• Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~Zelu [188.146.254.*]
    hej!

Skorzystałem z daru od losu :) Jako, że już zebrałem ok 80% zakładanego wolumenu do pakietu SUNEX to mogę już śmiało się podzielić moimi obserwacjami :)

Część z Was pewnie zdążyła się zapoznać, że ruszył program wsparcia pokrycia analitycznego na lata 2023-2025, w którym jest też SUNEX. Linki i fragment poniżej. SUNEX jest uwzględniony i do niego przypisana jest IPOPEMA Securities ;) Tak tak IPOPEMA. Pierwsze rekomendacje według GPW mogą być w początkach września.

Zastanawiacie się wszyscy tutaj skąd z głupia frant spadki na SUNEX, wszak to spółka bardzo mocna fundamentalnie na bardzo rozwojowym rynku, inwestująca, rozwijająca się, weszła w innych poziom przychodów, przed najlepszymi 5-10 latami przed sobą, bardzo niedowartościowana i jeszcze spada itd. Magia i czary :)

Jakby kurs był w przedziale 25-30zł i rekomendacja publikowana byłaby wyższa, np. w okolicy 50zł to potencjał to wzrostu po takiej rekomendacji 70-100%. Takie okolice 1 mld kapitalizacji dla tej spółki i tego rynku to tak lajtowo. Czy to robić wskaźniki czy przepływami zdyskontowanymi z nadchodzących lat. Ale przecież takie firmy inwestycyjne wyznaczone do robienia analiz chcą igrzysk, chcą 3-cyfrowych wzrostów. Żeby to było możliwe to najpierw trzeba upodlić kurs ku zdziwieniu wszystkim i wtedy jak pójdzie rekomendacja to będzie 300% i to wtedy ładnie wygląda, są igrzyska, są fajerwerki. No i przede wszystkim Ci co mieli mega zarobić to mega zarobią.
    Popatrzcie na zachowania kursu, zobaczcie ile tutaj pracy jest choćby na forum wkładanej, żeby jakkolwiek spróbować spółkę w złym świetle postawić. Jaki wysyp dobrych wujków. Stare utarte socjotechniki. Jest to piekielnie trudne bo każdy zna wartość i wie że niedoszacowanie olbrzymie. Stąd wręcz rozlewisko wpisów. Do tego analizujcie zlecenia z ostatnich tygodni, jakie straszaki, popatrzcie na timing zleceń, jakie zrzutki na przeskoku robione, jaka na szybko ustawiana przewalanka z wora do wora jak tylko kawałek miejsca się znajdzie, żeby walić w dół, jakie ustawki. Tutaj jest mocno zakrojona zorganizowana akcja. Niestety klasyka gatunku na GPW i nikt z tym niczego od lat nie robi.

Jeśli za niedługo będzie rekomendacja dla SUNEX i będzie przewyższała obecną kapitalizację to będzie to 11 raz z rzędu tak to rozgrywają :) Dlatego czasem inwestowanie na GPW jest mało racjonalne. Spółki faktycznie krapy pną się do góry nie mając w ogóle działalności operacyjnej, a perły nagle bez przyczyny spadają. Wszystko rozchodzi się o stopień % do zarobku, a jak wchodzą w grę rekomendację czyli jakby nie patrzeć impulsywne wpłynięcie na rynek jakiejś instytucji to tym bardziej.

To tak pokrótce na bazie moich dotychczasowych obserwacji. Jak to się sprawdzi to wszyscy będziecie wiedzieć dlaczego działo się to co się działo z "niewyjaśnionych" przyczyn. To moja optyka na sprawę. Każdy sobie czyni jakieś obserwacje siedząc na giełdzie.
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~Zelu [188.146.254.*]
    https://www.gpw.pl/aktualnosc?cmn_id=114054&title=Lista+uczestnik%C3%B3w+Programu+Wsparcia+Pokrycia+Analitycznego+4.0

"Rozpoczynamy czwartą edycję Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego na lata 2023–2025. W edycji 4.0 będzie brało udział 12 firm inwestycyjnych, które łącznie zgłosiły 77 spółek. Zgodnie z Regulaminem PWPA, do programu zakwalifikowane zostało 59 spółek, dla których brokerzy będą przygotowywać raporty analityczne przez najbliższe dwa lata, czyli do końca czerwca 2025. Pierwszych raportów spodziewamy się w pierwszej połowie września br. - zaznacza Izabela Olszewska, członek zarządu GPW"

Na dole artykuły tabela z 77 spółkami i nazwami firm inwestycyjnych, które mają wydawać rekomendacje :)

• Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~Lol [185.153.35.*]
    Tak, mała ipopema rządzi rynkiem. Lubię jak ludzie zawsze wszystko potrafią sobie wytłumaczyć spiskiem etc. Sam wziąłem trochę po 14,2 ale tu nikt nie gra już pod fundamenty.
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~oz [147.161.255.*]
    W odniesieniu do obecnej sytuacji rynkowej to bardzo życzeniowa analizka, gorzej jeśli będzie rekomendacja na S przy tej cenie z powodu spadku sprzedaży i wzrostu konkurencji.

