Niekoniecznie 1,6PLN to przesada. Wydaje mi się że nikt tutaj nie patrzy na bilans. Już po ostanich wynikach KW przekraczają aktywa długoterminowe o 9M. W IIQ załóżmy że zrobią 9M (moja prognoza) to daje 18M nadwyżki KW nad aktywami długoterminowymi na koniec roku (czyli 1,5PLN/akcje). Jeśli przyjmiemy że rzeczywista wypłata dywidendy bedzie miała miejsce w styczniu to kolejne dwa kwartsły powinny dać razem 13M (znowu moja prognoza). To daje razem 21M nadwyżki KW nad aktywami długoterminowymi. Interesująco bedzie w roku obrotowym 23/24 --> tu 100% wyniku netto bedzie już przekładać się na nadwyżkę KW nad aktywami długoterminowymi. Oznacza to, że albo 100% ZN bedzie dystrybuowane do akcjonariuszy (dywidenda + być może buyback), albo będziemy mieli do czynienia z masywnymi przejęciami. W to drugie raczej nie wierzę ze względu na niskie wskaźniki wyceny samego Delko --> bardziej opłaca się robić buyback niż inwestować na zewnątrz. W związku z powyższym stawiam tezę że tegoroczna dywidenda / buyback to 1,5-2PLN, a od przyszłego roku blisko 100% ZN będzie dystrybuowane do akcjonariuszy.
Dobra ANALIZA.I mogę się do niej przychylić.Moja ocena wysokości dyw.jest raczej ...TRAFNA. Oby się sprawdziło w ocenie Pana PREZESA.Natomiast przypomnę że rok obrotowy skończył się w czerwiec 2023r ; a PAN PREZES tylko raz cokolwiek ws.dywidendy ....rzekł i to tak półgębkiem!
Założenie jednak 9 mln zysku w 2kw jest mocno optymistyczne, zauważ, że przez ostatnie trzy kwartały zysk spadał do 5,5 mln w 1kw, a wskaźniki konsumpcji narazie się nie poprawiają.
W tym rzecz, że bierzące wyniki nie mają kluczowego znaczenia. Chodzi o to, że w tej chwili 100% ich wyniku, jakikolwiek by nie był, bedzie się przekładać na nadwyżkę KW nad aktywami długoterminowymi. W związku z tym, perspektywa wzrostu stopy wypłaty rośnie skokowo (przy braku inwestycji do 100%). Bierzące wyniki (23-24), bedą, w mojej ocenie miały wpływ co najwyżej na to czy dywidendy będą raczej 2,5 czy 3PLN. Alternatywą (przy braku masywnych przejęć) jest, że za parę lat będą mieć nadpłynność (właściwie nadwypłacalność) jak kolumbijskie kartele.
Oho! Kogoś tu poniosły fantazje. Myślicie o gołąbku na dachu, a nie chwycicie nawet wróbla w garść! Czy pierwszy kwartał tego roku był lepszy od poprzedniego? Nie! Spółka mniej zarobiła! A to nie dziwota, jak się na ceny w sklepach spojrzy. Aż mrożą krew w żyłach! Ludzie przechodzą obok sklepów, tęsknym wzrokiem patrzą na ich wypasione i krzykliwe futryny, ale szybko idą dalej, bo doskonale wiedzą, że w pustej portmonetce nie zabrzęczy żaden pieniążek! Niby jak spółka ma te góry pieniędzy dla Was zarabiać gdy drożyzna konsumentów w ziemię wdeptuje!?
Wydaje mi się, że info o dywidendzie może być dopiero po formalnym zamknięciu roku, nie roku obrotowego lecz zamknięciu ksiąg- ogłoszeniu sprawozdania więc wszystkie obecne pretensje do prezesa uważam za bezzasadne