• WESTERN UNION Autor: ~pinka [213.158.199.*]
    Witam wszystkich!
    Wysyłka przelewu przez Western Union nie gwarantuje bezpiecznego przelewu pieniędzy!
    Wysłaliśmy pieniądze z Polskiego banku i pieniądze przez męża miały być odebrane w Niemczech. Taki przelew miał być gwarancją dla osoby która miała nam sprzedac samochód gwarancją żae przyjedziemy do niemie bo tylko tam przelew mógłby być odebrany przez męża. Potwierdzenie przelewu wysłane zostało mailem do sprzedawcy samochodu. na miejscu nie bylo ani sprzedawcy ani pieniędzy!
    Przrelew został odebrany przez obcą osobę - nie osobe która była odbiorcą w przelewie Western Union, banki niemieckie nie sa wiarygodne nie sprawdzaja wnikliwie odbiorcy nie wiemy jakim cudem ale naszych pieniedzy nie ma - wyslane w bz wbk odebrane przez osobęobcą w niemieckim banku i my mamy XXI wiek jak to mozliwe??????
    Nie korzystajcie z tych przelewów przestrzegamy WAS!
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~aaa [89.78.48.*]
    przeciez ten myk jest stary jak swiat - nie sadzilem, ze ktos sie jeszcze daje nabrac na ten numer z wyslaniem kasy jako ubezpieczenia, ze sie pojawi na miejscu. Conapisal wam, ze dostal prace w UK gdzie sie jezdzi po innej stronie i dlatego tanio chce sprzedac super auto?

naiwniacy - numer stary jak swiat ;)
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~tomek [83.9.172.*]
    pinka nie obraź się ale po wnikliwej analizie Twojego postu muszę nazwac Cię kretynką...
    Jak można obarczac kogoś za swoją głupotę?!? próbujesz przekonac ludzi aby nie przekazywali pieniędzy poprzez Western Union? ale jaki masz ku temu powód? zastanów się?! gdyby pieniądze "zaginęły" na drodze pomiędzy bankiem w którym wysyłałaś pieniądze a bankiem, w którym pieniądze zostały odebrane to inna sprawa, moja firma świadczy przekazy WU od kilku lat po kilkadziesiąt w miesiącu i jeszcze się nie zdażyło aby pieniądze gdzieś zniknęły...
    Dodatkowo firma jest rzetelna na ulotkach ostrzega klientów przed takimi wałkami na który dałaś się nabrac, dodatkowo przed wysłaniem pieniędzy podczas wypełniania druku klient musi zaznaczyc że przesyłane pieniądze nie stanowią tego typu zaliczek...

Dałaś się wykiwac na stary wałek...

Pinka pamiętaj aby za swoją głupotę miec pretensję do siebie samej, a na przyszłośc życzę dużo więcej rozwagi...
    Pozdrawiam