https://www.money.pl/gospodarka/byly-hitem-dzis-pompy-ciepla-zalegaja-w-magazynach-gwaltowny-spadek-sprzedazy-6919236336294752a.html
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~Arc [93.190.38.*]
    Też mnie to zastanawia, jaka jest gwarancja, że rekomendacja będzie pozytywna.
    Zresztą z rekomendacjami jest różnie.
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~Zelu [188.146.254.*]
    To bardziej obserwacja niż analiza. Jeśli się potwierdzi to będzie 11 raz z rzędu :) I tu nie chodzi o jakieś tłumaczenie czegoś spiskami. To po prostu żywe obserwacje na giełdzie w Polsce :)
    Przy takich przychodach i zyskach i tym co w kolejnych latach będzie się działo nie ma według mnie co liczyć, żeby jakikolwiek szanujący się analityk zrobił rekomendacje na 290mln jak obecnie według mnie celowo zaniżona wycena. Tyle to mogą wycenić jakąś zwykłą, utartą branżę bez perspektyw i z małymi przychodami. Przysłowiowego warzywniaka. A nie spółkę w HH - high trends and high fundaments.

Jak pisałem jakkolwiek nie patrzeć, czy wskaźnikami czy zdyskontowanymi przepływami z kolejnych lat to lekko 1 miliard kap.

A to jeszcze bardziej spina się w moją obserwację co tu i dlaczego się wyprawia. Jak będzie rekomendacja to zobaczymy czy będzie na warzywniaka jak teraz :)

Nie wiem o jakim spadku sprzedaży piszesz OZ. SUNEX według ostatniego komunikatu poprawił przychody o ponad 20% względem kwartału roku poprzedniego. No ale to akurat nie dziwi.

• Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~ciekaweTenTego [88.156.214.*]
    Ile razy jeszcze wkleisz ten link że pompy zalegają, zobaczysz czy będą zalegać przed zimą i żebyś się nie zdziwił
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~realista [176.109.165.*]
    ladnie cie powiesili
    typowy mechanizm wyparcia
    wbiłeś sobie do głowy, że może być tylko dobrze i nie dopuszczasz żadnej możliwości wpadnięcia firmy w tarapaty
    typowy błąd początkującego
    ale na pocieszenie ci powiem, że jak nie stracisz kilka razy boleśnie na giełdzie, to się nie nauczysz
    więc jesteś na dobrej drodze
    heh, dobry ziomuś jesteś. Jak pisałem tutaj ostra zorganizowana akcja jest grana od kilku tygodni -- - będą pisać o mechanizmach wyparcia (może masz zaparcia? ) i rzekomych tarapatach. Zalewać forum. Po trupach, byleby cel osiągnięty.

Wróćmy jak będzie rekomendacja i zobaczymy czy wyceniono SUNEX jak obecnie jest wyceniany na warzywniaka, przychodowo malutką firemke bez rozwojowego rynku czy jednak mocne fundamenty, znacząco powiększającą się, na wysokim trendzie rynku w kolejnych latach.

Przyjdźmy tutaj. Wiemy do ilu zjechali kurs dziś. Za ile można kupować i zobaczymy ile będzie w rekomendacji, a potem za 10-15m na kursie.

Takie sprawdzenie.
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~realista [176.109.165.*]
    Mercator, Bumech, JSW, Mabion
    tam też były spiski i zaniżanie przed odpałem
    tam też były c/z < 5
    teraz jest płacz
    nie mowię że tu będzie tak samo, pewnie trochę inna skala, choć spadek od ath o 50% już teraz robi wrażenie, ale ty masz chłopie klapki na oczach i to cię zgubi
    mimo wszystko powodzenia
    frycowe każdy musi zapłacić

• Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~oz [147.161.255.*]
    piszę o spadku sprzedaży bo czytam analizy rynku, mega pik z 3Q w sprzedaży pomp ciepła w Niemczech to baza nie do pobicia! Rok temu w panice schodziło wszystko co było, zamówienia na 2 kwartały do przodu a teraz jest odwrotnie! Szacunki trzeciego pokażą skalę zastoju, który jest faktem.
  • Re: Rekomendacje dla m.in. SUNEX już niedługo.O to, o co wg mnie chodzi Autor: ~ciekaweTenTego [88.156.214.*]
    W Niemczech rząd już przygotował projekt ustawy, która zmusi wszystkich mieszkańców do dostosowania się do nowych wymogów i modernizację instalacji grzewczych. Nowe przepisy mają zostać zatwierdzone przez Bundestag i Bundesrat po wakacjach i zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2024 roku. Stopniowo właściciele domów w Niemczech będą musieli pożegnać się z konwencjonalnymi systemami grzewczymi opartymi na paliwach kopalnych. Niezależnie od tego, czy zdecydują się na pompę ciepła, czy inne alternatywy. Chociaż rząd federalny wykreślił z projektu ustawy zakaz stosowania pieców gzowych i olejowych to zgodnie z GEG (ustawa o energii budowlanej), od 2024 r. nowo instalowane systemy grzewcze będą musiały być zasilane w 65 procentach energią odnawialną
[x]
SUNEX -0,16% 6,18 2025-10-03 16:48:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.