie złotówki
  • Re: Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    wyniki sprzedażowe chyba zawsze były po sesji, tak jak zresztą raporty kwartalne
    Dnia 2023-10-10 o godz. 13:32 ~Fan napisał(a):
    > wyniki sprzedażowe chyba zawsze były po sesji, tak jak zresztą raporty kwartalne

https://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/company/218,2023,0,0,1 

nie zawsze - oto wyjątki a skoro podają od roku to są 3 na 12 wyjatki :)

2023.09.10 09:18 w trakcie
    2023.06.10 00:33 przed
    2023.03.10 12:13 w trakcie

ale na przykład w kwietniu zaspali
    2023.04.11 02:18

ogólnie mówiąc nie ma reguły na czas kominukatu ale generalnie do 23ciej powinien być
  • Re: Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~vosedo [185.39.161.*]
    są wyniki 19,7mln przy marży o 9pkt wyżej niż rok temu

wyniki bardzo dobre a na tle innych z branży wyśmienite
    Krótka analiza wyników
    1. kontunuacja wzrostu sprzedaży rok do roku
    2. większa marża niż rok temu aż o 9pp
    3. wrzesień - zysk na sprzedaży o prawie 2mln większy niż rok temu
    4 III kw zysk na sprzedaży o prawie 5 mln większy niż rok temu i około 6 mln niż w 2 kwartale
    5 jeśli nie mieli jakiś niezpodzianek w kosztach to zysk nestto powinien być w okolicach 3 mln lub więcej za III kwartał czyli wyśmienicie
    6 jeżeli utrzymają tylko tempo wzrostu sprzedaży bez wzrostu marży rdr to w IV kw kolejne 3 mln lepiej niż rok temu

wniosek
    jeśli nie będzie wnaczącego wzrostu kosztów to 10 mnl rocznie zysku to powinno być min czyli kurs min 40-50 zł

podaż zniknęła, jak dla mnie 35 dzisaj do osiagnięcia...
    pytanie kto wczoraj wywalał na 32 ale nie mam nic przeciwko temu żeby takie wywalanie bylo sygnałem do rozpoczęcia wzrostu
    Dnia 2023-10-11 o godz. 08:51 ~inwestor napisał(a):
    > podaż zniknęła, jak dla mnie 35 dzisaj do osiagnięcia...
    > pytanie kto wczoraj wywalał na 32 ale nie mam nic przeciwko temu żeby takie wywalanie bylo sygnałem do rozpoczęcia wzrostu

No i mamy już 35zł , oby to był poczatek
  • Re: Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~Fan [77.254.204.*]
    inwestor tu nie ma co IMO tak dzień w dzień spoglądać/analizować (chyba że się ma krótszy horyzont inwestowania,albo chce się dokupić/sprzedać). Akcji w obrocie jest mało, arkusz jest dziurawy. Komuś nie spodobał się wynik netto, albo śmierć prezesa uznał za okoliczność rzutującą na przyszłość spółki, to zrzucił akcje. Ich nie było znowu tak dużo.

Tu jak już buja, to mocno...
    Dnia 2023-10-12 o godz. 00:18 ~Fan napisał(a):
    > inwestor tu nie ma co IMO tak dzień w dzień spoglądać/analizować (chyba że się ma krótszy horyzont inwestowania,albo chce się dokupić/sprzedać). Akcji w obrocie jest mało, arkusz jest dziurawy. Komuś nie spodobał się wynik netto, albo śmierć prezesa uznał za okoliczność rzutującą na przyszłość spółki, to zrzucił akcje. Ich nie było znowu tak dużo.
    >
    > Tu jak już buja, to mocno...

Muszę przyznać rację, niepotrzebnie się emocjonalnie zaangażowałem, pojedyncze osoby mają wpływ na notowania i my co najwyżej możemy się podpiąć pod ich ruchy ale nie damy radę ich zmienić. Tzn jak nie masz wolnego 0,5 - 1 mln to nie powalczysz z wiekszymi.
    Jedyne co mnie zastanawia to brak albo prawie zerowe zakupy przes spółkę - 2 razy po 150 akcji to jakiś żart jak mają możliwość skupu do większych ilości do 150zł. Monnari codziennie ogłasza o skupie kilka tys akcji a to jakieś sto raz na tydzień jakby przez przypadek.
    Opcja na sprzedaż 100tys po 45zł a nie skupuje nikt po 30-35 , to generalnie nie ma sensu. W interesie spółki byłoby nie dopóścić do spadku albo go wykorzystać do skupu aby potem drożej odsprzedać. Tu widze jedyny problem.

Poza tym operacyjnie wygląda spółka naprawdę dobrze i jeśli przełoży dobrą sprzedaż i marże na wyniki netto to powinniśmy mieć w końcu rozsządne wzrosty.
    A tak pozostaje czekać kolejny miesiąc na kolejny komunikat sprzedażowy i wyniki kwartalne.
  • Re: Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~Fan [194.0.251.*]
    Zakupy przez spółkę to faktycznie trochę zagadka. To znaczy mnie nie dziwi, że np. NIE KUPUJĄ akcji, no bo w końcu nie muszą, może mają wystarczająco póki co (nakupowali się zresztą sporo wcześniej) etc. Ale po co kupować raz na ruski rok 150 akcji? ;p To przecież nie ma najmniejszego znaczenia, ani dla spółki, ani dla rynku, ani nawet dla jakiegoś menadżera, dla którego może miałyby być przeznaczone. Może chodzi o to, by móc powiedzieć (np. jakimś inwestorom), że spółka prowadzi REGULARNY skup akcji, a to że wolumenowo to trochę śmiech na sali to inna bajka.

Nie sądzę, żeby spółce zależało na tym, aby trzymać kurs. Oni robią biznes, a nie martwią się notowaniami - takie jest przynajmniej moje zdanie.

W tej całej sytuacji brakuje jeszcze solidnego zysku :-) Imo to dopiero sprawi solidny wzrost kursu. Przychody są, świetna sprzedaż on-line, marża jest.
  • Re: Esotiq powrót do wzrostów Autor: ~Jaś [193.25.251.*]
    Czy może ktoś napisać skad w poprzednich latach były spore zyski. Lata 2021, 2017, 2018. Czy to były świetne wyniki operacyjne czy może też jakieś jednostkowe dobre interesy. Patrząc na obecne wyniki sprzedażowe to zyski są mizerne w porównaniu z tamtymi. Wiem że koszty się zmienily, stopy, wynagrodzenia ale mimo wszystko przy rekordowej sprzedaży i rekordowych marżach wynik 1 mln w pół roku jest słabiutki. Albo chwilowe problemy od IV kw zeszłego roku albo stała zmiana w biznesie.
[x]
ESOTIQ 0,50% 40,20 2025-09-19 16:48:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.