• Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Jozue [93.157.78.*]
    I cyk, znowu 55 tysięcy akcji.
    Ciekawe za co.
    Czekam na wyniki za Q3.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.207.84.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Program Motywacyjny 2023 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.88.*]
    Gdy właściciele spółki godzą się na rozwodnienie ich stanu posiadania tzn że w firmie dzieje się bardzo dobrze i to jest bardzo dobrze dla mnie:) Inaczej gdyby to sami właściciele byli zarządem i przyznawali sobie kolejne akcje wtedy powinna zapalić sie kontrolka ostrzegawcza. Moim zdaniem programy motywacyjne są jak najbardziej w porządku pod warunkiem, że przy ustalaniu programu
    (ilości akcji do objęcia) wiadomo co i za ile i w jakim okresie trzeba zrobić! Jakie przychody, jakie zyski czy Ebitda!!! Tu nie wiadomo nic, przynajmniej ja tego nie mogę znaleźć. Dlatego nie podoba mi się to bo można to robić wg własnego uznania a to jest nie fair!

Poniżej przykład jak to powinno wyglądać:
    "Akcjonariusze Sanok Rubber Company zdecydowali o utworzeniu programu motywacyjnego - wynika z uchwał podjętych przez czwartkowe NWZ.
    Program motywacyjny ma dotyczyć pięciu lat, tj. roku 2025, 2026, 2027, 2028 oraz 2029.

Warunkiem, który grupa ma osiągnąć w danym roku programu, jest EBITDA w przeliczeniu na jedną akcję spółki: 6,14 zł za pierwszy rok programu, 6,70 zł za drugi rok, 8,00 zł za trzeci rok, 8,75 zł za czwarty rok i 9,68 zł za piąty rok programu.

Przy przeliczaniu wartości EBITDA na jedną akcję, w celu oceny realizacji warunku wynikowego, brana pod uwagę ma być liczba akcji w kapitale zakładowym spółki na dzień 31 grudnia danego roku programu. (PAP Biznes)"

• Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Jozue [93.157.78.*]
    Ponoć za każdy wpis fanpli wychwalający spółkę bez żadnych konkretów ma zostać przyznane 100 akcji.
    szybko zatem pójdzie.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.88.*]
    Jak chcesz podyskutować ad rem to chętnie. W osobiste wycieczki baw się sam. Osobiscie nie mogę być na walnych, a dzięki właśnie FanPli i kontaktom z nim na priv wiem sporo więcej pomimo że mnie na nich nie ma. Także ja nie narzekam... :)
    Dobrze dla Ciebie.
    Nam, maluczkim, pozostaje liczyć, że IR łaskawie odpisze jak będzie wyglądał program motywacyjny.
    Czyli nijak, bo IR nie odpisuje na maile.
    Ot taka poważna spółka.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Kibic [31.0.92.*]
    Jak wcześniej pisałem znowu dają prawie 2 miliony złotych bokiem do kieszeni królika ( przepraszam żbika) i jego znajomych. Czy te wyniki są takie znakomite czy też na normalnym poziomie? Raczej szału nie ma, a proch już ktoś wymyślił. Ja ciągle czekam na darmowe emisję dla pracowników i zarządu.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~fanpli [213.134.190.*]
    relacje inwestorskie zawsze mogą być lepsze
    hehe, zakładam, że na walne się wybiorę i powalczę o lepsze relacje
    do tego z pewnością zadam pytanie o kryteria programu motywacyjnego choć...
    samemu można się domyślić, że chodzić może o rekordowy 2023 i rekordowy poziom ebitda
    tyle roboty nie mieli nigdy i jak dołożą do tego zablokowane/przesunięte projekty z powodu strajku w hollywood
    który właśnie się zakończył to wynikowo naprawdę może być bardzo ciekawie
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Kibic [31.0.92.*]
    Zrobią 5 milionów zysku i od tylca zajumają 2 miliony. Obajtek może się od nich sporo nauczyć, przy zysku PKN Orlen śmiało może przytulić kilka miliardów i tak będzie to procentowo od cwaniaków z PLI.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: bialoczerwony1972 [31.61.186.*]
    @Jozue
    Tez nie wiem co i jak w tym programie motywacyjnym, a chciałbym to wiedzieć za co ile akcji się należy!
    Skoro właściciele spółki uznają, że zarząd pracuje dobrze czy nawet bardzo dobrze na nich, a 3q już jest za nami praktycznie to chyba tym bardziej pracują też dobrze dla mnie i pewnie dla ciebie też czyli dla drobnych. Co nie zmienia faktu, że brak jasnych reguł programu mi się mocno nie podoba!!!
    w tym poprzednim chodziło o przychody i ebitdę
    w tym może być podobnie
    z tej sytuacji można wyciągnąć wniosek, że idzie naprawdę dobry czas dla biznesu spółki
    @FanPli
    Podaj mi proszę linka do programu motywacyjnego za 2019-2022 bo jakoś nie mogę znaleźć. Znalazłem tylko tyle w dwóch komunikatach z NWZ " Powierza się Radzie Nadzorczej uchwalenie Regulaminu Programu Motywacyjnego na lata 2019-2022" i cisza. Na stronie RI w ogóle nie ma tzn są ale się nic nie otwiera xD I tu znowu będzie tak samo. Warunki takiego programu powinny być po pierwsze jawne gdyż Platige jest spółką publiczną, po drugie ustalone przed zakończeniem roku którego dotyczą, a nie prawie na jego koniec gdy już znane są mniej więcej wyniki za 2Q i 3Q 2023 ( czyli robiące robotę w raportach). Nie broń tego bo tego nie da się obronić. Komunikacja i transparentność nie jest słaba, jej w ogóle tu nie ma!!!
    Miło, że potrafisz obiektywnie spojrzeć na spółkę. Skandalem jest nieujawnianie szczegółów programu motywacyjnego uchwalanego pod koniec roku za który ma obowiązywać.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Niefortunna nazwa :) powinno być opcje menadżerskie i po problemie. Główni akcjonariusze (Panowie SS) chcą wynagradzać zarząd kosztem akcjonariuszy mniejszościowych i tyle w temacie.
    Nie będzie żadnych celów, żadnych wyjaśnień.
    Są zadowoleni z zarządu i go wynagradzają - dla spółki będzie to strata ponad 1,5mln zł (ale na papierze), dla nas rozwodnienie kapitału i zabranie z wyceny około 20 mln złotych (strata 1,5 mln razy wskaźnik cena/zysk 14).
    Zawsze można pojechać na walne, zagłosować przeciw, złożyć sprzeciw do protokołu i wystąpić z pozwem przeciw spółce (z zabezpieczeniem roszczenia), ale to już popadłem w jakieś fantasmagorie :)
    Spółka fajna biznesowo, ale zbytnio przypomina folwark kilku interesariuszy, a nie spółkę publiczną.
    Zaczyna do mnie docierać, że tu może być podobnie jak na MCI! Też fajny biznes, s spółka niedoszacowana już 10 lat pomimo konserwatywnej wyceny składników portfela. Dlaczego> Ano dlatego, że pan akcjonariusz robi co chce! Tu mamy dwóch głównych akcjonariuszy ale chyba idzie to w tym samym kierunku!

