• Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Piotr [37.248.179.*]
    Dołek notowań dla większości walorów notowanych na GPW przypadł na październik 2022 roku. Od tego czasu wiele spółek pozwoliło na uzyskanie swoim inwestorom bardzo przyzwoitych stóp zwrotu. Szkoda, że nie należy do nich PCC Exol.

Przyznam, że po wręcz wyśmienitych wynikach spółki za 2022 rok liczyłem zdecydowanie na więcej. Nie tylko zawiódł mnie poziom kursu ale i wysokość dywidendy. I o ile wysokość dywidendy mogę sobie logicznie wytłumaczyć o tyle w przypadku zachowania kursu jest to dla mnie trudne.
    Czy uważam ten czas za stracony? Jaki jest koszt alternatywny utraconego zysku w otoczeniu wysokiej inflacji i na tle obserwowanych wzrostów na kursach innych spółek? Nie liczyłem ale on bez wątpienia jest. Jest inny i jest postrzegany inaczej dla każdego inwestora. Nie mówię już o utracie części kapitału bo inaczej ryzykuje się zyskami a inaczej kapitałem, który zawsze powinien być chroniony.

Ale sam zastanawiam się co dalej? Ja mogę skompensować utracone korzyści uzyskanym zyskiem na sprzedaży przy wystrzale kursu do powyżej 12 PLN i czekać dalej. Czekać do uruchomienia inwestycji w Płocku bo dla mnie jest to na ten moment jedyny realny i rzeczywisty czynnik fundamentalny zwiększenia wartości księgowej spółki, który powinien przełożyć się z czasem na wzrost wartości rynkowej akcji. Czy tak będzie znowu czas pokaże. Czy w międzyczasie kurs spadnie do okolic 2,5 PLN? Nie wykluczone bo obecna sytuacja gospodarcza dotyka dużej części gospodarki i będziemy jeszcze obserwowali spadki na wielu walorach.

Ale kiedy już trzymałem te akcje do tej chwili to osobiście skłaniam się do tego aby trzymać je dalej. I cieszę się, że nie jestem świadkiem sprzedaży znaczących pakietów akcji przez insiderów tak jak zostało to ostatnio zakomunikowane rynkowi w przypadku firmy Cognor.

Tak więc daję sobie jeszcze szansę na ostateczną ocenę tej inwestycji za kilka miesięcy a w międzyczasie jak kurs jeszcze spadnie to nie zawaham się uzupełnić zapasy.

• Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Sss [159.205.170.*]
    100/100 jedynie czas stracony natomiast kapitał tutaj na takim samym poziomie minus inflacja. Na innych spółkach ładnie urosło i człowiek zarobił nawet ponad 100% więc tutaj może leżeć i tak jak kolega napisał zobaczymy po uruchomieniu wszystkich inwestycji dając czas na rozkręcenie ich jeszcze pól roku od uruchomienia.
    Jeżeli spadłoby w okolice o których tak krzyczą to dokładnie jak Piotr napisał każdy będzie brał na wyścigi. Osobiście jestem w rozterce i czekam czy już brać czy liczyć na większe cuda niż dotychczas.
    No cóż każdy podejmuje decyzję sam co robić ze swoim kapitałem.
    Pozdrowienia dla wszystkich Inwestorów.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~max [85.221.171.*]
    No cóż, chyba jestem podobnego zdania. Obecnie jestem na tej inwestycji na zero, a trzymam te akcje już chyba ponad rok. Długo to i krótko, zależy od punktu widzenia. No i też jestem niepocieszony, bo jak napisał Piotr, były spółki, które zimą dały zarobić lepiej. Oczywiście taka analiza wsteczna nie ma żadnego sensu, bo ta jest znana, a liczy się przyszłość, która jest nieznana.
    Moim zdaniem najbliższej jesieni będziemy mieć niezbyt korzystne warunki makroekonomiczne. Sądzę, że w tym czasie szeroki rynek i WIG nie będą rosły lub będą korygowane. Później, może na wiosnę, spodziewam się odbicia.

Teraz, jak zachowa się kurs PCC Exol? Oczywiście tego nie wiem. Niemniej jednak nie bardzo widzę teraz inne, z jednej strony dające zarobić, a z drugiej bezpieczne od strony fundamentalnej inwestycje. A zatem, jeśli kurs się nie zmieni to będę trzymał, jeśli istotnie spadnie (poniżej 2,5zł) to dokupię, jeśli bardzo istotnie wzrośnie (powyżej 15zł), to sprzedam. Chyba Ameryki nie odkryłem.