• Re: WESTERN UNION Autor: ~pinka [83.238.10.*]
    Mam powód aby przestrzegać ludzi przed wysyłaniem pieniędzy przez Western Union.
    Jestem sobą prywatną nie żadnym pacownikiem banku który broni jego interesów.
    Powierzając pieniądze bankowi wierzę że będą przechowywane bezpiecznie i przekazane osobie która wskazana jest w przekazie pieniężnym!
    Osoba wypłacająca pieniądze ma obowiązek sprawdzić czy osoba pobierająca pieniądze jest odbiorcą wskazanym w przelewie.
    Po 2 jeśli dokument tożsamości został podrobiony to po co chodzicie na szkolenia po to żeby sie napić i najeść a nie wykrywać że ten dokument jest fałszywy!
    Jeśi Western Union jest taki dobry to czmu niejednokrotnie zdarzają się takie sytuacje - o tym zostałam poinformowana i prez pracownika agencji wysyłającej pieniądze i przez pracownika w Western Union SKORO to się zdaża to trzeba zabezpieczyć takie przelewy ni ewiem po okazaniuu 2 dokumentów tożsamości. Po to podaję numer telefonu że przy wypłacie pracownik banku możę zadzwonić i zapytać czy taka osoba teraz może wypłacić pieniądze. Podobno wysyła się na hasła, jakby poinformowano mnie o tym w WZ WBK że można wysłać przekaż oa odbiorca może go podać tylko podając hasło to oczywiste jest to że osoba trzecia haśła nie zna.
    Jest dużó niedomówień.
    Skoro ktoś popełnił przestepstwo to powinien za to odpowiedzieć a banka powinien dołożyć wszelkich starań żeby w tym pomóc osobie powierzającej pieniądze.
    POWTARZAM JEŚLI POWIERZAM BANKOWI PIENIĄDZE TO ON POWINIEN PRZEKAZAĆ JE W ODPOWIEDNIE RĘCE - i tłumaczenie że nie można wysłać potwierdzenia przelewu osobie która chce być pewna że np. będe w innym kraju bo ona musi przjechać też 500 km i też wysyła mi takie potwierdzenie przelewu to nie przestępstwo tylko WIARA W BANK który oddaje je bandycie.
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~BMW 320i -widmo [89.77.138.*]
    Pinka nie martw się,daliśmy się z mężem złapać na ten sam numer co Ty. Naszą kasę też wypłacono w Niemczech osobie trzeciej, na podrobiony dokument tożsamości mojego męża. Oddałam sprawę do Prokuratury i jak na razie czekam na efekty ich pracy (które trwają już ponad trzy miesiące i nic się nie dzieje). Poczekam jeszcze trochę, a jak się nic nie ruszy, to zrobię szum w gazetach. Jeśli miałabyś ochotę pogadać na ten temat, to pisz na mój numer gg: 12854477. Pozdrawiam!!!
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~hydraulik [*]
    Widzę, że nadal nie pojmujesz jakiej głupoty podjęłaś się.
    Mogła to odebrać dokładnie ta osoba, której dane podałaś w przelewie jako odbiorca, a rozpoznać dowód tożsamości podrobiony może jedynie wyspecjalizowana osoba zajmujaca się tym na co dzień ( zakładając , że kopia jest wykonana profesjonalnie ) Na szkoleniach bankowych można jedynie zapoznać się z sytuacjami do jakich dochodziło w bankach i kojarzenia pewnych informacji zawartych w dowodzie, które mogłyby być ze sobą sprzeczne.

Zresztą jak można płacić za coś czego wcześniej nawet nie widzi się...

Zapomnij o kasie, stracone, przepadło. Pomyśl pozytywnie...lepiej było stracic trochę groszą niż np. zdrowia...

Pozdrawiam
  • Re: WESTERN UNION Autor: liladriellin [89.77.140.*]
    Pinka jak mogłaś dać się tak nabrać? Wiesz, jak działa WU - żeby odebrać przekaz trzeba znać dane nadawcy, z jakiego kraju przyjdzie kasa, w jakiej walucie etc. Jak mogłaś dać złodziejowi na tacy swoje dane? To jak dać komuś obcemu swoja karte i pin, by sobie sprawdził, czy mamy pieniądze i nawinie liczyć na to, ze on sobie nic nie wypłaci....

Bez sensu,ze masz jakiekolwiek pretensje do wu, naprawdę.
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~Dawid [83.30.99.*]
    Dnia 2009-01-19 o godz. 19:53 ~pinka napisał(a):
    > Witam wszystkich!
    Wysyłka przelewu przez Western Union nie
    > gwarantuje bezpiecznego przelewu pieniędzy!
    Wysłaliśmy
    > pieniądze z Polskiego banku i pieniądze przez męża miały
    > być odebrane w Niemczech. Taki przelew miał być gwarancją
    > dla osoby która miała nam sprzedac samochód gwarancją żae
    > przyjedziemy do niemie bo tylko tam przelew mógłby być
    > odebrany przez męża. Potwierdzenie przelewu wysłane zostało
    > mailem do sprzedawcy samochodu. na miejscu nie bylo ani
    > sprzedawcy ani pieniędzy!
    Przrelew został odebrany przez
    > obcą osobę - nie osobe która była odbiorcą w przelewie
    > Western Union, banki niemieckie nie sa wiarygodne nie
    > sprawdzaja wnikliwie odbiorcy nie wiemy jakim cudem ale
    > naszych pieniedzy nie ma - wyslane w bz wbk odebrane przez
    > osobęobcą w niemieckim banku i my mamy XXI wiek jak to
    > mozliwe??????
    Nie korzystajcie z tych przelewów
    > przestrzegamy WAS!