Chyba, żartujesz z tym pozwem :) Ja naprawdę mam co robić. Ot najlepiej omijać takie spółki i tyle. Niech się bawią sami ze sobą skoro nie rozumieją czym jest bycie spółką publiczną. I jeszcze jedno to jest ostrzeżenie, że może przyjść taki dzień że sobie też wydrukują po cenie jakiej im się chce....
    czekam na wyniki za 3Q i podejmę decyzję co dalej, bo sam core biznes to nie wszystko. Sporo jest spółek fajnych biznesowo, a rynek jednak je bardzo długi czas omija....

najwcześniej warranty zostaną przyznane w kwietniu 2024r
    oczywiście jak spełnią się kryteria i progi wyników za 2023 jakie przyjmą/przyjęli członkowie RN
    mam nadzieję, że progi podadzą do publicznej wiadomości co wpłynie na transparentność spółki
    cyt z projektu uchwał:
    ''Program motywacyjny będzie więc stanowił poważne narzędzie, które przyczyni się do rozwoju Spółki, jak również wzrostu jakości i potencjału sprzedażowego realizowanych przez nią produkcji. Zagwarantowanie możliwości objęcia akcji Zarządowi Spółki, w wyniku realizacji praw z Warrantów Subskrypcyjnych, co powiązane jest bezpośrednio z realizacją sztywno określonych progów wyników finansowych oraz celów jakościowych, będzie miało duży wpływ na utrzymanie poziomu profesjonalnego zarządzania Spółką, które przedłoży się nie tylko na dalsze efektywne budowanie jej potencjału, ale także na wzrost wartości akcji Spółki w alternatywnym systemie obrotu NewConnect, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. ''
    str11
    0000154465_202309280000149546.pdf (bankier.pl)

