Wg mojej metody Barlinek wygenerował wstępny sygnał K czyli rozpoczął krótkoterminowy trend wzrostowy. Zwracam uwagę na pozytywne dywergencje na RSI i MACD (wykres dzienny).
ADX systematycznie spada od dołka z 05.12.2008 co interpretuję jako oznakę kończenia fali trendu spadkowego, która rozpoczęła się na początku września 2008r na poziomie ~9.0PLN i sprowadziła papier do poziomu ~1.90PLN za akcję.
Uważam, że rysuje się szansa na rozpoczęcie odwracania średnioterminowego trendu spadkowego, ale tego jeszcze wyrokować nie można.
i tu się głęboko mylisz. Długoterminowi inwestorzy kupują wówczas kiedy jest źle albo bardzo źle. Jak jest super i są hiper zyski to oddają kucharkom i sprzątaczkom z wielokrotnym przebiciem. Spójrz na obroty w ostatnich tygodniach, założę się, że znaczna ich część została kupiona na wiele miesięcy albo i lat.
jak było 26 zł z okładem to obroty były ok.26 mln na sesji.Oni też kupowali długoterminowo.Cała gpw spada na groszówki.Niebawem tylko Lista Alertow będzie potrzebna,
Tak, dlatego niewątpliwie Cie cenię. MOwią: Ex oriente lux. Ty jesteś dla mnie takie właśnie lux - wskazówka prosta: zachowywać sie odwrotnie do tego co proponuje facet o nicku maciej z krakowa.
Bak kolego ty masz jakiś straszny kompleks. Wyleszczyli cię z papiera co zostało zdemaskowane, siedzisz na forum, naganiasz i liczysz że odkupisz za złotówkę. Wracasz do starych wątków, robisz bałagan , kłamiesz i siejesz demagogie
Więc wbij sobie w swój pusty bak, że
1. Nie ma żadnych PDA - akcje każdy ma już na rachunku
2. Akcję nowej emisji były przydzielane przy cenie ok 7 zł co pozwoliło uśrednić cenę do około 5 zł więc nikt nie będzie wywalał poniżej 2 zł bo ty chcesz kupić.
3. Inwestycje są w toku, 70mln na kupce i w razie potrzeby linia kredytowa na 50mln co daje referencje stabilnej sytuacji finansowej.
4. Firma nie grała na opcjach, kurs hrywny spada a Euro wzrósł jeśli ci coś to mówi.
Jak kupować to tylko teraz........... Taka okazja się nie powtórzy.........
OK. Zgoda całkowita. Ale mam sobie za wielki plus to, że potrafie odpowiednio potraktować Twoje niezwykle użyteczne wskazania. Ale tak sobie myślę, że zbyt wielu jest tych, którzy nie umieją wykorzystać Twojej użyteczności - i po prostu maciej z krakowa wielu wprowadza w maliny. Odnośnie Barlinka: mam go tylko i wyłąćznie z nowej emisji, jeszcze nie notowanej.
panie - becher - jeśli ma pan barlinek z nowej nie notowanej emisji to jesteś pan ryzykant ..........do marca na giełdzie i świecie może się wiele stać i twoje pda mogą być wyceniane na 80gr i do momentu początku notowań jesteś ubezwłasnowolniony nic z tymi akcjami nie zrobisz jeśli swiat się zawali zostaniesz z papierem toaletowym
a barlinek jest w trendzie wzrostowym i tego na razie nic nie powinno zmienić
Odpowiadam analitykowi z Krakowa: niczego nie musiałem wywalać na ostatniej potężnej górce, bo papierów Barlinka wówczas nie miałem. Teraz jestem właścicielem akcji Barlinka bo uprzednio kupiłem po 0,11 pda i nowe akcje opłaciłem.
Zadziwia mnie, że niektórzy piszą że obecnie nie mogę sprzedać pda - a przecież żadnego pda już w ogóle nie ma - są natomiast normalne akcje, które nie są jeszcze notowane. I póki co, dobrze, że nie ma ich w obrocie, bowiem niewątpliwie łatwiej jest podnieść kurs aktualny. Na to liczyłem kupując pda.
Im droższe teraz akcje, tym z pewnością droższe będą te nowe, jak tylko wejdą w notowania. Przecież to super-proste, zadziwiające, że niektórzy nie pojmują. Zaznaczam, że ruchu w drugą stronę nie wykluczam, choć na obecnej gpw w taki ruch powątpiewam.
panie becher, ja tylko żałuję, ze nie wywaliłeś dzisiaj akcji zaraz po otwarciu, jak to zwykle czynisz kiedy ja pojawiam się na spółce. I zawsze dobrze na tym wychodzisz. Powinienes wywalić po 2.09-06 ale nie mogłęs bo nie masz płynnych walorów Barlinka. Jaka szkoda.