A teraz ... wykopuję gawrę i udaję się w sen zimowy. Mam nadzieję, że jak się obudzę na wiosnę to świat będzie piękniejszy, a kurs PCC Exol mnie miło zaskoczy.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Ig [91.237.136.*]
    Trzeba było sprzedać jak było 4 40 skoro masz po 2 90 byś zarobi
    A teraz byś czekał czy spadnie czy nie poniżej 2 50 znawca giełdowy mając akcje po 2 90 nie zastanawia bym się przy 4 zeta ha
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Sss [159.205.170.*]
    Do 3 zł bardzo dużo osób ma tutaj akcje tylko mają na życie, znają wartość akcji i nie zadowolą się drobnymi. Po 4 zł wszsycy by sprzedali gdyby wiedzieli, że taki wał znów pójdzie ale do czasu tak jest na każdej spółce i każdy wie o czym piszę, osobiście też zamiast trzymac 4mass sprzedałem po 4 i byłem zadowolony, że urósł 100% i tak jest ze wszystkimi spółkami.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Ig [91.237.136.*]
    A widzisz jak 4 mass rośnie ta spoka lepsza od pcc ale tam jak skupuja akcje prezesi to kurs rośnie a tu Niemiec kupował to do
    dolowali żeby nie podbić kursu kupił tyle akcji jednego dnia i zero wzrostu co ty na to
    4mass to zwykły balon, spekuła itd. Natomiast tutaj prezes nie kupował na rynku akcji tylko kupił od sternika po wcześniej ustalonej cenie.
    Niestety KNF jest fikcją jak cały kraj.
    Dlatego zarabiając na innych spółkach trzymam i dokupuję spokojnie akcje PCX i jestem spokojny, teraz czekam jak ENT wyjdzie znów powyżej 50 zł i resztę opyle bo wcześniej tylko część sprzedałem po 50, a też kupowałem w okolicy 23zł i i też wszyscy się śmiali.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Ig [5.173.159.*]
    Ok
    Niewątpliwie PCX ćwiczy cierpliwość akcjonariuszy. Natomiast logika podpowiada, że prezesi nie kupowali akcji za swoje aby nie zarobić ładnej kasy bo 100% nie interesowałoby ich. Będąc u źródła zainwestowałbyś powiedzmy bańkę po to żeby nic nie mieć lub stratę czy wpłaciłbyś na lokatę 8-10% ? Powiedzmy za 2-3 lata w sumie miałbyś około 35% zysku albo jesteś pewien, że będziesz miał powiedzmy 500% - 1000% zysku. Jaka byłaby twoja inwestycja ????
    Tam nie siedzą sponsorzy banana tylko osoby które chcą zarobić jak najwięcej.
    Zbacz dziś kurs 4 mass i co ty na to i co z tego że spekula ale mozna zarobić a tu chu.,, Te fundamenty trzymaj jeszcze 2 lata będzie znów 4 40 i będziesz się cieszył trzeba było sprzedać ten syf
    Zarabiam na czym innym, a tutaj inwestuję, tego chyba nie rozumiesz.

Takie jeszcze przemyślenie.
    Akcji na rynku jest mało, a krętacz chce zebrać określoną liczbę akcji aby puścić kurs. Niestety nikt już nie oddaje tylko każdy coś skubnie.
    Wszystko do czasu jak uruchomią wszystko zyski będą jakie to się okaże ale kurs akcji i dywidenda będzie na innym poziomie.

Widzisz różnicę w chwilowym zarabianiu, a inwestowaniu ?

