-Na walnym było bardzo mało akcjonariusz, (więcej niż na poprzednim gdzie były jedynie 3 osoby) biorąc pod uwagę obroty w ostatnim czasie powinno być dużo mniejszościowych akcjonariuszy zapakowanych nieco mocniej w akcje Prostej Giełdy- gdyby tak było to pojawili by się na walnym , ja przynajmniej tak robię bo czasem można uzyskać dostęp do pewnych informacji jak chociażby kto będzie w radzie nadzorczej, czy wszystkie uchwały wejdą w życie itp. + można zaobserwować zachowanie zarządu i wyciągnąć wnioski WNOSEK: Większość akcji jest w rękach Spółdzielni, a najwięcej akcji się przemieliło w okolicach 2-3 złotych, może za chwilę być pompa bo Spółdzielnia musi opchnąć towar z zyskiem
- prezes głosował we wszystkich istotnych sprawach razem z Ragnar, glosował jedynie przeciw powołaniu nowych członków zarządu ( wydaje mi się, że wiedząc że i tak nic nie zmieni głosował przeciwko by zachować twarz przed swoimi współpracownikami, którzy wcześniej zasiadali w zarządzie) świadczy to o tym, że są dogadani, nie ma między nimi konfliktu, z reszto na poprzednim Walnym powiedział coś w stylu „ po ostatnich obrotach na spółce oczekuje aż ktoś się ujawni w akcjonariacie” a na pytanie czy nie boi się o przegłosowanie go większością głosów odpowiedział „ jeżeli trzeba będzie to dla dobra spółki usunę się na bok”, biorąc pod uwagę, że podczas tego samego walnego czyli w sierpniu powołał jako członka zarządu Panią Karinę, która już współpracowała z Milisystem wiedział doskonale co się święci WNIOSEK: fajnie, że wszedł tu ragnar i sunway bo dostrzegając potencjał w WARMAGNET, natomiast niepodoba mi się kręcenie i palenie głupa prezesa, na plus jest też to, że nie ma wrogiego przejęcia tylko są dogadani, prawdopodobnie Sunway wejdzie tu jako główna działalność i zostane założona oddzielna spółka z o o, któa będzie się zajmowała tym co dotychczas Prosta giełda
-wysypanie akcji przez Ragnar- Ragnar kupował akcje drożej niż sprzedaje-przynajmniej te powyżej progu 5%, niewykluczone, że w celu wywołania paniki- jak kurs spadnie to słupy bedą mogły tanio dokupić akcji
-wykaz akcjonariuszy posiadających co najmniej 5% głosów- po lipcowym walnym został opublikowany w dniu posiedzenia, po ostatnim walnym nie został opublikowany do dziś. W wykazie akcjonariuszy trzeba opublikować każdego kto miał powyżej 5% głosów( nie akcji), w przypadku gdy na walnym są tylko posiadacze 255 akcji tak jak w tym przypadku musi zostac ujawniony każdy kto bierze udział w głosowaniu i ma ponad 1,25 % udziału akcji . Podejrzewam, ze wśród akcjonariuszy, którzy mieszczą się w przedziale 1.25%-5% jest Sunway i dlatego wstrzymują się z opublikowaniem wykazu
-Powołanie nowych członków zarządu: członków można sprawdzić na Linkedn, ale jest ok
PODSUMOWANIE: Moim zdaniem prezes z Ragnarem i Sunway są dogadani, na akcjach jest dużo spekuły, ff nie jest taki wysoki jak pokazują wskaźniki bo większość akcji jest w rękach spódzielni, wzrosty będą, ale wcześniej może być jeszcze spadek. Pewne jest to ze bedzie bujało
PS Ja mam sporo część portfela w Akcja PGI i nie mysle o sprzedazy na tych poziomach. Jak spadnie ponizej 2 złotych wtedy pomału zaczne akumulacje
Mam zupełnie inne zdanie niż twoje prezes januszewski prawie wszystko to zbudował a ragnar to niestety jak kleszcz nic nie włożył w tą spółkę poza tym że kupił większość akcji i czeka na forsy jak wyjdzie coś warmagnet lub z czegoś innego przynajmniej nie było info o żadnym dofinansowaniu obecnych tematów firmy .jak januszewski odszedłby to zbierać zabawki i uciekać z akcjami .
Syf to niestety ty jesteś i zachowujesz się jak blazen każdy gra do swojej bramki jakbyś miał trochę mózgu to wiedziałbyś że głównych akcjonariuszy nie interesuje kurs tylko jaki zysk przynosi firma.
Podzielam zdanie co do spółdzielni, mają sporo akcji i nie wiedzą co z nimi zrobić - próbowali podbitki i powyżej 3 zł ragnar ich zasypał, zresztą cześć ulicy też. Widac to od dawna, że jak tylko lekko wzrośnie to zaraz pojawia się duża podaż i czapa. Najgorsze dla ulicy byłoby to, gdyby spóldzielnia postanowiła wyjść za wszelką cenę i pójść na inne spółki, wtedy spadki grubo poniżej 2 zł, pewnie nawet w okolicę 1,20-1-50. Jedno jest pewne-ragnar nie zamierza zwiększac udziału (na co wielu tutaj liczyło), zrobili co chcieli i nara.
Dnia 2023-09-06 o godz. 13:29 ~Eryk napisał(a): > Będzie pompa, spokojnie. > > Kiedy,nie wiem. > > Pewnie po 1szym espi,lub sami podbiją
To nie lepiej poczekać z boku bez akcji? Może być za kilka dni, a może za kilka miesięcy, a może wcale-tylko utopienie akcjonariuszy? Takie inwestowanie życzeniowe, z nadzieję, że MOŻE...najczęściej źle się kończy. Będą obroty-każdy będzie mógł wskoczyć, a na takim marazmie to bez urazy "leszcz probuje utopić leszcza".
Jak poco poto żeby podbić kurs ulica się dołączy i możesz wtedy sprzedać to co kupiłeś teraz po wyższej cenie tak to kurs może się kisić dłuższy czas twój wybór czy kupić taniej i kisić się przez wieki czy zarobić teraz