Witam
    Ja miałem taki sam przypadek tylko że pieniądze wysłałem do Anglii także za samochód tylko że odbiorcą w Anglii miałem być ja tak było wpisane na przekazie z WU i zapewniano mnie w banku w którym robiłem przelew że będę musiał się legitymować w Anglii dwoma dokumentami ze zdjęciem. Po 4-5 godzinach jak był dokonany przelew pieniędzy już nie było na koncie. Sprawdzałem przez śledzenie pieniędzy ( zakładka na stronie internetowej WU). Suma była dość spora sprawa jest zgłoszona w policji trwa postępowanie. I poinformowano mnie że może się okazać że nie odzyskam pieniędzy.

Więc ludzie nie wysyłajcie przez WESTERN UNION pieniędzy bo oni są po prostu oszustami zapewniają że pieniędzy nikt nie może pobrać niż wskazany (odbiorca). A tu nagle się okazuje że pieniędzy już nie ma na koncie. Zostały pobrane przez nie wiadomo kogo.

NIE KORZYSTAJCIE Z ICH PRZELEWÓW BO NIE ODZYSKACIE PIENIĘDZY
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~Tumasz [62.93.47.*]
    w mobile.de znalazłem samochód po okazji propozycja ze strony posiadacza samochodu wyszła taka sama tzn. miałem mu przesłac dowód wpłaty pieniedzy na swoje konto. dziwnie mi to zaczeło pachniec i zaczołem szperac na ten temat(min opinie w necie) w banku pytałem odpowiedzieli ze 100 procent bezpieczne!!
    poałuchałem brata i nie wpłaciłem kasy. Napisałem do tego h.. od samochodu ze nie wysle z prosbą o nr tel to pogadamy o innej formie gwarancji. nie odezwał sie!!
    Jeszcze chwila i mogłem tutaj pisac w roli poszkodowanego.
    OSTRZEGAM PRZED SZUKANIEM SAMOCHODÓW NA MOBILE.DE
    PO TYM ZDAŻENIU BYŁEM BARDZIEJ OSTROZNIEJSZY A I TAK MIAŁEM 2 PODOBNE SYTUACJE.
    tego kolesia musze jeszcze poczęstowac paroma polskimi słowami przez maila he :)
    pozdrawiam.
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~ejno [195.20.110.*]
    Dziwne, o ile wiem nie można Westernem przesłać kasy samemu sobie...hmmm.
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~ŚMIECHA [188.33.30.*]
    otoz...mozna sobie smemu przelac kase....obslluguje WU..

Jesli chodzi o te wyplaty przez obce osoby to juz nie jest wina banku ktory wysylal..iz w Polsce kazdy bank stosuje jedna zasade dokument tozsamosci , wypelniony druk WU (ewentualnie dyspozycja ustana ale to raczej rzadko) nie mniej jednak oprocz dokumentu tozsamosci odbiorca moze sie pomylic do 10% wyplacanej kwoty czy tez dokonac 3 drobnycxh literowek w przeciwnym wypadku srodki nei sa wyplacoine...!!!!!!!!

Polska i instytucje ktore oferuja usl;ugi WU nie moga gwarantowac jakimi zasadami kieruja sie banki za granica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Re: WESTERN UNION Autor: ~KATARZYNA [94.234.34.*]
    To jeszcze nic, mi Wester Union zwinelo 6.000 i od 2 miesiacy nie chce zwrocic!!!
    Zlodzieje nie radze przesylac u nich pieniadze. Mozna wyjasnic dzwonic tylko do stanow, a tam nikt nie odbiera.

Na wiadomosci tez nikt nie odpowiada!!!

• Re: WESTERN UNION Autor: ~annau760 [77.222.245.*]
    Firma porażka !!! Odbiorczyni przelewu w Ugandzie nie mogła odebrać przelewu bo coś im nie pasowało i wyprosili ją z oddziału ! Złożyłam skargę w Polsce, miał oddzwonić manager i gów... o, olał mnie ! z dala od tej firmy !