@FanPli
    Prosiłem o linka do warunków programu motywacyjnego nie do projektu uchwał kolego :)
    Nie ma takiego, szukałem i wiem że nie ma!
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Kibic [31.11.187.*]
    Powoli dociera. Nie powinno być żadnych nagród, motywacji, premii. Dopiero po spełnieniu przez Zarząd deklaracji sprzed kilku lat o wprowadzeniu na rynek główny GPW jest przesłanka do wynagrodzenia dla żbika. Dzisiaj dawanie akcji to zwykłe rozdawnictwo i robienie z akcjonariuszy frajerów. Pozdrawiam wszystkich frajerów.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~eye_of_beholder [88.156.139.*]
    Ja do nich zadzwoniłem i poprosiłem o opublikowanie tego regulaminu.
    @eye
    I co? Doczekamy się?
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~antyjareczek [188.252.0.*]
    Zjawcie się na NWZA. Myślę, że warto zainwestować trochę czasu.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Larus [89.151.39.*]
    Nie mogłem zrozumieć przez długi czas, dlaczego spółka o tak dobrym biznesowo profilu nie jest w zasięgu zainteresowania poważnych inwestorów. Dziś wiem, bo ma niepoważny zarząd.
    3 kw dopiero się zakończył i pewnie był biznesowo najlepszy w historii platiża
    więc już zainteresowani insajderzy wiedzą jakie wyniki można na cały rok antycypować bo 4 kw w obie strony pewnie za wiele nie zmieni? raczej nie powinni z tego robić tajemnicy aby uciąć wszelkie spekulacje
    choć poprzez przesuwanie projektów np takich jak wiedźmin akurat 4 kwartał może być ciekawy i zaskoczyć pozytywnie
    tak czy siak, jeśli się nie pojawi do walnego jakaś informacja temacie celów to trzeba będzie powałkować to na najbliższym walnym

• Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: bialoczerwony1972 [5.173.130.*]
    Czy ty rozumiesz w czym rzecz czy nie bardzo? Nikt im nie żałuję premii ale po spełnieniu warunków podanych przed, a nie po!
    b-cz masz inny pomysł na to niż pytania na walnym ?
    bezpośrednio i osobiście do zarządu?
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Breton [79.153.86.*]
    A Ty fanpli w swoim zauroczeniu PLI pomyślałeś kiedyś by o to spytać na walnym czy wolisz wierzyć we wszystko co opowiadają od lat?
    @Brenton
    Nawet nie masz pojęcia o ile rzeczy pytał FanPLi i dzięki temu wiem o nich tez ja nie będąc na walnym.
    @FanPLi
    Pytać można zawsze, tylko co to da? Gdyby firma była rzeczywiście transparentną to powstałby uczciwy program motywacyjny ( za którym bym się podpisał) i zostałby udostępniony publicznie.

Zwróć uwagę , że jest mowa tylko o roku 2023r . Czyli co mam teraz rozumieć, że co rok jeśli wyniki będą się poprawiać, to będzie drukowane kolejne 55k akcji a jak będą ciut słabsze od rekordowych to tylko 27k akcji?>? Przecież ten program jest na rok, a co potem? Program robi się na 3-5 lat i za kolejny osiągnięty target można otrzymać to i to! Proste i uczciwe kolego. Już ten ostatni program był mało uczciwy bo nikt nic nie wiedział co i za co się należy, ale ok Żbik wyprostował i rozwinął core biznes więc można było przymknąc oko, ale teraz wybacz tego nie da się obronić mości panie...
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Cinek [83.23.184.*]
    też nie jestem fanem kolejnego programu motywacyjnego i dalszego rozwadniania akcji. Miałem nadzieję, że zarząd ma już na tyle dużo akcji, że zadowoli się rosnącą z roku na rok dywidendą, a spółka przejdzie na stałe na model dywidendowy. Jak widać jeszcze dostali za mało... Pocieszające jest to, że po emisji 240000 akcji po 25zł + dwa programy motywacyjne, freefloat na tyle się zwiększy, że nie będzie dużego pola manewru na kolejne takie akcje dla głównych właścicieli. Swoją drogą nie znalazłem informacji w raportach na co dokładnie poszły pieniądze z emisji akcji serii G (jedynie lakoniczne opisane jako Game Development).
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~Breton [79.153.86.*]
    To zwracam honor.
  • Re: Program Motywacyjny 2023 Autor: ~eye_of_beholder [88.156.139.*]
    Założenia programu motywacyjnego są pod tym adresem:
    https://inwestor.platige.com/walne-zgromadzenie/#dokumenty-dodatkowe

Streszczenie dla leniwych:
    żeby zarząd mógł objąć całość akcji w ramach programu motywacyjnego, EBITDA za 2023 musi wynieść 21 mln PLN

(szczegóły: jeśli EBITDA ledwo przekroczy 17 mln, zarząd dostanie 30%, kolejne 45% jeśli będzie 21 mln, ostatnie 25% jest za kryteria jakościowe).

Dla porównania: w całym 2022 było 15,7 mln, w 1.półroczu 2023 było 6,4 mln.
    Jak dla mnie wygląda to ok (tzn. motywująco) - zwłaszcza biorąc pod uwagę tegoroczne one-offy (USDPLN, opóźnienia prac przez strajk w Hollywood, podwyżki na pocz.roku).

[x]
PLATIGE 0,34% 5,92 2026-05-15 16:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.