Swoją drogą na 4mass zaraz zawiśnie trochę osób tak jak na innych pseudo spółeczkach gdzie przy stracie spekuła ubiera naiwnych. Takie badziewia kupuję w dołku i leżą do momentu ruchu w górę, a jest takich dość na bananie.
    Jeżeli poza pisaniem coś kupujesz to rób ze swoją kasą co chcesz i nie pisz bzdur, oraz nie wypowiadaj się o rzeczach o których nie masz pojęcia. Widać że młody jesteś i brak ci doświadczenia życiowego ale wszystko przed tobą. Powodzenia.
    Jak taki dobry jesteś sprzedał byś za ponad cztery zeta zarobiony ateraz byś kupił po 2 90 dzis było dziesiec tysięcy do kupienia tego syfu bo ludzie mają dość takiej spoki firma w rok ma 117 mil zysku a akcje douja poniżej 15 procert wyglądało to na bankruta teraz nie masz wyjscia czekać czekać aż tak spekula z pcc się wzbogaci a im ciągle mało ja tak samo mam mi trochę brakowało żeby wyjść na zero po tylu latachografów zajbistej firmy oszstow
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Perła [46.134.80.*]
    Wcześniej sss odpowiedział ci ale widać jak próbujesz kogoś zniechęcić. Zarobisz takim pisaniem głupot na chleb?
    I najważniejsze kto cię tutaj trzyma? Zimy nie ma a bałwanów pelno.
    Widzisz tak jak pisalem już wiszą na 4mass i na innych balonach, a tutaj się inwestuje w przyszłość i to co tutaj zarobimy to będzie kosmos ale to dla wytrwałych umiejących czytać i myśleć
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~MW [31.61.231.*]
    Biorąc pod uwagę informacje z forum, jak papier drgnie, to może zacząć się realizacja nawet niewielkich zysków. Ja mam papier na bardzo długi - to znaczy emerytalny - termin. Bardziej liczę na dywidendy, niż wzrost kursu.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Gg [91.237.136.*]
    Tak jak ostatnia nie wystarczy na chleb o i dywidenda ale może będzie na buleczke
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Analityk [87.212.110.*]
    Dywidenda była niższa bo nakłady na Brzeg większe a umowa z Orlenem duża !
    tutaj większość to trolle i inne burki bez kasy tzw. pisarze bo tyle im zostało i nie ma co zwracać uwagi bo wystarczy IP wkleić w wujka Google i wszystko jak na tacy o nich widać jak jęczą po wszystkich spółkach od lat.
    Niestety rozumem nie grzeszą i tyle mają co popiszą anonimowo.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: pietrek80 [188.146.121.*]
    Na czele z tobą, hersztem tej bandy naganiaczy
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Mosiek [46.205.137.*]
    Ja bym trzymał, co roku można liczyć na "godziwą" dywidendę...
    Ps Lepiej już kasę włożyć pod poduszkę zawsze jest mniejsze ryzyko straty..., no chyba, że małżonka zapie...
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Piotr [37.248.179.*]
    @Analityk
    Zgadzam się Brzeg Dolny to inwestycja w produkcję wyrobów wytwarzanych z użyciem tlenku etylen na dostawy, którego Spółka ma podpisany wieloletni kontrakt z Orlenem. Przy czym harmonogram dostaw zaczyna się od początku stycznia 2024 roku zaczynając od wolumenu 37tys ton/rok do docelowo 120 tys ton/rok w 2028 roku.

Środki na inwestycję w Płock są zabezpieczone w postaci kredytu z BHW a środki na Brzeg Dolny to z pewnością jakaś część zysków zatrzymanych oraz finansowanie dłużne - i tutaj nie wykluczam emisji obligacji. PCC Exol ma zatwierdzony prospekt na łączną wartość 100 mln PLN a PCC Rokita ma kwotę 200 mln PLN.
    Przy tak dużych kwotach długu wskaźnik długu netto/EBITDA bliski wartości 1,0 przejdzie w niepamięć a zdecydowanie może przyjąć wartości bliższe 3,5. Ale z pewnością i takie wartości tego wskaźnika są ujęte w formie kowenantów w umowie z BHW jak i będą warunkować ewentualną emisję obligacji. I to mnie bardzo cieszy bo ten właśnie wskaźnik będzie zmuszał Spółkę do wzmożonej aktywności biznesowej dającej szansę na wypracowanie jak najwyższych zysków operacyjnych. PCC Exol w najbliższym okresie kilku lat będzie taką spółka na sterydach.
    Ale jest i ujemna strona takiego kowenantu a mianowicie ograniczenia w wypłacie dywidendy w okresie tak intensywnych inwestycji i tak dużego zadłużenia. Spółka będzie miała duże zapotrzebowanie na kapitał i będzie zmuszona go reinwestować. Ale jeżeli uda się Exolowi utrzymać ROE na poziomie co najmniej 17% to reinwestowanie zysków ma tym większe uzasadnienie dla ostatecznego długoterminowego wzrostu wartości akcji.

Trolle uaktywniły się kilkukrotnie mocniej niż zwykle czyli coś będzie się działo.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~max [85.221.171.*]
    Być może. Dzisiaj jest trochę większy obrót niż zwykle.
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Suweren [87.212.110.*]
    Dawac na 10 zeta !
    Tak dla przypomnienia dla tych co mają czas i umieją liczyć i wyciągać wnioski. Pewnie każdy to już czytał z zainteresowanych ale niektórzy pewnie nie.

W nawiązaniu do raportu nr 39/2021 z dnia 2 grudnia2021 r. Spółka przypomina, że Inwestycja jest realizowana przez PCC BD, której wspólnikami są PCC EXOL i PCC Rokita S.A., obie posiadające po 50% udziałów. Zakończenie Inwestycji przewidywane jest na 2026 rok.

Wartość szacunkowa nakładów na tę Inwestycję to około 551 mln zł z jednoczesnym zastrzeżeniem, że wartość ta może się zmniejszyć lub zwiększyć szacunkowo o około 25%.

• Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~Hehe [83.7.65.*]
    I co z tego to dopiero za kilka lat .
  • Re: Koszt alternatywny akcji PCC Exol. Czy żałuję utraconego czasu? Autor: ~GG [91.237.136.*]
    Tak piękne akcje nie spadają i nie rosną 2 lata czekać. chyba wywalę ten syf są spoki jak rokita ten sam wynik ale tam coś się dzieje
[x]
PCCEXOL -1,16% 2,55 2025-10-10 16:41:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.