Drodzy Inwestorzy, Był rok 2018 i każdy pluł na tą spółkę, co widać bylo i po obrotach i stratach, które zjadały kapitał własny. Wszystko jednak jest do czasu,tak działają bio-techy !! To nie kopalnie węgla. Dlatego jak ktoś nie ma cierpliwości niech szuka sobie czegoś w stylu JSW. Potem był covid, kurs swoje zaliczył i sprzedałem część pakietu. Potem było widać gnojenie kursu, bo pewnie ktoś już wiedział, że wynik blisko. Więc zebrało się trochę pod kolejne kółko i wysypało po wybiciu w okolice 300, zostawiając część pakietu na lepszą przyszłość. Jaka ona będzie to zależy. Osobiście nie liczę na więcej niż 500 zł od papieru, ale to tylko moja opinia. Za resztę kasy szukam ciekawych biotechów, które tak jak kiedyś Scope były poniewierane i opluwane na niskich obrotach, a mają równie wielki potencjał. A tutaj czekam resztą pakietu na dalszy rozwój firmy.
Czekam z lewej na korekcie na RDG, po ostatnich Espi o patentach onkologicznych, ale nic nie wpada na lewo, więc trzeba będzie brać na prawo :) Tam już jest kilkanaście patentów zatwierdzonych przez UP, więc jak zaczną komercjalizować, a zaczną to będzie dopiero jazda. Poczytaj sobie na ich stronie i nie słuchaj głupkowatych trolli bez kasy. Wykres technicznie ładnie wygląda, niski FF. Potrzebny tylko kolejny zapalnik i cierpliwość, tak jak swego czasu na MDG, gdzie brałem do 10 ale już wyszedłem z dużym zarobkiem. Mdg może jeszcze da zarobić 100 % ale tam za dużo osób wisi na hakach i potrzebny jest olbrzymi kapitał aby to wyciągnąć do 100.
Na RDG póki co ciężko wejść / wyjść przy takich obrotach bez szarpnięcia kursu. Poza tym są jakoś totalnie nieogarnięcie w sprawach korporacyjnych (dopiero w tym roku wzywali do składania akcji). A na ZWZ z akcjonariuszy >5% był … tylko prezes, mimo że mają dwa duże podmioty (w tym Adamed). Także póki co będę się przyglądał.
Tytułem uzupełnienia ZWZ na RDG bylo standardowe wiec Adamed nie miał sensu się pojawiać a drugi podmiot o którym wspominasz to spolka w całości kontrolowana przez prof Lubinskiego, obroty tak jak zauważyłeś takie jak onegdaj na Scope :) i może na tym to polega aby papier z potencjałem podbierać powoli przez kilka lat a potem cieszyć się kilkunastokrotnym zyskiem, jak ulica i fundy docenia jego wartosc ? Taka mam strategie w kasynie. Wybieram spolki z ogromnym potencjałem, kontrolowane przez poważnych ludzi z autorytetem w swojej branży, w odpowiedniej fazie rozwoju przed komercjalizacja, albo innym przełomem finansowym oraz z niskim FF w okolicy 15-20%. A potem spokojnie czekam aż przypłynie kilka rekinów a za nimi ławica leszczy
Skąd pewność że 200 a nie 40 albo 60 ??? Kurs 200 oznaczałby kapitalizację w okolicy 1,5 mld !!! A przy FF ponad 50 % jaki kapitał musiałby w to wejść aby to pociągnąć !!! Ale 60 i owszem jak to wszystko poprawnie skomercjalizują.