Już nie będę Ci dokuczał, bo po prostu nie lubię się kłócić. Ale nie mogę się powstrzymać z następującą refleksją: stosunkowo niedawno naganiałeś na MCI, gdzieś w granicach bodajże 8 zł. Przytaczałeś wszystkie możliwe wskażniki i wieszczyłeś spółce świetlaną przyszłość. Tknięty Twoim entuzjazmem jako OSTATNI w dogrywce wyskoczyłem z MCI które od tamtego czasu zaliczyło już nawet 3 zł.
Jestem pewny, że przy pierwszych wzrostach wigów znowu pojawia się analitycy-prorocy, w tym prorocy giełdowi Twojego rodzaju czy np. starego grzyba, którego pamiętam z proroczenia o Koli i drozdku.
Przepraszam Cię, jeżeli czymkolwiek uraziłem - nie umiałem się powstrzymać, już w tej sprawie się nie odezwię.
przy tych cenach euro i dolara na Barlinku powinny byc fajerwerki przez najblizsze miesiace,
cena powinna wrocic na conajmniej 10
nie mowiac juz o innych pozytywnych infach
nie bedzie roslo bo ty tak chcesz ?
czy jestes maklerem duzej instytucji i delikatnie hamujesz zapal,
powoli kupujac naprawde tanie akcje
no coz, zadna praca nie hanbi :-)
pamiętasz jak kiedys bylo po slabych wynikach - 5 % o bylo 16 zł ? A potem polecialo na 26 zl , bo w PB pisali, że bedzie przejecie Pagedu. a to byl pic na wodę funduszy , bo sprzedali drogo akcje naiwnym i nikt za to nie poniósł kary.Teraz nawet moze rosnąc o 20 % , a tak to huj wielki.
były dobre wyniki , a Stany lecialy na mordę i dobre wyniki nam nie pomogly.Jak bedzie dobry sentyment na gieldach to zle wyniki będą , a akcje będa rosły.Giełda to tylko psycholodgia , a gadanie o wynikach itp. to tylko puste gadnie.Bedą pisać w gazetach, że giełdy rosną mimo zlych wyników, bo sentyment się polepszył.
wlasnie gielda (sentyment)sie polepsza, duzi juz to dawno zobaczyli a mali tacy jak wy zobacza dopiero za 5-7 lat jak trzeba bedzie sprzedawac i Barlinek bedzie po 50-100
skurczysyny w stanach wymyslili sobie kryzys hipoteczny zeby odebrac tanie akcje od malych inwestorow, potem tez cos wymysla
j.w przyklad Budopol pp po 1 zł.Patrz dziś cenę akcji i pda. To i tak dobvrze ,bo np.Ecard miał kiedyś pp po 1 zł , a dziś jest po no własnieSkotan mial w promocji pp po 10 zł , a Hutmen też taniocha itd.itp.
Stwierdzam fakty.Wszystkie polecialy po emisjach na łeb i to w czasie hossy.W 99 % przypadkóe akcje wracają do cen pp. Wiem na swoim przykładze.Kupowalem pc guard po 2 zł , aby miać pp po 1 gr. po ile dziś są akcje ? Mogę się pomylić, ale ,żeby tak sie stało to wigi muszą każdego dnia robić + 2 % w czsie notowań pda to moze 1, 80 zł sie obroni.
Dnia 2009-01-14 o godz. 10:10 maciej_z_krakowa napisał(a):
> zamieniłem akcje na PDA. Myślę, ze to jest nadzwyczajne
> wydarzenie i papier wróci powyżej 2PLN
Dziwie sie ze tak piszesz.
Calkowicie sie z Toba nie zgadzam, ale zakladam, ze jak zwykle inwestujesz z AT i krotkoterminowo.
Ja uwazam, ze papier wroci powyzej 2 zl, ale w perspektywie dlugoterminowej, a teraz to i 1,5 zl mnie nie zdziwi, ale widocznie Twoje kreski mowia co innego niz moja analiza nie-kreskowa.
Dnia 2009-01-14 o godz. 10:42 maciej_z_krakowa napisał(a):
> być może msza rację, ale od 1.70 (po tyle dostałem PDA) do
> 1.50 jest tylko 12% w dół a do góry jest znacznie wieksza
> przestrzen
Tez o tym myslalem, ale nie bylem pewny czy perspektywa spadku 12 % to nie za duzo jak na Twoja strategię.