Najsmieszniejsze jest to --że W całej swoijej Historii gdy biznas MDG fundował ---mieli zakumulowanych zysków 2015-2019 Ok 100 MLN PLN ---potem przyszły zle czasy i zanotowali 220 MLN straty w 3 LATA---czyli w Historii Notowań od 2015 ro 2022 Ich biznes w sumie przyniósl 120 MLn Straty ---a maja kapitalizację podobna do SCP --ktory z samego Upfrontu zaliczył 460 MLn PLN wpływów do Kasy spółki ---
I tym wlasnie jest rynek ---to Ulkady ukl,adziki strategie i Akcjonariat--- na MDG w ktorego wszedl Konkretny Gracz jest HYPE ---i wszyscy kupuja przyszłosc --- A tu ze wzgledu na dzialania Akcjonariatu --- Wycena SCp Ktory już wyplacil 230 MLn PLN akcjonariuszom dywidendy jest na piziomie spolki ktora przez te wszytkie lata zafundowala 100 MLN PLN straty ---i musiala byc dokapitalizowywana ---MDG przynosi 1.5 Mln zysku qw a ludzie piszą juz o 1.,5 MLD kapitalziacji --bo rynek pokazał ze potrafi POMPOWAC MDG---w przeciwieństwie do SCP którego GNOI. patrzac na jego wyniki i potencjal.
wlasnie O TI mam pretensje do głownych udziałowców ---To ich wina i ich zasługa ze kurs jest TU gdzie jest ---pamietajcie ze tzw RYNEK to Uczestnicy tego RYNKU rownież a moze przede wszsytkim GRUBASY -- I realizują Interesy ktore zostały Tak a nie inaczej DOGADANE --- to dlatego MDG pompuja a SCP Dołują--- bo grubasy realizuja dogadana strrategie ---To dlatego NP BRALI W IPO GETBACK --- pomimo ze juz wiało ze to bankrut i Kilkaset mln kasy ulicy poszło do Pejsatych ---a Integrer oddawali za bezcen w wezwaniu na GPW kilka lat wczesnie ktorego Brzoska za Becen zdjął z GPW. przy 400 mln Kapitazlizacji podczas gdy kilka lat potem byl w amsterdamie juz warty 40 MLD PLN ----TU nie ma przypadków tu jest GRA INTERESÓW---kto tego NIe rozumie ten nie wiele rozumie--- i wlasnie dlatego RYNEK to nie apteka i czyta matematyka i logika --Bo dochodzą Grupy interesów emocje psychologia i Uklady. .
Problem w tym, że to o czym piszesz jest mocną prawdą. I aby jednak to tak działało muszą zaistnieć pewne okoliczności. W przypadku MDG to była mocna strata, która była pretekstem do zdołowania kursu i odleszczenia słabych i wymęczonych. A teraz hurraoptymizm. W przypadku Scopa jestem spokojny i czekam na longa na trzeci etap swoich korzyści, ale dzisiaj na RDG coś się widzę dzieje, bo rano jakiś Tłuścioch pokazał z lewej na TKO około 1 mln i wyszło 10 zł za papier. Potem wyczyścił trochę ulicę i spokojnie czeka.
Otco musiał w szkole pisać po 50 razy: "Nie będę kaleczył języka polskiego poprzez losowe wstawianie wielkich liter w środku zdania oraz ignorowanie zasad interpunkcji". Niestety z całej nauki zostało tyle, że wszystko pisze po 50 razy.
Otco to taki klasyczny przedstawiciel nowo ukształtowanej klasy inteligencji. Zarozumiały, gburowaty, niezbyt lotny, ale z wysoką samooceną. Pisze po 100 razy to samo. Taki megamózg a wszyscy inni to gimbaza. Takich Panów się tu u nas w kraju coraz bardziej ceni. Prawdziwy wzór dla innych.
Okey tylko że ja nie piszę tylko o przeszłości--piszę o teraźniejzej kapitalizacji vs. Wyniki jakie pokazuje MDG -- bo of course rozumiem że na rynku kupuję się przyszłość-- tylko paradox polega na tym że na SCP przyszłość ( potencjalne kamienie milowe z PCR /One --bacteromic ) są Obliczalne i to są olbrzymie kwoty --- w rzypadku MDG w sumie nic nie jest jasne ---a Kapital7zacje są jakie są.
I dlatego właśnie uważam że to co jest na scp to jest mega ustawka i niestety Głowni akcjonariusze biorą w tym aktywny udział ABB--- Co jednak nie jest miła wiadomością dla indywidualnych.